StoryEditorOCM
Slanobez mesa

Hrskave polpetice po starom grčkom receptu oduševit će vas okusom i - sastojcima. Ovo se isplati zamutit‘, guštat ćete!

Piše T. S. M.
15. veljače 2024. - 13:57

Popečci od povrća jelo su koje obično vežemo uz ljeto, kad vlada obilje tikvica, balancana i drugih plodova koje je zgodno naribati, pomiješati s malo brašna i jaja pa ispržiti na vrelom ulju, no upravo smo pronašli savršen recept u kojem glavnu ulogu ima sastojak kojeg je lako nabaviti u bilo kojem godišnjem dobu.

Luk. Kapula, da ne bude zabune. Plus malo mladog luka, za ljepši okus. Na popisu sastojaka je i koromač, koji će pomoći lakšoj probavljivosti i suzbiti nadutost, a popečcima će dati još bolju aromu. Recept je grčki, iz njihove tradicionalne kuhinje, a ako hoćete preciznije, potječe s otoka Tinosa.

image
Shutterstock

Jelo se zove marathokeftedes - doslovno: popečci ili polpetice od koromača - a dobili su ga po grčkoj riječi za koromač, a ta je marathon. Dobro ste pročitali, a vjeruje se da ga je zaslužio po poznatoj bitci kod Marathona (odigrala se 490. godine pr.n.e.) u kojoj su se Grci borili protiv Perzijanaca.

No vratimo se mi kužinavanju. Marathokeftedes se obično poslužuju kao meze, zajedno s tzatzikijem (ovdje imate zgodan recept za njega), polpericama od mesa, umacima na bazi feta sira, humusom, taramasalatom (nedavno smo vam je spominjali, podsjetite se ovdje), ali jedu se i sami, obično sa nekakvim umakom na bazi jogurta i svježe pečenim domaćim kruhom, no često služe i kao prilog bogatim mesnim umacima ili jelima od leće i sličnih namirnica. 

image
Shutterstock

Popečci od koromača i luka

Sastojci:

300 g brašna
3 mlada luka
1 luk
1 vezica koromača
1 žličica praška za pecivo
ulje za prženje
sol, papar

Priprema:

Luk, mladi luk i koromač sitno nasjeckajte.

Brašno stavite u zdjelu, dodajte mu prašak za pecivo, sol, papar i malo vode pa miješajte kuhačom dok smjesa ne postane gusta. Dodajte nasjeckani luk, mladi luk i koromač pa promiješajte da se smjesa ujednači.

Pristavite ulje da se dobro zagrije.

Umočite žlicu u malo vode pa zagrabite malo smjese i izlijte je u vruće ulje. Ponavljajte postupak dok ima mjesta u tavi, ali pazite da ne prepunite tavu kako se temperatura ulja ne bi previše snizila. Žlicu svaki put umočite u vodu da se tijesto ne bi lijepilo za nju.

Pržite popečke dok ne dobiju lijepu boju pa ih izvadite na kuhinjski papir da se ocijede od viška ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 22:09