stdClass Object ( [id] => 1242291 [title] => Njihov ritam i danas je u modi; ovo je priča puna nostalgije - o ‘Delfinima‘ i ‘Shadowsima‘ koji su zaludili Festival svojim bitom, a prošlo je od tada 60 godina [alias] => njihov-ritam-i-danas-je-u-modi-ovo-je-prica-puna-nostalgije-o-delfinima-i-sheadowsima-koji-su-zaludili-festival-svojim-bitom-a-proslo-je-od-tada-60-godina [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi put danas u Splitu, ova je pisma u beatu, taj ritam je danas u modi, ja pjevam, plešem, volim ludi beat!’

Postoji li i danas netko a da ne zna napamet “Beat na moru”, pedeset i pet godina nakon što je izvedena na prvom Internacionalnom Splitskom festivalu, koji je te 1967. iz ljetnog kina Bačvice preselio na Prokurative. Svaki zaljubljenik u splitsku lakoglazbenu feštu odmah će znati i dva benda koji su je izveli kao novotariju, izvanredni i jedinstveni spoj suvremene muzike “za mlade” i dalmatinske šansone: VIS Delfine, prvi splitski rock i beat sastav, i tadašnje svjetske zvijezde, engleski rock band “The Shadows”.

 

Ulazimo u godinu i kada Delfini slave šezdesetu godišnjicu osnivanja, te smo prvi put pokušali rekonstruirati priču o nastanku splitskog sastava, ali i dolasku “The Shadowsa” što je i iz tadašnje perspektive bio nezamislivo velik i gotovo nevjerojatan događaj za “mali” Split i festival osnovan tek pet godina ranije.

 

Nezaobilazni sugovornik, sudionik i kreator tadašnjih zbivanja na splitskoj i nacionalnoj rock i beat sceni nam je Saša Lukić, jedan od osnivača Delfina i jedini stalni član benda kroz punih 35 godina djelovanja. No, da bismo uronili u štoriju o Delfinima, “The Shadowsima”, rocku i “Beata na moru”, Lukić nam oslikava što se na splitskim podijima događalo krajem pedesetih godina prošlog stoljeća.

---

image

Lukić u svome studiju
 

BOŽIDAR VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA
---

 

Od ‘Mozaika’ do Festivala

- Moj brat Arsen nabrojio mi je čak dvadeset i dva mjesta na kojima je u Splitu krajem pedesetih i početkom šezdesetih zimi ili ljeti svirala živa glazba! Moram spomenuti kao smo mi bili i ostali glazbena obitelj (nasljednik nam je Luky). Naši roditelji Ivanka i Dragomir upoznali su se u zboru KUD-a “Jedinstvo”, a brat Arsen i sestra Asja imali su davnih pedesetih sastav “Plava laguna” s kojim su nastupali u Splitu, okolici i na otocima.

 

A kao sedmogodišnjak i ja sam uz osnovnu školu “Manuš” pohađao i Glazbenu školu “Josip Hatze”, tako da sam odmalena bio uključen u glazbeni i zabavni život Splita. Tih su godina u Splitu djelovali sastavi Edija Radosavljevića, Đekija Srbljenovića, Borisa Nikolancija i drugih. Poznate su bile i zabave u organizaciji KUD-a Mozaik, koncertne revije i jutarnje nedjeljne matineje “Prvi pljesak”.

 

Tipične sastave tog vremena činili su vokal, klavir, bubanj, kontrabas, truba, saksofon, violina i ponekad harmonika, a valja naglasiti kako je velika većina članova tih sastava bila glazbeno obrazovana i mogli su vam odsvirati bilo što. “Skidali” su popularne domaće šlagere, talijanske kancone, svjetske evergreene... Nije tada bilo ploča stranih izvođača i većinom bi popularne pjesme navečer slušali na Radio Luxembourgu, a već sutra ih pretvarali u note, na probama vježbali i vrlo brzo javno izvodili. Jedna od pjevačica iz toga doba još je u formi, to je naša Maruška Šinković - Kalogjera koja je tada nastupala sa bendom Đekija Srbljenovića – prisjeća se Saša Lukić, navodeći kako je 1960. upravo iz inicijative KUD-a “Mozaik” kojeg su vodili Mićo Brajević, Lepa Smoje i Đeki Srbljenović nastao prvi Splitski festival, kao noć glazbe i mode pod nazivom “Melodije Jadrana” na bazenu POŠK-a.

---

image

Mate Carić, Nenad Vesanović, Tonči Puharić, Boris Živković Žika, Željko Šoletić, Željko Brodarić Jappa, Saša Lukić
PRIVATNI ALBUM

Privatni album
---

 

A Lukić to zna jer je kao momčić bio zadužen za pituravanje i provjeru električnih instalacija na pultovima festivalskog orkestra. Bila mu je to, kaže, ulaznica u društvo tadašnjih splitskih glazbenika, kojima je, po zadnjoj modi, radna odjeća za nastupe bilo - najbolje odijelo koje su mogli pronaći.

Početkom šezdesetih mladi su u Splitu sve više slušali američko glazbeno čudo - rock & roll i nepovratno se zaljubljivali u njegove protagoniste: Elvisa Presleya, Litle Richardsa, The Everly Brotherse, Boba Lumana, Bill Haleya, Glenn Millerov orkestar i pjesme poput “Love me tender”, “Jailhouse Rock”, “Hound Dog”...

 

- Kao mladi srednjoškolci početkom 1962. počeli smo se sastajati i vježbati u Tršćanskoj ulici u stanu braće Kaliterna koji su svirali akustične gitare, a ja klavir. Uzor svih uzora bio nam je Elvis Presley, voljeli smo Chubbyja Checkera, a nešto kasnije i engleske bendove poput “Pink Floyda” i “Led Zepelina”. Tada nam se već bio pridružio Trogiranin Marko Bralić na bas gitari, a onda i Slaven Kezić kojemu je otac pomorac donio prvu električnu gitaru u Splitu i malo pojačalo. Električna je gitara tada bila apsolutno čudo, a prvu smo bas gitaru za Marka napravili od obične gitare na koju smo montirali četiri bass žice kupljene u Trstu. Braća Kaliterna su odustali, ali nama se za neko vrijeme pridružio Ivo Bučević Bučo na bubnjevima i Željko Šoletić, vokal koji je dotad bio član sastava “Anima”, Zdravko Botrić na gitari i nešto kasnije Damir Blažević na bubnjevima. To je ujedno bila i prva postava “Delfina”, prije javnih nastupa koji su započeli 1963. godine.

 

A ime smo izabrali jer smo doznali kako je dupin - delfin najpotentniji morski sisavac, a i nama je u tim godinama to bilo napeto! Kad je Botrić otišao, došao je Pavle Kolarov na gitari, a onda i Petar Peco Petej na bunjevima umjesto Blaževića. Tada se uključuje i Ante Cetinić i to je bila prva dugogodišnja postava ‘Delfina’.

 

Pratili svjetsku scenu

- Napamet smo znali sve pjesme od Beatlesa i Rolling Stonesa, to je bilo neupitno. Naše prvo službeno javno predstavljanje je bilo 1963. na samostalnom koncertu u kino dvorani “Bodogradilišta Split” na kojemu je kao gost nastupio tada vrlo poznati jazz gitarist Igor Čaplinski. Koncert je završio urnebeskim skandiranjem, posebno nakon izvedbe netom objavljene pjesme Beatlesa “Twist And Shout”, a kritika u sutrašnjoj “Slobodnoj” je bila zapanjujuće pohvalna i pozitivna što u tadašnjemu Splitu nije bilo uobičajeno.

 

Nakon tog razdoblja pratili smo svjetsku glazbenu scenu. U rock se pomalo infiltrirao blues, funk, soul, jazz, a s time i naši novi uzori poput bendova “Blood, Sweat and Tears”, “Chicago”, “Averige White Band”, “The Mamas & The Papas” i drugi, a kasnijih godina sve više i pop glazba.

 

Kako su se mijenjali glazbeni trendovi mijenjala se i postava “Delfina”. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih grupi pristupaju prof. Tonči Puharić – truba, dr. Igor Lučev – saksofon, Mate Carić – saksofon, Ivan Glibota Crni – trombon, gitarist i vokalist Tonči Della Zotta, gitarist Željko Brodarić Jappa, Silvije Petričić – gitara, Milo Vasić Stavros – bubnjevi, Kamenko Tulić – bubnjevi, Boris Živković Žika – bubnjevi, Nenad Vesanović – bass, Goran Franić – bass. Tridesetak je glazbenika kroz sve te godine prošlo kroz grupu “Delfini”, a zadnja dva desetljeća grupu je činilo sedam članova i jedan ili dva tehničara.

---

image

‘Delfini‘ sa Zdenkom Vučković: Lukić, Botrić, Cetinić, Petej

Privatni album
---

 

Trideset i pet godina smo živjeli i radili zajedno, isključivo kao profesionalni glazbenici što je svojevrstan kuriozitet na ovim našim prostorima – kaže Saša Lukić, te nastavlja:

U Splitu smo nastupali na svim tada postojećim mjestima za zabavu: na terasi “Vinalka”, u maloj košarkaškoj dvorani na Gripama, u Studentskoj bašti na tadašnjoj Solinskoj ulici, na terasama “Bastiona” i Turističke palače, u Dioklecijanovim podrumima, gradskim frontama i hotelima. A 1969. godine uložili smo svoj novac pa s hotelskim poduzećem “Primorje” otvorili baštu “Zvončac” na kojoj je plesno ludilo trajalo svake večeri od polovice svibnja pa do kraja listopada. Na tim plesnjacima je svake večeri u prosjeku bilo preko tisuću ljudi.

 

Kasnije su nam se na “Zvončacu” pridružili i drugi splitski bendovi poput “Aspalatos Brassa’, “Batala” … Split je tada bio veliko glazbeno poprište s velikim plesnim terasama na kojima se sviralo uživo tisućama mladih ljudi, a danas, pedeset godina kasnije nema niti jedne – primjećuje Lukić.

”Delfini” su nastupali po cijeloj Jugoslaviji, dvije godine smo kao pobjednici saveznih “gitarijada” bili proglašeni za grupu godine, bili smo nagrađivani s najvišim estradnim nagradama bivše države.

 

To je bilo vrijeme intezivne suradnje sa sarajevskim “Indexima”, tada popularnom slovenskom pjevačicom Alenkom Pintarić, Vicom Vukovom, Arsenom Dedićem, Terezom Kesovijom, Oliverom Dragojevićem, Mišom Kovačem, Mikijem Jevremovićem, Zdravkom Čolićem, a nastupali su i snimali s Tomom Bebićem i drugima. U “Delfinima” je dvije godine provela Meri Cetinić, a karijeru je u bendu kao sedamnaestogodišnjakinja započela i Danijela Martinović. Pjevači “Delfina” bili su i Željko Šoletić, Tonči Della Zotta, Pero Panjković, Silvije Petričić.

 

Pored europskih turneja (Italija, Njemačka, Bugarska) odradili smo 17 turneja po SSSR-u, te četiri po SAD-u i Kanadi, a jedanaest godina nastupali su na Hajdukovim “Bilim noćima” isključivo u tandemu s legendarnim Oliverom.

U Zagrebu je od iste 1963. godine svirao bend imena “Zagrebački Delfini”, ali kratko su trajali i 1967. se ugasili. Ipak, o zagrebačkim Delfinima na Wikipediji su navedeni podaci na hrvatskom jeziku, dok za splitske Delfine postoje samo podaci na engleskom.

---

image

Prvi put danas u Splitu: ‘Delfini‘ izvode beat na Festivalu prije 55 godina

Privatni album
------
image

Jedna od postava ‘Delfina’: Mate Carić, Meri Cetinić, Tonči Puharić, Milo Vasić - budući Jasmin Stavros, Ante Cetinić, Saša Lukić, Pavle Kolarov PRIVATNI ALBUM

Privatni album
---

 

Senzacija na Prokurativama

No, vratimo se nastupu i pjesmi “Beat na moru” koja je izazvala senzaciju na Splitskom festivalu 1967. godine, a i danas je dio svake dalmatinske fešte. Tu je delfinsku pjesmu početkom devedesetih ponovo obradio i snimio Neno Belan, a snimio je i Johnny Štulić sa zanimljivim gitarskim rifovima u uvodu.

 

- Godine 1966. napisao sam pjesmu “More i ljeto” za Splitski festival. Pjevale su je Maruška Šinković i Beti Jurković. U proljeće slijedeće godine prof. Josip Mirošević, dugogodišnji umjetnički direktor Festivala, pozvao me je na razgovor u svoj ured i kazao: “Čini mi se da smo dobili pjesmu koju samo “Delfini” mogu izvesti”. Dao mi je note i snimak pjesme na klaviru. Autor glazbe je bio tada poznati skladatelj Mario Bogliuni, a teksta Pajo Kanižaj. Bila je to pjesma “Beat na moru”. Pristao sam uz uvjet: “Kad je mi obradimo i snimimo - možete samo kazati može ili ne može, nema mijenjanja ni note u izvedbenom aranžmanu!”

 

Poslije dvadesetak dana donio sam snimku prof. Miroševiću, a onda su je “oni” - prof. Mirošević, Vinko Lesić, Đeki Srbljenović, Josip Biskupović, Krešimir Oblak, Nikica Kalogjera, Danica Markulin - festivalski umjetnički savjet nekoliko puta uzastopno slušali. Konačno su priznali da je to za njih “nešto novo”, ali da smo sjajno uklopili novi ritam, produkcijski zvuk i ugođaj beata u tadašnji uobičajeni dalmatinski melos.

Tada su se pjesme na festivalu izvodile u alternaciji, otpjevao bi je naš pa strani pjevač pa se tako i za “Beat na moru” tražio pogodni inozemni bend. Ni na kraj pameti nam nije bilo da će netko iz direkcije Splitskog festivala našu snimku poslati u London poznatom dirigentu i producentu Norrieu Paramoru, producentu jedne od najpoznatijih grupa toga vremena - “The Shadows”. Poslušali su našu snimku i pristali! I oni su također imali uvjet: otpjevat i odsvirat će je na svoj način, uz prepjev teksta na engleskom, u svom aranžmanu – objašnjava Lukić.

 

Nekoliko godina ranije Shadowsi - engleski momci u finim veštitima - osvojili su svijet svojim instrumentalima, valjda nema klinca koji je uzeo gitaru u ruke i pokušao svirati “Apache”, “Kon Tiki”, “Wonderful land”... Gitarist i frontmen Hank Marvin (nosi titulu prvog britanskog gitarističkog heroja), Bruce Welch, Brian Bennett i ostali članovi “Sjena” bili su apsolutne zvijezde ranog rocka i beata, pa nije čudo da su u Splitu dočekani s oduševljenjem omladine.

 

Na reviziju kod Markulinke

 

- Naravno da smo “Shadowse” dočekali na splitskom aerodromu i kroz pet, šest dana družili se s njima u hotelu Marjan gdje su bili smješteni i na probama u Teatrinu na Prokurativama. Bili su to momci malo stariji od nas, a kad bismo im izrazili divljenje i kazali kako nam je čast i zadovoljstvo ugostiti jedan od najpoznatijih svjetskih bendova, oni bi prasnuli u smijeh ne shvaćajući da oni to jesu, kao da im to ništa nije značilo, bili su jednostavni normalni mladi ljudi slični nama – sjeća se Saša Lukić.

---

image

Delfini šezdesetih: Saša Lukić za električnim orguljama, Igor Lučev, Ante Cetinić, Peco Petej, Željko Šoletić, Pavle Kolarov i Tonči Puharić

Privatni album
---

 

Zanimljiv je i podatak da je izvedbom “Beata na moru”, odnosno u njihovoj izvedbi “Running Out Of World”, za koji je doista lijepi engleski tekst na Bogliunijevu glazbu napisao tekstopisac Don Black, dirigirao splitskim festivalskim orkestrom čuveni engleski dirigent, aranžer i producent Norri Paramoor i to je bila jedna od rijetkih pjesama Shadowsa koja nije instrumental, nego je i otpjevana.

 

”Beat na moru” je te godine dobio prvu nagradu stručnog festivalskog žirija te nagradu “Jugotona” za kompoziciju “koja je na najuspješniji način sjedinila dalmatinski melos sa suvremenom plesnom formom” te je zauvijek ostala u memoriji dalmatinske šansone sa svjetskim stilom. “Delfini” su poslije još puno puta nastupali na Prokurativama, na Splitskom festivalu, s pjesmama skladatelja, aranžera i producenta Saše Lukića: “Tombula” (1976. prva nagrada publike), “Kako je toplo ovo ljeto”, “Škrtuja”, “Škuribanda”, “Luda splitska noć”, “Stari plac”, “Ako ti kažem”, “Gotovo je gotovo”, “Od portuna do portuna”, “Čobanica”, “Ja i moje ludo srce”...

 

- Treba znati kako su pjesme za Splitski festival u tim vremenima stvarno prolazile doista stručno žiriranje samo da bi se pojavile na sceni. Možete li zamisliti kolika je pažnja bila pridavana tekstovima festivalskih pjesama: na Televiziji Zagreb koja je bila involvirana u organizaciju festivala tada je bila šefica za jezik Danica Markulin. Kod nje su dolazili tekstovi prijavljenih pjesama, a ona bi ih čitala, križala, prepravljala i vraćala prof. Miroševiću. I po mom skladateljskom iskustvu odličan tekst je osamdeset posto skladbe, on je duša pjesme, i to je bila jedna od tajni uspjeha tadašnje glazbe. Poslušajte samo tekstove Arsena Dedića, Zuppe, Fiamenga, Popadića, pa donekle i Runjića... Do danas je sve to išlo u nepovrat i vrlo je komplicirana formula po kojoj bi se Splitskom festivalu mogao vratiti djelić stare slave - navodi Lukić.

 

- Tadašnja politika je shvatila da je Splitski festival nešto po čemu se Split može - danas bi rekli - brendirati, pa je imao snažnu podršku gradskog komiteta, gradskih vlasti, Turističke zajednice Splita i tadašnje Zajednice općina Splita. A posao organizacije i izbor pjesama tadašnja je politika prepustila struci, i to vrlo ozbiljnoj struci čiji su kriteriji bili visoko postavljeni. Nije bilo improvizacije, uzimalo se samo najbolje u svakom smislu, pa tadašnji ponajbolji proizvođač glazbene opreme, talijanska ‘Farfisa’ bila je sponzor tehnike, a najveća tekstilna industrija u tadašnjoj državi “Borac” iz Travnika bila je glavni pokrovitelj.

 

Kad su dovođene svjetske glazbene zvijezde poput Shadowsa, Sergia Endriga, Claudia Ville, Milve, Domenica Modugna, Gina Paolija, inzistiralo se da vrhunski izvođači otpjevaju skladbe koje su i u njihovim zemljama kasnije bile uspješne i koje su rado “stavljali” na svoje nosače zvuka. Možete li zamisliti danas da su naši skladatelji tada pisali inozemne hitove! Ništa nije bilo prepušteno slučaju - smatra Saša Lukić, koji godinama vodi svoj tonski studio u Splitu i bavi se glazbenom produkcijom, pet godina je bio i direktor Splitskog festivala, nekoliko je godina vodio je Lude splitske noći – Sto koluri, organizirao spektakl ‘Mostovima Mostara’ na Poljudu 1992. godine, Dane Hrvata – Mostar 1994, napisao himne 158. brigadi hrvatske vojske i 6. domobranskoj pukovniji. Saša Lukić je u dva mandata bio predsjednik Udruženja muzičara “Đeki Srbljenović” u Splitu i zajedno s grupom “Delfini” nositelj je najvećih estradnih priznanja hrvatske i bivše države.

---

image

Probe ‘Shadowsa’ za Splitski festival u Teatrinu na Prokurativama; sa svojih bubnjeva promatra ih legendarni Peco Petej

Privatni album
---

 

S njim i mi priželjkujemo da se Splitski festival i splitska glazbena scena oporave, makar da se vrati na dane kad su terase bile pune i kad se sviralo na sve strane, u onom beat ritmu:

”O Mare Mare, lipa Mare cvite moj, ritam volin tebe volin luuuudo - danas ćemo pivat samo beat. La-la-la-la, la-la-la-la-la-la-la...”

---

Mekša verzija rocka

Beat glazba je podvrsta rock and rolla nastala u Velikoj Britaniji šezdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme “invazije” tamošnjih bendova po svijetu, kao “mekša” verzija rocka uz primjese doo wopa, skiffla i rhythm and bluesa. Bendovi su obično imali tri električne gitare (solo, ritam, bas) i bubnjeve. Dio dionica bi pjevali višeglasno, a skladbe su bile jednostavne i s naglašenim ritmom bas gitare i bubnjeva. Veliki utjecaj na beat bendove imali su rani rockeri, poput The Shadowsa, upravo zbog korištenja električnih gitara.

Ime slavnog engleskog benda The Beatles, nastalo je prema jednoj od teorija, upravo prema beat glazbenom pokretu. Najznačajniji beat sastavi tog vremena bili su The Beatles, Gary And The Peacemakers, The Searches, The Who...

---

---

Beat na moru

Prvi put danas u Splitu

Ova je pisma u beatu

Taj ritam je danas u modi

Ja pjevam, plešem,
volim ludi beat

O Mare, Mare, lipa Mare,
cvite moj

Ritam volim, tebe volim ludo

Mare, Mare, lipa Mare,
cvite moj,

Sada ćemo pivat samo mi

Mare, Mare, dojdi mi Mare, o Mare

(M.Bogliuni – P. Kanižaj)

---

---

Verzija Shadowsa

Running out of world

Nowhere left for me to try now

Nowhere left for me to fly now

I searched all over the find love

It seems as though I’m running out of world

I’ve sailed across the oceans and I’ve flown the skies

Said a hundred hello’s and as many good-bye’s

I’ve seen the wonders of the earth through lonely eyes

Seems as though I’m running out of world

I searched for loving all over

I’ve looked from Dallas to Dover

Don’t know where else I can run to

It seems as though i’m running out of world

(M. Bogliuni – D. Black)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"VJEČNI TRAG"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"15844"},{"id":"71","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => VJEČNI TRAG 2 0 15844 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-10 10:52:00 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-24 11:45:45 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2022-11-21 08:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 332 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Njihov ritam i danas je u modi; ovo je priča puna nostalgije - o 'Delfinima' i 'Sheadowsima' koji su zaludili Festival svojim bitom, a prošlo je od tada 60 godina [metakey] => delfini, sheadowsi, prokurative, Splitski festival, plesnjaci, obljetnica, saša lukić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768644.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768585.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768256.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768646.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768640.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768637.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768638.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768643.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768635.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768636.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23768639.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","BO\u017dIDAR VUKI\u010cEVI\u0106\/HANZA MEDIA","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Senzacija na Prokurativama: \u2018Shadowsi\u2019 izvode svoju verziju \u2018Beata na moru\u2019 1967.
\n\u00a0<\/p>","

Sa\u0161a Luki\u0107, \u010dlan legendarne grupe Delfini na Prokurativama<\/p>","

Luki\u0107 u svome studiju
\n\u00a0<\/p>","

Delfini \u0161ezdesetih: Sa\u0161a Luki\u0107 za elektri\u010dnim orguljama, Igor Lu\u010dev, Ante Cetini\u0107, Peco Petej, \u017deljko \u0160oleti\u0107, Pavle Kolarov i Ton\u010di Puhari\u0107<\/p>","

Probe \u2018Shadowsa\u2019 za Splitski festival u Teatrinu na Prokurativama; sa svojih bubnjeva promatra ih legendarni Peco Petej<\/p>","

Prvi put danas u Splitu: \u2018Delfini\u2018 izvode beat na Festivalu prije 55 godina<\/p>","

Jedna od postava \u2018Delfina\u2019: Mate Cari\u0107, Meri Cetini\u0107, Ton\u010di Puhari\u0107, Milo Vasi\u0107 - budu\u0107i Jasmin Stavros, Ante Cetini\u0107, Sa\u0161a Luki\u0107, Pavle Kolarov PRIVATNI ALBUM<\/p>","

\u2018Delfini\u2018 sa Zdenkom Vu\u010dkovi\u0107: Luki\u0107, Botri\u0107, Cetini\u0107, Petej<\/p>","

Mate Cari\u0107, Nenad Vesanovi\u0107, Ton\u010di Puhari\u0107, Boris \u017divkovi\u0107 \u017dika, \u017deljko \u0160oleti\u0107, \u017deljko Brodari\u0107 Jappa, Sa\u0161a Luki\u0107
\nPRIVATNI ALBUM<\/p>","

Sa\u0161a Luki\u0107 u vrijeme dok je svirao klavir i klavijature u Delfinima<\/p>","

Delfini<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["57:47","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2697","hd_23768644_1920.jpg":"1920x1080","k_23768644_1280.jpg":"1280x1280","k_23768644_1024.jpg":"1024x1024","k_23768644_640.jpg":"640x640","k_23768644_480.jpg":"480x480","k_23768644_340.jpg":"340x340","k_23768644_220.jpg":"220x220","o_23768644_1280.jpg":"1280x1798","o_23768644_1024.jpg":"1024x1438","o_23768644_640.jpg":"640x899","o_23768644_480.jpg":"480x674","o_23768644_340.jpg":"340x477","o_23768644_220.jpg":"220x309","h_23768644_1280.jpg":"1280x854","h_23768644_1024.jpg":"1024x683","h_23768644_640.jpg":"640x427","h_23768644_480.jpg":"480x320","h_23768644_340.jpg":"340x227","h_23768644_220.jpg":"220x147","pp_23768644_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768644_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768644_640.jpg":"640x814","pp_23768644_480.jpg":"480x611","pp_23768644_340.jpg":"340x432","pp_23768644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1220","hd_23768585_1920.jpg":"1920x1080","k_23768585_1280.jpg":"1280x1280","k_23768585_1024.jpg":"1024x1024","k_23768585_640.jpg":"640x640","k_23768585_480.jpg":"480x480","k_23768585_340.jpg":"340x340","k_23768585_220.jpg":"220x220","o_23768585_1280.jpg":"1280x813","o_23768585_1024.jpg":"1024x650","o_23768585_640.jpg":"640x406","o_23768585_480.jpg":"480x305","o_23768585_340.jpg":"340x216","o_23768585_220.jpg":"220x139","h_23768585_1280.jpg":"1280x854","h_23768585_1024.jpg":"1024x683","h_23768585_640.jpg":"640x427","h_23768585_480.jpg":"480x320","h_23768585_340.jpg":"340x227","h_23768585_220.jpg":"220x147","pp_23768585_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768585_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768585_640.jpg":"640x814","pp_23768585_480.jpg":"480x611","pp_23768585_340.jpg":"340x432","pp_23768585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_23768256_1920.jpg":"1920x1080","k_23768256_1280.jpg":"1280x1280","k_23768256_1024.jpg":"1024x1024","k_23768256_640.jpg":"640x640","k_23768256_480.jpg":"480x480","k_23768256_340.jpg":"340x340","k_23768256_220.jpg":"220x220","o_23768256_1280.jpg":"1280x828","o_23768256_1024.jpg":"1024x662","o_23768256_640.jpg":"640x414","o_23768256_480.jpg":"480x310","o_23768256_340.jpg":"340x219","o_23768256_220.jpg":"220x142","h_23768256_1280.jpg":"1280x854","h_23768256_1024.jpg":"1024x683","h_23768256_640.jpg":"640x427","h_23768256_480.jpg":"480x320","h_23768256_340.jpg":"340x227","h_23768256_220.jpg":"220x147","pp_23768256_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768256_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768256_640.jpg":"640x814","pp_23768256_480.jpg":"480x611","pp_23768256_340.jpg":"340x432","pp_23768256_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1488","hd_23768646_1920.jpg":"1920x1080","k_23768646_1280.jpg":"1280x1280","k_23768646_1024.jpg":"1024x1024","k_23768646_640.jpg":"640x640","k_23768646_480.jpg":"480x480","k_23768646_340.jpg":"340x340","k_23768646_220.jpg":"220x220","o_23768646_1280.jpg":"1280x992","o_23768646_1024.jpg":"1024x793","o_23768646_640.jpg":"640x496","o_23768646_480.jpg":"480x372","o_23768646_340.jpg":"340x263","o_23768646_220.jpg":"220x170","h_23768646_1280.jpg":"1280x854","h_23768646_1024.jpg":"1024x683","h_23768646_640.jpg":"640x427","h_23768646_480.jpg":"480x320","h_23768646_340.jpg":"340x227","h_23768646_220.jpg":"220x147","pp_23768646_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768646_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768646_640.jpg":"640x814","pp_23768646_480.jpg":"480x611","pp_23768646_340.jpg":"340x432","pp_23768646_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1395","hd_23768640_1920.jpg":"1920x1080","k_23768640_1280.jpg":"1280x1280","k_23768640_1024.jpg":"1024x1024","k_23768640_640.jpg":"640x640","k_23768640_480.jpg":"480x480","k_23768640_340.jpg":"340x340","k_23768640_220.jpg":"220x220","o_23768640_1280.jpg":"1280x930","o_23768640_1024.jpg":"1024x744","o_23768640_640.jpg":"640x465","o_23768640_480.jpg":"480x348","o_23768640_340.jpg":"340x247","o_23768640_220.jpg":"220x159","h_23768640_1280.jpg":"1280x854","h_23768640_1024.jpg":"1024x683","h_23768640_640.jpg":"640x427","h_23768640_480.jpg":"480x320","h_23768640_340.jpg":"340x227","h_23768640_220.jpg":"220x147","pp_23768640_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768640_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768640_640.jpg":"640x814","pp_23768640_480.jpg":"480x611","pp_23768640_340.jpg":"340x432","pp_23768640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_23768637_1920.jpg":"1920x1080","k_23768637_1280.jpg":"1280x1280","k_23768637_1024.jpg":"1024x1024","k_23768637_640.jpg":"640x640","k_23768637_480.jpg":"480x480","k_23768637_340.jpg":"340x340","k_23768637_220.jpg":"220x220","o_23768637_1280.jpg":"1280x856","o_23768637_1024.jpg":"1024x684","o_23768637_640.jpg":"640x428","o_23768637_480.jpg":"480x321","o_23768637_340.jpg":"340x227","o_23768637_220.jpg":"220x147","h_23768637_1280.jpg":"1280x854","h_23768637_1024.jpg":"1024x683","h_23768637_640.jpg":"640x427","h_23768637_480.jpg":"480x320","h_23768637_340.jpg":"340x227","h_23768637_220.jpg":"220x147","pp_23768637_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768637_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768637_640.jpg":"640x814","pp_23768637_480.jpg":"480x611","pp_23768637_340.jpg":"340x432","pp_23768637_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1390","hd_23768638_1920.jpg":"1920x1080","k_23768638_1280.jpg":"1280x1280","k_23768638_1024.jpg":"1024x1024","k_23768638_640.jpg":"640x640","k_23768638_480.jpg":"480x480","k_23768638_340.jpg":"340x340","k_23768638_220.jpg":"220x220","o_23768638_1280.jpg":"1280x926","o_23768638_1024.jpg":"1024x741","o_23768638_640.jpg":"640x463","o_23768638_480.jpg":"480x347","o_23768638_340.jpg":"340x246","o_23768638_220.jpg":"220x159","h_23768638_1280.jpg":"1280x854","h_23768638_1024.jpg":"1024x683","h_23768638_640.jpg":"640x427","h_23768638_480.jpg":"480x320","h_23768638_340.jpg":"340x227","h_23768638_220.jpg":"220x147","pp_23768638_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768638_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768638_640.jpg":"640x814","pp_23768638_480.jpg":"480x611","pp_23768638_340.jpg":"340x432","pp_23768638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1499","hd_23768643_1920.jpg":"1920x1080","k_23768643_1280.jpg":"1280x1280","k_23768643_1024.jpg":"1024x1024","k_23768643_640.jpg":"640x640","k_23768643_480.jpg":"480x480","k_23768643_340.jpg":"340x340","k_23768643_220.jpg":"220x220","o_23768643_1280.jpg":"1280x999","o_23768643_1024.jpg":"1024x799","o_23768643_640.jpg":"640x499","o_23768643_480.jpg":"480x374","o_23768643_340.jpg":"340x265","o_23768643_220.jpg":"220x171","h_23768643_1280.jpg":"1280x854","h_23768643_1024.jpg":"1024x683","h_23768643_640.jpg":"640x427","h_23768643_480.jpg":"480x320","h_23768643_340.jpg":"340x227","h_23768643_220.jpg":"220x147","pp_23768643_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768643_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768643_640.jpg":"640x814","pp_23768643_480.jpg":"480x611","pp_23768643_340.jpg":"340x432","pp_23768643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1348","hd_23768635_1920.jpg":"1920x1080","k_23768635_1280.jpg":"1280x1280","k_23768635_1024.jpg":"1024x1024","k_23768635_640.jpg":"640x640","k_23768635_480.jpg":"480x480","k_23768635_340.jpg":"340x340","k_23768635_220.jpg":"220x220","o_23768635_1280.jpg":"1280x898","o_23768635_1024.jpg":"1024x718","o_23768635_640.jpg":"640x449","o_23768635_480.jpg":"480x337","o_23768635_340.jpg":"340x238","o_23768635_220.jpg":"220x154","h_23768635_1280.jpg":"1280x854","h_23768635_1024.jpg":"1024x683","h_23768635_640.jpg":"640x427","h_23768635_480.jpg":"480x320","h_23768635_340.jpg":"340x227","h_23768635_220.jpg":"220x147","pp_23768635_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768635_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768635_640.jpg":"640x814","pp_23768635_480.jpg":"480x611","pp_23768635_340.jpg":"340x432","pp_23768635_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_23768636_1920.jpg":"1920x1080","k_23768636_1280.jpg":"1280x1280","k_23768636_1024.jpg":"1024x1024","k_23768636_640.jpg":"640x640","k_23768636_480.jpg":"480x480","k_23768636_340.jpg":"340x340","k_23768636_220.jpg":"220x220","o_23768636_1280.jpg":"1280x840","o_23768636_1024.jpg":"1024x672","o_23768636_640.jpg":"640x420","o_23768636_480.jpg":"480x315","o_23768636_340.jpg":"340x223","o_23768636_220.jpg":"220x144","h_23768636_1280.jpg":"1280x854","h_23768636_1024.jpg":"1024x683","h_23768636_640.jpg":"640x427","h_23768636_480.jpg":"480x320","h_23768636_340.jpg":"340x227","h_23768636_220.jpg":"220x147","pp_23768636_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768636_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768636_640.jpg":"640x814","pp_23768636_480.jpg":"480x611","pp_23768636_340.jpg":"340x432","pp_23768636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2520","hd_23768639_1920.jpg":"1920x1080","k_23768639_1280.jpg":"1280x1280","k_23768639_1024.jpg":"1024x1024","k_23768639_640.jpg":"640x640","k_23768639_480.jpg":"480x480","k_23768639_340.jpg":"340x340","k_23768639_220.jpg":"220x220","o_23768639_1280.jpg":"1280x1680","o_23768639_1024.jpg":"1024x1344","o_23768639_640.jpg":"640x840","o_23768639_480.jpg":"480x630","o_23768639_340.jpg":"340x446","o_23768639_220.jpg":"220x288","h_23768639_1280.jpg":"1280x854","h_23768639_1024.jpg":"1024x683","h_23768639_640.jpg":"640x427","h_23768639_480.jpg":"480x320","h_23768639_340.jpg":"340x227","h_23768639_220.jpg":"220x147","pp_23768639_1280.jpg":"1280x1628","pp_23768639_1024.jpg":"1024x1303","pp_23768639_640.jpg":"640x814","pp_23768639_480.jpg":"480x611","pp_23768639_340.jpg":"340x432","pp_23768639_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15038113 Threads: 4 Questions: 3153704702 Slow queries: 7042781 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235029727 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/njihov-ritam-i-danas-je-u-modi-ovo-je-prica-puna-nostalgije-o-delfinima-i-sheadowsima-koji-su-zaludili-festival-svojim-bitom-a-proslo-je-od-tada-60-godina-1242291 [printLink] => /scena/showbiz/njihov-ritam-i-danas-je-u-modi-ovo-je-prica-puna-nostalgije-o-delfinima-i-sheadowsima-koji-su-zaludili-festival-svojim-bitom-a-proslo-je-od-tada-60-godina-1242291?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 206074 [name] => delfini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => delfini [link] => /tag/delfini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 697668 [name] => sheadowsi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-21 09:44:50 [main_article_id] => 0 [alias] => sheadowsi [link] => /tag/sheadowsi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 231151 [name] => prokurative [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prokurative [link] => /tag/prokurative ) [3] => stdClass Object ( [id] => 328453 [name] => splitski festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-festival [link] => /tag/splitski-festival ) [4] => stdClass Object ( [id] => 658867 [name] => plesnjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 10:20:11 [main_article_id] => 0 [alias] => plesnjaci [link] => /tag/plesnjaci ) [5] => stdClass Object ( [id] => 351532 [name] => obljetnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obljetnica [link] => /tag/obljetnica ) [6] => stdClass Object ( [id] => 687914 [name] => saša lukić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-16 07:30:22 [main_article_id] => 0 [alias] => sasa-lukic [link] => /tag/sasa-lukic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njihov ritam i danas je u modi; ovo je priča puna nostalgije - o ‘Delfinima‘ i ‘Shadowsima‘ koji su zaludili Festival svojim bitom, a prošlo je od tada 60 godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768644.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Senzacija na Prokurativama: ‘Shadowsi’ izvode svoju verziju ‘Beata na moru’ 1967.
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768644.jpg [title] => Privatni album

Senzacija na Prokurativama: ‘Shadowsi’ izvode svoju verziju ‘Beata na moru’ 1967.
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768585.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Saša Lukić, član legendarne grupe Delfini na Prokurativama

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768256.jpg [title] => BOŽIDAR VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA

Lukić u svome studiju
 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768646.jpg [title] => Privatni album

Delfini šezdesetih: Saša Lukić za električnim orguljama, Igor Lučev, Ante Cetinić, Peco Petej, Željko Šoletić, Pavle Kolarov i Tonči Puharić

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768640.jpg [title] => Privatni album

Probe ‘Shadowsa’ za Splitski festival u Teatrinu na Prokurativama; sa svojih bubnjeva promatra ih legendarni Peco Petej

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768637.jpg [title] => Privatni album

Prvi put danas u Splitu: ‘Delfini‘ izvode beat na Festivalu prije 55 godina

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768638.jpg [title] => Privatni album

Jedna od postava ‘Delfina’: Mate Carić, Meri Cetinić, Tonči Puharić, Milo Vasić - budući Jasmin Stavros, Ante Cetinić, Saša Lukić, Pavle Kolarov PRIVATNI ALBUM

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768643.jpg [title] => Privatni album

‘Delfini‘ sa Zdenkom Vučković: Lukić, Botrić, Cetinić, Petej

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768635.jpg [title] => Privatni album

Mate Carić, Nenad Vesanović, Tonči Puharić, Boris Živković Žika, Željko Šoletić, Željko Brodarić Jappa, Saša Lukić
PRIVATNI ALBUM

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768636.jpg [title] => Privatni album

Saša Lukić u vrijeme dok je svirao klavir i klavijature u Delfinima

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23768639.jpg [title] => Privatni album

Delfini

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prvi put danas u Splitu, ova je pisma u beatu, taj ritam je danas u modi, ja pjevam, plešem, volim ludi beat!’

Postoji li i danas netko a da ne zna napamet “Beat na moru”, pedeset i pet godina nakon što je izvedena na prvom Internacionalnom Splitskom festivalu, koji je te 1967. iz ljetnog kina Bačvice preselio na Prokurative. Svaki zaljubljenik u splitsku lakoglazbenu feštu odmah će znati i dva benda koji su je izveli kao novotariju, izvanredni i jedinstveni spoj suvremene muzike “za mlade” i dalmatinske šansone: VIS Delfine, prvi splitski rock i beat sastav, i tadašnje svjetske zvijezde, engleski rock band “The Shadows”.

 

Ulazimo u godinu i kada Delfini slave šezdesetu godišnjicu osnivanja, te smo prvi put pokušali rekonstruirati priču o nastanku splitskog sastava, ali i dolasku “The Shadowsa” što je i iz tadašnje perspektive bio nezamislivo velik i gotovo nevjerojatan događaj za “mali” Split i festival osnovan tek pet godina ranije.

 

Nezaobilazni sugovornik, sudionik i kreator tadašnjih zbivanja na splitskoj i nacionalnoj rock i beat sceni nam je Saša Lukić, jedan od osnivača Delfina i jedini stalni član benda kroz punih 35 godina djelovanja. No, da bismo uronili u štoriju o Delfinima, “The Shadowsima”, rocku i “Beata na moru”, Lukić nam oslikava što se na splitskim podijima događalo krajem pedesetih godina prošlog stoljeća.

---

image

Lukić u svome studiju
 

BOŽIDAR VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA
---

 

Od ‘Mozaika’ do Festivala

- Moj brat Arsen nabrojio mi je čak dvadeset i dva mjesta na kojima je u Splitu krajem pedesetih i početkom šezdesetih zimi ili ljeti svirala živa glazba! Moram spomenuti kao smo mi bili i ostali glazbena obitelj (nasljednik nam je Luky). Naši roditelji Ivanka i Dragomir upoznali su se u zboru KUD-a “Jedinstvo”, a brat Arsen i sestra Asja imali su davnih pedesetih sastav “Plava laguna” s kojim su nastupali u Splitu, okolici i na otocima.

 

A kao sedmogodišnjak i ja sam uz osnovnu školu “Manuš” pohađao i Glazbenu školu “Josip Hatze”, tako da sam odmalena bio uključen u glazbeni i zabavni život Splita. Tih su godina u Splitu djelovali sastavi Edija Radosavljevića, Đekija Srbljenovića, Borisa Nikolancija i drugih. Poznate su bile i zabave u organizaciji KUD-a Mozaik, koncertne revije i jutarnje nedjeljne matineje “Prvi pljesak”.

 

Tipične sastave tog vremena činili su vokal, klavir, bubanj, kontrabas, truba, saksofon, violina i ponekad harmonika, a valja naglasiti kako je velika većina članova tih sastava bila glazbeno obrazovana i mogli su vam odsvirati bilo što. “Skidali” su popularne domaće šlagere, talijanske kancone, svjetske evergreene... Nije tada bilo ploča stranih izvođača i većinom bi popularne pjesme navečer slušali na Radio Luxembourgu, a već sutra ih pretvarali u note, na probama vježbali i vrlo brzo javno izvodili. Jedna od pjevačica iz toga doba još je u formi, to je naša Maruška Šinković - Kalogjera koja je tada nastupala sa bendom Đekija Srbljenovića – prisjeća se Saša Lukić, navodeći kako je 1960. upravo iz inicijative KUD-a “Mozaik” kojeg su vodili Mićo Brajević, Lepa Smoje i Đeki Srbljenović nastao prvi Splitski festival, kao noć glazbe i mode pod nazivom “Melodije Jadrana” na bazenu POŠK-a.

---

image

Mate Carić, Nenad Vesanović, Tonči Puharić, Boris Živković Žika, Željko Šoletić, Željko Brodarić Jappa, Saša Lukić
PRIVATNI ALBUM

Privatni album
---

 

A Lukić to zna jer je kao momčić bio zadužen za pituravanje i provjeru električnih instalacija na pultovima festivalskog orkestra. Bila mu je to, kaže, ulaznica u društvo tadašnjih splitskih glazbenika, kojima je, po zadnjoj modi, radna odjeća za nastupe bilo - najbolje odijelo koje su mogli pronaći.

Početkom šezdesetih mladi su u Splitu sve više slušali američko glazbeno čudo - rock & roll i nepovratno se zaljubljivali u njegove protagoniste: Elvisa Presleya, Litle Richardsa, The Everly Brotherse, Boba Lumana, Bill Haleya, Glenn Millerov orkestar i pjesme poput “Love me tender”, “Jailhouse Rock”, “Hound Dog”...

 

- Kao mladi srednjoškolci početkom 1962. počeli smo se sastajati i vježbati u Tršćanskoj ulici u stanu braće Kaliterna koji su svirali akustične gitare, a ja klavir. Uzor svih uzora bio nam je Elvis Presley, voljeli smo Chubbyja Checkera, a nešto kasnije i engleske bendove poput “Pink Floyda” i “Led Zepelina”. Tada nam se već bio pridružio Trogiranin Marko Bralić na bas gitari, a onda i Slaven Kezić kojemu je otac pomorac donio prvu električnu gitaru u Splitu i malo pojačalo. Električna je gitara tada bila apsolutno čudo, a prvu smo bas gitaru za Marka napravili od obične gitare na koju smo montirali četiri bass žice kupljene u Trstu. Braća Kaliterna su odustali, ali nama se za neko vrijeme pridružio Ivo Bučević Bučo na bubnjevima i Željko Šoletić, vokal koji je dotad bio član sastava “Anima”, Zdravko Botrić na gitari i nešto kasnije Damir Blažević na bubnjevima. To je ujedno bila i prva postava “Delfina”, prije javnih nastupa koji su započeli 1963. godine.

 

A ime smo izabrali jer smo doznali kako je dupin - delfin najpotentniji morski sisavac, a i nama je u tim godinama to bilo napeto! Kad je Botrić otišao, došao je Pavle Kolarov na gitari, a onda i Petar Peco Petej na bunjevima umjesto Blaževića. Tada se uključuje i Ante Cetinić i to je bila prva dugogodišnja postava ‘Delfina’.

 

Pratili svjetsku scenu

- Napamet smo znali sve pjesme od Beatlesa i Rolling Stonesa, to je bilo neupitno. Naše prvo službeno javno predstavljanje je bilo 1963. na samostalnom koncertu u kino dvorani “Bodogradilišta Split” na kojemu je kao gost nastupio tada vrlo poznati jazz gitarist Igor Čaplinski. Koncert je završio urnebeskim skandiranjem, posebno nakon izvedbe netom objavljene pjesme Beatlesa “Twist And Shout”, a kritika u sutrašnjoj “Slobodnoj” je bila zapanjujuće pohvalna i pozitivna što u tadašnjemu Splitu nije bilo uobičajeno.

 

Nakon tog razdoblja pratili smo svjetsku glazbenu scenu. U rock se pomalo infiltrirao blues, funk, soul, jazz, a s time i naši novi uzori poput bendova “Blood, Sweat and Tears”, “Chicago”, “Averige White Band”, “The Mamas & The Papas” i drugi, a kasnijih godina sve više i pop glazba.

 

Kako su se mijenjali glazbeni trendovi mijenjala se i postava “Delfina”. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih grupi pristupaju prof. Tonči Puharić – truba, dr. Igor Lučev – saksofon, Mate Carić – saksofon, Ivan Glibota Crni – trombon, gitarist i vokalist Tonči Della Zotta, gitarist Željko Brodarić Jappa, Silvije Petričić – gitara, Milo Vasić Stavros – bubnjevi, Kamenko Tulić – bubnjevi, Boris Živković Žika – bubnjevi, Nenad Vesanović – bass, Goran Franić – bass. Tridesetak je glazbenika kroz sve te godine prošlo kroz grupu “Delfini”, a zadnja dva desetljeća grupu je činilo sedam članova i jedan ili dva tehničara.

---

image

‘Delfini‘ sa Zdenkom Vučković: Lukić, Botrić, Cetinić, Petej

Privatni album
---

 

Trideset i pet godina smo živjeli i radili zajedno, isključivo kao profesionalni glazbenici što je svojevrstan kuriozitet na ovim našim prostorima – kaže Saša Lukić, te nastavlja:

U Splitu smo nastupali na svim tada postojećim mjestima za zabavu: na terasi “Vinalka”, u maloj košarkaškoj dvorani na Gripama, u Studentskoj bašti na tadašnjoj Solinskoj ulici, na terasama “Bastiona” i Turističke palače, u Dioklecijanovim podrumima, gradskim frontama i hotelima. A 1969. godine uložili smo svoj novac pa s hotelskim poduzećem “Primorje” otvorili baštu “Zvončac” na kojoj je plesno ludilo trajalo svake večeri od polovice svibnja pa do kraja listopada. Na tim plesnjacima je svake večeri u prosjeku bilo preko tisuću ljudi.

 

Kasnije su nam se na “Zvončacu” pridružili i drugi splitski bendovi poput “Aspalatos Brassa’, “Batala” … Split je tada bio veliko glazbeno poprište s velikim plesnim terasama na kojima se sviralo uživo tisućama mladih ljudi, a danas, pedeset godina kasnije nema niti jedne – primjećuje Lukić.

”Delfini” su nastupali po cijeloj Jugoslaviji, dvije godine smo kao pobjednici saveznih “gitarijada” bili proglašeni za grupu godine, bili smo nagrađivani s najvišim estradnim nagradama bivše države.

 

To je bilo vrijeme intezivne suradnje sa sarajevskim “Indexima”, tada popularnom slovenskom pjevačicom Alenkom Pintarić, Vicom Vukovom, Arsenom Dedićem, Terezom Kesovijom, Oliverom Dragojevićem, Mišom Kovačem, Mikijem Jevremovićem, Zdravkom Čolićem, a nastupali su i snimali s Tomom Bebićem i drugima. U “Delfinima” je dvije godine provela Meri Cetinić, a karijeru je u bendu kao sedamnaestogodišnjakinja započela i Danijela Martinović. Pjevači “Delfina” bili su i Željko Šoletić, Tonči Della Zotta, Pero Panjković, Silvije Petričić.

 

Pored europskih turneja (Italija, Njemačka, Bugarska) odradili smo 17 turneja po SSSR-u, te četiri po SAD-u i Kanadi, a jedanaest godina nastupali su na Hajdukovim “Bilim noćima” isključivo u tandemu s legendarnim Oliverom.

U Zagrebu je od iste 1963. godine svirao bend imena “Zagrebački Delfini”, ali kratko su trajali i 1967. se ugasili. Ipak, o zagrebačkim Delfinima na Wikipediji su navedeni podaci na hrvatskom jeziku, dok za splitske Delfine postoje samo podaci na engleskom.

---

image

Prvi put danas u Splitu: ‘Delfini‘ izvode beat na Festivalu prije 55 godina

Privatni album
------
image

Jedna od postava ‘Delfina’: Mate Carić, Meri Cetinić, Tonči Puharić, Milo Vasić - budući Jasmin Stavros, Ante Cetinić, Saša Lukić, Pavle Kolarov PRIVATNI ALBUM

Privatni album
---

 

Senzacija na Prokurativama

No, vratimo se nastupu i pjesmi “Beat na moru” koja je izazvala senzaciju na Splitskom festivalu 1967. godine, a i danas je dio svake dalmatinske fešte. Tu je delfinsku pjesmu početkom devedesetih ponovo obradio i snimio Neno Belan, a snimio je i Johnny Štulić sa zanimljivim gitarskim rifovima u uvodu.

 

- Godine 1966. napisao sam pjesmu “More i ljeto” za Splitski festival. Pjevale su je Maruška Šinković i Beti Jurković. U proljeće slijedeće godine prof. Josip Mirošević, dugogodišnji umjetnički direktor Festivala, pozvao me je na razgovor u svoj ured i kazao: “Čini mi se da smo dobili pjesmu koju samo “Delfini” mogu izvesti”. Dao mi je note i snimak pjesme na klaviru. Autor glazbe je bio tada poznati skladatelj Mario Bogliuni, a teksta Pajo Kanižaj. Bila je to pjesma “Beat na moru”. Pristao sam uz uvjet: “Kad je mi obradimo i snimimo - možete samo kazati može ili ne može, nema mijenjanja ni note u izvedbenom aranžmanu!”

 

Poslije dvadesetak dana donio sam snimku prof. Miroševiću, a onda su je “oni” - prof. Mirošević, Vinko Lesić, Đeki Srbljenović, Josip Biskupović, Krešimir Oblak, Nikica Kalogjera, Danica Markulin - festivalski umjetnički savjet nekoliko puta uzastopno slušali. Konačno su priznali da je to za njih “nešto novo”, ali da smo sjajno uklopili novi ritam, produkcijski zvuk i ugođaj beata u tadašnji uobičajeni dalmatinski melos.

Tada su se pjesme na festivalu izvodile u alternaciji, otpjevao bi je naš pa strani pjevač pa se tako i za “Beat na moru” tražio pogodni inozemni bend. Ni na kraj pameti nam nije bilo da će netko iz direkcije Splitskog festivala našu snimku poslati u London poznatom dirigentu i producentu Norrieu Paramoru, producentu jedne od najpoznatijih grupa toga vremena - “The Shadows”. Poslušali su našu snimku i pristali! I oni su također imali uvjet: otpjevat i odsvirat će je na svoj način, uz prepjev teksta na engleskom, u svom aranžmanu – objašnjava Lukić.

 

Nekoliko godina ranije Shadowsi - engleski momci u finim veštitima - osvojili su svijet svojim instrumentalima, valjda nema klinca koji je uzeo gitaru u ruke i pokušao svirati “Apache”, “Kon Tiki”, “Wonderful land”... Gitarist i frontmen Hank Marvin (nosi titulu prvog britanskog gitarističkog heroja), Bruce Welch, Brian Bennett i ostali članovi “Sjena” bili su apsolutne zvijezde ranog rocka i beata, pa nije čudo da su u Splitu dočekani s oduševljenjem omladine.

 

Na reviziju kod Markulinke

 

- Naravno da smo “Shadowse” dočekali na splitskom aerodromu i kroz pet, šest dana družili se s njima u hotelu Marjan gdje su bili smješteni i na probama u Teatrinu na Prokurativama. Bili su to momci malo stariji od nas, a kad bismo im izrazili divljenje i kazali kako nam je čast i zadovoljstvo ugostiti jedan od najpoznatijih svjetskih bendova, oni bi prasnuli u smijeh ne shvaćajući da oni to jesu, kao da im to ništa nije značilo, bili su jednostavni normalni mladi ljudi slični nama – sjeća se Saša Lukić.

---

image

Delfini šezdesetih: Saša Lukić za električnim orguljama, Igor Lučev, Ante Cetinić, Peco Petej, Željko Šoletić, Pavle Kolarov i Tonči Puharić

Privatni album
---

 

Zanimljiv je i podatak da je izvedbom “Beata na moru”, odnosno u njihovoj izvedbi “Running Out Of World”, za koji je doista lijepi engleski tekst na Bogliunijevu glazbu napisao tekstopisac Don Black, dirigirao splitskim festivalskim orkestrom čuveni engleski dirigent, aranžer i producent Norri Paramoor i to je bila jedna od rijetkih pjesama Shadowsa koja nije instrumental, nego je i otpjevana.

 

”Beat na moru” je te godine dobio prvu nagradu stručnog festivalskog žirija te nagradu “Jugotona” za kompoziciju “koja je na najuspješniji način sjedinila dalmatinski melos sa suvremenom plesnom formom” te je zauvijek ostala u memoriji dalmatinske šansone sa svjetskim stilom. “Delfini” su poslije još puno puta nastupali na Prokurativama, na Splitskom festivalu, s pjesmama skladatelja, aranžera i producenta Saše Lukića: “Tombula” (1976. prva nagrada publike), “Kako je toplo ovo ljeto”, “Škrtuja”, “Škuribanda”, “Luda splitska noć”, “Stari plac”, “Ako ti kažem”, “Gotovo je gotovo”, “Od portuna do portuna”, “Čobanica”, “Ja i moje ludo srce”...

 

- Treba znati kako su pjesme za Splitski festival u tim vremenima stvarno prolazile doista stručno žiriranje samo da bi se pojavile na sceni. Možete li zamisliti kolika je pažnja bila pridavana tekstovima festivalskih pjesama: na Televiziji Zagreb koja je bila involvirana u organizaciju festivala tada je bila šefica za jezik Danica Markulin. Kod nje su dolazili tekstovi prijavljenih pjesama, a ona bi ih čitala, križala, prepravljala i vraćala prof. Miroševiću. I po mom skladateljskom iskustvu odličan tekst je osamdeset posto skladbe, on je duša pjesme, i to je bila jedna od tajni uspjeha tadašnje glazbe. Poslušajte samo tekstove Arsena Dedića, Zuppe, Fiamenga, Popadića, pa donekle i Runjića... Do danas je sve to išlo u nepovrat i vrlo je komplicirana formula po kojoj bi se Splitskom festivalu mogao vratiti djelić stare slave - navodi Lukić.

 

- Tadašnja politika je shvatila da je Splitski festival nešto po čemu se Split može - danas bi rekli - brendirati, pa je imao snažnu podršku gradskog komiteta, gradskih vlasti, Turističke zajednice Splita i tadašnje Zajednice općina Splita. A posao organizacije i izbor pjesama tadašnja je politika prepustila struci, i to vrlo ozbiljnoj struci čiji su kriteriji bili visoko postavljeni. Nije bilo improvizacije, uzimalo se samo najbolje u svakom smislu, pa tadašnji ponajbolji proizvođač glazbene opreme, talijanska ‘Farfisa’ bila je sponzor tehnike, a najveća tekstilna industrija u tadašnjoj državi “Borac” iz Travnika bila je glavni pokrovitelj.

 

Kad su dovođene svjetske glazbene zvijezde poput Shadowsa, Sergia Endriga, Claudia Ville, Milve, Domenica Modugna, Gina Paolija, inzistiralo se da vrhunski izvođači otpjevaju skladbe koje su i u njihovim zemljama kasnije bile uspješne i koje su rado “stavljali” na svoje nosače zvuka. Možete li zamisliti danas da su naši skladatelji tada pisali inozemne hitove! Ništa nije bilo prepušteno slučaju - smatra Saša Lukić, koji godinama vodi svoj tonski studio u Splitu i bavi se glazbenom produkcijom, pet godina je bio i direktor Splitskog festivala, nekoliko je godina vodio je Lude splitske noći – Sto koluri, organizirao spektakl ‘Mostovima Mostara’ na Poljudu 1992. godine, Dane Hrvata – Mostar 1994, napisao himne 158. brigadi hrvatske vojske i 6. domobranskoj pukovniji. Saša Lukić je u dva mandata bio predsjednik Udruženja muzičara “Đeki Srbljenović” u Splitu i zajedno s grupom “Delfini” nositelj je najvećih estradnih priznanja hrvatske i bivše države.

---

image

Probe ‘Shadowsa’ za Splitski festival u Teatrinu na Prokurativama; sa svojih bubnjeva promatra ih legendarni Peco Petej

Privatni album
---

 

S njim i mi priželjkujemo da se Splitski festival i splitska glazbena scena oporave, makar da se vrati na dane kad su terase bile pune i kad se sviralo na sve strane, u onom beat ritmu:

”O Mare Mare, lipa Mare cvite moj, ritam volin tebe volin luuuudo - danas ćemo pivat samo beat. La-la-la-la, la-la-la-la-la-la-la...”

---

Mekša verzija rocka

Beat glazba je podvrsta rock and rolla nastala u Velikoj Britaniji šezdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme “invazije” tamošnjih bendova po svijetu, kao “mekša” verzija rocka uz primjese doo wopa, skiffla i rhythm and bluesa. Bendovi su obično imali tri električne gitare (solo, ritam, bas) i bubnjeve. Dio dionica bi pjevali višeglasno, a skladbe su bile jednostavne i s naglašenim ritmom bas gitare i bubnjeva. Veliki utjecaj na beat bendove imali su rani rockeri, poput The Shadowsa, upravo zbog korištenja električnih gitara.

Ime slavnog engleskog benda The Beatles, nastalo je prema jednoj od teorija, upravo prema beat glazbenom pokretu. Najznačajniji beat sastavi tog vremena bili su The Beatles, Gary And The Peacemakers, The Searches, The Who...

---

---

Beat na moru

Prvi put danas u Splitu

Ova je pisma u beatu

Taj ritam je danas u modi

Ja pjevam, plešem,
volim ludi beat

O Mare, Mare, lipa Mare,
cvite moj

Ritam volim, tebe volim ludo

Mare, Mare, lipa Mare,
cvite moj,

Sada ćemo pivat samo mi

Mare, Mare, dojdi mi Mare, o Mare

(M.Bogliuni – P. Kanižaj)

---

---

Verzija Shadowsa

Running out of world

Nowhere left for me to try now

Nowhere left for me to fly now

I searched all over the find love

It seems as though I’m running out of world

I’ve sailed across the oceans and I’ve flown the skies

Said a hundred hello’s and as many good-bye’s

I’ve seen the wonders of the earth through lonely eyes

Seems as though I’m running out of world

I searched for loving all over

I’ve looked from Dallas to Dover

Don’t know where else I can run to

It seems as though i’m running out of world

(M. Bogliuni – D. Black)

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Božidar Vukičević/Cropix BOŽIDAR VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

Senzacija na Prokurativama: ‘Shadowsi’ izvode svoju verziju ‘Beata na moru’ 1967.
 

Božidar Vukičević/Cropix

Saša Lukić, član legendarne grupe Delfini na Prokurativama

BOŽIDAR VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA

Lukić u svome studiju
 

Privatni album

Delfini šezdesetih: Saša Lukić za električnim orguljama, Igor Lučev, Ante Cetinić, Peco Petej, Željko Šoletić, Pavle Kolarov i Tonči Puharić

Privatni album

Probe ‘Shadowsa’ za Splitski festival u Teatrinu na Prokurativama; sa svojih bubnjeva promatra ih legendarni Peco Petej

Privatni album

Prvi put danas u Splitu: ‘Delfini‘ izvode beat na Festivalu prije 55 godina

Privatni album

Jedna od postava ‘Delfina’: Mate Carić, Meri Cetinić, Tonči Puharić, Milo Vasić - budući Jasmin Stavros, Ante Cetinić, Saša Lukić, Pavle Kolarov PRIVATNI ALBUM

Privatni album

‘Delfini‘ sa Zdenkom Vučković: Lukić, Botrić, Cetinić, Petej

Privatni album

Mate Carić, Nenad Vesanović, Tonči Puharić, Boris Živković Žika, Željko Šoletić, Željko Brodarić Jappa, Saša Lukić
PRIVATNI ALBUM

Privatni album

Saša Lukić u vrijeme dok je svirao klavir i klavijature u Delfinima

Privatni album

Delfini

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/njihov-ritam-i-danas-je-u-modi-ovo-je-prica-puna-nostalgije-o-delfinima-i-sheadowsima-koji-su-zaludili-festival-svojim-bitom-a-proslo-je-od-tada-60-godina-1242291 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2bc365fbc2a96cfafade8e136b4b36b8f7bb67c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njihov+ritam+i+danas+je+u+modi%3B+ovo+je+pri%C4%8Da+puna+nostalgije+-+o+%E2%80%98Delfinima%E2%80%98+i+%E2%80%98Shadowsima%E2%80%98+koji+su+zaludili+Festival+svojim+bitom%2C+a+pro%C5%A1lo+je+od+tada+60+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fnjihov-ritam-i-danas-je-u-modi-ovo-je-prica-puna-nostalgije-o-delfinima-i-sheadowsima-koji-su-zaludili-festival-svojim-bitom-a-proslo-je-od-tada-60-godina-1242291 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fnjihov-ritam-i-danas-je-u-modi-ovo-je-prica-puna-nostalgije-o-delfinima-i-sheadowsima-koji-su-zaludili-festival-svojim-bitom-a-proslo-je-od-tada-60-godina-1242291 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"VJEČNI TRAG"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"15844"},{"id":"71","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizVJEČNI TRAG

Njihov ritam i danas je u modi; ovo je priča puna nostalgije - o ‘Delfinima‘ i ‘Shadowsima‘ koji su zaludili Festival svojim bitom, a prošlo je od tada 60 godina

21. studenog 2022. - 09:44

Prvi put danas u Splitu, ova je pisma u beatu, taj ritam je danas u modi, ja pjevam, plešem, volim ludi beat!’

Postoji li i danas netko a da ne zna napamet “Beat na moru”, pedeset i pet godina nakon što je izvedena na prvom Internacionalnom Splitskom festivalu, koji je te 1967. iz ljetnog kina Bačvice preselio na Prokurative. Svaki zaljubljenik u splitsku lakoglazbenu feštu odmah će znati i dva benda koji su je izveli kao novotariju, izvanredni i jedinstveni spoj suvremene muzike “za mlade” i dalmatinske šansone: VIS Delfine, prvi splitski rock i beat sastav, i tadašnje svjetske zvijezde, engleski rock band “The Shadows”.

 

Ulazimo u godinu i kada Delfini slave šezdesetu godišnjicu osnivanja, te smo prvi put pokušali rekonstruirati priču o nastanku splitskog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:26