stdClass Object ( [id] => 1102630 [title] => ‘Za Stipu zna Split i svijet, u Radoševu rodnom Aržanu imali smo kraljevski doček!‘: HTV-ova laureatkinja za životno djelo Jasmina Božinovska Živalj puna je toplih uspomena [alias] => za-stipu-zna-split-i-svijet-u-radosevu-rodnom-arzanu-imali-smo-kraljevski-docek-htv-ova-laureatkinja-za-zivorno-djelo-jasmina-bozinovska-zivalj-puna-je-toplih-uspomena [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jasmina Božinovska Živalj (63) i dalje prima čestitke za osvojenu godišnju nagradu za životno djelo "Ivan Šibl" - za televiziju, koju joj je na Danu HRT-a uručio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

I "Reflektor" je jedan od čestitara, TV prilog "Slobodne" nije propuštao zabilježiti njezine uredničke projekte; dramske serije, redom uspješnice, koje su praznile ulice vikendom, najčešće nedjeljom te oduševljavale i uz mali ekran držale prikovano brojno TV gledateljstvo.

Tko ne zna za čuvene "Bitange i princeze", prvi hrvatski sitcom, hrvatske "Prijatelje" producenta Ivana Maloče i njegova Interfilma!? Isto tako, malo tko će Filipa Radoša zazvati pravim imenom, prije će biti da će splitski glumac kroz ariju čuti uzvik "Stipeee", nakon čega se možebitno i okrene i šeretski nasmije, baš kao u seriji Ognjena Sviličića "Stipe u gostima".

Nazaboravni su i Vera Zima i Ivo Gregurević, dva divna bračna gunđala kojih se uvijek sjetim kad mi netko u zbilji ili u šali kaže "Odmori se, zaslužila si". Što reći kad ti netko kaže "'Ko te šiša", nebitno je, komično je. Spomenute četiri humoristične HTV-ove serije, rado gledane u premijeri i u reprizama, samo su dio zavidnoga uredničkoga opusa slavljenice Božinovske Živalj, od prosinca 2020. godine vršiteljice dužnosti urednice Odjela Drame HTV-a.

---

image
HTV Press
---


Prestižna nagrada "Ivan Šibl" za televiziju kruna je vaše predanosti matičnoj kući, od 1984. godine, ukupno trideset sedam godina uspješnog rada na nacionalnoj televiziji. Kako ste proslavili, jesu li slegle emocije; kako su reagirali kolege na Prisavlju kao i vanjski poslovni suradnici?

- Emocije su još uvijek prisutne, kao i čestitke dragih prijatelja i suradnika, a proslavit ćemo kada prestanu kiše koje nam priječe opušteno druženje.

Dramski program vaš je stalni profesionalni interes, urednički potpisujete brojne uspješnice, koje su dio lijepoga kolektivnoga sjećanja gledatelja HTV-a. Kakav je osjećaj znati da si baš ti zaslužan što je neka serija ugledala svjetlo malog ekrana i pritom oduševila TV puk?

- Uvijek je dobar osjećaj kada realiziramo program koji prihvaćaju i gledatelji i kritičari te koji ostaje kao trajna vrijednost nekim budućim generacijama. Biti dio tima koji je ostvario uspješan program, gledanu seriju, svaki put me nanovo ispuni ponosom i zadovoljstvom.

Kako i kada urednik zna da scenarij serije ima potencijala; koji su kriteriji na javnoj televiziji, zacijelo dijelom i različiti od komercijalnih televizija?

- Scenarij ima potencijala ukoliko je tema dobro pogođena, a fabula i likovi vješto napisani. Kriteriji na javnom servisu su jednostavni - kvaliteta, kvaliteta i kvaliteta!

Što i kako reći autoru - scenaristu, redatelju, producentu, čiji projekt ne zaslužuje prolaz na ekrane HTV-a, kakve budu reakcije?

- Nikada nije jednostavno ni lako odbiti autora. Treba imati na umu da svaki autor vjeruje u svoj projekt, da je u svaki projekt uložen veliki trud. Time su i očekivanja velika, pa samim time i razočaranja ako je projekt odbijen. Ima autora koji će poslušati savjet i uvažiti primjedbe, a ima i onih koji ne žele odustati od svoje prvotne zamisli.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---


Trudim se ne biti 'control freak'

Što kada se odabere dramski projekt, koji mimoiđe zadovoljstvo publike, a možda i kritike?

- Pogreške i krive procjene uvijek se mogu dogoditi. Ako se dogode, treba ih osvijestiti i izbjeći na idućem projektu.

Osluškujete li želje gledatelja, pratite li kritičare, ali i ponudu RTL-a i Nove TV; utječu li svi spomenuti na HTV-ovu dramsku produkciju?

- Naravno da osluškujemo želje gledatelja. Pa sve što radimo, radimo za gledatelje! A što se tiče domaće dramske produkcije, mislim da HTV kvalitetom ponude na ovim prostorima nema ozbiljniju konkurenciju.

Postoje li tabu teme, autocenzura, cenzura unutar kuće ili izvan nje?

- Kvalitetan projekt i angažiran i složan tim uvijek će savladati sve prepreke.

I nakon 30 godina, gotovo da nema serije na kojoj niste na setu gotovo svaki dan, što i ne čudi jer ste diplomirali na ADU, smjer režija; no jeste li control freak i pođe li išta po zlu kada vas slučajno nema?

- Trudim se ne biti control freak, na neke situacije se može utjecati, na neke, pak, ne. Ako je projekt dobro pripremljen, ako je tim sastavljen od profesionalaca koji su predani poslu koji rade, onda teško da nešto može poći po zlu, a ako i pođe, zajedničkim naporom brzo se pronađe adekvatan odgovor.

---

image
Zadnja klapa 'Ko te šiša': sa Jankom Popovićem Volarićem i Sarom Stanić
 
Davor Pongracic/Cropix
---


Svaka serija budi uspomene i sjećanja, zacijelo ugodna; na što ste posebno ponosni, a što biste zaboravili?

- Bilo je uspona i padova, lijepih i onih manje lijepih trenutaka, lijepe pamtim, one manje lijepe nastojim zaboraviti. Ponosom me ispunja spoznaja da sam imala bezbroj prilika okupiti timove sastavljene od ponajboljih kreativaca, koji su svojim znanjima i vještinama obogatili sve što smo zajednički stvorili.

Biste li izdvojili koji naslov, koji se ne zaboravlja; možda najdugovječnijega "Stipu", Splićanina koji je "plesao" čak sedam sezona?

- "Stipe u gostima" je nastao prema mojoj ideji, koju sam 2007. izložila Ognjenu Sviličiću te smo vrlo brzo ostvarili izuzetno kvalitetnu suradnju, rezultat je izvrsna komedija mentaliteta, koju ovih dana možemo i reprizno pratiti na HTV 2.

Danas za Stipu zna cijeli Split, Dalmatinci bi dodali "cili svit"! Eto, u Radoševu rodnom Aržanu u koje smo svratili na putu za Zagvozd, gdje smo snimali jednu epizodu, imali smo kraljevski doček, a kada god bih s Filipom Radošem, Splićaninom, u Zagrebu sjela na piće, uvijek bi nas zaskočili Zagrepčani, koji su se željeli fotkati sa Stipom!

---

image
Jasmina Božinovska Živalj na setu "Stipe u gostima"
PRIVATNA SNIMKA
---


Kako izbalansirati, i u kojem omjeru, dramski, kriminalistički, humoristični i ini sadržaj projekata što izlaze s potpisom Dramskog programa HTV-a?

- Dramski program mora biti žanrovski raznolik, no komedije i obiteljske serije češće će okupiti cijelu obitelj pred malim ekranima. Samim time imat će bolju percepciju i veću gledanost. No, u odabiru projekata vodimo se isključivo kvalitetom ponuđenog sadržaja, pa to često diktira zastupljenost pojedinih žanrova na ekranu.

Kako izbalansirati vlastitu i vanjsku produkciju dramskih sadržaja, koji je to omjer?

- HRT ima zakonsku obavezu 15 posto programskog budžeta preusmjeriti u neovisnu produkciju, slijedom čega se svi dramski sadržaji otkupljuju putem Javnih poziva od neovisnih ponuđača.

Uz Informativni, Dramski je zacijelo i ogledalo duše HTV-a, ali i krojač javnoga mišljenja. Što je tu obveza, a što urednički teret?

- Obaveza je utkana u Ugovor s Vladom u kojem su navedeni postoci domaćega dramskog sadržaja koji mora biti zadovoljen u programu, a urednički teret odnosi se na pronalaženje kvalitetnog sadržaja koji će opravdati očekivanja i uložena sredstva.

Je li na HTV-u dobro izbalansiran odnos domaćega i stranoga sadržaja, prije svega u sferi dramske ponude? Što ćemo sa sapunicama, pogledate li ih, makar i po službenoj dužnosti, i u čijoj su one nadležnosti?

- Prvo pitanje je za Glavnog urednika programa. U programu HTV-a mogu se naći i strane telenovele čiji odabir je u nadležnosti kolega iz Stranog filmskog i serijskog programa. Tu i tamo pogledam pokoju epizodu, no ne bih mogla reći da ih pratim.

---

image
Na setu "Tin... trideset godina putovanja (2017.), HTV-ova dramska serija prema knjizi Jasena Boke i u režiji Davora Žmegača
PRIVATNA SNIMKA
---


Čiji Dramski i uopće programski sadržaj domaće ili strane televizije biste rado preslikali na HTV, kada bi to bilo moguće, pa i s obzirom na financije?

- Produkcija hrvatskih dramskih serija posljednjih godina doživjela je svojevrsni procvat te kvalitetom sadržaja može uspješno konkurirati na europskom i svjetskom tržištu. Financije su već sasvim druga stvar, ali i izvan Hrvatske je sve teže osigurati dovoljno novca za ozbiljniju proizvodnju bez međunarodnih koprodukcijskih suradnji.

Humoristične serije kod susjeda, u regiji, često znaju biti urnebesne; znaju li Hrvati nasmijati puk?

- Susjedi, pak, smatraju da su naše serije odlične! I pitaju se u čemu je naša tajna. Svakako, prate našu proizvodnju, naše serije izuzetno su popularne i gledane.

Publika - najveća nagrada

Potičete realizaciju TV filmova te dugometražnih igranih filmova nastalih u koprodukciji s HRT-om. Na koje naslove ste naročito ponosni, možda na one koji su postigli odličan prijam kod publike, ili su osvojili nagrade?

- Sve što radim, radim za publiku. Dobar prijam kod gledatelja najveća je nagrada.

Što rado gledate na malim ekranima ili u kinu, od domaćeg ili stranoga "štiva"?

- Dobar europski film, europske dramske serije svih žanrova; među ostalima skandinavske, BBC-jeve, ITV-jeve.

Autorica ste obrazovno dokumentarnih filmova o pomoći prognanicima, žrtvama rata i razminiranju oslobođenih teritorija te niza priloga za program “Za slobodu”. Režirali ste znanstvene serije, scenaristica ste i redateljica dokumentarnih serija "Zločinstva i kazne", "SOS - oni nas trebaju" te "Policijske priče". Imate li u pripremi neki slični ili drukčiji dokumentarac?

- Čeka me montaža dva 50-minutna dokumentarna portreta kazalištaraca - Jagode Novak Kralj i Kreše Dolenčića. Snimanje sam završila jesenas, ali COVID je uzrokovao odgodu postprodukcije.

---

image
HTV PRESS
---


Otkrijte nam što novoga ide u snimanje, čija i koja dramska serija?

- U tijeku su pripreme za snimanje sitcoma "Mrkomir Prvi", u produkciji "Interfilma" za HRT. Snimanje bi trebalo početi polovinom lipnja, sada su u tijeku čitaće probe i završne prilagodbe scenarija.

"Malo" i "Velo misto" omiljene su serije u narodu. Hoće li se više ikada ponoviti njihov uspjeh, a njihova popularnost možda biti nadmašena? Hoće li ulice nedjeljom u 20 sati opet biti prazne, a da nije u pitanju pošast koju korona zovemo? Ili su to ipak lijepa prošla vremena, u kojima je televizija bila i kino i kazalište.

- Svako vrijeme ima svoje uspješnice, pa tako i ovo naše. Neke naslove ćemo zaboraviti, a neke ćemo pamtiti. Vrijeme će pokazati koje. Ponuda premium programa nezaustavljivo raste, konkurencija je sve žešća, a sadržaje sve više konzumiramo putem različitih platformi na način koji nam odgovara i u vrijeme koje nam odgovara. Osobno, ne mislim da je to toliko loše.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"BOGATI OPUS"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"97","value":"562"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => BOGATI OPUS 1 1 1 1 1 2 0 2 562 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-28 11:05:26 [created_by] => 3235 [created_by_alias] => Željana Matijević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-01 13:50:34 [modified_by] => 3235 [publish_up] => 2021-05-31 13:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1279 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951124.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17954642.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951030.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951032.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951138.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951134.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951132.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951130.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951128.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951126.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951122.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951120.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951030.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17951182.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17952832.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/28\/17952834.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["PRIVATNA SNIMKA","Snimio: Enes MID\u017dI\u0106","HTV Press","PRIVATNA SNIMKA","HTV Press","HTV Press","PRIVATNA SNIMKA","PRIVATNA SNIMKA","PRIVATNA SNIMKA","PRIVATNA SNIMKA","PRIVATNA SNIMKA","PRIVATNA SNIMKA","HTV PRESS","PRIVATNA SNIMKA","Tom Dubravec\/Cropix","Davor Pongracic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Na setu \u201dStipe u gostima\u201d","Na predahu seta \u201dStipe u gostima\u201d (slijeva na desno): supru\u017enici Davorin Gecl, direktor fotografije i Jasmina Bo\u017einovska \u017divalj, HTV-ova urednica, Suzana Nikoli\u0107, Filip Rado\u0161, Ivo Rai\u0107, I\u0161tvan Filakovi\u0107, Bogdan Dikli\u0107 i Vedran Mlikota","Jasmina Bo\u017einovska \u017divalj potpisuje brojne uredni\u010dke projekte, redom uspje\u0161nice
\n\u00a0","Stipe u gostima - ekipa","","","Na setu \u201dTin... trideset godina putovanja (2017.), HTV-ova dramska serija prema knjizi Jasena Boke i u re\u017eiji Davora \u017dmega\u010da","HNK - Davorin Gecl i Jasmina Bo\u017einovska \u017divalj","Na setu \u201dTin... trideset godina putovanja","Na setu \u201dTin... trideset godina putovanja","Na setu \u201dTin... trideset godina putovanja\u00a0","Jasmina Bo\u017einovska \u017divalj na setu \u201dStipe u gostima\u201d","","Pula Film Festival 2005.\u00a0","","Zadnja klapa 'Ko te \u0161i\u0161a': sa Jankom Popovi\u0107em Volari\u0107em i Sarom Stani\u0107
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_17951124_1920.jpg":"1920x1080","k_17951124_1280.jpg":"1280x1280","k_17951124_1024.jpg":"1024x1024","k_17951124_640.jpg":"640x640","k_17951124_480.jpg":"480x480","k_17951124_340.jpg":"340x340","k_17951124_220.jpg":"220x220","o_17951124_1280.jpg":"1280x960","o_17951124_1024.jpg":"1024x768","o_17951124_640.jpg":"640x480","o_17951124_480.jpg":"480x360","o_17951124_340.jpg":"340x255","o_17951124_220.jpg":"220x165","h_17951124_1280.jpg":"1280x854","h_17951124_1024.jpg":"1024x683","h_17951124_640.jpg":"640x427","h_17951124_480.jpg":"480x320","h_17951124_340.jpg":"340x227","h_17951124_220.jpg":"220x147","pp_17951124_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951124_1024.jpg":"805x1024","pp_17951124_640.jpg":"503x640","pp_17951124_480.jpg":"377x480","pp_17951124_340.jpg":"267x340","pp_17951124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x420","hd_17954642_1920.jpg":"1920x1080","k_17954642_1280.jpg":"1280x1280","k_17954642_1024.jpg":"1024x1024","k_17954642_640.jpg":"640x640","k_17954642_480.jpg":"480x480","k_17954642_340.jpg":"340x340","k_17954642_220.jpg":"220x220","o_17954642_1280.jpg":"1280x420","o_17954642_1024.jpg":"1024x336","o_17954642_640.jpg":"640x210","o_17954642_480.jpg":"480x157","o_17954642_340.jpg":"340x111","o_17954642_220.jpg":"220x72","h_17954642_1280.jpg":"1280x854","h_17954642_1024.jpg":"1024x683","h_17954642_640.jpg":"640x427","h_17954642_480.jpg":"480x320","h_17954642_340.jpg":"340x227","h_17954642_220.jpg":"220x147","pp_17954642_1280.jpg":"1006x1280","pp_17954642_1024.jpg":"805x1024","pp_17954642_640.jpg":"503x640","pp_17954642_480.jpg":"377x480","pp_17954642_340.jpg":"267x340","pp_17954642_220.jpg":"173x220"},{"size0":"740x438","hd_17951030_1920.jpg":"1920x1080","k_17951030_1280.jpg":"1280x1280","k_17951030_1024.jpg":"1024x1024","k_17951030_640.jpg":"640x640","k_17951030_480.jpg":"480x480","k_17951030_340.jpg":"340x340","k_17951030_220.jpg":"220x220","o_17951030_1280.jpg":"1280x757","o_17951030_1024.jpg":"1024x606","o_17951030_640.jpg":"640x378","o_17951030_480.jpg":"480x284","o_17951030_340.jpg":"340x201","o_17951030_220.jpg":"220x130","h_17951030_1280.jpg":"1280x854","h_17951030_1024.jpg":"1024x683","h_17951030_640.jpg":"640x427","h_17951030_480.jpg":"480x320","h_17951030_340.jpg":"340x227","h_17951030_220.jpg":"220x147","pp_17951030_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951030_1024.jpg":"805x1024","pp_17951030_640.jpg":"503x640","pp_17951030_480.jpg":"377x480","pp_17951030_340.jpg":"267x340","pp_17951030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1078","hd_17951032_1920.jpg":"1920x1080","k_17951032_1280.jpg":"1280x1280","k_17951032_1024.jpg":"1024x1024","k_17951032_640.jpg":"640x640","k_17951032_480.jpg":"480x480","k_17951032_340.jpg":"340x340","k_17951032_220.jpg":"220x220","o_17951032_1280.jpg":"1280x718","o_17951032_1024.jpg":"1024x574","o_17951032_640.jpg":"640x359","o_17951032_480.jpg":"480x269","o_17951032_340.jpg":"340x190","o_17951032_220.jpg":"220x123","h_17951032_1280.jpg":"1280x854","h_17951032_1024.jpg":"1024x683","h_17951032_640.jpg":"640x427","h_17951032_480.jpg":"480x320","h_17951032_340.jpg":"340x227","h_17951032_220.jpg":"220x147","pp_17951032_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951032_1024.jpg":"805x1024","pp_17951032_640.jpg":"503x640","pp_17951032_480.jpg":"377x480","pp_17951032_340.jpg":"267x340","pp_17951032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17951138_1920.jpg":"1920x1080","k_17951138_1280.jpg":"1280x1280","k_17951138_1024.jpg":"1024x1024","k_17951138_640.jpg":"640x640","k_17951138_480.jpg":"480x480","k_17951138_340.jpg":"340x340","k_17951138_220.jpg":"220x220","o_17951138_1280.jpg":"1280x853","o_17951138_1024.jpg":"1024x682","o_17951138_640.jpg":"640x426","o_17951138_480.jpg":"480x320","o_17951138_340.jpg":"340x226","o_17951138_220.jpg":"220x146","h_17951138_1280.jpg":"1280x854","h_17951138_1024.jpg":"1024x683","h_17951138_640.jpg":"640x427","h_17951138_480.jpg":"480x320","h_17951138_340.jpg":"340x227","h_17951138_220.jpg":"220x147","pp_17951138_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951138_1024.jpg":"805x1024","pp_17951138_640.jpg":"503x640","pp_17951138_480.jpg":"377x480","pp_17951138_340.jpg":"267x340","pp_17951138_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17951134_1920.jpg":"1920x1080","k_17951134_1280.jpg":"1280x1280","k_17951134_1024.jpg":"1024x1024","k_17951134_640.jpg":"640x640","k_17951134_480.jpg":"480x480","k_17951134_340.jpg":"340x340","k_17951134_220.jpg":"220x220","o_17951134_1280.jpg":"1280x853","o_17951134_1024.jpg":"1024x682","o_17951134_640.jpg":"640x426","o_17951134_480.jpg":"480x320","o_17951134_340.jpg":"340x226","o_17951134_220.jpg":"220x146","h_17951134_1280.jpg":"1280x854","h_17951134_1024.jpg":"1024x683","h_17951134_640.jpg":"640x427","h_17951134_480.jpg":"480x320","h_17951134_340.jpg":"340x227","h_17951134_220.jpg":"220x147","pp_17951134_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951134_1024.jpg":"805x1024","pp_17951134_640.jpg":"503x640","pp_17951134_480.jpg":"377x480","pp_17951134_340.jpg":"267x340","pp_17951134_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17951132_1920.jpg":"1920x1080","k_17951132_1280.jpg":"1280x1280","k_17951132_1024.jpg":"1024x1024","k_17951132_640.jpg":"640x640","k_17951132_480.jpg":"480x480","k_17951132_340.jpg":"340x340","k_17951132_220.jpg":"220x220","o_17951132_1280.jpg":"1280x960","o_17951132_1024.jpg":"1024x768","o_17951132_640.jpg":"640x480","o_17951132_480.jpg":"480x360","o_17951132_340.jpg":"340x255","o_17951132_220.jpg":"220x165","h_17951132_1280.jpg":"1280x854","h_17951132_1024.jpg":"1024x683","h_17951132_640.jpg":"640x427","h_17951132_480.jpg":"480x320","h_17951132_340.jpg":"340x227","h_17951132_220.jpg":"220x147","pp_17951132_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951132_1024.jpg":"805x1024","pp_17951132_640.jpg":"503x640","pp_17951132_480.jpg":"377x480","pp_17951132_340.jpg":"267x340","pp_17951132_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17951130_1920.jpg":"1920x1080","k_17951130_1280.jpg":"1280x1280","k_17951130_1024.jpg":"1024x1024","k_17951130_640.jpg":"640x640","k_17951130_480.jpg":"480x480","k_17951130_340.jpg":"340x340","k_17951130_220.jpg":"220x220","o_17951130_1280.jpg":"1280x960","o_17951130_1024.jpg":"1024x768","o_17951130_640.jpg":"640x480","o_17951130_480.jpg":"480x360","o_17951130_340.jpg":"340x255","o_17951130_220.jpg":"220x165","h_17951130_1280.jpg":"1280x854","h_17951130_1024.jpg":"1024x683","h_17951130_640.jpg":"640x427","h_17951130_480.jpg":"480x320","h_17951130_340.jpg":"340x227","h_17951130_220.jpg":"220x147","pp_17951130_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951130_1024.jpg":"805x1024","pp_17951130_640.jpg":"503x640","pp_17951130_480.jpg":"377x480","pp_17951130_340.jpg":"267x340","pp_17951130_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17951128_1920.jpg":"1920x1080","k_17951128_1280.jpg":"1280x1280","k_17951128_1024.jpg":"1024x1024","k_17951128_640.jpg":"640x640","k_17951128_480.jpg":"480x480","k_17951128_340.jpg":"340x340","k_17951128_220.jpg":"220x220","o_17951128_1280.jpg":"1280x853","o_17951128_1024.jpg":"1024x682","o_17951128_640.jpg":"640x426","o_17951128_480.jpg":"480x320","o_17951128_340.jpg":"340x226","o_17951128_220.jpg":"220x146","h_17951128_1280.jpg":"1280x854","h_17951128_1024.jpg":"1024x683","h_17951128_640.jpg":"640x427","h_17951128_480.jpg":"480x320","h_17951128_340.jpg":"340x227","h_17951128_220.jpg":"220x147","pp_17951128_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951128_1024.jpg":"805x1024","pp_17951128_640.jpg":"503x640","pp_17951128_480.jpg":"377x480","pp_17951128_340.jpg":"267x340","pp_17951128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17951126_1920.jpg":"1920x1080","k_17951126_1280.jpg":"1280x1280","k_17951126_1024.jpg":"1024x1024","k_17951126_640.jpg":"640x640","k_17951126_480.jpg":"480x480","k_17951126_340.jpg":"340x340","k_17951126_220.jpg":"220x220","o_17951126_1280.jpg":"1280x960","o_17951126_1024.jpg":"1024x768","o_17951126_640.jpg":"640x480","o_17951126_480.jpg":"480x360","o_17951126_340.jpg":"340x255","o_17951126_220.jpg":"220x165","h_17951126_1280.jpg":"1280x854","h_17951126_1024.jpg":"1024x683","h_17951126_640.jpg":"640x427","h_17951126_480.jpg":"480x320","h_17951126_340.jpg":"340x227","h_17951126_220.jpg":"220x147","pp_17951126_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951126_1024.jpg":"805x1024","pp_17951126_640.jpg":"503x640","pp_17951126_480.jpg":"377x480","pp_17951126_340.jpg":"267x340","pp_17951126_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17951122_1920.jpg":"1920x1080","k_17951122_1280.jpg":"1280x1280","k_17951122_1024.jpg":"1024x1024","k_17951122_640.jpg":"640x640","k_17951122_480.jpg":"480x480","k_17951122_340.jpg":"340x340","k_17951122_220.jpg":"220x220","o_17951122_1280.jpg":"1280x960","o_17951122_1024.jpg":"1024x768","o_17951122_640.jpg":"640x480","o_17951122_480.jpg":"480x360","o_17951122_340.jpg":"340x255","o_17951122_220.jpg":"220x165","h_17951122_1280.jpg":"1280x854","h_17951122_1024.jpg":"1024x683","h_17951122_640.jpg":"640x427","h_17951122_480.jpg":"480x320","h_17951122_340.jpg":"340x227","h_17951122_220.jpg":"220x147","pp_17951122_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951122_1024.jpg":"805x1024","pp_17951122_640.jpg":"503x640","pp_17951122_480.jpg":"377x480","pp_17951122_340.jpg":"267x340","pp_17951122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17951120_1920.jpg":"1920x1080","k_17951120_1280.jpg":"1280x1280","k_17951120_1024.jpg":"1024x1024","k_17951120_640.jpg":"640x640","k_17951120_480.jpg":"480x480","k_17951120_340.jpg":"340x340","k_17951120_220.jpg":"220x220","o_17951120_1280.jpg":"1280x960","o_17951120_1024.jpg":"1024x768","o_17951120_640.jpg":"640x480","o_17951120_480.jpg":"480x360","o_17951120_340.jpg":"340x255","o_17951120_220.jpg":"220x165","h_17951120_1280.jpg":"1280x854","h_17951120_1024.jpg":"1024x683","h_17951120_640.jpg":"640x427","h_17951120_480.jpg":"480x320","h_17951120_340.jpg":"340x227","h_17951120_220.jpg":"220x147","pp_17951120_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951120_1024.jpg":"805x1024","pp_17951120_640.jpg":"503x640","pp_17951120_480.jpg":"377x480","pp_17951120_340.jpg":"267x340","pp_17951120_220.jpg":"173x220"},{"size0":"740x438","hd_17951030_1920.jpg":"1920x1080","k_17951030_1280.jpg":"1280x1280","k_17951030_1024.jpg":"1024x1024","k_17951030_640.jpg":"640x640","k_17951030_480.jpg":"480x480","k_17951030_340.jpg":"340x340","k_17951030_220.jpg":"220x220","o_17951030_1280.jpg":"1280x757","o_17951030_1024.jpg":"1024x606","o_17951030_640.jpg":"640x378","o_17951030_480.jpg":"480x284","o_17951030_340.jpg":"340x201","o_17951030_220.jpg":"220x130","h_17951030_1280.jpg":"1280x854","h_17951030_1024.jpg":"1024x683","h_17951030_640.jpg":"640x427","h_17951030_480.jpg":"480x320","h_17951030_340.jpg":"340x227","h_17951030_220.jpg":"220x147","pp_17951030_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951030_1024.jpg":"805x1024","pp_17951030_640.jpg":"503x640","pp_17951030_480.jpg":"377x480","pp_17951030_340.jpg":"267x340","pp_17951030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_17951182_1920.jpg":"1920x1080","k_17951182_1280.jpg":"1280x1280","k_17951182_1024.jpg":"1024x1024","k_17951182_640.jpg":"640x640","k_17951182_480.jpg":"480x480","k_17951182_340.jpg":"340x340","k_17951182_220.jpg":"220x220","o_17951182_1280.jpg":"1280x850","o_17951182_1024.jpg":"1024x680","o_17951182_640.jpg":"640x425","o_17951182_480.jpg":"480x319","o_17951182_340.jpg":"340x225","o_17951182_220.jpg":"220x146","h_17951182_1280.jpg":"1280x854","h_17951182_1024.jpg":"1024x683","h_17951182_640.jpg":"640x427","h_17951182_480.jpg":"480x320","h_17951182_340.jpg":"340x227","h_17951182_220.jpg":"220x147","pp_17951182_1280.jpg":"1006x1280","pp_17951182_1024.jpg":"805x1024","pp_17951182_640.jpg":"503x640","pp_17951182_480.jpg":"377x480","pp_17951182_340.jpg":"267x340","pp_17951182_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2721","hd_17952832_1920.jpg":"1920x1080","k_17952832_1280.jpg":"1280x1280","k_17952832_1024.jpg":"1024x1024","k_17952832_640.jpg":"640x640","k_17952832_480.jpg":"480x480","k_17952832_340.jpg":"340x340","k_17952832_220.jpg":"220x220","o_17952832_1280.jpg":"1280x1814","o_17952832_1024.jpg":"1024x1451","o_17952832_640.jpg":"640x907","o_17952832_480.jpg":"480x680","o_17952832_340.jpg":"340x481","o_17952832_220.jpg":"220x311","h_17952832_1280.jpg":"1280x854","h_17952832_1024.jpg":"1024x683","h_17952832_640.jpg":"640x427","h_17952832_480.jpg":"480x320","h_17952832_340.jpg":"340x227","h_17952832_220.jpg":"220x147","pp_17952832_1280.jpg":"1006x1280","pp_17952832_1024.jpg":"805x1024","pp_17952832_640.jpg":"503x640","pp_17952832_480.jpg":"377x480","pp_17952832_340.jpg":"267x340","pp_17952832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2659","hd_17952834_1920.jpg":"1920x1080","k_17952834_1280.jpg":"1280x1280","k_17952834_1024.jpg":"1024x1024","k_17952834_640.jpg":"640x640","k_17952834_480.jpg":"480x480","k_17952834_340.jpg":"340x340","k_17952834_220.jpg":"220x220","o_17952834_1280.jpg":"1280x1772","o_17952834_1024.jpg":"1024x1418","o_17952834_640.jpg":"640x886","o_17952834_480.jpg":"480x664","o_17952834_340.jpg":"340x470","o_17952834_220.jpg":"220x304","h_17952834_1280.jpg":"1280x854","h_17952834_1024.jpg":"1024x683","h_17952834_640.jpg":"640x427","h_17952834_480.jpg":"480x320","h_17952834_340.jpg":"340x227","h_17952834_220.jpg":"220x147","pp_17952834_1280.jpg":"1006x1280","pp_17952834_1024.jpg":"805x1024","pp_17952834_640.jpg":"503x640","pp_17952834_480.jpg":"377x480","pp_17952834_340.jpg":"267x340","pp_17952834_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15634610 Threads: 6 Questions: 3221244586 Slow queries: 7280114 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236371105 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/za-stipu-zna-split-i-svijet-u-radosevu-rodnom-arzanu-imali-smo-kraljevski-docek-htv-ova-laureatkinja-za-zivorno-djelo-jasmina-bozinovska-zivalj-puna-je-toplih-uspomena-1102630 [printLink] => /scena/showbiz/za-stipu-zna-split-i-svijet-u-radosevu-rodnom-arzanu-imali-smo-kraljevski-docek-htv-ova-laureatkinja-za-zivorno-djelo-jasmina-bozinovska-zivalj-puna-je-toplih-uspomena-1102630?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 640029 [name] => jasmina božinovska živalj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-31 15:34:10 [main_article_id] => 0 [alias] => jasmina-bozinovska-zivalj [link] => /tag/jasmina-bozinovska-zivalj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 446345 [name] => nagrada za životno djelo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nagrada-za-zivotno-djelo [link] => /tag/nagrada-za-zivotno-djelo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 323271 [name] => HRT [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrt [link] => /tag/hrt ) [3] => stdClass Object ( [id] => 640030 [name] => dramski program [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-31 15:34:10 [main_article_id] => 0 [alias] => dramski-program [link] => /tag/dramski-program ) [4] => stdClass Object ( [id] => 638143 [name] => stipe u gostima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 12:32:27 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-u-gostima [link] => /tag/stipe-u-gostima ) [5] => stdClass Object ( [id] => 640031 [name] => bitange i princeze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-31 15:34:10 [main_article_id] => 0 [alias] => bitange-i-princeze [link] => /tag/bitange-i-princeze ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Za Stipu zna Split i svijet, u Radoševu rodnom Aržanu imali smo kraljevski doček!‘: HTV-ova laureatkinja za životno djelo Jasmina Božinovska Živalj puna je toplih uspomena [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3235 [name] => Željana Matijević [username] => eljana-matijevi [email] => eljana-matijevi@sd.hr [password] => $2y$10$EB.9szpT1tJZwiMfp3c45.iq9.9ZH3Q25otwXMSZwclH1EgsRSg9K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zeljana-matijevic-3235 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1753 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b6b6b92ea7ae0529f74c583073bd428f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951124.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => PRIVATNA SNIMKA [mainImageDesc] => Na setu ”Stipe u gostima” [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951124.jpg [title] => PRIVATNA SNIMKANa setu ”Stipe u gostima” ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17954642.jpg [title] => Snimio: Enes MIDŽIĆNa predahu seta ”Stipe u gostima” (slijeva na desno): supružnici Davorin Gecl, direktor fotografije i Jasmina Božinovska Živalj, HTV-ova urednica, Suzana Nikolić, Filip Radoš, Ivo Raić, Ištvan Filaković, Bogdan Diklić i Vedran Mlikota ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951030.jpg [title] => HTV PressJasmina Božinovska Živalj potpisuje brojne uredničke projekte, redom uspješnice
 
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951032.jpg [title] => PRIVATNA SNIMKAStipe u gostima - ekipa ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951138.jpg [title] => HTV Press ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951134.jpg [title] => HTV Press ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951132.jpg [title] => PRIVATNA SNIMKANa setu ”Tin... trideset godina putovanja (2017.), HTV-ova dramska serija prema knjizi Jasena Boke i u režiji Davora Žmegača ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951130.jpg [title] => PRIVATNA SNIMKAHNK - Davorin Gecl i Jasmina Božinovska Živalj ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951128.jpg [title] => PRIVATNA SNIMKANa setu ”Tin... trideset godina putovanja ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951126.jpg [title] => PRIVATNA SNIMKANa setu ”Tin... trideset godina putovanja ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951122.jpg [title] => PRIVATNA SNIMKANa setu ”Tin... trideset godina putovanja  ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951120.jpg [title] => PRIVATNA SNIMKAJasmina Božinovska Živalj na setu ”Stipe u gostima” ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951030.jpg [title] => HTV PRESS ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17951182.jpg [title] => PRIVATNA SNIMKAPula Film Festival 2005.  ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17952832.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/28/17952834.jpg [title] => Davor Pongracic/CropixZadnja klapa 'Ko te šiša': sa Jankom Popovićem Volarićem i Sarom Stanić
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Jasmina Božinovska Živalj (63) i dalje prima čestitke za osvojenu godišnju nagradu za životno djelo "Ivan Šibl" - za televiziju, koju joj je na Danu HRT-a uručio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

I "Reflektor" je jedan od čestitara, TV prilog "Slobodne" nije propuštao zabilježiti njezine uredničke projekte; dramske serije, redom uspješnice, koje su praznile ulice vikendom, najčešće nedjeljom te oduševljavale i uz mali ekran držale prikovano brojno TV gledateljstvo.

Tko ne zna za čuvene "Bitange i princeze", prvi hrvatski sitcom, hrvatske "Prijatelje" producenta Ivana Maloče i njegova Interfilma!? Isto tako, malo tko će Filipa Radoša zazvati pravim imenom, prije će biti da će splitski glumac kroz ariju čuti uzvik "Stipeee", nakon čega se možebitno i okrene i šeretski nasmije, baš kao u seriji Ognjena Sviličića "Stipe u gostima".

Nazaboravni su i Vera Zima i Ivo Gregurević, dva divna bračna gunđala kojih se uvijek sjetim kad mi netko u zbilji ili u šali kaže "Odmori se, zaslužila si". Što reći kad ti netko kaže "'Ko te šiša", nebitno je, komično je. Spomenute četiri humoristične HTV-ove serije, rado gledane u premijeri i u reprizama, samo su dio zavidnoga uredničkoga opusa slavljenice Božinovske Živalj, od prosinca 2020. godine vršiteljice dužnosti urednice Odjela Drame HTV-a.

---

image
HTV Press
---


Prestižna nagrada "Ivan Šibl" za televiziju kruna je vaše predanosti matičnoj kući, od 1984. godine, ukupno trideset sedam godina uspješnog rada na nacionalnoj televiziji. Kako ste proslavili, jesu li slegle emocije; kako su reagirali kolege na Prisavlju kao i vanjski poslovni suradnici?

- Emocije su još uvijek prisutne, kao i čestitke dragih prijatelja i suradnika, a proslavit ćemo kada prestanu kiše koje nam priječe opušteno druženje.

Dramski program vaš je stalni profesionalni interes, urednički potpisujete brojne uspješnice, koje su dio lijepoga kolektivnoga sjećanja gledatelja HTV-a. Kakav je osjećaj znati da si baš ti zaslužan što je neka serija ugledala svjetlo malog ekrana i pritom oduševila TV puk?

- Uvijek je dobar osjećaj kada realiziramo program koji prihvaćaju i gledatelji i kritičari te koji ostaje kao trajna vrijednost nekim budućim generacijama. Biti dio tima koji je ostvario uspješan program, gledanu seriju, svaki put me nanovo ispuni ponosom i zadovoljstvom.

Kako i kada urednik zna da scenarij serije ima potencijala; koji su kriteriji na javnoj televiziji, zacijelo dijelom i različiti od komercijalnih televizija?

- Scenarij ima potencijala ukoliko je tema dobro pogođena, a fabula i likovi vješto napisani. Kriteriji na javnom servisu su jednostavni - kvaliteta, kvaliteta i kvaliteta!

Što i kako reći autoru - scenaristu, redatelju, producentu, čiji projekt ne zaslužuje prolaz na ekrane HTV-a, kakve budu reakcije?

- Nikada nije jednostavno ni lako odbiti autora. Treba imati na umu da svaki autor vjeruje u svoj projekt, da je u svaki projekt uložen veliki trud. Time su i očekivanja velika, pa samim time i razočaranja ako je projekt odbijen. Ima autora koji će poslušati savjet i uvažiti primjedbe, a ima i onih koji ne žele odustati od svoje prvotne zamisli.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---


Trudim se ne biti 'control freak'

Što kada se odabere dramski projekt, koji mimoiđe zadovoljstvo publike, a možda i kritike?

- Pogreške i krive procjene uvijek se mogu dogoditi. Ako se dogode, treba ih osvijestiti i izbjeći na idućem projektu.

Osluškujete li želje gledatelja, pratite li kritičare, ali i ponudu RTL-a i Nove TV; utječu li svi spomenuti na HTV-ovu dramsku produkciju?

- Naravno da osluškujemo želje gledatelja. Pa sve što radimo, radimo za gledatelje! A što se tiče domaće dramske produkcije, mislim da HTV kvalitetom ponude na ovim prostorima nema ozbiljniju konkurenciju.

Postoje li tabu teme, autocenzura, cenzura unutar kuće ili izvan nje?

- Kvalitetan projekt i angažiran i složan tim uvijek će savladati sve prepreke.

I nakon 30 godina, gotovo da nema serije na kojoj niste na setu gotovo svaki dan, što i ne čudi jer ste diplomirali na ADU, smjer režija; no jeste li control freak i pođe li išta po zlu kada vas slučajno nema?

- Trudim se ne biti control freak, na neke situacije se može utjecati, na neke, pak, ne. Ako je projekt dobro pripremljen, ako je tim sastavljen od profesionalaca koji su predani poslu koji rade, onda teško da nešto može poći po zlu, a ako i pođe, zajedničkim naporom brzo se pronađe adekvatan odgovor.

---

image
Zadnja klapa 'Ko te šiša': sa Jankom Popovićem Volarićem i Sarom Stanić
 
Davor Pongracic/Cropix
---


Svaka serija budi uspomene i sjećanja, zacijelo ugodna; na što ste posebno ponosni, a što biste zaboravili?

- Bilo je uspona i padova, lijepih i onih manje lijepih trenutaka, lijepe pamtim, one manje lijepe nastojim zaboraviti. Ponosom me ispunja spoznaja da sam imala bezbroj prilika okupiti timove sastavljene od ponajboljih kreativaca, koji su svojim znanjima i vještinama obogatili sve što smo zajednički stvorili.

Biste li izdvojili koji naslov, koji se ne zaboravlja; možda najdugovječnijega "Stipu", Splićanina koji je "plesao" čak sedam sezona?

- "Stipe u gostima" je nastao prema mojoj ideji, koju sam 2007. izložila Ognjenu Sviličiću te smo vrlo brzo ostvarili izuzetno kvalitetnu suradnju, rezultat je izvrsna komedija mentaliteta, koju ovih dana možemo i reprizno pratiti na HTV 2.

Danas za Stipu zna cijeli Split, Dalmatinci bi dodali "cili svit"! Eto, u Radoševu rodnom Aržanu u koje smo svratili na putu za Zagvozd, gdje smo snimali jednu epizodu, imali smo kraljevski doček, a kada god bih s Filipom Radošem, Splićaninom, u Zagrebu sjela na piće, uvijek bi nas zaskočili Zagrepčani, koji su se željeli fotkati sa Stipom!

---

image
Jasmina Božinovska Živalj na setu "Stipe u gostima"
PRIVATNA SNIMKA
---


Kako izbalansirati, i u kojem omjeru, dramski, kriminalistički, humoristični i ini sadržaj projekata što izlaze s potpisom Dramskog programa HTV-a?

- Dramski program mora biti žanrovski raznolik, no komedije i obiteljske serije češće će okupiti cijelu obitelj pred malim ekranima. Samim time imat će bolju percepciju i veću gledanost. No, u odabiru projekata vodimo se isključivo kvalitetom ponuđenog sadržaja, pa to često diktira zastupljenost pojedinih žanrova na ekranu.

Kako izbalansirati vlastitu i vanjsku produkciju dramskih sadržaja, koji je to omjer?

- HRT ima zakonsku obavezu 15 posto programskog budžeta preusmjeriti u neovisnu produkciju, slijedom čega se svi dramski sadržaji otkupljuju putem Javnih poziva od neovisnih ponuđača.

Uz Informativni, Dramski je zacijelo i ogledalo duše HTV-a, ali i krojač javnoga mišljenja. Što je tu obveza, a što urednički teret?

- Obaveza je utkana u Ugovor s Vladom u kojem su navedeni postoci domaćega dramskog sadržaja koji mora biti zadovoljen u programu, a urednički teret odnosi se na pronalaženje kvalitetnog sadržaja koji će opravdati očekivanja i uložena sredstva.

Je li na HTV-u dobro izbalansiran odnos domaćega i stranoga sadržaja, prije svega u sferi dramske ponude? Što ćemo sa sapunicama, pogledate li ih, makar i po službenoj dužnosti, i u čijoj su one nadležnosti?

- Prvo pitanje je za Glavnog urednika programa. U programu HTV-a mogu se naći i strane telenovele čiji odabir je u nadležnosti kolega iz Stranog filmskog i serijskog programa. Tu i tamo pogledam pokoju epizodu, no ne bih mogla reći da ih pratim.

---

image
Na setu "Tin... trideset godina putovanja (2017.), HTV-ova dramska serija prema knjizi Jasena Boke i u režiji Davora Žmegača
PRIVATNA SNIMKA
---


Čiji Dramski i uopće programski sadržaj domaće ili strane televizije biste rado preslikali na HTV, kada bi to bilo moguće, pa i s obzirom na financije?

- Produkcija hrvatskih dramskih serija posljednjih godina doživjela je svojevrsni procvat te kvalitetom sadržaja može uspješno konkurirati na europskom i svjetskom tržištu. Financije su već sasvim druga stvar, ali i izvan Hrvatske je sve teže osigurati dovoljno novca za ozbiljniju proizvodnju bez međunarodnih koprodukcijskih suradnji.

Humoristične serije kod susjeda, u regiji, često znaju biti urnebesne; znaju li Hrvati nasmijati puk?

- Susjedi, pak, smatraju da su naše serije odlične! I pitaju se u čemu je naša tajna. Svakako, prate našu proizvodnju, naše serije izuzetno su popularne i gledane.

Publika - najveća nagrada

Potičete realizaciju TV filmova te dugometražnih igranih filmova nastalih u koprodukciji s HRT-om. Na koje naslove ste naročito ponosni, možda na one koji su postigli odličan prijam kod publike, ili su osvojili nagrade?

- Sve što radim, radim za publiku. Dobar prijam kod gledatelja najveća je nagrada.

Što rado gledate na malim ekranima ili u kinu, od domaćeg ili stranoga "štiva"?

- Dobar europski film, europske dramske serije svih žanrova; među ostalima skandinavske, BBC-jeve, ITV-jeve.

Autorica ste obrazovno dokumentarnih filmova o pomoći prognanicima, žrtvama rata i razminiranju oslobođenih teritorija te niza priloga za program “Za slobodu”. Režirali ste znanstvene serije, scenaristica ste i redateljica dokumentarnih serija "Zločinstva i kazne", "SOS - oni nas trebaju" te "Policijske priče". Imate li u pripremi neki slični ili drukčiji dokumentarac?

- Čeka me montaža dva 50-minutna dokumentarna portreta kazalištaraca - Jagode Novak Kralj i Kreše Dolenčića. Snimanje sam završila jesenas, ali COVID je uzrokovao odgodu postprodukcije.

---

image
HTV PRESS
---


Otkrijte nam što novoga ide u snimanje, čija i koja dramska serija?

- U tijeku su pripreme za snimanje sitcoma "Mrkomir Prvi", u produkciji "Interfilma" za HRT. Snimanje bi trebalo početi polovinom lipnja, sada su u tijeku čitaće probe i završne prilagodbe scenarija.

"Malo" i "Velo misto" omiljene su serije u narodu. Hoće li se više ikada ponoviti njihov uspjeh, a njihova popularnost možda biti nadmašena? Hoće li ulice nedjeljom u 20 sati opet biti prazne, a da nije u pitanju pošast koju korona zovemo? Ili su to ipak lijepa prošla vremena, u kojima je televizija bila i kino i kazalište.

- Svako vrijeme ima svoje uspješnice, pa tako i ovo naše. Neke naslove ćemo zaboraviti, a neke ćemo pamtiti. Vrijeme će pokazati koje. Ponuda premium programa nezaustavljivo raste, konkurencija je sve žešća, a sadržaje sve više konzumiramo putem različitih platformi na način koji nam odgovara i u vrijeme koje nam odgovara. Osobno, ne mislim da je to toliko loše.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
PRIVATNA SNIMKA Snimio: Enes MIDŽIĆ HTV Press PRIVATNA SNIMKA HTV Press HTV Press PRIVATNA SNIMKA PRIVATNA SNIMKA PRIVATNA SNIMKA PRIVATNA SNIMKA PRIVATNA SNIMKA PRIVATNA SNIMKA HTV PRESS PRIVATNA SNIMKA Tom Dubravec/Cropix Davor Pongracic/Cropix
PRIVATNA SNIMKA
Na setu ”Stipe u gostima”
Snimio: Enes MIDŽIĆ
Na predahu seta ”Stipe u gostima” (slijeva na desno): supružnici Davorin Gecl, direktor fotografije i Jasmina Božinovska Živalj, HTV-ova urednica, Suzana Nikolić, Filip Radoš, Ivo Raić, Ištvan Filaković, Bogdan Diklić i Vedran Mlikota
HTV Press
Jasmina Božinovska Živalj potpisuje brojne uredničke projekte, redom uspješnice
 
PRIVATNA SNIMKA
Stipe u gostima - ekipa
PRIVATNA SNIMKA
Na setu ”Tin... trideset godina putovanja (2017.), HTV-ova dramska serija prema knjizi Jasena Boke i u režiji Davora Žmegača
PRIVATNA SNIMKA
HNK - Davorin Gecl i Jasmina Božinovska Živalj
PRIVATNA SNIMKA
Na setu ”Tin... trideset godina putovanja
PRIVATNA SNIMKA
Na setu ”Tin... trideset godina putovanja
PRIVATNA SNIMKA
Na setu ”Tin... trideset godina putovanja 
PRIVATNA SNIMKA
Jasmina Božinovska Živalj na setu ”Stipe u gostima”
PRIVATNA SNIMKA
Pula Film Festival 2005. 
Davor Pongracic/Cropix
Zadnja klapa 'Ko te šiša': sa Jankom Popovićem Volarićem i Sarom Stanić
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/za-stipu-zna-split-i-svijet-u-radosevu-rodnom-arzanu-imali-smo-kraljevski-docek-htv-ova-laureatkinja-za-zivorno-djelo-jasmina-bozinovska-zivalj-puna-je-toplih-uspomena-1102630 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e19c9fd45a59e4a48fdc51c8916c150afc1186c3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Za+Stipu+zna+Split+i+svijet%2C+u+Rado%C5%A1evu+rodnom+Ar%C5%BEanu+imali+smo+kraljevski+do%C4%8Dek%21%E2%80%98%3A+HTV-ova+laureatkinja+za+%C5%BEivotno+djelo+Jasmina+Bo%C5%BEinovska+%C5%BDivalj+puna+je+toplih+uspomena&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fza-stipu-zna-split-i-svijet-u-radosevu-rodnom-arzanu-imali-smo-kraljevski-docek-htv-ova-laureatkinja-za-zivorno-djelo-jasmina-bozinovska-zivalj-puna-je-toplih-uspomena-1102630 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fza-stipu-zna-split-i-svijet-u-radosevu-rodnom-arzanu-imali-smo-kraljevski-docek-htv-ova-laureatkinja-za-zivorno-djelo-jasmina-bozinovska-zivalj-puna-je-toplih-uspomena-1102630 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"BOGATI OPUS"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"97","value":"562"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizBOGATI OPUS

‘Za Stipu zna Split i svijet, u Radoševu rodnom Aržanu imali smo kraljevski doček!‘: HTV-ova laureatkinja za životno djelo Jasmina Božinovska Živalj puna je toplih uspomena

Piše Željana Matijević
31. svibnja 2021. - 15:22

Jasmina Božinovska Živalj (63) i dalje prima čestitke za osvojenu godišnju nagradu za životno djelo "Ivan Šibl" - za televiziju, koju joj je na Danu HRT-a uručio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

I "Reflektor" je jedan od čestitara, TV prilog "Slobodne" nije propuštao zabilježiti njezine uredničke projekte; dramske serije, redom uspješnice, koje su praznile ulice vikendom, najčešće nedjeljom te oduševljavale i uz mali ekran držale prikovano brojno TV gledateljstvo.

Tko ne zna za čuvene "Bitange i princeze", prvi hrvatski sitcom, hrvatske "Prijatelje" producenta Ivana Maloče i njegova Interfilma!? Isto tako, malo tko će Filipa Radoša zazvati pravim imenom, prije će biti da će splitski glumac kroz ariju čuti uzvik "Stipeee", nakon čega se možebitno i okrene i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 10:07