stdClass Object ( [id] => 1337060 [title] => Splićanka ‘Puma‘ otvorila nam je dušu i izvela dosad neviđen performans: ‘Sama sam počela eksperimentirati s vatrom...‘ [alias] => splicanka-puma-otvorila-nam-je-dusu-i-izvela-dosad-neviden-performans-sama-sam-pocela-eksperimentirati-s-vatrom [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Neukrotivost, senzualnost i ženstvenost koja u njoj tinja, Splićanka Paula Jeličić vješto je utkala u "Pumu", svoj "alter ego", scensko ime koje je pomalo egzotičnim nastupom, podijelilo publiku i žiri "Supertalenta".

Paulin se performans najbolje može opisati animalističnim; neobuzdana, a ipak prikrivena strast, vidljiva u sofisticiranim, a ipak seksepilnim plesnim pokretima. Nastup bi se i bez gutanja vatre, koje je Paula na sceni izvela, smatrao vatrenim, žar je dio nje. 

Pomalo neobičnog izgleda za današnje, premda nametnute standarde ljepote, a opet, iznimno lijepa i atraktivna plavuša, plesom se bavi već godinama, od njega živi, ali zahvaljujući tome što je prvo živjela za njega. 

---

---

– U djetinjstvu se nisam bavila nekim hobijima, jedno vrijeme sam išla na glumu, u Kazalištu mladih. Moji imaju galeriju u Biogradu, oni nisu slikari, već grafičari, ali rade s umjetnicima, slikarima, kiparima, odrasla sam okružena umjetnošću – započinje Paula, i uvodi nas u svoju priču. 

U obitelji liječnika, dijete se najčešće upravlja na put medicine, a u obitelji umjetnika, Pauli su, kako kaže, roditelji odmah predvidjeli put slikarice. Paula ih nije razočarala, no umjesto da se izražava kistom, odlučila se izražavati pokretima. 

– Nema ti što drugo, najbolje se odmah opredijeli za slikanje, pa si mirna. I premda ja danas slikam, osjećala sam da slikanjem ne mogu izraziti potpunu dubinu svojih emocija, više sam ekspresivna, direktna, britka – otkriva nam Paula, koja je spomenutu sposobnost izražavanja, počela otkrivati u plesu. 

---

image

Neukrotivost, senzualnost i ženstvenost koja u njoj tinja Paula Jeličić vješto je utkala u ‘Pumu‘, svoj ‘alter ego‘

Ante Čizmić/Cropix
---

– Još za vrijeme produženog boravka, znači, niži razredi osnovne, sjećam se, najviše radosti sam pronalazila u trenucima kad bih zagazila na kućni prag, uhvatila se daljinskog upravljača, i upalila MTV. Pojela bih cijelu čokoladu, uzela bih češalj u ruke kao mikrofon, i pleši. Samu sebe sam pomalo učila i na kraju inkorporirala taj stage performance u dio svoje osobnosti.

Sa svojih dvanaest, Paula je prolazila kroz svoju metal, alternativnu fazu, a tad omiljeni Paulin izvođač, Marilyn Manson, bio je u ljubavnom odnosu s Ditom Von Teese, američkom kraljicom burleske. Paulu je tad zaintrigirala pojava Dite Von Teese, njezina osebujnost i ženstvenost, ali i burleska kao ples. 

– Bila je to prva žena kojoj je palo na pamet izvesti plesnu točku u ogromnoj čaši martinija. Kasnije su s tim krenule sve druge – kaže nam Paula sa žarom, otkrivajući da joj je Dita dugo godina bila idol.

Tad je saznala za Crazy Horse Cabaret, legendarni pariški kabare koji je poznat po svojim senzualnim i uzbudljivim scenskim predstavama u izvedbi golišavih plesačica. Paula je na njihovoj web-stranici pronašla oglas za audiciju. 

– Ukoliko uopće želite biti pozvani na audiciju, ili ostvariti svoje pravo da dođete, vi morate imati klasičnu pozadinu, odnosno morate imati znanje iz barem jednog klasičnog plesa – pojasnila je Paula. 

Svoje prve baletne korake otplesala je u svojoj petnaestoj godini, no u špicama se isprva nije vidjela. Sloboda izražavanja u plesu mamila ju je više no kruto određene smjernice baleta, a neukrotivost i istovremena "ženska ranjivost" burleske doimale su joj se sofisticiranijom od elegancije i uzvišenosti baleta. Ipak, tijekom vremena, Paula je postepeno zaboravljala Ditu Von Teese, burlesku, i cijelu ideju o Crazy Horse Cabaretu, i okrenula se kazalištu. 

---

image

‘Balet je previše ekstreman. Iza ljupkosti koju vidite u pokretima balerine, stoji velika bol‘

Ante Čizmić/Cropix
---

– Profesori su mi govorili da imam sve fizičke predispozicije, mogućnosti, predviđali su mi lijep uspjeh. Baletom sam se tad bavila četiri godine, zatim sam uzela godinu dana pauze, tad sam bila pomalo opsesivna, radila sam po tri treninga dnevno. To je bila moja godina pripreme za odlazak vani. U to vrijeme sam i konobarila –​ prisjeća se. 

Paula se zatim preselila u Englesku, te je upisala sveučilište Canterbury Christ Church University u Kentu, na kojem su imali odjel plesne pedagogije. No tu se, kaže, pomalo počela topiti u monotoniji studija, jer sve ono čemu su je podučavali, Paula je već odavno prošla. Nije se mogla zamisliti ni u ulozi profesorice, već je željela aktivno plesati i nastupati. Već iduću godinu prijavila se na plesnu akademiju Trinity Lavan u Londonu, gdje se odlučila za suvremeni ples, te je nastavila s klasičnim baletom. 

– Ipak, balet je previše ekstreman. Iza ljupkosti koju vidite u pokretima balerine, stoji velika bol, fizički napor, istezanje do te mjere da vas cijelo tijelo boli – objašnjava Paula, ne krijući da ju je balet na jedan način, skoro koštao zdravlja. 

– Jak je pritisak na izgled, na jedan način vam je nametnuto da bi kao balerina morali biti vitki, mršavi, okretni. Tad sam krenula s restrikcijama u prehrani, kako bih izgleda što bolje. Sa svakim izgubljenim kilogramom, premda sam slabila, ja sam se osjećala sve moćnije. Došla sam do toga da sam u danu jela po jednu jabuku, i šaku riže. Sa svojih 173 centimetra visine, imala sam 40 kilograma. Tad su u studiju primijetili da imam problem, i na jedan način su me spasili, zabranili su mi da dolazim sve dok svoje prehrambene navike ne dovedem u red – naglašava Paula. 

---

image

Plesom se bavi već godinama, od njega živi, ali zahvaljujući tome što je prvo živjela za njega

Ante Čizmić/Cropix
---

Tad se pomalo počela prisjećati svog prvotnog plana; burleske. Uz konobarenje, krenula je nastupati u klubovima, a kako su je zvali na sve više gaža, prestala je s konobarenjem, i posve se prepustila plesu.
– Kad krenete raditi nešto što volite, i još za jedan nastup dobijete tri, četiri dnevnice za koje bi u kafiću doslovce padali s nogu nekoliko dana, jasno je da ćete odabrati raditi ono što vas ispunjava, a donosi i novce – ističe Paula.
No ipak, i noćni rad uzme svoj danak. 

– Kasnije se to pretvorilo u nastupe svaki dan, i doslovce mi je jedan dio dana bio pojeden, nema ga. Probudite se u tri popodne, a navečer opet idete nastupati, što vam od dana ostaje? Pritom ste uvijek okruženi pijanim ljudima, premda nikad nisam imala neugodnih scena, ipak vas sve to psihički crpi – priznaje.
Od svojih plesnih početaka, Paula je nastupala u brojnim poznatim londonskim klubovima, ali i u hrvatskim, poput "Minta" i "Ritza". Osim toga, plesala je i na brojnim festivalima. 

– Prije koronavirusa, išla sam na audiciju za Crazy Horse Cabaret. Od tisuću djevojaka, koliko se prijavi, kroz nekoliko krugova, na kraju izaberu samo tri. Uspjela sam u svom naumu, i trebala sam krenuti raditi, ali u roku tjedan dana, zahvaljujući koroni, sve se zatvorilo. Kabaret je ostao zatvoren još dvije godine, a ja sam se vratila kući –​ prisjeća se Paula.

---

image

Osim plesa, Paula kao da ima i neku skrivenu ljubav, ovisnost prema adrenalinu, koju je stopila s plesom, pa je na njezinim nastupima gutanje vatre često prisutno

Ante Čizmić/Cropix
---

Osim plesa, Paula kao da ima i neku skrivenu ljubav, ovisnost prema adrenalinu, koju je stopila s plesom, pa je na njezinim nastupima gutanje vatre često prisutno. 

– Kad mi je korona pomrsila planove, iskoristila sam to da naučim nove, interesantne vještine koje bih mogla uključiti u scenske nastupe. Tu mi je odmah pala na pamet vatra, jer sam se mogla zamisliti s vatrenim lepezama na sceni – govori nam.

– Nije to toliko strašno koliko ljudi misle, primjerice, koristi se gorivo koje gori na nižoj temperaturi, znači, ne koristi se petrolej, već recimo, Zippo. No cure ne znaju, pa se dobro opeku. Ja sam jedan period gotovo tri, do četiri puta tjedno imala performanse s vatrom, pluća su me znala boljeti.  Nema se gdje naučiti, i nema vas tko naučiti – oslikava Paula te dodaje da i pred njom stoji još dosta učenja da bi uopće mogla preuzeti ulogu edukatorice. 

Priznaje nam i da ju je razočarala reakcija Maje Šuput na njezin performans, a da je od Davora Bilmana, kao od profesionalnog plesača, donekle očekivala podršku, no zlatni gumb ju je zaista zatekao. 

– Od Maje nisam očekivala onakav odgovor, mislila sam da će joj se barem estetski svidjeti moj nastup, jer sam smatrala da ona voli malo ekstravagantnije i kičastije stvari. Mislila sam, ako će se ikome svidjeti ovaj pomalo erotski đir, svidjet će se Maji. Iznenadio me njezin odgovor, kad mi je rekla da je ona proputovala pola svijeta i da je to sve već viđeno. I ja sam proputovala dosta, i vidjela dosta takvih performera, ali mi se svatko od njih nije istaknuo. Ima autentičnih performera, i nisam mislila da će dati tako generalizirani komentar – zaključila je Paula. 

A Paula je za nas odlučila izvesti i dosad neviđen performans. 

---

---

 

 

 

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"PAULA JELIČIĆ"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8236"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}] [extra_fields_search] => PAULA JELIČIĆ 2 0 8236 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-07 08:02:11 [created_by] => 3270 [created_by_alias] => Vanesa Tenžera [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-07 22:05:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-07 22:05:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićanka 'Puma' otvorila nam je dušu, i izvela dosad neviđen performans: 'Sama sam počela eksperimentirati s vatrom...' [metakey] => Paula Jeličić, supertalent, PLESAČICA, Maja Šuput, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26005591.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26005601.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26005597.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26005589.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26005595.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Paula je za nas odlu\u010dila izvesti i dosad\u00a0nevi\u0111en performans<\/p>","

Neukrotivost, senzualnost i \u017eenstvenost koja u njoj tinja\u00a0Paula Jeli\u010di\u0107 vje\u0161to je utkala u \u2018Pumu\u2018, svoj \u2018alter ego\u2018<\/p>","

\u2018Balet je previ\u0161e ekstreman. Iza ljupkosti koju vidite u pokretima balerine, stoji velika bol\u2018<\/p>","

Osim plesa, Paula kao da ima i neku skrivenu ljubav, ovisnost prema adrenalinu, koju je stopila s\u00a0plesom, pa je na njezinim nastupima gutanje vatre \u010desto prisutno<\/p>","

Plesom se bavi ve\u0107 godinama, od njega \u017eivi, ali\u00a0zahvaljuju\u0107i tome \u0161to je prvo \u017eivjela za njega<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1208","hd_26005591_1920.jpg":"1920x1080","k_26005591_1280.jpg":"1280x1280","k_26005591_1024.jpg":"1024x1024","k_26005591_640.jpg":"640x640","k_26005591_480.jpg":"480x480","k_26005591_340.jpg":"340x340","k_26005591_220.jpg":"220x220","o_26005591_1280.jpg":"1280x805","o_26005591_1024.jpg":"1024x644","o_26005591_640.jpg":"640x402","o_26005591_480.jpg":"480x302","o_26005591_340.jpg":"340x213","o_26005591_220.jpg":"220x138","h_26005591_1280.jpg":"1280x854","h_26005591_1024.jpg":"1024x683","h_26005591_640.jpg":"640x427","h_26005591_480.jpg":"480x320","h_26005591_340.jpg":"340x227","h_26005591_220.jpg":"220x147","pp_26005591_1280.jpg":"1280x1628","pp_26005591_1024.jpg":"1024x1303","pp_26005591_640.jpg":"640x814","pp_26005591_480.jpg":"480x611","pp_26005591_340.jpg":"340x432","pp_26005591_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_26005601_1920.jpg":"1920x1080","k_26005601_1280.jpg":"1280x1280","k_26005601_1024.jpg":"1024x1024","k_26005601_640.jpg":"640x640","k_26005601_480.jpg":"480x480","k_26005601_340.jpg":"340x340","k_26005601_220.jpg":"220x220","o_26005601_1280.jpg":"1280x859","o_26005601_1024.jpg":"1024x687","o_26005601_640.jpg":"640x429","o_26005601_480.jpg":"480x322","o_26005601_340.jpg":"340x228","o_26005601_220.jpg":"220x147","h_26005601_1280.jpg":"1280x854","h_26005601_1024.jpg":"1024x683","h_26005601_640.jpg":"640x427","h_26005601_480.jpg":"480x320","h_26005601_340.jpg":"340x227","h_26005601_220.jpg":"220x147","pp_26005601_1280.jpg":"1280x1628","pp_26005601_1024.jpg":"1024x1303","pp_26005601_640.jpg":"640x814","pp_26005601_480.jpg":"480x611","pp_26005601_340.jpg":"340x432","pp_26005601_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26005597_1920.jpg":"1920x1080","k_26005597_1280.jpg":"1280x1280","k_26005597_1024.jpg":"1024x1024","k_26005597_640.jpg":"640x640","k_26005597_480.jpg":"480x480","k_26005597_340.jpg":"340x340","k_26005597_220.jpg":"220x220","o_26005597_1280.jpg":"1280x853","o_26005597_1024.jpg":"1024x682","o_26005597_640.jpg":"640x426","o_26005597_480.jpg":"480x320","o_26005597_340.jpg":"340x226","o_26005597_220.jpg":"220x146","h_26005597_1280.jpg":"1280x854","h_26005597_1024.jpg":"1024x683","h_26005597_640.jpg":"640x427","h_26005597_480.jpg":"480x320","h_26005597_340.jpg":"340x227","h_26005597_220.jpg":"220x147","pp_26005597_1280.jpg":"1280x1628","pp_26005597_1024.jpg":"1024x1303","pp_26005597_640.jpg":"640x814","pp_26005597_480.jpg":"480x611","pp_26005597_340.jpg":"340x432","pp_26005597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26005589_1920.jpg":"1920x1080","k_26005589_1280.jpg":"1280x1280","k_26005589_1024.jpg":"1024x1024","k_26005589_640.jpg":"640x640","k_26005589_480.jpg":"480x480","k_26005589_340.jpg":"340x340","k_26005589_220.jpg":"220x220","o_26005589_1280.jpg":"1280x1920","o_26005589_1024.jpg":"1024x1536","o_26005589_640.jpg":"640x960","o_26005589_480.jpg":"480x720","o_26005589_340.jpg":"340x510","o_26005589_220.jpg":"220x330","h_26005589_1280.jpg":"1280x854","h_26005589_1024.jpg":"1024x683","h_26005589_640.jpg":"640x427","h_26005589_480.jpg":"480x320","h_26005589_340.jpg":"340x227","h_26005589_220.jpg":"220x147","pp_26005589_1280.jpg":"1280x1628","pp_26005589_1024.jpg":"1024x1303","pp_26005589_640.jpg":"640x814","pp_26005589_480.jpg":"480x611","pp_26005589_340.jpg":"340x432","pp_26005589_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_26005595_1920.jpg":"1920x1080","k_26005595_1280.jpg":"1280x1280","k_26005595_1024.jpg":"1024x1024","k_26005595_640.jpg":"640x640","k_26005595_480.jpg":"480x480","k_26005595_340.jpg":"340x340","k_26005595_220.jpg":"220x220","o_26005595_1280.jpg":"1280x856","o_26005595_1024.jpg":"1024x684","o_26005595_640.jpg":"640x428","o_26005595_480.jpg":"480x321","o_26005595_340.jpg":"340x227","o_26005595_220.jpg":"220x147","h_26005595_1280.jpg":"1280x854","h_26005595_1024.jpg":"1024x683","h_26005595_640.jpg":"640x427","h_26005595_480.jpg":"480x320","h_26005595_340.jpg":"340x227","h_26005595_220.jpg":"220x147","pp_26005595_1280.jpg":"1280x1628","pp_26005595_1024.jpg":"1024x1303","pp_26005595_640.jpg":"640x814","pp_26005595_480.jpg":"480x611","pp_26005595_340.jpg":"340x432","pp_26005595_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4145429 Threads: 2 Questions: 125267457 Slow queries: 54459 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3800184 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/splicanka-puma-otvorila-nam-je-dusu-i-izvela-dosad-neviden-performans-sama-sam-pocela-eksperimentirati-s-vatrom-1337060 [printLink] => /scena/showbiz/splicanka-puma-otvorila-nam-je-dusu-i-izvela-dosad-neviden-performans-sama-sam-pocela-eksperimentirati-s-vatrom-1337060?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 735035 [name] => Paula Jeličić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-29 21:31:17 [main_article_id] => 0 [alias] => paula-jelicic [link] => /tag/paula-jelicic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 600133 [name] => Supertalent [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => supertalent [link] => /tag/supertalent ) [2] => stdClass Object ( [id] => 606460 [name] => PLESAČICA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-18 18:45:18 [main_article_id] => 0 [alias] => plesacica [link] => /tag/plesacica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 527559 [name] => Maja Šuput [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-suput [link] => /tag/maja-suput ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanka ‘Puma‘ otvorila nam je dušu i izvela dosad neviđen performans: ‘Sama sam počela eksperimentirati s vatrom...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3270 [name] => Rebeka Pastuović [username] => rebeka.pastuovic@slobodnadalmacija.hr [email] => rebeka.pastuovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$SW/ei.4Hb7CSguzYZhVhs.uFT6CnRLCMWrT3BTjPuZXW6trXAhnj6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/rebeka-pastuovic-3270 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1783 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":"","customparams_layout":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/6421532327436afc4454629acdcf599c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26005591.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Paula je za nas odlučila izvesti i dosad neviđen performans

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26005591.jpg [title] =>

Paula je za nas odlučila izvesti i dosad neviđen performans

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26005601.jpg [title] =>

Neukrotivost, senzualnost i ženstvenost koja u njoj tinja Paula Jeličić vješto je utkala u ‘Pumu‘, svoj ‘alter ego‘

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26005597.jpg [title] =>

‘Balet je previše ekstreman. Iza ljupkosti koju vidite u pokretima balerine, stoji velika bol‘

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26005589.jpg [title] =>

Osim plesa, Paula kao da ima i neku skrivenu ljubav, ovisnost prema adrenalinu, koju je stopila s plesom, pa je na njezinim nastupima gutanje vatre često prisutno

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26005595.jpg [title] =>

Plesom se bavi već godinama, od njega živi, ali zahvaljujući tome što je prvo živjela za njega

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Neukrotivost, senzualnost i ženstvenost koja u njoj tinja, Splićanka Paula Jeličić vješto je utkala u "Pumu", svoj "alter ego", scensko ime koje je pomalo egzotičnim nastupom, podijelilo publiku i žiri "Supertalenta".

Paulin se performans najbolje može opisati animalističnim; neobuzdana, a ipak prikrivena strast, vidljiva u sofisticiranim, a ipak seksepilnim plesnim pokretima. Nastup bi se i bez gutanja vatre, koje je Paula na sceni izvela, smatrao vatrenim, žar je dio nje. 

Pomalo neobičnog izgleda za današnje, premda nametnute standarde ljepote, a opet, iznimno lijepa i atraktivna plavuša, plesom se bavi već godinama, od njega živi, ali zahvaljujući tome što je prvo živjela za njega. 

---

---

– U djetinjstvu se nisam bavila nekim hobijima, jedno vrijeme sam išla na glumu, u Kazalištu mladih. Moji imaju galeriju u Biogradu, oni nisu slikari, već grafičari, ali rade s umjetnicima, slikarima, kiparima, odrasla sam okružena umjetnošću – započinje Paula, i uvodi nas u svoju priču. 

U obitelji liječnika, dijete se najčešće upravlja na put medicine, a u obitelji umjetnika, Pauli su, kako kaže, roditelji odmah predvidjeli put slikarice. Paula ih nije razočarala, no umjesto da se izražava kistom, odlučila se izražavati pokretima. 

– Nema ti što drugo, najbolje se odmah opredijeli za slikanje, pa si mirna. I premda ja danas slikam, osjećala sam da slikanjem ne mogu izraziti potpunu dubinu svojih emocija, više sam ekspresivna, direktna, britka – otkriva nam Paula, koja je spomenutu sposobnost izražavanja, počela otkrivati u plesu. 

---

image

Neukrotivost, senzualnost i ženstvenost koja u njoj tinja Paula Jeličić vješto je utkala u ‘Pumu‘, svoj ‘alter ego‘

Ante Čizmić/Cropix
---

– Još za vrijeme produženog boravka, znači, niži razredi osnovne, sjećam se, najviše radosti sam pronalazila u trenucima kad bih zagazila na kućni prag, uhvatila se daljinskog upravljača, i upalila MTV. Pojela bih cijelu čokoladu, uzela bih češalj u ruke kao mikrofon, i pleši. Samu sebe sam pomalo učila i na kraju inkorporirala taj stage performance u dio svoje osobnosti.

Sa svojih dvanaest, Paula je prolazila kroz svoju metal, alternativnu fazu, a tad omiljeni Paulin izvođač, Marilyn Manson, bio je u ljubavnom odnosu s Ditom Von Teese, američkom kraljicom burleske. Paulu je tad zaintrigirala pojava Dite Von Teese, njezina osebujnost i ženstvenost, ali i burleska kao ples. 

– Bila je to prva žena kojoj je palo na pamet izvesti plesnu točku u ogromnoj čaši martinija. Kasnije su s tim krenule sve druge – kaže nam Paula sa žarom, otkrivajući da joj je Dita dugo godina bila idol.

Tad je saznala za Crazy Horse Cabaret, legendarni pariški kabare koji je poznat po svojim senzualnim i uzbudljivim scenskim predstavama u izvedbi golišavih plesačica. Paula je na njihovoj web-stranici pronašla oglas za audiciju. 

– Ukoliko uopće želite biti pozvani na audiciju, ili ostvariti svoje pravo da dođete, vi morate imati klasičnu pozadinu, odnosno morate imati znanje iz barem jednog klasičnog plesa – pojasnila je Paula. 

Svoje prve baletne korake otplesala je u svojoj petnaestoj godini, no u špicama se isprva nije vidjela. Sloboda izražavanja u plesu mamila ju je više no kruto određene smjernice baleta, a neukrotivost i istovremena "ženska ranjivost" burleske doimale su joj se sofisticiranijom od elegancije i uzvišenosti baleta. Ipak, tijekom vremena, Paula je postepeno zaboravljala Ditu Von Teese, burlesku, i cijelu ideju o Crazy Horse Cabaretu, i okrenula se kazalištu. 

---

image

‘Balet je previše ekstreman. Iza ljupkosti koju vidite u pokretima balerine, stoji velika bol‘

Ante Čizmić/Cropix
---

– Profesori su mi govorili da imam sve fizičke predispozicije, mogućnosti, predviđali su mi lijep uspjeh. Baletom sam se tad bavila četiri godine, zatim sam uzela godinu dana pauze, tad sam bila pomalo opsesivna, radila sam po tri treninga dnevno. To je bila moja godina pripreme za odlazak vani. U to vrijeme sam i konobarila –​ prisjeća se. 

Paula se zatim preselila u Englesku, te je upisala sveučilište Canterbury Christ Church University u Kentu, na kojem su imali odjel plesne pedagogije. No tu se, kaže, pomalo počela topiti u monotoniji studija, jer sve ono čemu su je podučavali, Paula je već odavno prošla. Nije se mogla zamisliti ni u ulozi profesorice, već je željela aktivno plesati i nastupati. Već iduću godinu prijavila se na plesnu akademiju Trinity Lavan u Londonu, gdje se odlučila za suvremeni ples, te je nastavila s klasičnim baletom. 

– Ipak, balet je previše ekstreman. Iza ljupkosti koju vidite u pokretima balerine, stoji velika bol, fizički napor, istezanje do te mjere da vas cijelo tijelo boli – objašnjava Paula, ne krijući da ju je balet na jedan način, skoro koštao zdravlja. 

– Jak je pritisak na izgled, na jedan način vam je nametnuto da bi kao balerina morali biti vitki, mršavi, okretni. Tad sam krenula s restrikcijama u prehrani, kako bih izgleda što bolje. Sa svakim izgubljenim kilogramom, premda sam slabila, ja sam se osjećala sve moćnije. Došla sam do toga da sam u danu jela po jednu jabuku, i šaku riže. Sa svojih 173 centimetra visine, imala sam 40 kilograma. Tad su u studiju primijetili da imam problem, i na jedan način su me spasili, zabranili su mi da dolazim sve dok svoje prehrambene navike ne dovedem u red – naglašava Paula. 

---

image

Plesom se bavi već godinama, od njega živi, ali zahvaljujući tome što je prvo živjela za njega

Ante Čizmić/Cropix
---

Tad se pomalo počela prisjećati svog prvotnog plana; burleske. Uz konobarenje, krenula je nastupati u klubovima, a kako su je zvali na sve više gaža, prestala je s konobarenjem, i posve se prepustila plesu.
– Kad krenete raditi nešto što volite, i još za jedan nastup dobijete tri, četiri dnevnice za koje bi u kafiću doslovce padali s nogu nekoliko dana, jasno je da ćete odabrati raditi ono što vas ispunjava, a donosi i novce – ističe Paula.
No ipak, i noćni rad uzme svoj danak. 

– Kasnije se to pretvorilo u nastupe svaki dan, i doslovce mi je jedan dio dana bio pojeden, nema ga. Probudite se u tri popodne, a navečer opet idete nastupati, što vam od dana ostaje? Pritom ste uvijek okruženi pijanim ljudima, premda nikad nisam imala neugodnih scena, ipak vas sve to psihički crpi – priznaje.
Od svojih plesnih početaka, Paula je nastupala u brojnim poznatim londonskim klubovima, ali i u hrvatskim, poput "Minta" i "Ritza". Osim toga, plesala je i na brojnim festivalima. 

– Prije koronavirusa, išla sam na audiciju za Crazy Horse Cabaret. Od tisuću djevojaka, koliko se prijavi, kroz nekoliko krugova, na kraju izaberu samo tri. Uspjela sam u svom naumu, i trebala sam krenuti raditi, ali u roku tjedan dana, zahvaljujući koroni, sve se zatvorilo. Kabaret je ostao zatvoren još dvije godine, a ja sam se vratila kući –​ prisjeća se Paula.

---

image

Osim plesa, Paula kao da ima i neku skrivenu ljubav, ovisnost prema adrenalinu, koju je stopila s plesom, pa je na njezinim nastupima gutanje vatre često prisutno

Ante Čizmić/Cropix
---

Osim plesa, Paula kao da ima i neku skrivenu ljubav, ovisnost prema adrenalinu, koju je stopila s plesom, pa je na njezinim nastupima gutanje vatre često prisutno. 

– Kad mi je korona pomrsila planove, iskoristila sam to da naučim nove, interesantne vještine koje bih mogla uključiti u scenske nastupe. Tu mi je odmah pala na pamet vatra, jer sam se mogla zamisliti s vatrenim lepezama na sceni – govori nam.

– Nije to toliko strašno koliko ljudi misle, primjerice, koristi se gorivo koje gori na nižoj temperaturi, znači, ne koristi se petrolej, već recimo, Zippo. No cure ne znaju, pa se dobro opeku. Ja sam jedan period gotovo tri, do četiri puta tjedno imala performanse s vatrom, pluća su me znala boljeti.  Nema se gdje naučiti, i nema vas tko naučiti – oslikava Paula te dodaje da i pred njom stoji još dosta učenja da bi uopće mogla preuzeti ulogu edukatorice. 

Priznaje nam i da ju je razočarala reakcija Maje Šuput na njezin performans, a da je od Davora Bilmana, kao od profesionalnog plesača, donekle očekivala podršku, no zlatni gumb ju je zaista zatekao. 

– Od Maje nisam očekivala onakav odgovor, mislila sam da će joj se barem estetski svidjeti moj nastup, jer sam smatrala da ona voli malo ekstravagantnije i kičastije stvari. Mislila sam, ako će se ikome svidjeti ovaj pomalo erotski đir, svidjet će se Maji. Iznenadio me njezin odgovor, kad mi je rekla da je ona proputovala pola svijeta i da je to sve već viđeno. I ja sam proputovala dosta, i vidjela dosta takvih performera, ali mi se svatko od njih nije istaknuo. Ima autentičnih performera, i nisam mislila da će dati tako generalizirani komentar – zaključila je Paula. 

A Paula je za nas odlučila izvesti i dosad neviđen performans. 

---

---

 

 

 

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Paula je za nas odlučila izvesti i dosad neviđen performans

Ante Čizmić/Cropix

Neukrotivost, senzualnost i ženstvenost koja u njoj tinja Paula Jeličić vješto je utkala u ‘Pumu‘, svoj ‘alter ego‘

Ante Čizmić/Cropix

‘Balet je previše ekstreman. Iza ljupkosti koju vidite u pokretima balerine, stoji velika bol‘

Ante Čizmić/Cropix

Osim plesa, Paula kao da ima i neku skrivenu ljubav, ovisnost prema adrenalinu, koju je stopila s plesom, pa je na njezinim nastupima gutanje vatre često prisutno

Ante Čizmić/Cropix

Plesom se bavi već godinama, od njega živi, ali zahvaljujući tome što je prvo živjela za njega

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/splicanka-puma-otvorila-nam-je-dusu-i-izvela-dosad-neviden-performans-sama-sam-pocela-eksperimentirati-s-vatrom-1337060 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=23de33a6322b9d2b803841a500705e589f4f0904 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anka+%E2%80%98Puma%E2%80%98+otvorila+nam+je+du%C5%A1u+i+izvela+dosad+nevi%C4%91en+performans%3A+%E2%80%98Sama+sam+po%C4%8Dela+eksperimentirati+s+vatrom...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fsplicanka-puma-otvorila-nam-je-dusu-i-izvela-dosad-neviden-performans-sama-sam-pocela-eksperimentirati-s-vatrom-1337060 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fsplicanka-puma-otvorila-nam-je-dusu-i-izvela-dosad-neviden-performans-sama-sam-pocela-eksperimentirati-s-vatrom-1337060 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"PAULA JELIČIĆ"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"8236"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"67","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizPAULA JELIČIĆ

Splićanka ‘Puma‘ otvorila nam je dušu i izvela dosad neviđen performans: ‘Sama sam počela eksperimentirati s vatrom...‘

Piše Vanesa Tenžera
7. studenog 2023. - 23:05

Neukrotivost, senzualnost i ženstvenost koja u njoj tinja, Splićanka Paula Jeličić vješto je utkala u "Pumu", svoj "alter ego", scensko ime koje je pomalo egzotičnim nastupom, podijelilo publiku i žiri "Supertalenta".

Paulin se performans najbolje može opisati animalističnim; neobuzdana, a ipak prikrivena strast, vidljiva u sofisticiranim, a ipak seksepilnim plesnim pokretima. Nastup bi se i bez gutanja vatre, koje je Paula na sceni izvela, smatrao vatrenim, žar je dio nje. 

Pomalo neobičnog izgleda za današnje, premda nametnute standarde ljepote, a opet, iznimno lijepa i atraktivna plavuša, plesom se bavi već godinama, od njega živi, ali zahvaljujući tome što je prvo živjela za njega. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:58