StoryEditorOCM
Receptiukusno i lagano

Jako zdrava biljka koja regulira šećer i pomaže mršavljenju zvijezda je jednostavnog jela na žlicu u kojem ćete uživati

Piše T. S. M.
6. ožujka 2024. - 11:10

Jede li vam se nešto toplo, domaće i na žlicu, ali su vam već dosadili svi fažoli, leće, variva od kelja, slanutka i kupusa, imamo rješenje. Skuhajte jednostavno jelo čija je zvijezda izrazito zdrava biljka koje se rijetko sjetite. Nekima je i potpuna nepoznanica, a to je prava šteta jer pripisuju joj se brojna blagotvorna svojstva, pored ostalog i sposobnost regulacije šećera u krvi te pomoć pri mršavljenju.

Riječ je o čičoki, jestivom korijenu, zapravo bolje reći gomolju jednog lijepog cvijeta žutih latica i crnog središta, možda ste ga već vidjeli za šetnje prirodom. No ne morate se zaputiti u "lov" na čičoke, danas se već mogu pronaći u trgovinama zdrave hrane, povremeno i na tržnici.

image
Shutterstock

Nama je draga zbog dinog orašastog okusa koji pomalo podsjeća na lješnjake. U ovom je jelo spojena s gljivama, a slaninu koja je navedena u receptu možete izostaviti pa ćete dobiti laganiji obrok. Ako pak želite malo kripnije jelo, prilikom posluživanja dodajte žličicu kiselog vrhnja ili krem sira u svaki tanjur.

Varivo od čičoke

Sastojci:

500 g čičoka
200 g gljiva
25 g slanine
1 poriluk
1 mrkva
1 žlica maslaca
sol, papar

Priprema

Čičoke ostružite oštrim nožem pa ih narežite na kockice, mrkvi ogulite i sitno narežite, a poriluk prepolovite uzdužno, isperite pa narežite na polumjesece. Gljive malo obrišite od zemlje i narežite na ploškice.

Otopite maslac, dodajte mu poriluk pa pirjajte dok ne omekša. Dodajte slaninu, gljive i mrkvu pa kratko propirjajte, dok ne ispari skoro sva voda koju su pustile gljive, zatim dodajte čičoku i pirjajte dok ne počne hvatati boju. Zalijte toplom vodom, posolite, popaprite i dodajte začinsko bilje po želji.

Kuhajte dvadesetak minuta, odnosno dok čičoka nije skuhana. Oduzmite oko 200 ml variva pa ga usitnite štapnim mikserom i vratite u lonac, promiješajte, provjerite okuse i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:45