StoryEditorOCM
Receptibrzo i fino

Bademovo mlijeko možete napraviti kao od šale i to za samo nekoliko minuta. Evo kako se priprema taj zdravi napitak

Piše Spiza SD
19. listopada 2023. - 17:04

Bademovo mlijeko odavno nije kuriozitet iz trgovina dobrom hranom, već ga dugo viđamo i u supermarketima, a sve je više kafića koji ga nude kao opciju za dodatak kavi. Što je super, jer je jako ukusno, a ako je dobro napravljeno može biti i jako hranjivo. Možda niste znali, ali bademovo mlijeko poznato je još od srednjeg vijeka, kad je izmišljeno kao zamjena za kravlje u doba posta ili nestašice.

Na cijeni je kao izvor vitamina i minerala, prvenstveno vitamina E, zatim mangana, selena, magnezija, kalija, cinka, željeza, fosfora i kalcija, odnosno svih vrijednih tvari sadržanih u dragocjenom plodu badema. Pod uvjetom, kao što smo već spomenuli, da je dobro napravljeno.

Ako to još niste pokušali obaviti u vlastitoj izvedbi, znači da ne znate koliko je jednostavno i brzo napraviti domaće mlijeko od badema. Otkrit ćemo vam pa pokušajte, cijeli postupak je gotov za pet minuta, ne računajući namakanje preko noći.

Domaće bademovo mlijeko

Sastojci:

140 g badema
1 l vode
1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

Bademe preko noći potopite u hladnu vodu, ujutro ih ocijedite, zatim isperite i prebacite ih u blender. Prelijte litrom vode i dodajte pola žličice ekstrakta vanilije. Miksajte 2-3 minute, dok ne dobijete glatku smjesu.

Na zdjelu stavite cjediljku i u nju stavite gazu pa procijedite mlijeko prvo kroz jedno, pa kroz drugo. Ulijte u staklenu bocu i držite u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 09:01