stdClass Object ( [id] => 24231 [title] => Bijeg u spletke [alias] => bijeg-u-spletke [catid] => 295 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Zapleti sami po sebi ne nude ništa inovativno, uvijek su u prvom planu obiteljski sukobi, koji sežu u davnu prošlost, dijalozi nisu životni ni ispričani jezikom kojim govori prosječan Hrvat

 Zakon ljubavi” - Dolores Lambaša utjelovljuje Luciju Nardelli,
 jednu od najvećih glumačkih zvijezda u Hrvatskoj

Intrige, spletke, ljubav, mržnja, prijevara i strast samo su neki od sastojaka domaćih sapunica koje iz dana u dan drže gledateljstvo prikovanim za male ekrane. Doduše, u zadnje vrijeme nije zabilježen fenomen da se nekom od glavnih likova plati misa, no ipak producentske kuće, s obzirom na visoku gledanost, mogu zadovoljno trljati ruke.

Zapleti sami po sebi ne nude ništa inovativno, uvijek su u prvom planu obiteljski sukobi, koji sežu u davnu prošlost, dijalozi nisu životni ni ispričani jezikom kojim govori prosječan Hrvat, a u svakoj sceni izviri poneki sponzorski proizvod. Unatoč tome, sapunicama se vraća popularnost, dok istodobno ljubav prema reality showovima jenjava. Je li to tek bijeg iz dosadne svakodnevice, pojasnit će nam sociolozi, no činjenica je da se redateljske uloge ne libe ni poznati redatelji, kao Branko Ivanda, a glumci, za koje se možda to nije očekivalo, prihvaćanjem ovih angažmana su, izgleda, shvatili da nisu samo daske te koje život znače.

Ni događaji ekipe izvan snimanja nisu bili ništa manje zanimljivi od samih serija, a od toga nema bolje reklame. Popularnost sapunica se odražava i na njihove protagoniste, pa naslovnice magazina i internet portala vrište njihovim izjavama i slikama. Možda iza svega ne leži neka velika mudrost, jer čovjek se na sve lako navikne pa kako ne bi na nešto što mu je pred očima svaki dan.

ZABRANJENA LJUBAV

 “Zabranjena ljubav” počela je s bratom i sestrom,
 a završila još i gore

RTL-ova sapunica “Zabranjena ljubav” je s emitiranjem krenula u listopadu 2004. Uz to što je uz “Villu Mariju”, prva hrvatska sapunica, može se podičiti titulom najdugovječnije domaće telenovele, jer je s emitiranjem prestala tek u travnju ove godine, nakon čak 750 epizoda. Priča, koja se vrti oko zabranjene ljubavi brata i sestre, blizanaca razdvojenih rođenjem, licencna je i prikazuje se u mnogim europskim zemljama.

“Zabranjenu ljubav” najčešće su zvali “trash sapunicom”, a kroz četiri godine prikazivanja, njome je prodefiliralo mnoštvo “pravih” glumaca, naturščika, ali i estradnih zvijezda, misica i mistera. Nekim je protagonistima domaće javne scene pomogla u karijeri. Primjerice Antonija Šola u njoj je promovirala nekoliko hitova, a ne smije se ni zaboraviti na pjesmu tragično preminulog Toše Proeskog “Srce nije kamen” koja je, nakon što je postala glazbena podloga uvodne špice, proglašena hitom godine. Serija je imala svoje zagrižene fanove, koji su joj posvećivali i tematske blogove, za sve one koji se nisu mogli snaći u kolopletu obiteljskih drama u kojima nije nedostajalo droge, preljuba, buđenja iz mrtvih, prostitucije i još koječega.

LJUBAV U ZALEĐU

 “Ljubav u zaleđu” je na prihvatljiv način
 dočarala život nogometaša
Kako sam naslov sugerira, nogomet je poveznica triju obitelji oko kojih se zaplela radnja ove sapunice, prikazivane od 2005. godine na prvom programu HRT-a. Jelena Veljača je u ovoj seriji odlučila pokazati raskoš svoga glumačkog talenta pa je prihvatila ulogu zločeste sponzoruše, koja je glavnom liku perspektivnom nogometašu Marku Marušiću i njegovoj odabranici srca, Nini, zagorčavala život. Seriju je producirala “Ava” Romana Majetića koja je napravila veliki iskorak angažiravši prvi put dvoje glumaca iz Srbije.

Razlog tome je velika gledanost prijašnje “Avine” sapunice na prostorima susjedne države. Glavni trač, koji se vezuje uz “Ljubav u zaleđu”, jest namjera Majetića da zbog nezadovoljstva interpretacijom “ubije” lik Marije Marušić, koju je tumačila Nada Gačešić-Livaković. Glumica je, navodno, zamolila producenta da bude milostiv i ostavi Mariju “barem u komi”. Njezina želja nije uslišena, te je Marija Marušić preminula u seriji odmah nakon prometne nesreće. Serija je ustoličila Kseniju Pajić kao kraljicu “hrvatskih sapunica”.

OBIČNI LJUDI

 “Obični ljudi” vratili su nam na scenu
 sjajnu glumicu Lelu Margitić
Nakon odrađenih glumačkih gaža u prethodne dvije “Avine” telenovele, Jelena Veljača se ovaj puta uhvatila pera osmislivši scenarij za 180 epizoda serije “Obični ljudi”. Brojne kontroverze su već izazvale prve epizode, jer je navodno Veljača inspiraciju za priču o tri sestre iz glumačke obitelji “potražila” u britanskom romanu “The Family Way”, autora Tonyja Parsonsa. Svestrana glumica nije se trudila previše mijenjati original pa je u njenoj verziji razvedeni muškarac s kojim je najstarija kći u vezi, umjesto instruktor karatea, ni manje ni više nego trener joge, a srednja sestra koja je u knjizi udana za Talijana, u serijalu je udana za Hercegovca.

Priliku da zablista na hrvatskom glumačkom nebu u “Običnim ljudima”, prvi put je, nakon povratka iz Njemačke dobila Vanessa Radman, postavši konstantom u kasnijim “Avinim” projektima. Iako je u intervjuima naglašavala kako se u hrvatskim telenovelama neće pojavljivati, u analima će ostati zabilježen i prvi angažman glumice Leone Paraminski u sapuničarskim vodama.

VILLA MARIA

 “Villa Marija” iznjedrila je seksi glumicu
 Barbaru Vicković
Čak 13 godina samostalnosti trebalo je proći da bi hrvatski narod dobio domaću sapunicu. Za taj povijesni moment, težak čak 25 milijuna kuna, zaslužna je producentska kuća “Ava”. Autori serije su se dičili s čak devet glavnih i šesnaest sporednih aktera te oko stotinjak statista. Ništa nije prepušteno slučaju pa je i redateljica bila Alicia Carvajal, koja je poznata po svom radu koscenaristice i skripterice mnogih meksičko-američkih proizvoda. Aliciu je nakon 70 snimljenih epizoda zamijenio je srpsko-crnogorski redatelj Stanko Crnobrnja, koji je u bivšoj Jugi osvajao radom na spotovima legendarne Lepe Brene i njenim filmovima “Hajde da se volimo”.

U središtu priče je bila ljubav epskih razmjera između likova koje su odglumili sveprisutna Veljača i Damir Markovina. Zanimljivosti vezane uz “Villu Mariu” vežu se uz malene uloge, koje su su ostvarili Huljićevi puleni, Petar Grašo i Jelena Rozga, a glumica Mia Begović, koja je tumačila Helenu Jurak, dobila je otkaz nekoliko tjedana prije završetka snimanja telenovele. Razlozi otkaza nikad nisu bili poznati javnosti, a Helena se u seriji pojavljivala sve do kraja, osim u posljednjim scenama serije.

ZAKON LJUBAVI

“Zakon ljubavi” je navodno nastao kao nadahnuće
nakon afere Pokos - Radeljak, točnije u
onom trenutku kad je rublje letjelo kroz prozor
Ljubitelji telenovela trenutačno su “zakačeni” za “Zakon ljubavi”, koji se prikazuje na programu Nove TV. Ova serija je svojevrsna prekretnica, jer se prvi put “Avina” serija ne prikazuje na HTV-u. U 185 nastavaka gledatelji će moći svjedočiti kako funkcionira svijet glume, pravosuđa, ljubavi i mržnje, začinjen brojnim spletkama, a pisanja ovih zapleta opet se uhvatila, tko drugi nego - Veljača. ‘Zakon ljubavi’ se najavljivao kao ogledalo nekih današnjih zagrebačkih imućnih obitelj, njihovom moralnom i mentalnom propadanju u poroke, opsjednutošću blještavom površnošću i potpunim rastrojstvom njihova potomstva, takozvane zlatne mladeži.

Nadahnuće je čak pronađeno i u nedavnom skandalu između Vlatke Pokos i Dikana, točnije onom dijelu kad je rublje letjelo kroz prozor. Autori se nisu previše mučili oko izbora glumaca, pa ćemo i ovaj put na malim ekranima gledati ista lica. No, strastveni ljubitelji telenovela nisu mogli ne primijetiti izostanak Ksenije Pajić iz “standardne ekipe”. O razlozima se još uvijek spekulira.

PONOS RATKAJEVIH

 “Ponos Ratkajevih” je zaintrigirao javnost
 o domaćim plemićima
“Ponos Ratkajevih” je povijesna telenovela nastala u tvornici domaćih sapunica, producentskoj tvrtki “Ava”. Jelena Veljača i Roman Majetić su i nakon prekida ljubavne veze, koja se počela raspadati već za snimanja “Običnih ljudi”, uspješno nastavili poslovnu suradnju pa je Veljačin najbolji prijatelj opet bio - laptop. Radnja serije se odvija u najturbulentnijem razdoblju hrvatske povijesti, u periodu od 1938. do 1948. godine, a prati život jedne plemićke hrvatske obitelji od njezinog prijeratnog uspona, pa sve do poslije II. Svjetskog rata.

Serija je bila na udaru kritika zbog nedosljedne kostimografije, iza koje je stala Marija Cvitanović, službena stilistica “Avinih” projekata. U stilu dobre sapunice, ni izvan seta nije bilo manje zanimljivo pa je danima novinske stupce punila priča o sukobu glumca Božidara Alića s redateljem serije i dekanom Akademije dramskih umjetnosti, Brankom Ivandom. Tko je tu koga prvi, kako i zašto nije ni do danas jasno, ali su očito svoje razmirice gurnuli pod tepih, jer su obojica ostali angažirani u “Ponosu” do kraja.

SVE ĆE BITI DOBRO

 “Sve će biti dobro” postiže sjajnu gledanost,
a na ekran nam je vratila lijepog Damira Markovinu,
kojeg je ženska publika zavoljela još u “Villi Mariji”
Iako je došlo do prekida suradnje s “Avom”, HRT se nije dao smesti, već na svom programu u istom terminu kao i Nova Tv, ima sapunicu “Sve će biti dobro”, producentske kuće Ring Multimedija. Ova telenovela, koja postiže izvrsnu gledanost, pobijedila je na javnom natječaju HTV-a, a emitirat će se u 105 nastavaka. Okosnicu radnje čine obitelji Bebić i Fabris te, naravno, njihove mračne tajne.

Neke od glavnih uloga igraju i nekadašnji glumci iz konkurentske tvrtke te neka od vodećih imena domaće glumačke scene, kao Bojana Gregorić Vejzović, Goran Grgić, Duško Valentić i Milan Pleština. Tijekom lipnja su se pojavile glasine da je snimanje serije prekinuto, ali su brzo opovrgnute. Hoće li sve uistinu biti dobro, vjerojatno ćemo na odgovor morati pričekati do zadnje epizode.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zapleti sami po sebi ne nude ništa inovativno, uvijek su u prvom planu obiteljski sukobi, koji sežu u davnu prošlost, dijalozi nisu životni ni ispričani jezikom kojim govori prosječan Hrvat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pregled hrvatskih sapunica koje vraćaju popularnost ovogA žanra na naše male ekrane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-10-08 17:33:14 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-10-08 20:18:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-10-09 12:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 15181 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 295 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja filma i televizije. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, reflektor, film, tv, tv program [secure] => 0 [page_title] => Reflektor [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/10/09/reflektor/soap00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 295 [name] => Reflektor [alias] => reflektor [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15437469 Threads: 6 Questions: 3195277057 Slow queries: 7185111 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235884437 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/reflektor ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/reflektor/bijeg-u-spletke-24231 [printLink] => /sd-plus/reflektor/bijeg-u-spletke-24231?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 173879 [name] => sapunice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sapunice [link] => /tag/sapunice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zapleti sami po sebi ne nude ništa inovativno, uvijek su u prvom planu obiteljski sukobi, koji sežu u davnu prošlost, dijalozi nisu životni ni ispričani jezikom kojim govori prosječan Hrvat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pregled hrvatskih sapunica koje vraćaju popularnost ovogA žanra na naše male ekrane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bijeg u spletke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-01-22-04-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/10/09/reflektor/soap00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/10/09/reflektor/soap00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}
Zapleti sami po sebi ne nude ništa inovativno, uvijek su u prvom planu obiteljski sukobi, koji sežu u davnu prošlost, dijalozi nisu životni ni ispričani jezikom kojim govori prosječan Hrvat

 Zakon ljubavi” - Dolores Lambaša utjelovljuje Luciju Nardelli,
 jednu od najvećih glumačkih zvijezda u Hrvatskoj

Intrige, spletke, ljubav, mržnja, prijevara i strast samo su neki od sastojaka domaćih sapunica koje iz dana u dan drže gledateljstvo prikovanim za male ekrane. Doduše, u zadnje vrijeme nije zabilježen fenomen da se nekom od glavnih likova plati misa, no ipak producentske kuće, s obzirom na visoku gledanost, mogu zadovoljno trljati ruke.

Zapleti sami po sebi ne nude ništa inovativno, uvijek su u prvom planu obiteljski sukobi, koji sežu u davnu prošlost, dijalozi nisu životni ni ispričani jezikom kojim govori prosječan Hrvat, a u svakoj sceni izviri poneki sponzorski proizvod. Unatoč tome, sapunicama se vraća popularnost, dok istodobno ljubav prema reality showovima jenjava. Je li to tek bijeg iz dosadne svakodnevice, pojasnit će nam sociolozi, no činjenica je da se redateljske uloge ne libe ni poznati redatelji, kao Branko Ivanda, a glumci, za koje se možda to nije očekivalo, prihvaćanjem ovih angažmana su, izgleda, shvatili da nisu samo daske te koje život znače.

Ni događaji ekipe izvan snimanja nisu bili ništa manje zanimljivi od samih serija, a od toga nema bolje reklame. Popularnost sapunica se odražava i na njihove protagoniste, pa naslovnice magazina i internet portala vrište njihovim izjavama i slikama. Možda iza svega ne leži neka velika mudrost, jer čovjek se na sve lako navikne pa kako ne bi na nešto što mu je pred očima svaki dan.

ZABRANJENA LJUBAV

 “Zabranjena ljubav” počela je s bratom i sestrom,
 a završila još i gore

RTL-ova sapunica “Zabranjena ljubav” je s emitiranjem krenula u listopadu 2004. Uz to što je uz “Villu Mariju”, prva hrvatska sapunica, može se podičiti titulom najdugovječnije domaće telenovele, jer je s emitiranjem prestala tek u travnju ove godine, nakon čak 750 epizoda. Priča, koja se vrti oko zabranjene ljubavi brata i sestre, blizanaca razdvojenih rođenjem, licencna je i prikazuje se u mnogim europskim zemljama.

“Zabranjenu ljubav” najčešće su zvali “trash sapunicom”, a kroz četiri godine prikazivanja, njome je prodefiliralo mnoštvo “pravih” glumaca, naturščika, ali i estradnih zvijezda, misica i mistera. Nekim je protagonistima domaće javne scene pomogla u karijeri. Primjerice Antonija Šola u njoj je promovirala nekoliko hitova, a ne smije se ni zaboraviti na pjesmu tragično preminulog Toše Proeskog “Srce nije kamen” koja je, nakon što je postala glazbena podloga uvodne špice, proglašena hitom godine. Serija je imala svoje zagrižene fanove, koji su joj posvećivali i tematske blogove, za sve one koji se nisu mogli snaći u kolopletu obiteljskih drama u kojima nije nedostajalo droge, preljuba, buđenja iz mrtvih, prostitucije i još koječega.

LJUBAV U ZALEĐU

 “Ljubav u zaleđu” je na prihvatljiv način
 dočarala život nogometaša
Kako sam naslov sugerira, nogomet je poveznica triju obitelji oko kojih se zaplela radnja ove sapunice, prikazivane od 2005. godine na prvom programu HRT-a. Jelena Veljača je u ovoj seriji odlučila pokazati raskoš svoga glumačkog talenta pa je prihvatila ulogu zločeste sponzoruše, koja je glavnom liku perspektivnom nogometašu Marku Marušiću i njegovoj odabranici srca, Nini, zagorčavala život. Seriju je producirala “Ava” Romana Majetića koja je napravila veliki iskorak angažiravši prvi put dvoje glumaca iz Srbije.

Razlog tome je velika gledanost prijašnje “Avine” sapunice na prostorima susjedne države. Glavni trač, koji se vezuje uz “Ljubav u zaleđu”, jest namjera Majetića da zbog nezadovoljstva interpretacijom “ubije” lik Marije Marušić, koju je tumačila Nada Gačešić-Livaković. Glumica je, navodno, zamolila producenta da bude milostiv i ostavi Mariju “barem u komi”. Njezina želja nije uslišena, te je Marija Marušić preminula u seriji odmah nakon prometne nesreće. Serija je ustoličila Kseniju Pajić kao kraljicu “hrvatskih sapunica”.

OBIČNI LJUDI

 “Obični ljudi” vratili su nam na scenu
 sjajnu glumicu Lelu Margitić
Nakon odrađenih glumačkih gaža u prethodne dvije “Avine” telenovele, Jelena Veljača se ovaj puta uhvatila pera osmislivši scenarij za 180 epizoda serije “Obični ljudi”. Brojne kontroverze su već izazvale prve epizode, jer je navodno Veljača inspiraciju za priču o tri sestre iz glumačke obitelji “potražila” u britanskom romanu “The Family Way”, autora Tonyja Parsonsa. Svestrana glumica nije se trudila previše mijenjati original pa je u njenoj verziji razvedeni muškarac s kojim je najstarija kći u vezi, umjesto instruktor karatea, ni manje ni više nego trener joge, a srednja sestra koja je u knjizi udana za Talijana, u serijalu je udana za Hercegovca.

Priliku da zablista na hrvatskom glumačkom nebu u “Običnim ljudima”, prvi put je, nakon povratka iz Njemačke dobila Vanessa Radman, postavši konstantom u kasnijim “Avinim” projektima. Iako je u intervjuima naglašavala kako se u hrvatskim telenovelama neće pojavljivati, u analima će ostati zabilježen i prvi angažman glumice Leone Paraminski u sapuničarskim vodama.

VILLA MARIA

 “Villa Marija” iznjedrila je seksi glumicu
 Barbaru Vicković
Čak 13 godina samostalnosti trebalo je proći da bi hrvatski narod dobio domaću sapunicu. Za taj povijesni moment, težak čak 25 milijuna kuna, zaslužna je producentska kuća “Ava”. Autori serije su se dičili s čak devet glavnih i šesnaest sporednih aktera te oko stotinjak statista. Ništa nije prepušteno slučaju pa je i redateljica bila Alicia Carvajal, koja je poznata po svom radu koscenaristice i skripterice mnogih meksičko-američkih proizvoda. Aliciu je nakon 70 snimljenih epizoda zamijenio je srpsko-crnogorski redatelj Stanko Crnobrnja, koji je u bivšoj Jugi osvajao radom na spotovima legendarne Lepe Brene i njenim filmovima “Hajde da se volimo”.

U središtu priče je bila ljubav epskih razmjera između likova koje su odglumili sveprisutna Veljača i Damir Markovina. Zanimljivosti vezane uz “Villu Mariu” vežu se uz malene uloge, koje su su ostvarili Huljićevi puleni, Petar Grašo i Jelena Rozga, a glumica Mia Begović, koja je tumačila Helenu Jurak, dobila je otkaz nekoliko tjedana prije završetka snimanja telenovele. Razlozi otkaza nikad nisu bili poznati javnosti, a Helena se u seriji pojavljivala sve do kraja, osim u posljednjim scenama serije.

ZAKON LJUBAVI

“Zakon ljubavi” je navodno nastao kao nadahnuće
nakon afere Pokos - Radeljak, točnije u
onom trenutku kad je rublje letjelo kroz prozor
Ljubitelji telenovela trenutačno su “zakačeni” za “Zakon ljubavi”, koji se prikazuje na programu Nove TV. Ova serija je svojevrsna prekretnica, jer se prvi put “Avina” serija ne prikazuje na HTV-u. U 185 nastavaka gledatelji će moći svjedočiti kako funkcionira svijet glume, pravosuđa, ljubavi i mržnje, začinjen brojnim spletkama, a pisanja ovih zapleta opet se uhvatila, tko drugi nego - Veljača. ‘Zakon ljubavi’ se najavljivao kao ogledalo nekih današnjih zagrebačkih imućnih obitelj, njihovom moralnom i mentalnom propadanju u poroke, opsjednutošću blještavom površnošću i potpunim rastrojstvom njihova potomstva, takozvane zlatne mladeži.

Nadahnuće je čak pronađeno i u nedavnom skandalu između Vlatke Pokos i Dikana, točnije onom dijelu kad je rublje letjelo kroz prozor. Autori se nisu previše mučili oko izbora glumaca, pa ćemo i ovaj put na malim ekranima gledati ista lica. No, strastveni ljubitelji telenovela nisu mogli ne primijetiti izostanak Ksenije Pajić iz “standardne ekipe”. O razlozima se još uvijek spekulira.

PONOS RATKAJEVIH

 “Ponos Ratkajevih” je zaintrigirao javnost
 o domaćim plemićima
“Ponos Ratkajevih” je povijesna telenovela nastala u tvornici domaćih sapunica, producentskoj tvrtki “Ava”. Jelena Veljača i Roman Majetić su i nakon prekida ljubavne veze, koja se počela raspadati već za snimanja “Običnih ljudi”, uspješno nastavili poslovnu suradnju pa je Veljačin najbolji prijatelj opet bio - laptop. Radnja serije se odvija u najturbulentnijem razdoblju hrvatske povijesti, u periodu od 1938. do 1948. godine, a prati život jedne plemićke hrvatske obitelji od njezinog prijeratnog uspona, pa sve do poslije II. Svjetskog rata.

Serija je bila na udaru kritika zbog nedosljedne kostimografije, iza koje je stala Marija Cvitanović, službena stilistica “Avinih” projekata. U stilu dobre sapunice, ni izvan seta nije bilo manje zanimljivo pa je danima novinske stupce punila priča o sukobu glumca Božidara Alića s redateljem serije i dekanom Akademije dramskih umjetnosti, Brankom Ivandom. Tko je tu koga prvi, kako i zašto nije ni do danas jasno, ali su očito svoje razmirice gurnuli pod tepih, jer su obojica ostali angažirani u “Ponosu” do kraja.

SVE ĆE BITI DOBRO

 “Sve će biti dobro” postiže sjajnu gledanost,
a na ekran nam je vratila lijepog Damira Markovinu,
kojeg je ženska publika zavoljela još u “Villi Mariji”
Iako je došlo do prekida suradnje s “Avom”, HRT se nije dao smesti, već na svom programu u istom terminu kao i Nova Tv, ima sapunicu “Sve će biti dobro”, producentske kuće Ring Multimedija. Ova telenovela, koja postiže izvrsnu gledanost, pobijedila je na javnom natječaju HTV-a, a emitirat će se u 105 nastavaka. Okosnicu radnje čine obitelji Bebić i Fabris te, naravno, njihove mračne tajne.

Neke od glavnih uloga igraju i nekadašnji glumci iz konkurentske tvrtke te neka od vodećih imena domaće glumačke scene, kao Bojana Gregorić Vejzović, Goran Grgić, Duško Valentić i Milan Pleština. Tijekom lipnja su se pojavile glasine da je snimanje serije prekinuto, ali su brzo opovrgnute. Hoće li sve uistinu biti dobro, vjerojatno ćemo na odgovor morati pričekati do zadnje epizode.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/reflektor/bijeg-u-spletke-24231 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=040e26be7bc7f7cb84af82482626f4d153fbcdba [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bijeg+u+spletke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fbijeg-u-spletke-24231 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Freflektor%2Fbijeg-u-spletke-24231 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zapleti sami po sebi ne nude ništa inovativno, uvijek su u prvom planu obiteljski sukobi, koji sežu u davnu prošlost, dijalozi nisu životni ni ispričani jezikom kojim govori prosječan Hrvat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pregled hrvatskih sapunica koje vraćaju popularnost ovogA žanra na naše male ekrane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Reflektorpregled hrvatskih sapunica koje vraćaju popularnost ovogA žanra na naše male ekrane

Bijeg u spletke

Piše PSD.
9. listopada 2008. - 14:41
Zapleti sami po sebi ne nude ništa inovativno, uvijek su u prvom planu obiteljski sukobi, koji sežu u davnu prošlost, dijalozi nisu životni ni ispričani jezikom kojim govori prosječan Hrvat

 Zakon ljubavi” - Dolores Lambaša utjelovljuje Luciju Nardelli,
 jednu od najvećih glumačkih zvijezda u Hrvatskoj

Intrige, spletke, ljubav, mržnja, prijevara i strast samo su neki od sastojaka domaćih sapunica koje iz dana u dan drže gledateljstvo prikovanim za male ekrane. Doduše, u zadnje vrijeme nije zabilježen fenomen da se nekom od glavnih likova plati misa, no ipak producentske kuće, s obzirom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 03:22