stdClass Object ( [id] => 1113277 [title] => Rober Pauletić o legendi: ‘Nema više Olivera, partija je Coce, otiša i Kićo. Umra je i Arsen Dedić, Mišo ih je sve nadživija. Proša je kroz vatru pakla i osta na nogama‘ [alias] => rober-pauletic-o-legendi-nema-vise-olivera-partija-je-coce-otisa-i-kico-umra-je-i-arsen-dedic-miso-ih-je-sve-nadzivija-prosa-je-kroz-vatru-pakla-i-osta-na-nogama [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Evo, Mišo nam slavi 80. rođendan, a kako je više puta bija u agoniji, niko nije moga očekivat da će nadživit mnoge slavne kolege pivače.

Nema više Olivera, partija je Coce, otiša i Kićo. Umra je i Arsen Dedić, Mišo ih je sve nadživija. Proša je kroz vatru pakla i osta na nogama. Malo je poznato da je, prije nego šta je puca sebi u prsi, Mišo posjetija predstojnika kardijalne kirurgije na Rebru, doktora Ivana Jelića, i zamolija ga da mu nacrta di se točno nalazi srce! Liječnik nije zna šta se skriva iza toga Mišinog pitanja, i sve mu je lipo skicira...

Osamdeset svićica gori na Mišinoj torti, danas je najvećoj legendi estrade osamdeseti rođendan!

Kako na nebu, tako i na zemlji, najjače su: "Nebu puštam bijelu pticu", "Samo nas nebo rastavit može", "Poljubi zemlju", "Noćas ćemo zemlji ko materi reći". To su pisme koje svaki pravi Dalmatinac zna bolje od Očenaša.

Dva puta nebo, dva puta zemlja, a bog Mišo u sredini.

Ćiju-miju pjevači

Mišo me 2008. zva na telefon, to je bija jedan od tri naša dosadašnja razgovora. Kad san iz slušalice mobitela čuja: "Ovde Mišo Kovač!", izaša san na teracu i sija na katrigu, da mogu pri razgovoru gledat jata onih istih ptica. Mišo mi je tada reka kako želi da baš ja, ka tadašnji kolumnist Slobodne Dalmacije, dođen u Zadar i napišen tekst o njegovom koncertu. Još mi je reka da su 90 posto estradnih izvođača u Hrvatskoj "ćiju-miju pjevači", a iznija je i zanimljiv podatak o Rolling Stonesima.

– Vidite, Pauletiću – reka mi je tada Mišo – Rolling Stonesi su u Engleskoj prodali manje ploča nego ja u bivšoj državi! Nisu u svojoj domovini nikad dosegli ni blizu 20 milijuna, koliko sam ja prodao! Pazite, ne govorim o cijelom svijetu, nego o svojoj državi, svom terenu!

Kad se tako pogleda, zbilja, Mišo je na domaćen terenu proda više albuma od Rolling Stonesa. Mišo je jači od Micka! Mišo Jagger. Ko zna di bi mu bija kraj da je piva na nekom jačem jeziku? Možda bi proda dvista milijuna? Cili taj zadarski koncert, jedan od zadnjih zbilja grandioznih Mišinih nastupa, gleda san ka specijalni gost iz prvog reda bočno od pozornice, odma uz Ivanu Kovač, Mišinu ćer. Skupa smo pivali Mišine hitove.

Tada nisan ima pojma da ću samo nekoliko godina kasnije napisat pismu za Ivanu Kovač. Bila je to "Dalmacijo, srce oca moga", koju je uglazbija Pero Kozomara i postala je jedan od Ivaninih zaštitnih znakova. Interesantno, sam Mišo je u jednom radijskom intervjuu reka kako je ta pisma bolja od svih njegovih hitova! S tim se ne mogu složit, ali je svakako bilo lipo čut.

I još nešto: kad je ono 50 Cent svojedobno dolazija u Zagreb, za Slobodnu san napisa jedan tekst o njegovim sličnostima s Mišon Kovačen. Povuklo me to šta obojica nose zlatne lance i imaju metak u sebi, a onda me uvatilo ludilo i napravija san cross-over s 15 istih ili sličnih naslova pisama Miše Kovača i 50 Centa. Nevjerojatno koliko je koincidencija u naslovima bilo! To je, iako me nisu svugdi potpisali ka autora, posta viralni internetski hit koji se do danas podilija više milijuna puta i ostat će vjerojatno najutjecajnije moje "literarno djelo" ikad – zahvaljujući Miši.

Zeus Splitskog festivala

Legenda kaže da je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća u Jugoslaviji bilo sto sedamdeset iljada gramofona, a Mišo je proda 184 iljade primjeraka svoje singlice "Više se nećeš vratiti". Kako je to uspija? Objašnjenje je da su neki obožavatelji kupili Mišinu ploču ne zato da bi je slušali, nego da bi imali njegovu sliku!

Sedamdesetih je Mišo careva festivalima. Ajmo pogledat samo Split, najveći od festivala. U tom desetljeću nastupija je na Prokurativama, ako se ne varan, šest puta. Pobijedija je tri puta. Pobjednice su bile "Proplakat će zora", "Ja ne mogu drugo nego da je ljubim" i spomenuta "Noćas ćemo zemlji ko materi reći". Bez problema su mogle pobijedit i "Odvest ću te na vjenčanje" ili "Dobra ti večer mati moja", također Mišini hitovi s tih festivala ludih sedamdesetih.

Bilo je to doba kad su Prokurative bile Olimp zabavne glazbe, a mene je mater ka momčića vodila na Festival. Uživo san gleda virtuozne izvedbe Miše, Olivera, Tereze, Mikija Jevremovića, Đorđija Peruzovića, Tome Bebića, Kemala Montena, Ljupke Dimitrovske, Meri Cetinić...

Ko je bija ko na Olimpu Prokurativa? Toma Bebić bija je pljunuti Posejdon, Kemal Monteno moga je recimo bit Hefest, a Meri Cetinić Artemida. Oliver nikako nije moga bit Apolon, možda bi moga proć ka Hermes? A ako je Tereza tada po svemu bila Hera, nema uopće dvojbe da je Mišo Kovač – veliki Zeus Prokurativa.

Umisto brade tu su bili brkovi, koje je pustija da sakrije ožiljak na gornjoj usni, nakon što se s auton stuka kod Zadra. Umisto munje u ruci, tu je bila zlatna narukvica na zapešću, koja bi se zatresla kad bi podiga ruku i pozva publiku da piva umisto njega. U to doba bi za svoju Anitu, ako je virovat pričama, u duty-free shopu kupova ne jedan parfem, nego bi reka: "Dajte mi cili red!"

Zatim su Mišu nešto iznervirali festivali, i zakleja se da neće više nastupat na tim "namištenin manifestacijama". Šta se Splita tiče, prekršija je zakletvu.

Četvrti put je pobijedija na Splitskon festivalu 1999., s krasnon pismon "Vraćam ti se Dalmacijo mati", u mračna vrimena za Festival i za sebe (te se godine u siječnju pokuša ubit).

Tri mitska albuma

Istoga lita ima je još bolju pismu "Kap od mora" na Runjićevin "Melodijama hrvatskog Jadrana", koje su tada defakto bile pravi splitski festival. Tu fantastičnu, a malo poznatu "Kap od mora" napravija mu je njegov najvažniji kompozitor, Đorđe Novković. "Kap od mora", remek-djelo od pisme, uživo san sluša uz bazen Jadrana s tada dvogodišnjin sinon Vitom koji je za vrime Mišine izvedbe iz sveg grla piva: "Bila si mi tiii samo tap od moraaa!" na oduševljenje okolne publike. Mali je naučija "Tap" od mora napamet, jer san je pustija na kazetofonu jedno trista puta u deset dana prije "Melodija".

Inače, jedan od mojih enigmatskih magazina te je godine sponzorira Runjićeve "Melodije"; pa san posli pita pokojnog Zdenka kako to da Mišina pisma nije ništa osvojila. Runjić mi nije tija odgovorit na to, samo se nasmija, ali do danas sumnjan u to da se uvridija šta Mišo nije doša samo na njegov festival, nego i na Prokurative.

Osamdesete su ipak bile razdoblje najvećih uspjeha i najjačih hitova Miše Kovača. To se poklopilo s nekin važnin događajima iz moje mladosti. Uz odlazak u JNA (klasa ’83) slušala se "Dalmacija u mom oku", besmrtna pisma koju je napisa Šibenčanin Krste Juras, a sklada kompozitor Dušan Šarac. Apsolutno najveća slava Miši se ipak dogodila od 1986. do 1989., s tri mitska albuma: "Ti si pjesma moje duše", "Malo mi je jedan život s tobom" i "Samo nas nebo rastavit može".

Uz moje davne vožnje krajen osamdesetih, staron ceston do metropole s rasklimanin kazićen u poluraspadnutom Golfu, zatim uz zagrebačke izlaske, kad san s prijateljima uz crno vino i Badelov mirogojček na sav glas u autu piva "Ako me ostaviš" i "Nebu puštam bijelu pticu", uz sve dičje rođendane... svugdi je prva asocijacija glas Miše Kovača.

Tada su došle crne devedesete. Pad s vrha Olimpa u dubine Hada. Rat je satra Mišu. Prvo mu je oteja tržište, a onda ukra i sina Edija, hrvatskog dobrovoljca, koji je 1992. izgubija život u čudnin okolnostima u jednome zagrebačkome stanu, navodno igrajući ruski rulet. Mišo je potonija u bunar depresije i sedativa. Uz to je i ćer Ivana postala ovisnica o heroinu. Mišina agonija između mračnog sna i još crnje jave trajala je sedam godina i kulminirala pokušajen samoubojstva.

Doktore, nacrtaj mi srce!

Malo je poznato da je, prije nego šta je puca sebi u prsi, Mišo posjetija predstojnika kardijalne kirurgije na Rebru, doktora Ivana Jelića, i zamolija ga da mu nacrta di se točno nalazi srce! Liječnik nije zna šta se skriva iza toga Mišinog pitanja, i sve mu je lipo skicira.

Bija je 14. siječnja 1999. kad je Mišo u svom maksimirskom stanu neprijavljeni pištolj Beretta uperija sebi u prsi i povuka okidač, tamo di mu je doktor nacrta položaj srca. Posli se pokazalo da je stavija cijev na točno misto, ali ju je srićon okrenija pod krivin kuten. Metak je probija prednji i stražnji nabor pazuha i udrija u livu lopaticu s unutarnje strane, a pritom mu i slomija jedno rebro.

Ranjen i krvav uspija je dopuzat do telefona i nazvat svoga menadžera Denisa Kadića. Kad mu se Kadić javija, Mišo mu je reka kultnu rečenicu: "Ja sam se ubio!"

Hitno su ga dovezli na Rebro, di ga je primija kardijalni kirurg dr. Vedran Ćorić. Virovali ili ne, to je isti doktor koji mu je u lipnju 2011., nakon infarkta, ugradija trostruku srčanu premosnicu!

Žilavi, neuništivi Mišo izvuka se iz svih nevolja i tegoba, tri puta se iznova rodija ka feniks, nakon prometne nesriće, nakon pokušaja samoubojstva i nakon infarkta. Kako je više puta bija u agoniji i na granici smrti, niko nije moga očekivat da će nadživit mnoge svoje slavne kolege pivače.

Nema više Olivera, partija je Coce, polako je otiša i Kićo. Umra je i Arsen Dedić, koji je svojedobno patija kad mu je rođena mater rekla da više voli Mišine pisme od njegovih! Mišo ih je sve nadživija. Proša je kroz vatru pakla i osta na nogama.

Danas Mišo slavi 80. rođendan, a meni se sve oko njega vrti u krug. Opet iman sina od dvi godine, i opet je vezan za Mišu Kovača. Moj najmlađi Šime, rođen na Oluju 2018., obožava pismu "Ako me ostaviš" i svaki dan me pita: "Može Mišo Kovač?", moleći me da mu pustin spot na YouTubeu. Šime zasad neće druge pisme od Miše, njemu ono "Mišo Kovač" znači samo pisma "Ako me ostaviš". A zna je otpivat od prve do zadnje riči refrena!

Tako je, Šime! Slušamo Mišu, a ne cajke!

Mišo Kovač je zadnji izvorni lav Dalmacije, posljednji od velike trojice markantnih Dalmatinaca s brkovima koji su zadnjih desetljeća obilježili umjetnost ovih prostora. Umra je Zdenko Runjić, umra je Boris Dvornik, osta je samo on, zadnji od tri lava – Mišo Kovač. I ka šta san već jedanput napisa: moramo čuvat i pazit zadnju dalmatinsku legendu, kad ga je već Bog spasija i skrenija oni metak.

Mišo, sritan ti rođendan!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"NEKA ŽIVI ZADNJI LAV DALMACIJE!"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"78","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => NEKA ŽIVI ZADNJI LAV DALMACIJE! 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-13 15:30:06 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => rOBERT pAULETIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-16 17:55:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-07-16 17:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1157 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/13\/3503040.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/18563748.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/8252613.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/13\/159948.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonimir Barisin\/cropix","Josko Ponos\/Cropix","Jure Ravlic","Denis Jerkovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Nezaboravni koncert u krcatoj 'Spaladium Areni' 2014. godine","","Robert Pauleti\u0107","Tu\u017eno je \u0161to nas je napustio Coce. Evo Mi\u0161e i Vinka snimljenih s pripadnicima Torcide u Metkovi\u0107u u travnju 2007.godine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1073","hd_3503040_1920.jpg":"1920x1080","k_3503040_1280.jpg":"1280x1280","k_3503040_1024.jpg":"1024x1024","k_3503040_640.jpg":"640x640","k_3503040_480.jpg":"480x480","k_3503040_340.jpg":"340x340","k_3503040_220.jpg":"220x220","o_3503040_1280.jpg":"1280x715","o_3503040_1024.jpg":"1024x572","o_3503040_640.jpg":"640x357","o_3503040_480.jpg":"480x268","o_3503040_340.jpg":"340x190","o_3503040_220.jpg":"220x122","h_3503040_1280.jpg":"1280x854","h_3503040_1024.jpg":"1024x683","h_3503040_640.jpg":"640x427","h_3503040_480.jpg":"480x320","h_3503040_340.jpg":"340x227","h_3503040_220.jpg":"220x147","pp_3503040_1280.jpg":"1006x1280","pp_3503040_1024.jpg":"805x1024","pp_3503040_640.jpg":"503x640","pp_3503040_480.jpg":"377x480","pp_3503040_340.jpg":"267x340","pp_3503040_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1222","hd_18563748_1920.jpg":"1920x1080","k_18563748_1280.jpg":"1280x1280","k_18563748_1024.jpg":"1024x1024","k_18563748_640.jpg":"640x640","k_18563748_480.jpg":"480x480","k_18563748_340.jpg":"340x340","k_18563748_220.jpg":"220x220","o_18563748_1280.jpg":"1280x814","o_18563748_1024.jpg":"1024x651","o_18563748_640.jpg":"640x407","o_18563748_480.jpg":"480x305","o_18563748_340.jpg":"340x216","o_18563748_220.jpg":"220x140","h_18563748_1280.jpg":"1280x854","h_18563748_1024.jpg":"1024x683","h_18563748_640.jpg":"640x427","h_18563748_480.jpg":"480x320","h_18563748_340.jpg":"340x227","h_18563748_220.jpg":"220x147","pp_18563748_1280.jpg":"1006x1280","pp_18563748_1024.jpg":"805x1024","pp_18563748_640.jpg":"503x640","pp_18563748_480.jpg":"377x480","pp_18563748_340.jpg":"267x340","pp_18563748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","hd_8252613_1920.jpg":"1920x1080","k_8252613_1280.jpg":"1280x1280","k_8252613_1024.jpg":"1024x1024","k_8252613_640.jpg":"640x640","k_8252613_480.jpg":"480x480","k_8252613_340.jpg":"340x340","k_8252613_220.jpg":"220x220","o_8252613_1280.jpg":"1280x1923","o_8252613_1024.jpg":"1024x1538","o_8252613_640.jpg":"640x961","o_8252613_480.jpg":"480x721","o_8252613_340.jpg":"340x510","o_8252613_220.jpg":"220x330","h_8252613_1280.jpg":"1280x854","h_8252613_1024.jpg":"1024x683","h_8252613_640.jpg":"640x427","h_8252613_480.jpg":"480x320","h_8252613_340.jpg":"340x227","h_8252613_220.jpg":"220x147","pp_8252613_1280.jpg":"1006x1280","pp_8252613_1024.jpg":"805x1024","pp_8252613_640.jpg":"503x640","pp_8252613_480.jpg":"377x480","pp_8252613_340.jpg":"267x340","pp_8252613_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1299x894","hd_159948_1920.jpg":"1920x1080","k_159948_1280.jpg":"1280x1280","k_159948_1024.jpg":"1024x1024","k_159948_640.jpg":"640x640","k_159948_480.jpg":"480x480","k_159948_340.jpg":"340x340","k_159948_220.jpg":"220x220","o_159948_1280.jpg":"1280x880","o_159948_1024.jpg":"1024x704","o_159948_640.jpg":"640x440","o_159948_480.jpg":"480x330","o_159948_340.jpg":"340x233","o_159948_220.jpg":"220x151","h_159948_1280.jpg":"1280x854","h_159948_1024.jpg":"1024x683","h_159948_640.jpg":"640x427","h_159948_480.jpg":"480x320","h_159948_340.jpg":"340x227","h_159948_220.jpg":"220x147","pp_159948_1280.jpg":"1006x1280","pp_159948_1024.jpg":"805x1024","pp_159948_640.jpg":"503x640","pp_159948_480.jpg":"377x480","pp_159948_340.jpg":"267x340","pp_159948_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15083041 Threads: 2 Questions: 3158792299 Slow queries: 7063070 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235125814 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/rober-pauletic-o-legendi-nema-vise-olivera-partija-je-coce-otisa-i-kico-umra-je-i-arsen-dedic-miso-ih-je-sve-nadzivija-prosa-je-kroz-vatru-pakla-i-osta-na-nogama-1113277 [printLink] => /scena/showbiz/rober-pauletic-o-legendi-nema-vise-olivera-partija-je-coce-otisa-i-kico-umra-je-i-arsen-dedic-miso-ih-je-sve-nadzivija-prosa-je-kroz-vatru-pakla-i-osta-na-nogama-1113277?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 399592 [name] => Mišo Kovač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miso-kovac [link] => /tag/miso-kovac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236473 [name] => Robert Pauletić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-pauletic [link] => /tag/robert-pauletic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rober Pauletić o legendi: ‘Nema više Olivera, partija je Coce, otiša i Kićo. Umra je i Arsen Dedić, Mišo ih je sve nadživija. Proša je kroz vatru pakla i osta na nogama‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/3503040.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonimir Barisin/cropix [mainImageDesc] => Nezaboravni koncert u krcatoj 'Spaladium Areni' 2014. godine [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/3503040.jpg [title] => Zvonimir Barisin/cropixNezaboravni koncert u krcatoj 'Spaladium Areni' 2014. godine ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/18563748.jpg [title] => Josko Ponos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/8252613.jpg [title] => Jure RavlicRobert Pauletić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/13/159948.jpg [title] => Denis Jerković/CropixTužno je što nas je napustio Coce. Evo Miše i Vinka snimljenih s pripadnicima Torcide u Metkoviću u travnju 2007.godine ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Evo, Mišo nam slavi 80. rođendan, a kako je više puta bija u agoniji, niko nije moga očekivat da će nadživit mnoge slavne kolege pivače.

Nema više Olivera, partija je Coce, otiša i Kićo. Umra je i Arsen Dedić, Mišo ih je sve nadživija. Proša je kroz vatru pakla i osta na nogama. Malo je poznato da je, prije nego šta je puca sebi u prsi, Mišo posjetija predstojnika kardijalne kirurgije na Rebru, doktora Ivana Jelića, i zamolija ga da mu nacrta di se točno nalazi srce! Liječnik nije zna šta se skriva iza toga Mišinog pitanja, i sve mu je lipo skicira...

Osamdeset svićica gori na Mišinoj torti, danas je najvećoj legendi estrade osamdeseti rođendan!

Kako na nebu, tako i na zemlji, najjače su: "Nebu puštam bijelu pticu", "Samo nas nebo rastavit može", "Poljubi zemlju", "Noćas ćemo zemlji ko materi reći". To su pisme koje svaki pravi Dalmatinac zna bolje od Očenaša.

Dva puta nebo, dva puta zemlja, a bog Mišo u sredini.

Ćiju-miju pjevači

Mišo me 2008. zva na telefon, to je bija jedan od tri naša dosadašnja razgovora. Kad san iz slušalice mobitela čuja: "Ovde Mišo Kovač!", izaša san na teracu i sija na katrigu, da mogu pri razgovoru gledat jata onih istih ptica. Mišo mi je tada reka kako želi da baš ja, ka tadašnji kolumnist Slobodne Dalmacije, dođen u Zadar i napišen tekst o njegovom koncertu. Još mi je reka da su 90 posto estradnih izvođača u Hrvatskoj "ćiju-miju pjevači", a iznija je i zanimljiv podatak o Rolling Stonesima.

– Vidite, Pauletiću – reka mi je tada Mišo – Rolling Stonesi su u Engleskoj prodali manje ploča nego ja u bivšoj državi! Nisu u svojoj domovini nikad dosegli ni blizu 20 milijuna, koliko sam ja prodao! Pazite, ne govorim o cijelom svijetu, nego o svojoj državi, svom terenu!

Kad se tako pogleda, zbilja, Mišo je na domaćen terenu proda više albuma od Rolling Stonesa. Mišo je jači od Micka! Mišo Jagger. Ko zna di bi mu bija kraj da je piva na nekom jačem jeziku? Možda bi proda dvista milijuna? Cili taj zadarski koncert, jedan od zadnjih zbilja grandioznih Mišinih nastupa, gleda san ka specijalni gost iz prvog reda bočno od pozornice, odma uz Ivanu Kovač, Mišinu ćer. Skupa smo pivali Mišine hitove.

Tada nisan ima pojma da ću samo nekoliko godina kasnije napisat pismu za Ivanu Kovač. Bila je to "Dalmacijo, srce oca moga", koju je uglazbija Pero Kozomara i postala je jedan od Ivaninih zaštitnih znakova. Interesantno, sam Mišo je u jednom radijskom intervjuu reka kako je ta pisma bolja od svih njegovih hitova! S tim se ne mogu složit, ali je svakako bilo lipo čut.

I još nešto: kad je ono 50 Cent svojedobno dolazija u Zagreb, za Slobodnu san napisa jedan tekst o njegovim sličnostima s Mišon Kovačen. Povuklo me to šta obojica nose zlatne lance i imaju metak u sebi, a onda me uvatilo ludilo i napravija san cross-over s 15 istih ili sličnih naslova pisama Miše Kovača i 50 Centa. Nevjerojatno koliko je koincidencija u naslovima bilo! To je, iako me nisu svugdi potpisali ka autora, posta viralni internetski hit koji se do danas podilija više milijuna puta i ostat će vjerojatno najutjecajnije moje "literarno djelo" ikad – zahvaljujući Miši.

Zeus Splitskog festivala

Legenda kaže da je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća u Jugoslaviji bilo sto sedamdeset iljada gramofona, a Mišo je proda 184 iljade primjeraka svoje singlice "Više se nećeš vratiti". Kako je to uspija? Objašnjenje je da su neki obožavatelji kupili Mišinu ploču ne zato da bi je slušali, nego da bi imali njegovu sliku!

Sedamdesetih je Mišo careva festivalima. Ajmo pogledat samo Split, najveći od festivala. U tom desetljeću nastupija je na Prokurativama, ako se ne varan, šest puta. Pobijedija je tri puta. Pobjednice su bile "Proplakat će zora", "Ja ne mogu drugo nego da je ljubim" i spomenuta "Noćas ćemo zemlji ko materi reći". Bez problema su mogle pobijedit i "Odvest ću te na vjenčanje" ili "Dobra ti večer mati moja", također Mišini hitovi s tih festivala ludih sedamdesetih.

Bilo je to doba kad su Prokurative bile Olimp zabavne glazbe, a mene je mater ka momčića vodila na Festival. Uživo san gleda virtuozne izvedbe Miše, Olivera, Tereze, Mikija Jevremovića, Đorđija Peruzovića, Tome Bebića, Kemala Montena, Ljupke Dimitrovske, Meri Cetinić...

Ko je bija ko na Olimpu Prokurativa? Toma Bebić bija je pljunuti Posejdon, Kemal Monteno moga je recimo bit Hefest, a Meri Cetinić Artemida. Oliver nikako nije moga bit Apolon, možda bi moga proć ka Hermes? A ako je Tereza tada po svemu bila Hera, nema uopće dvojbe da je Mišo Kovač – veliki Zeus Prokurativa.

Umisto brade tu su bili brkovi, koje je pustija da sakrije ožiljak na gornjoj usni, nakon što se s auton stuka kod Zadra. Umisto munje u ruci, tu je bila zlatna narukvica na zapešću, koja bi se zatresla kad bi podiga ruku i pozva publiku da piva umisto njega. U to doba bi za svoju Anitu, ako je virovat pričama, u duty-free shopu kupova ne jedan parfem, nego bi reka: "Dajte mi cili red!"

Zatim su Mišu nešto iznervirali festivali, i zakleja se da neće više nastupat na tim "namištenin manifestacijama". Šta se Splita tiče, prekršija je zakletvu.

Četvrti put je pobijedija na Splitskon festivalu 1999., s krasnon pismon "Vraćam ti se Dalmacijo mati", u mračna vrimena za Festival i za sebe (te se godine u siječnju pokuša ubit).

Tri mitska albuma

Istoga lita ima je još bolju pismu "Kap od mora" na Runjićevin "Melodijama hrvatskog Jadrana", koje su tada defakto bile pravi splitski festival. Tu fantastičnu, a malo poznatu "Kap od mora" napravija mu je njegov najvažniji kompozitor, Đorđe Novković. "Kap od mora", remek-djelo od pisme, uživo san sluša uz bazen Jadrana s tada dvogodišnjin sinon Vitom koji je za vrime Mišine izvedbe iz sveg grla piva: "Bila si mi tiii samo tap od moraaa!" na oduševljenje okolne publike. Mali je naučija "Tap" od mora napamet, jer san je pustija na kazetofonu jedno trista puta u deset dana prije "Melodija".

Inače, jedan od mojih enigmatskih magazina te je godine sponzorira Runjićeve "Melodije"; pa san posli pita pokojnog Zdenka kako to da Mišina pisma nije ništa osvojila. Runjić mi nije tija odgovorit na to, samo se nasmija, ali do danas sumnjan u to da se uvridija šta Mišo nije doša samo na njegov festival, nego i na Prokurative.

Osamdesete su ipak bile razdoblje najvećih uspjeha i najjačih hitova Miše Kovača. To se poklopilo s nekin važnin događajima iz moje mladosti. Uz odlazak u JNA (klasa ’83) slušala se "Dalmacija u mom oku", besmrtna pisma koju je napisa Šibenčanin Krste Juras, a sklada kompozitor Dušan Šarac. Apsolutno najveća slava Miši se ipak dogodila od 1986. do 1989., s tri mitska albuma: "Ti si pjesma moje duše", "Malo mi je jedan život s tobom" i "Samo nas nebo rastavit može".

Uz moje davne vožnje krajen osamdesetih, staron ceston do metropole s rasklimanin kazićen u poluraspadnutom Golfu, zatim uz zagrebačke izlaske, kad san s prijateljima uz crno vino i Badelov mirogojček na sav glas u autu piva "Ako me ostaviš" i "Nebu puštam bijelu pticu", uz sve dičje rođendane... svugdi je prva asocijacija glas Miše Kovača.

Tada su došle crne devedesete. Pad s vrha Olimpa u dubine Hada. Rat je satra Mišu. Prvo mu je oteja tržište, a onda ukra i sina Edija, hrvatskog dobrovoljca, koji je 1992. izgubija život u čudnin okolnostima u jednome zagrebačkome stanu, navodno igrajući ruski rulet. Mišo je potonija u bunar depresije i sedativa. Uz to je i ćer Ivana postala ovisnica o heroinu. Mišina agonija između mračnog sna i još crnje jave trajala je sedam godina i kulminirala pokušajen samoubojstva.

Doktore, nacrtaj mi srce!

Malo je poznato da je, prije nego šta je puca sebi u prsi, Mišo posjetija predstojnika kardijalne kirurgije na Rebru, doktora Ivana Jelića, i zamolija ga da mu nacrta di se točno nalazi srce! Liječnik nije zna šta se skriva iza toga Mišinog pitanja, i sve mu je lipo skicira.

Bija je 14. siječnja 1999. kad je Mišo u svom maksimirskom stanu neprijavljeni pištolj Beretta uperija sebi u prsi i povuka okidač, tamo di mu je doktor nacrta položaj srca. Posli se pokazalo da je stavija cijev na točno misto, ali ju je srićon okrenija pod krivin kuten. Metak je probija prednji i stražnji nabor pazuha i udrija u livu lopaticu s unutarnje strane, a pritom mu i slomija jedno rebro.

Ranjen i krvav uspija je dopuzat do telefona i nazvat svoga menadžera Denisa Kadića. Kad mu se Kadić javija, Mišo mu je reka kultnu rečenicu: "Ja sam se ubio!"

Hitno su ga dovezli na Rebro, di ga je primija kardijalni kirurg dr. Vedran Ćorić. Virovali ili ne, to je isti doktor koji mu je u lipnju 2011., nakon infarkta, ugradija trostruku srčanu premosnicu!

Žilavi, neuništivi Mišo izvuka se iz svih nevolja i tegoba, tri puta se iznova rodija ka feniks, nakon prometne nesriće, nakon pokušaja samoubojstva i nakon infarkta. Kako je više puta bija u agoniji i na granici smrti, niko nije moga očekivat da će nadživit mnoge svoje slavne kolege pivače.

Nema više Olivera, partija je Coce, polako je otiša i Kićo. Umra je i Arsen Dedić, koji je svojedobno patija kad mu je rođena mater rekla da više voli Mišine pisme od njegovih! Mišo ih je sve nadživija. Proša je kroz vatru pakla i osta na nogama.

Danas Mišo slavi 80. rođendan, a meni se sve oko njega vrti u krug. Opet iman sina od dvi godine, i opet je vezan za Mišu Kovača. Moj najmlađi Šime, rođen na Oluju 2018., obožava pismu "Ako me ostaviš" i svaki dan me pita: "Može Mišo Kovač?", moleći me da mu pustin spot na YouTubeu. Šime zasad neće druge pisme od Miše, njemu ono "Mišo Kovač" znači samo pisma "Ako me ostaviš". A zna je otpivat od prve do zadnje riči refrena!

Tako je, Šime! Slušamo Mišu, a ne cajke!

Mišo Kovač je zadnji izvorni lav Dalmacije, posljednji od velike trojice markantnih Dalmatinaca s brkovima koji su zadnjih desetljeća obilježili umjetnost ovih prostora. Umra je Zdenko Runjić, umra je Boris Dvornik, osta je samo on, zadnji od tri lava – Mišo Kovač. I ka šta san već jedanput napisa: moramo čuvat i pazit zadnju dalmatinsku legendu, kad ga je već Bog spasija i skrenija oni metak.

Mišo, sritan ti rođendan!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonimir Barisin/cropix Josko Ponos/Cropix Jure Ravlic Denis Jerković/Cropix
Zvonimir Barisin/cropix
Nezaboravni koncert u krcatoj 'Spaladium Areni' 2014. godine
Jure Ravlic
Robert Pauletić
Denis Jerković/Cropix
Tužno je što nas je napustio Coce. Evo Miše i Vinka snimljenih s pripadnicima Torcide u Metkoviću u travnju 2007.godine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/rober-pauletic-o-legendi-nema-vise-olivera-partija-je-coce-otisa-i-kico-umra-je-i-arsen-dedic-miso-ih-je-sve-nadzivija-prosa-je-kroz-vatru-pakla-i-osta-na-nogama-1113277 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7ade32f83ba71eae6e98f2e3a38f2a026a361c31 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rober+Pauleti%C4%87+o+legendi%3A+%E2%80%98Nema+vi%C5%A1e+Olivera%2C+partija+je+Coce%2C+oti%C5%A1a+i+Ki%C4%87o.+Umra+je+i+Arsen+Dedi%C4%87%2C+Mi%C5%A1o+ih+je+sve+nad%C5%BEivija.+Pro%C5%A1a+je+kroz+vatru+pakla+i+osta+na+nogama%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Frober-pauletic-o-legendi-nema-vise-olivera-partija-je-coce-otisa-i-kico-umra-je-i-arsen-dedic-miso-ih-je-sve-nadzivija-prosa-je-kroz-vatru-pakla-i-osta-na-nogama-1113277 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Frober-pauletic-o-legendi-nema-vise-olivera-partija-je-coce-otisa-i-kico-umra-je-i-arsen-dedic-miso-ih-je-sve-nadzivija-prosa-je-kroz-vatru-pakla-i-osta-na-nogama-1113277 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"NEKA ŽIVI ZADNJI LAV DALMACIJE!"},{"id":"4","value":""},{"id":"5","value":""},{"id":"6","value":""},{"id":"8","value":"1"},{"id":"11","value":"1"},{"id":"12","value":"1"},{"id":"13","value":"1"},{"id":"65","value":""},{"id":"21","value":"1"},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"78","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizNEKA ŽIVI ZADNJI LAV DALMACIJE!

Rober Pauletić o legendi: ‘Nema više Olivera, partija je Coce, otiša i Kićo. Umra je i Arsen Dedić, Mišo ih je sve nadživija. Proša je kroz vatru pakla i osta na nogama‘

Piše rOBERT pAULETIĆ
16. srpnja 2021. - 19:55

Evo, Mišo nam slavi 80. rođendan, a kako je više puta bija u agoniji, niko nije moga očekivat da će nadživit mnoge slavne kolege pivače.

Nema više Olivera, partija je Coce, otiša i Kićo. Umra je i Arsen Dedić, Mišo ih je sve nadživija. Proša je kroz vatru pakla i osta na nogama. Malo je poznato da je, prije nego šta je puca sebi u prsi, Mišo posjetija predstojnika kardijalne kirurgije na Rebru, doktora Ivana Jelića, i zamolija ga da mu nacrta di se točno nalazi srce! Liječnik nije zna šta se skriva iza toga Mišinog pitanja, i sve mu je lipo skicira...

Osamdeset svićica gori na Mišinoj torti, danas je najvećoj legendi estrade osamdeseti rođendan!

Kako na nebu, tako i na zemlji, najjače su: "Nebu puštam bijelu pticu", "Samo nas nebo rastavit može", "Poljubi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 00:54