stdClass Object ( [id] => 1314787 [title] => Zaboravljeni ledeni desert: nekoć je predstavljao vrhunac najsvečanijih proslava, zašto ga više niti ne spominjemo? [alias] => zaboravljeni-ledeni-desert-nekoc-je-predstavljao-vrhunac-najsvecanijih-proslava-zasto-ga-vise-niti-ne-spominjemo [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Možda ga se ne bih više nikad sjetila, da parafraziram Magazin iz doba Kokola, da baš ovih dana nisam listala stare brojeve nekadašnjih "ženskih žurnala" i da me nije na jednoj požutjeloj stranici dočekala. Bomba. Ledena. Sjećate li se tog famoznog deserta, koji je uvijek na fotografijama izgledao tako dobro, a kad bi stali čitati recept brzo bi vas prošla volja da provjerite kakav je u stvarnosti? Ako ste bili sretni, susreli ste se s njim uživo, na rođendanu nekog vršnjaka čija se mama baš svojski trsila ili na nekoj važnijoj svečanosti, onoga tipa na kakvima se čak i od slatkiša očekuje da budu na jednom nivou iznad uobičajenog.

Tko je poput mene nedavno ili davno, dok su bili aktualni, listao nekadašnje žurnale, mogao bi se prisjetiti da je ledena bomba bila jedna od stavki koje su se periodično pojavljivale "pod mus" - bilo u ljetno doba, u sklopu prijedloga za ljetne slastice, bilo potkraj godine, kroz prijedloge za najsvečanije deserte koji će biti "kruna blagdanskog stola" ili tako nešto u tom stilu. A onda je nekako nestala. Možda zato što joj je priprema poprilično pepava, možda zato što se počela smatrati staromodnom, a možda je samo pala u zaborav.

---

image

Ledene bombe savršene su za ljeto kad sladoleda i efektnog voća ima u izobilju

Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp
---

No vrijedilo bi je se podsjetiti, osobito danas kad je ponuda sladoleda tako raznolika da baš svatko uz nešto malo truda i umijeća može napraviti spektakularnu ledenu bombu pa, kako se ono običavalo navoditi u spomenutim publikacijama, "zadiviti ukućane i goste". Za one koji se ne mogu prisjetiti o kojem je desertu riječ ili se s njim još nisu susreli ni u teoriji ni u praksi, evo kratkog ubrzanog tečaja...

Ledena ili sladoledna bomba, u slastičarstvu poznata pod fensi nazivom bombe glacée, kupolasto je oblikovan desert sastavljen od slojeva sladoleda, različitih umaka, moussea i želea, često s podlogom od biskvita ili prhkog tijesta, dok je vanjski sloj najčešće od čokoladne glazure, želea ili tankog sloja biskvitnog tijesta. U jednostavnijoj varijanti, riječ je o ledenoj slastici od  tri ili više slojeva sladoleda oblikovanih u oblik sfere, odnosno u oblik posude koja je korištena kao kalup.

---

image

Vizualni dojam jako je važan pa se različiti slojevi sladoleda, sorbete ili kreme slažu upravo po tom ključu 

Danielle Wood/Image Source Via Afp
---

Izvorno se radila u okruglim i glatkim kalupima kako bi što više podsjećala na bombu, a uobičajeni postupak izrade podrazumijevao je slaganje nekoliko komplementarnih okusa sladoleda i/ili smrznutih parfea, obično različitih boja kako bi se osigurao bombastičan vizualni dojam. Vrlo često je bila riječ o nekoliko vanjskih slojeva sladoleda kao omotačem za nešto mekši sloj parfea ili posebne smjese od kuhane kreme i voćnog pirea.

Premda su kroz povijest zabilježene različite varijante punjenih deserta, poput bizarne srednjovjekovne pite nadjevene živim pticama i impozantne Elmo di Catarina iz 16. stoljeća punjene nekom vrstom ledene kreme i nastale u čast Katarine Medici, profinjena bombe glacée smatra se zasebnom kategorijom.

---

image

Ledena bomba od vanilije s punjenjem na bazi naranče poznata je i kao andaluzijska ledena bomba

Diana Miller/Cultura Creative Via Afp
---

Vjeruje se da je nastala u Francuskoj tijekom perioda La Belle Époque koji je započeo potkraj 19. stoljeća i završio s početkom Prvog svjetskog rata. U svojim je kuharicama spominje čuveni Georges Auguste Escoffier, navodeći čak 12 recepata za pripremu ove fascinantne slastice, no svoje su vrlo uspješne kreacije imali i drugi poznati chefovi i slastičari poput Fasquellea iz slastičarnice na pariškoj ulici Rue Bourdaloue u kojoj je osmislio la bombe Bourdaloue sastavljen od sladoleda od vanilije i parfea s okusom anisa te ukrašen ušećerenim ljubičicama.

Najstariji spomen ovog deserta na restoranskim jelovnicima datira iz 1882. godine, a sačuvani su i spomeni različitih vrsta ledene bombe na jelovnicima nekih od najsvečanijih prigoda 20. stoljeća poput vjenčanja kraljice Elizabete i princa Philipa, a zabilježeno je i da je bio poslužen na veličanstvenoj večeri u Bijeloj kući koju su organizirali Jacqueline Kennedy Onassis i predsjednik Kennedy za sudanskog predsjednika Ibrahima Abbouda kao i na svečanosti koju je kraljica Elizabeta priredila u čast predsjednika Busha i njegove supruge Laure.

---

image

Vanjski sloj ledene bombe često je načinjen od čokoladne glazure ili čokoladnih strugotina 

Jean Pierre Dieterlen/Foodcollection Via Afp
---

Okej, sat povijesti slastičarstva je gotov, prelazim na stvar. Odnosno na recepte. Jedan ima biskvitni sloj, drugi nema, jedan je malo jednostavniji, a drugi složeniji pa birajte što vam više odgovara. Dopustite mi još samo jedan mali savjet na kraju, urezao mi se u pamćenje još dok sam listala bakinu "Praktičnu ženu": Ako bomba tvrdoglavo zapne u kalupu, ostavite je da malo odstoji na sobnoj temperaturi ili zdjelu s vanjske strane omotajte kuhinjskom krpom koju ste namočili u toplu vodu. Zatim zdjelu prekrijte tanjurom, sve skupa preokrenite i bomba će iskliznuti na njega. Barem u teoriji. Sretno!

---

image
Shutterstock
---

Ledena bomba s lješnjacima

Sastojci:

500 g sladoleda od vanilije
250 ml slatkog vrhnja
125 g šečera u prahu
125 g lješnjaka
100 g čokolade
75 g maslaca
7 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
¼ praška za pecivo

Priprema:

Sladoled od vanilije stavite u hladnjak da se malo opusti, a zdjelu u kojoj ćete praviti ledenu bombu stavite u zamrzivač. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija.

Odvojite bjelanjke i žumanjke pa od četiri bjelanjka istucite snijeg, a četiri žumanjka izmiksajte sa šećerom, brašnom i praškom za pecivo. Spojite obje smjese pa ih špatulom rasporedite u veliki pleh obložen papirom za pečenje i pecite petnaestak minuta, dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Za to vrijeme napravite nadjev. Preostala tri žumanjka umutite sa 125 grama šećera u prahu, 75 grama prženih i tučenih (ne mljevenih!) lješnjaka, 125 grama maslaca i 75 grama otopljene čokolade (ostatak čokolade krupno naribajte za ukras). Od tri bjelanjka istucite čvrsti snijeg pa ga dodajte u smjesu sa žumanjcima.

U dovoljno veliku zdjelu u obliku polukugle rasporedite tijesto. Unutar tijesta najprije nanesite sladoled, a na njega stavite nadjev s lješnjacima, pa sve dobro zatvorite krajevima tijesta koji vire i stavite u zamrzivač da se stegne i oblikuje.

Prije posluživanja izvadite nakratko iz zamrzivača, preokrenite na tanjur ili poslužavnik te ukrasite istučenim slatkim vrhnjem i naribanom čokoladom.

Ledena bomba od manga

Sastojci:

825 ml sladoleda od vanilije
550 ml sladoleda od jagode
120 g šećera
3 velika zrela manga
100 ml vode
50 ml svježe iscijeđenog soka od naranče

Priprema:

Za sorbet od manga skuhajte sirup od šećera i vode, a mango očistite i usitnite u blenderu. Pomiješajte mango, šećerni sirup i sok od naranče pa ih zamrznite u aparatu za sladoled prema uputama proizvođača ili ga stavite u plitku posudu i ubacite u zamrzivač na otprilike sat i pol da se djelomično zamrzne. Po isteku spomenutog roka izvadite ga iz leda i promiješajte da se razbiju kristali leda pa ga vratite na još otprilike pola sata do sat. 

Za to vrijeme izvadite sladolede od jagode i vanilije stavite u hladnjak da se malo opuste, a okruglastu posudu promjera oko 18 centimetara u kojoj ćete slagati ledenu bombu stavite u zamrzivač. 

Prije nego počnete taditi ledenu bombu, izvadite sorbet i zdjelu iz leda pa zdjelu obložite plastičnom folijom. Nanesite sloj sladoleda od vanilije pa preko njega stavite sladoled od jagode. Naposlijetku, sorbet još jednom promiješajte pa ga ubacite u dobivenu šupljinu. Sve pospremite u zamrzivač na najmanje sat vremena da se smrzne.

Za uklanjanje kalupa, uronite posudu do ruba u toplu vodu. Prijeđite nožem oko ruba kako biste olabavili bombu. Prekrijte posudu dovoljno velikim tanjurom ili pladnjem pa hitro preokrenite. Uklonite foliju i ukrasite po želji. Poslužite narezano na kriške.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => le bombe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => le bombe 2 0 7475 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-12 10:57:06 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => Tea Sumić Miletić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-14 10:14:43 [modified_by] => 3242 [publish_up] => 2023-08-14 10:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zaboravljeni ledeni desert: nekoć je predstavljao vrhunac najsvečanijih proslava, zašto ga više niti ne spominjemo? [metakey] => ledena bomba, sladoledna torta, slatki recepti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/12\/25429015.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/12\/25429013.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/12\/25429014.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/12\/25429021.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/12\/25429022.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Pierre Hussenot\/Foodcollection Via Afp","Danielle Wood\/Image Source Via Afp","Diana Miller\/Cultura Creative Via Afp","Jean Pierre Dieterlen\/Foodcollection Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ledene bombe savr\u0161ene su za ljeto kad sladoleda i efektnog vo\u0107a ima u izobilju<\/p>","

Vizualni dojam jako je va\u017ean pa se razli\u010diti slojevi sladoleda, sorbete ili kreme sla\u017eu upravo po tom klju\u010du\u00a0<\/p>","

Ledena bomba od vanilije s punjenjem na bazi naran\u010de poznata je i kao andaluzijska ledena bomba<\/p>","

Vanjski sloj ledene bombe \u010desto je na\u010dinjen od \u010dokoladne glazure ili \u010dokoladnih strugotina\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x667","hd_25429015_1920.jpg":"1920x1080","k_25429015_1280.jpg":"1280x1280","k_25429015_1024.jpg":"1024x1024","k_25429015_640.jpg":"640x640","k_25429015_480.jpg":"480x480","k_25429015_340.jpg":"340x340","k_25429015_220.jpg":"220x220","o_25429015_1280.jpg":"1280x853","o_25429015_1024.jpg":"1024x683","o_25429015_640.jpg":"640x426","o_25429015_480.jpg":"480x320","o_25429015_340.jpg":"340x226","o_25429015_220.jpg":"220x146","h_25429015_1280.jpg":"1280x854","h_25429015_1024.jpg":"1024x683","h_25429015_640.jpg":"640x427","h_25429015_480.jpg":"480x320","h_25429015_340.jpg":"340x227","h_25429015_220.jpg":"220x147","pp_25429015_1280.jpg":"1280x1628","pp_25429015_1024.jpg":"1024x1303","pp_25429015_640.jpg":"640x814","pp_25429015_480.jpg":"480x611","pp_25429015_340.jpg":"340x432","pp_25429015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x772","hd_25429013_1920.jpg":"1920x1080","k_25429013_1280.jpg":"1280x1280","k_25429013_1024.jpg":"1024x1024","k_25429013_640.jpg":"640x640","k_25429013_480.jpg":"480x480","k_25429013_340.jpg":"340x340","k_25429013_220.jpg":"220x220","o_25429013_1280.jpg":"1280x965","o_25429013_1024.jpg":"1024x772","o_25429013_640.jpg":"640x482","o_25429013_480.jpg":"480x361","o_25429013_340.jpg":"340x256","o_25429013_220.jpg":"220x165","h_25429013_1280.jpg":"1280x854","h_25429013_1024.jpg":"1024x683","h_25429013_640.jpg":"640x427","h_25429013_480.jpg":"480x320","h_25429013_340.jpg":"340x227","h_25429013_220.jpg":"220x147","pp_25429013_1280.jpg":"1280x1628","pp_25429013_1024.jpg":"1024x1303","pp_25429013_640.jpg":"640x814","pp_25429013_480.jpg":"480x611","pp_25429013_340.jpg":"340x432","pp_25429013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2794","hd_25429014_1920.jpg":"1920x1080","k_25429014_1280.jpg":"1280x1280","k_25429014_1024.jpg":"1024x1024","k_25429014_640.jpg":"640x640","k_25429014_480.jpg":"480x480","k_25429014_340.jpg":"340x340","k_25429014_220.jpg":"220x220","o_25429014_1280.jpg":"1280x1862","o_25429014_1024.jpg":"1024x1490","o_25429014_640.jpg":"640x931","o_25429014_480.jpg":"480x698","o_25429014_340.jpg":"340x494","o_25429014_220.jpg":"220x320","h_25429014_1280.jpg":"1280x854","h_25429014_1024.jpg":"1024x683","h_25429014_640.jpg":"640x427","h_25429014_480.jpg":"480x320","h_25429014_340.jpg":"340x227","h_25429014_220.jpg":"220x147","pp_25429014_1280.jpg":"1280x1628","pp_25429014_1024.jpg":"1024x1303","pp_25429014_640.jpg":"640x814","pp_25429014_480.jpg":"480x611","pp_25429014_340.jpg":"340x432","pp_25429014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x767","hd_25429021_1920.jpg":"1920x1080","k_25429021_1280.jpg":"1280x1280","k_25429021_1024.jpg":"1024x1024","k_25429021_640.jpg":"640x640","k_25429021_480.jpg":"480x480","k_25429021_340.jpg":"340x340","k_25429021_220.jpg":"220x220","o_25429021_1280.jpg":"1280x958","o_25429021_1024.jpg":"1024x767","o_25429021_640.jpg":"640x479","o_25429021_480.jpg":"480x359","o_25429021_340.jpg":"340x254","o_25429021_220.jpg":"220x164","h_25429021_1280.jpg":"1280x854","h_25429021_1024.jpg":"1024x683","h_25429021_640.jpg":"640x427","h_25429021_480.jpg":"480x320","h_25429021_340.jpg":"340x227","h_25429021_220.jpg":"220x147","pp_25429021_1280.jpg":"1280x1628","pp_25429021_1024.jpg":"1024x1303","pp_25429021_640.jpg":"640x814","pp_25429021_480.jpg":"480x611","pp_25429021_340.jpg":"340x432","pp_25429021_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x804","hd_25429022_1920.jpg":"1920x1080","k_25429022_1280.jpg":"1280x1280","k_25429022_1024.jpg":"1024x1024","k_25429022_640.jpg":"640x640","k_25429022_480.jpg":"480x480","k_25429022_340.jpg":"340x340","k_25429022_220.jpg":"220x220","o_25429022_1280.jpg":"1280x1005","o_25429022_1024.jpg":"1024x804","o_25429022_640.jpg":"640x502","o_25429022_480.jpg":"480x376","o_25429022_340.jpg":"340x266","o_25429022_220.jpg":"220x172","h_25429022_1280.jpg":"1280x854","h_25429022_1024.jpg":"1024x683","h_25429022_640.jpg":"640x427","h_25429022_480.jpg":"480x320","h_25429022_340.jpg":"340x227","h_25429022_220.jpg":"220x147","pp_25429022_1280.jpg":"1280x1628","pp_25429022_1024.jpg":"1024x1303","pp_25429022_640.jpg":"640x814","pp_25429022_480.jpg":"480x611","pp_25429022_340.jpg":"340x432","pp_25429022_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14861866 Threads: 2 Questions: 3137016490 Slow queries: 6989455 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234710473 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/zaboravljeni-ledeni-desert-nekoc-je-predstavljao-vrhunac-najsvecanijih-proslava-zasto-ga-vise-niti-ne-spominjemo-1314787 [printLink] => /mozaik/spiza/price/zaboravljeni-ledeni-desert-nekoc-je-predstavljao-vrhunac-najsvecanijih-proslava-zasto-ga-vise-niti-ne-spominjemo-1314787?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 726482 [name] => ledena bomba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-14 12:05:48 [main_article_id] => 0 [alias] => ledena-bomba [link] => /tag/ledena-bomba ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609435 [name] => sladoledna torta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-31 11:40:39 [main_article_id] => 0 [alias] => sladoledna-torta [link] => /tag/sladoledna-torta ) [2] => stdClass Object ( [id] => 709522 [name] => slatki recepti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-17 07:59:59 [main_article_id] => 0 [alias] => slatki-recepti [link] => /tag/slatki-recepti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => le bombe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zaboravljeni ledeni desert: nekoć je predstavljao vrhunac najsvečanijih proslava, zašto ga više niti ne spominjemo? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/25429015.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/25429015.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/25429013.jpg [title] => Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp

Ledene bombe savršene su za ljeto kad sladoleda i efektnog voća ima u izobilju

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/25429014.jpg [title] => Danielle Wood/Image Source Via Afp

Vizualni dojam jako je važan pa se različiti slojevi sladoleda, sorbete ili kreme slažu upravo po tom ključu 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/25429021.jpg [title] => Diana Miller/Cultura Creative Via Afp

Ledena bomba od vanilije s punjenjem na bazi naranče poznata je i kao andaluzijska ledena bomba

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/12/25429022.jpg [title] => Jean Pierre Dieterlen/Foodcollection Via Afp

Vanjski sloj ledene bombe često je načinjen od čokoladne glazure ili čokoladnih strugotina 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Možda ga se ne bih više nikad sjetila, da parafraziram Magazin iz doba Kokola, da baš ovih dana nisam listala stare brojeve nekadašnjih "ženskih žurnala" i da me nije na jednoj požutjeloj stranici dočekala. Bomba. Ledena. Sjećate li se tog famoznog deserta, koji je uvijek na fotografijama izgledao tako dobro, a kad bi stali čitati recept brzo bi vas prošla volja da provjerite kakav je u stvarnosti? Ako ste bili sretni, susreli ste se s njim uživo, na rođendanu nekog vršnjaka čija se mama baš svojski trsila ili na nekoj važnijoj svečanosti, onoga tipa na kakvima se čak i od slatkiša očekuje da budu na jednom nivou iznad uobičajenog.

Tko je poput mene nedavno ili davno, dok su bili aktualni, listao nekadašnje žurnale, mogao bi se prisjetiti da je ledena bomba bila jedna od stavki koje su se periodično pojavljivale "pod mus" - bilo u ljetno doba, u sklopu prijedloga za ljetne slastice, bilo potkraj godine, kroz prijedloge za najsvečanije deserte koji će biti "kruna blagdanskog stola" ili tako nešto u tom stilu. A onda je nekako nestala. Možda zato što joj je priprema poprilično pepava, možda zato što se počela smatrati staromodnom, a možda je samo pala u zaborav.

---

image

Ledene bombe savršene su za ljeto kad sladoleda i efektnog voća ima u izobilju

Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp
---

No vrijedilo bi je se podsjetiti, osobito danas kad je ponuda sladoleda tako raznolika da baš svatko uz nešto malo truda i umijeća može napraviti spektakularnu ledenu bombu pa, kako se ono običavalo navoditi u spomenutim publikacijama, "zadiviti ukućane i goste". Za one koji se ne mogu prisjetiti o kojem je desertu riječ ili se s njim još nisu susreli ni u teoriji ni u praksi, evo kratkog ubrzanog tečaja...

Ledena ili sladoledna bomba, u slastičarstvu poznata pod fensi nazivom bombe glacée, kupolasto je oblikovan desert sastavljen od slojeva sladoleda, različitih umaka, moussea i želea, često s podlogom od biskvita ili prhkog tijesta, dok je vanjski sloj najčešće od čokoladne glazure, želea ili tankog sloja biskvitnog tijesta. U jednostavnijoj varijanti, riječ je o ledenoj slastici od  tri ili više slojeva sladoleda oblikovanih u oblik sfere, odnosno u oblik posude koja je korištena kao kalup.

---

image

Vizualni dojam jako je važan pa se različiti slojevi sladoleda, sorbete ili kreme slažu upravo po tom ključu 

Danielle Wood/Image Source Via Afp
---

Izvorno se radila u okruglim i glatkim kalupima kako bi što više podsjećala na bombu, a uobičajeni postupak izrade podrazumijevao je slaganje nekoliko komplementarnih okusa sladoleda i/ili smrznutih parfea, obično različitih boja kako bi se osigurao bombastičan vizualni dojam. Vrlo često je bila riječ o nekoliko vanjskih slojeva sladoleda kao omotačem za nešto mekši sloj parfea ili posebne smjese od kuhane kreme i voćnog pirea.

Premda su kroz povijest zabilježene različite varijante punjenih deserta, poput bizarne srednjovjekovne pite nadjevene živim pticama i impozantne Elmo di Catarina iz 16. stoljeća punjene nekom vrstom ledene kreme i nastale u čast Katarine Medici, profinjena bombe glacée smatra se zasebnom kategorijom.

---

image

Ledena bomba od vanilije s punjenjem na bazi naranče poznata je i kao andaluzijska ledena bomba

Diana Miller/Cultura Creative Via Afp
---

Vjeruje se da je nastala u Francuskoj tijekom perioda La Belle Époque koji je započeo potkraj 19. stoljeća i završio s početkom Prvog svjetskog rata. U svojim je kuharicama spominje čuveni Georges Auguste Escoffier, navodeći čak 12 recepata za pripremu ove fascinantne slastice, no svoje su vrlo uspješne kreacije imali i drugi poznati chefovi i slastičari poput Fasquellea iz slastičarnice na pariškoj ulici Rue Bourdaloue u kojoj je osmislio la bombe Bourdaloue sastavljen od sladoleda od vanilije i parfea s okusom anisa te ukrašen ušećerenim ljubičicama.

Najstariji spomen ovog deserta na restoranskim jelovnicima datira iz 1882. godine, a sačuvani su i spomeni različitih vrsta ledene bombe na jelovnicima nekih od najsvečanijih prigoda 20. stoljeća poput vjenčanja kraljice Elizabete i princa Philipa, a zabilježeno je i da je bio poslužen na veličanstvenoj večeri u Bijeloj kući koju su organizirali Jacqueline Kennedy Onassis i predsjednik Kennedy za sudanskog predsjednika Ibrahima Abbouda kao i na svečanosti koju je kraljica Elizabeta priredila u čast predsjednika Busha i njegove supruge Laure.

---

image

Vanjski sloj ledene bombe često je načinjen od čokoladne glazure ili čokoladnih strugotina 

Jean Pierre Dieterlen/Foodcollection Via Afp
---

Okej, sat povijesti slastičarstva je gotov, prelazim na stvar. Odnosno na recepte. Jedan ima biskvitni sloj, drugi nema, jedan je malo jednostavniji, a drugi složeniji pa birajte što vam više odgovara. Dopustite mi još samo jedan mali savjet na kraju, urezao mi se u pamćenje još dok sam listala bakinu "Praktičnu ženu": Ako bomba tvrdoglavo zapne u kalupu, ostavite je da malo odstoji na sobnoj temperaturi ili zdjelu s vanjske strane omotajte kuhinjskom krpom koju ste namočili u toplu vodu. Zatim zdjelu prekrijte tanjurom, sve skupa preokrenite i bomba će iskliznuti na njega. Barem u teoriji. Sretno!

---

image
Shutterstock
---

Ledena bomba s lješnjacima

Sastojci:

500 g sladoleda od vanilije
250 ml slatkog vrhnja
125 g šečera u prahu
125 g lješnjaka
100 g čokolade
75 g maslaca
7 jaja
4 žlice šećera
4 žlice brašna
¼ praška za pecivo

Priprema:

Sladoled od vanilije stavite u hladnjak da se malo opusti, a zdjelu u kojoj ćete praviti ledenu bombu stavite u zamrzivač. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija.

Odvojite bjelanjke i žumanjke pa od četiri bjelanjka istucite snijeg, a četiri žumanjka izmiksajte sa šećerom, brašnom i praškom za pecivo. Spojite obje smjese pa ih špatulom rasporedite u veliki pleh obložen papirom za pečenje i pecite petnaestak minuta, dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Za to vrijeme napravite nadjev. Preostala tri žumanjka umutite sa 125 grama šećera u prahu, 75 grama prženih i tučenih (ne mljevenih!) lješnjaka, 125 grama maslaca i 75 grama otopljene čokolade (ostatak čokolade krupno naribajte za ukras). Od tri bjelanjka istucite čvrsti snijeg pa ga dodajte u smjesu sa žumanjcima.

U dovoljno veliku zdjelu u obliku polukugle rasporedite tijesto. Unutar tijesta najprije nanesite sladoled, a na njega stavite nadjev s lješnjacima, pa sve dobro zatvorite krajevima tijesta koji vire i stavite u zamrzivač da se stegne i oblikuje.

Prije posluživanja izvadite nakratko iz zamrzivača, preokrenite na tanjur ili poslužavnik te ukrasite istučenim slatkim vrhnjem i naribanom čokoladom.

Ledena bomba od manga

Sastojci:

825 ml sladoleda od vanilije
550 ml sladoleda od jagode
120 g šećera
3 velika zrela manga
100 ml vode
50 ml svježe iscijeđenog soka od naranče

Priprema:

Za sorbet od manga skuhajte sirup od šećera i vode, a mango očistite i usitnite u blenderu. Pomiješajte mango, šećerni sirup i sok od naranče pa ih zamrznite u aparatu za sladoled prema uputama proizvođača ili ga stavite u plitku posudu i ubacite u zamrzivač na otprilike sat i pol da se djelomično zamrzne. Po isteku spomenutog roka izvadite ga iz leda i promiješajte da se razbiju kristali leda pa ga vratite na još otprilike pola sata do sat. 

Za to vrijeme izvadite sladolede od jagode i vanilije stavite u hladnjak da se malo opuste, a okruglastu posudu promjera oko 18 centimetara u kojoj ćete slagati ledenu bombu stavite u zamrzivač. 

Prije nego počnete taditi ledenu bombu, izvadite sorbet i zdjelu iz leda pa zdjelu obložite plastičnom folijom. Nanesite sloj sladoleda od vanilije pa preko njega stavite sladoled od jagode. Naposlijetku, sorbet još jednom promiješajte pa ga ubacite u dobivenu šupljinu. Sve pospremite u zamrzivač na najmanje sat vremena da se smrzne.

Za uklanjanje kalupa, uronite posudu do ruba u toplu vodu. Prijeđite nožem oko ruba kako biste olabavili bombu. Prekrijte posudu dovoljno velikim tanjurom ili pladnjem pa hitro preokrenite. Uklonite foliju i ukrasite po želji. Poslužite narezano na kriške.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp Danielle Wood/Image Source Via Afp Diana Miller/Cultura Creative Via Afp Jean Pierre Dieterlen/Foodcollection Via Afp
Pierre Hussenot/Foodcollection Via Afp

Ledene bombe savršene su za ljeto kad sladoleda i efektnog voća ima u izobilju

Danielle Wood/Image Source Via Afp

Vizualni dojam jako je važan pa se različiti slojevi sladoleda, sorbete ili kreme slažu upravo po tom ključu 

Diana Miller/Cultura Creative Via Afp

Ledena bomba od vanilije s punjenjem na bazi naranče poznata je i kao andaluzijska ledena bomba

Jean Pierre Dieterlen/Foodcollection Via Afp

Vanjski sloj ledene bombe često je načinjen od čokoladne glazure ili čokoladnih strugotina 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/zaboravljeni-ledeni-desert-nekoc-je-predstavljao-vrhunac-najsvecanijih-proslava-zasto-ga-vise-niti-ne-spominjemo-1314787 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=45809f5201e3acd3a255867d50ff2e4a6d54131f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zaboravljeni+ledeni+desert%3A+neko%C4%87+je+predstavljao+vrhunac+najsve%C4%8Danijih+proslava%2C+za%C5%A1to+ga+vi%C5%A1e+niti+ne+spominjemo%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fzaboravljeni-ledeni-desert-nekoc-je-predstavljao-vrhunac-najsvecanijih-proslava-zasto-ga-vise-niti-ne-spominjemo-1314787 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fzaboravljeni-ledeni-desert-nekoc-je-predstavljao-vrhunac-najsvecanijih-proslava-zasto-ga-vise-niti-ne-spominjemo-1314787 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => le bombe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Pričele bombe

Zaboravljeni ledeni desert: nekoć je predstavljao vrhunac najsvečanijih proslava, zašto ga više niti ne spominjemo?

Piše Tea Sumić Miletić
14. kolovoza 2023. - 12:05

Možda ga se ne bih više nikad sjetila, da parafraziram Magazin iz doba Kokola, da baš ovih dana nisam listala stare brojeve nekadašnjih "ženskih žurnala" i da me nije na jednoj požutjeloj stranici dočekala. Bomba. Ledena. Sjećate li se tog famoznog deserta, koji je uvijek na fotografijama izgledao tako dobro, a kad bi stali čitati recept brzo bi vas prošla volja da provjerite kakav je u stvarnosti? Ako ste bili sretni, susreli ste se s njim uživo, na rođendanu nekog vršnjaka čija se mama baš svojski trsila ili na nekoj važnijoj svečanosti, onoga tipa na kakvima se čak i od slatkiša očekuje da budu na jednom nivou iznad uobičajenog.

Tko je poput mene nedavno ili davno, dok su bili aktualni, listao nekadašnje žurnale, mogao bi se prisjetiti da je ledena bomba bila...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:28