StoryEditorOCM
TV&RealityNIJE IMAO SREĆE

Dalmatinac prvi ispao iz Masterchefa, dobro poznat umak ga koštao prolaza: ‘Nema dalje, a glavom kroz zid ne možeš‘

Piše SCENA SD
21. rujna 2023. - 09:45

Prvog kandidata koji je napustio ovogodišnji aktualni reality show MasterChef, kaštelanina Nikolu Stazića, prolaza dalje koštali su umaci i hollandaise.

U stres testu je Davidu, Mateji, Marku, Josipu, Manuelu i Nikoli bila demonstrirana priprema ukusnih umaka. Stjepan im je pokazao postupak kuhanja umaka veloute, Melkior kako se radi bechamel, a Damir izuzetno zahtjevan umak holandaise.

Tradicionalni hollandaise, napravljen emulgiranjem otopljenog pročišćenog maslaca u žumanjke i limunov sok, poznato je da je teško napraviti. Ne samo da morate paziti na njegovu izradu kao i za majonezu s uljem u žumanjku, već se morate nositi i s nestalnom prirodom vrućih jaja i maslaca.

Druga faza stres testa bila je neizvjesna, natjecatelji su morali rekreirati umake koji su im bili pokazani. „Nema panike, malo po malo“, smiren je bio Marko.

Natjecatelj čiji je  umak bio proglašen najboljim, više nije morao sudjelovati u stres testu. Bilo je tim teže što žiri nije dopuštao ostalim kandidatima s galerije da im pomognu u izradi umaka. Nikola je prema procjeni žirija već u samom radu "kiksao" pokazavši sporost i preveliku pedantnost u radnjama koje nisu bile ključne za ovaj zadatak,recimo u rezanju luka.

Manuel se pokazao najboljim te se zato pridružio ekipi na galeriji. Jednog od preostalih natjecatelja u stres testu mogao je spasiti Petar Tucman, on je svoj imunitet mogao pokloniti nekome od njih, no on ga je zadržao za sebe i za to dobio podršku od ekipe u stres testu. „Petar je za mene baš faca. Od nas pet da je jednom poklonio, ostali četiri pali bi u depresiju“, rekao je Josip.

U sljedećoj fazi stres testa kandidati su morali pripremiti umak holandaise i gougeres - pečeno slano choux tijesto od tijesta pomiješanog sa sirom. „Kompaktno je i prozračno iznutra. Osjeti se naribani sir“, rekao je Marko nakon kušanog gougeresa. „Mislim da se može spojiti s dosta stvari. Slano je“, nadodao je Nikola.

Holandaise je bilo potrebno servirati u posebnu zdjelicu sa strane, a za gougeres su dobili točan recept i sve namirnice. u zadnjoj fazi testa gougerese su mogli puniti ili pak napraviti umak za njega.

 

Mateja je jelo napravila najbolje, ali ništa manje uspješan u stres testu nije bio ni David. Ipak, najlošije jelo bilo je Nikolino. „Nema dalje, a glavom kroz zid ne možeš. Trebam se pomiriti s tim da je ovo kraj“, rekao je on. Svoje je sudjelovanje u natjecanju ipak opisao kao avanturu, dok je ukazao na to da ima onih koji zaista priželjkuju ostanak do samog kraja. Stjepan mu je tom prilikom priznao: „Žao mi je što ideš, jer zračiš i privlačiš ljude oko sebe. Najviše mi se sviđa to što si iskren. Nedostajat će nam ta energija u kuhinji. U kuhinji uvijek volim imati jednog od podizača, a ti si bio jedan od tih“.

Nikola, koji inače radi kao kormilar na trajektu, jednom je prilikom priznao da je kuhati počeo tek kad je krenuo s poslom na brodu, te se tada razvila ljubav prema kulinarskom umijeću.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 16:33