StoryEditorOCM
Showbizlegenda magazina

Ova pjevačica Magazina bila je popularnija od Rozge: Udala se za paparazza, oplela po Huljiću, otišla u Ameriku...

Piše SCENA SD
22. kolovoza 2023. - 10:12

Generacije osamdesetih odrastale su uz njezin glas, a pjesme koje je pjevala i danas se slušaju. Ljljana Nikolovska slovi za jednu od najpopularnijih i najboljih pjevačica grupe "Magazin", piše nova.rs.

Prije nje u bendu su bile Majda Šoletić, a zatim i Marija Kuzmić u razdoblju od 1979. do 1983. godine.

Ljiljana je rođena u Splitu, a njezini roditelji, majka Vera i otac Boro, porijeklom su iz Makedonije.

Dio Magazina postala je 1983. godine, kada je imala 19 godina, a u bendu je ostala do 1990. godine. U tom periodu "Magazin" je bio jedan od najpopularnijih bendova na ovim prostorima, obožavan od strane publike širom Jugoslavije.

Zajedno su snimili ukupno sedam albuma, a pjesme koje su napisali pojavljuju se na brojnim kompilacijama.

No, nekad popularna pjevačica odlučila je napustiti svoju zemlju, pa je Hrvatsku napustila 1990. godine, kada je napustila i bend. Od tog razdoblja živi u kalifornijskom gradu San Pedro u SAD-u. Ljiljana je svoju sreću pronašla daleko od rodnog grada, a iako je uživala u novom domu, zadržala je ljubav prema domovini.

Ono što joj se u Americi svidjelo, kako je istaknula, je progresivna politika, ali i rad u glazbenom studiju kojem se maksimalno posvetila. Bila je politički aktivna kao volonterka u kampanjama Bernieja Sandsa, jednog od kandidata Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine.

"Naravno, Kalifornija nije samo sjajna, već mi je bitno da je progresivna i to je ono što me veže uz nju. Veže me i obitelj, glazba, zajedništvo, ogromno neprobojno klupko ideja, kreacija, optimizma, ideala, suradnje i aktivizma koji ovdje nikad ne spava”, ispričala je Ljiljana za Portal Novosti o životu u Americi, potom se osvrnula na događaje u Jugoslaviji:

“Boli me kad gledam što se događa u mojim zemljama, jer sve su to moje zemlje, sviđalo se to nekome ili ne. Sve države nastale raspadom SFRJ su naše. Amerikanci me znaju pitati kako je netko "naš" ako je iz Travnika ili Skoplja. A kako i ne bi?"

Kako je pisano, časopis i rodnu Hrvatsku napustila je prvenstveno zbog ljubavi, kada je njezino srce osvojio svjetski poznati paparazzo Jadran Lazić. Jadran je surađivao s brojnim svjetskim zvijezdama, a kako se navodi, u njega je bila zaljubljena i slavna Jodie Foster. Zaiskrili su još 1978. u Parizu, a njihovoj ljubavi na putu je stao vojni rok. Kada je upoznao Ljiljanu, pjevačica je zbog te ljubavi okrenula život naglavačke. Odselila se iz Jugoslavije i ostavila karijeru u usponu koju je pratila velika popularnost.

"To je to. Išla je sa mnom. Napustila je Magazin. Što ćeš... Drugačije ne možemo zajedno”, rekao je svojedobno Jadran.

Ipak, par nije izdržao zajedno, a u jednom trenutku su i raskinuli, što je potvrdio i Lazić. Nakon prekida izgubili su kontakt, a Ljiljana je nastavila živjeti u Los Angelesu.

Nakon suradnje s Magazinom nije odustala od glazbe, već je 1996. snimila svoj debi album “Let”. U ovim pjesmama opisala je period kada je otišla u Ameriku i napustila naše krajeve.

“I kad sam otišla, 1989. godine, prve tri godine su mi bile spakirane, spremno sam se vratila kući, ali sam stjecajem okolnosti upoznala bend koji mi se sviđa, upoznala sam svog muža i tu sam postala majka”, rekla je.O tom je razdoblju Ljiljana svojedobno ispričala za hrvatske medije.

Godine kada je bila dio grupe "Magazin" pamti kao lijep period svog života, a njihovu saradnju kao lijepo iskustvo.

Publika mi uvijek nedostaje, ali i moji dragi ljudi s posla, rekla je svojedobno Ljiljana.

No, više je puta kritizirala osnivača grupe Tončija Huljića.

“Hulja ima takozvani pjevački kompleks autora. Otud sve one bombastične izjave o skupljanju njegovih pjevačica u čopore i hrpe. Nemojte prihvatiti da to nije jedini faktor. Ljuti se kada mu pjevačica nepravedno uzme svjetla, jer po njemu glazbenici i pjevači nemaju baš nikakvu kreativnu ulogu. Da nije bilo njega, ne bi bilo ni glazbe. Više od dvije trećine njegovih hitova ne bi imalo uspjeha da nije zgodnih cura koje znaju svoj posao i beskrajno promoviraju”, sarkastično je napisala Nikolovska 2017. na svojim društvenim mrežama.

Obožavatelji “Magazina” pamte Ljiljanu Nikolovsku po pjesmama “Tamara”, “Kokolo”, “Piši mi”, “Ti si želja mog života”, “Tri zime sam ti šaptala ime” i mnogim drugim hitovima koji se i danas danas pjevaju, piše nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:52