stdClass Object ( [id] => 1240393 [title] => Nastupila je na vjenčanju Mate Rimca, pjevala za princa Charlesa i snimila duet sa Žerom, a sada se posvetila solo karijeri: Uživam biti ‘frontwoman’ [alias] => nastupila-je-na-vjencanju-mate-rimca-pjevala-za-princa-charlesa-i-snimila-duet-sa-zerom-a-sada-se-posvetila-solo-karijeri-uzivam-biti-frontwoman [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Lana Škrgatić, glazbenica poznata i po nadimku Lana S, 20. listopada publici je predstavila svoj prvi album "Avantura". Talentirana kantautorica, multiinstrumentalistica i profesorica glazbene kulture, nakon uspješne vokalno-instrumentalne suradnje s grupama poput Zabranjenog pušenja i Crvene jabuke, odlučila se posvetiti samostalnoj karijeri. Porazgovarali smo s Lanom S o novom albumu, duetu s poznatim Žerom, nadolazećem spotu, nastupima i budućim autorskim djelima koje priprema publici.

Obišla Balkan

Glazbenu karijeru započeli ste kao dijete u Trešnjevačkim mališanima, talent ste brusili u Londonu 13 godina, ali ste se ipak odlučili vratiti u svoju domovinu. Zbog čega ste odlučili stvaralačko korijenje ipak puštati u Hrvatskoj?

- U glazbi sam čitav život, a sve je krenulo s nastupima u Trešnjevačkim mališanima i sviranjem klavira. S 11 godina dobila sam stipendiju za predivan glazbeni internat "The Purcell School Of Music", te kasnije za glazbenu Akademiju "The Royal Scottish Conservatoire of Music and Drama", gdje sam završila Magisterij (flauta-pjevanje). Nakon studija, plan je bio vratiti se u Hrvatsku samo na godinu dana, kako bih bila bliže obitelji, moru, snježnim padinama i dobroj hrani, no sudbina se pobrinula da ostanem i nikada nisam požalila... Dobila sam posao u struci kao profesorica glazbene kulture u "Američkoj Međunarodnoj školi u Zagrebu", te ubrzo nakon toga postala sam članica grupe Zabranjeno pušenje, s kojom sam obišla Balkan i svijet i stekla prekrasna iskustva. Od kako sam se vratila u Hrvatsku, surađivala sam s raznim glazbenicima, i napokon se odvažila za kantautorski iskorak.

Vaš album "Avantura" predstavio je vaš kantautorski rad široj publici i predstavlja vaš diskografski početak. Koliko je trajao i kako je izgledao stvaralački proces ovog albuma kako biste došli do finalne verzije?

- Album "Avantura" je nastao tijekom pandemije, jer sam tada napokon našla vremena da se više posvetim skladanju, i dovršavanju ideja zapisanih u mobitelu ili bilježnici glazbene ideje koje su stajale u mobitelu ili nekoj tekici. Pisala sam ravno iz srca i uživala sam u procesu, koji je doista bio avantura. Album se sastoji od nekoliko glazbenih stilova, puno emocija i ljubavi a sve je krenulo s "lockdownom". Odlazila sam kod producenta Dragomira Herendića nekoliko puta tjedno, gdje smo s mojim partnerom, bubnjarom Ivanom Pužem, aranžirali pjesme. Prvo bih snimila sebe uz klavir, zatim bismo razradili "groove" i smišljali u kojem smjeru koja pjesma treba ići, ovisno o njenoj emociji i stilu. Tek negdje na pola albuma je došao i ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom "Croatia Records" i suradnja s "Hamar Media", koji me podržavaju.

---

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

Među glazbenim kolaboracijama u kojima ste se našli pojavljuju se poznati bendovi kao Crvena jabuka, Divlje jagode i Zabranjeno pušenje. Postoji li nešto što su vas kolege naučili prilikom suradnji, što niste imali priliku naučiti za vrijeme školovanja?

- Bila sam članica grupe Zabranjeno pušenje više od četiri godine, i to razdoblje me jako potaknulo na stvaranje. Uz njih sam doživjela najljepše scenske trenutke u životu. Surađivala sam i s Crvenom jabukom, Divljim jagodama, Teškom industrijom, Borisom Novkovićem, Antom Gelom, Nenom Belanom i drugima, svakako da su me ta iskustva dodatno glazbeno uzdignula, i doživjela sam nova iskustva koja nisam imala tijekom studija.

Do 2020. godine u glazbenom svijetu imali ste ulogu koautorice na različitim pjesmama, a pandemija vas je ohrabrila da se svijetu predstavite kao samostalna autorica i izvođačica. Je li vam bilo teško prilagoditi se novim okolnostima koje je donijela ova promjena?

- Velika sam sretnica što sam gradila svoj glazbeni put na nekoliko polja i doista sam imala priliku sudjelovati u prekrasnim projektima, koncertima, snimanjima i kao bek vokal, saksofonistica, flautistica, klaviristica, ali i kao pjevačica i koautorica. Kada sam se napokon bacila u kantautorske vode, više sam se posvetila solo nastupima i iako nisam mislila da ću uživati biti "frontman" ili "frontwoman", ipak sam se dobro snašla i uživam kada izvodim autorske pjesme. Sada sam sada posvećena solo karijeri, no i dalje aktivno uživam u glazbenim suradnjama.

Ubrzo u Zadru

Rekli ste da je vaš album vrsta autobiografije i terapije. Također ste ga podijelili na tri poglavlja: priču o ljubavi, ex-yu suradnje i pjesmu "Savjet odozgo" posvećenu jednoj vama jako važnoj osobi. Što vas je inspiriralo na takvu strukturu albuma?

- Album je gotovo kompletno autobiografski, i svakako je bio jedna vrsta glazbene terapije, jer sam kroz stihove i glazbu iznijela neke emocije: tugu, strah, sreću, bijes. Jako je intiman, i cijeli proces njegova stvaranja je bio jedan prekrasan proces, za koji sam inspiraciju crpila iz gradova, ljudi i na svojoj turneji Balkanom. Prvo "poglavlje" albuma je ljubav... Priča kreće s nesretnim odnosom ("Sigurno u treću"), te preko različitih pjesama dolazi do nove ljubavi (pjesme naš svijet i "Uzmi me"). Drugo dio svodi se na utjecaj ex-yu suradnji i tu su pjesme "Sarajevo", "Gost", "Zombie Dream" i "Otkad tebe volim". Najintimnija pjesma koja ima svoju posebnu "ladicu" je pjesma "Savjet odozgo", koju sam napisala za svog oca, koji je nažalost iznenada preminuo, i zapravo potaknuo cijeli moj proces stvaranja.

---

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

Vidite li se u suradnji s još nekim glazbenicima s domaće ili strane estrade?

- Nadam se da ću ostvariti još suradnji u svojoj karijeri, jer obožavam takvu vrstu stvaranja i posla. Nedavno je izašao moj duet sa Žerom "Sarajevo", na koji sam jako ponosna, a za buduće suradnje već imam neke nove planove kojima se jako radujem.

Planirate li već neka nova djela ili trenutno "odmarate" i uživate u "plodovima" albuma "Avantura"?

- Kod mene rijetko ima odmora. Radim na novim pjesmama, i već idući tjedan snimamo nove materijale u studiju. Trenutno snimamo i spot za jedini instrumental na albumu "Zombie Dream", koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Uz snimanja, naravno tu su stalno nastupi, pa nas tako nakon uspješnog koncerta u "Saxu", gdje sam imala i legendarne glazbene goste, kao Borisa Novkovića, Nenu Belana i mnoge druge, čekaju razni akustični nastupi do kraja godine. Sa svojim triom stižem i u Zadar 25. studenoga i jako se radujemo predstaviti publici naše pjesme, ali i svjetske obrade na naš način.

Nastupali ste na vjenčanju hrvatskog inovatora i poduzetnika Mate Rimca, a pjevali ste i za princa Charlesa u Engleskoj. Postoji li još neka situacija ili iskustvo koje ste doživjeli u svojoj karijeri, koje biste okarakterizirali kao nesvakidašnje ili zanimljive?

- Tako je, ta dva nastupa ću sigurno pamtiti vječno jer su bili doista posebni! Puno iskustava pamtim, ali istaknula bi još i koncert u Zagrebu na platinastom Kraljičinom jubileju te koncert Zabranjenog pušenja za 35 godina benda, na sarajevskoj Skenderiji.

---

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Svestrana Lana"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"6873"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}] [extra_fields_search] => Svestrana Lana 2 0 6873 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-13 14:26:11 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Rebeka Pastuović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-13 14:29:36 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-11-13 14:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nastupila je na vjenčanju Mate Rimca, pjevala za princa Charlesa i snimila duet sa Žerom, a sada se posvetila solo karijeri: Uživam biti ‘frontwoman’ [metakey] => lana škrgatić, Lana S [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/13\/23723336.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/13\/23723337.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/13\/23723335.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/13\/23723333.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/13\/23723332.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/13\/23723339.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/13\/23723334.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/13\/23723338.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23723336_1920.jpg":"1920x1080","k_23723336_1280.jpg":"1280x1280","k_23723336_1024.jpg":"1024x1024","k_23723336_640.jpg":"640x640","k_23723336_480.jpg":"480x480","k_23723336_340.jpg":"340x340","k_23723336_220.jpg":"220x220","o_23723336_1280.jpg":"1280x853","o_23723336_1024.jpg":"1024x682","o_23723336_640.jpg":"640x426","o_23723336_480.jpg":"480x320","o_23723336_340.jpg":"340x226","o_23723336_220.jpg":"220x146","h_23723336_1280.jpg":"1280x854","h_23723336_1024.jpg":"1024x683","h_23723336_640.jpg":"640x427","h_23723336_480.jpg":"480x320","h_23723336_340.jpg":"340x227","h_23723336_220.jpg":"220x147","pp_23723336_1280.jpg":"1280x1628","pp_23723336_1024.jpg":"1024x1303","pp_23723336_640.jpg":"640x814","pp_23723336_480.jpg":"480x611","pp_23723336_340.jpg":"340x432","pp_23723336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_23723337_1920.jpg":"1920x1080","k_23723337_1280.jpg":"1280x1280","k_23723337_1024.jpg":"1024x1024","k_23723337_640.jpg":"640x640","k_23723337_480.jpg":"480x480","k_23723337_340.jpg":"340x340","k_23723337_220.jpg":"220x220","o_23723337_1280.jpg":"1280x1919","o_23723337_1024.jpg":"1024x1535","o_23723337_640.jpg":"640x959","o_23723337_480.jpg":"480x719","o_23723337_340.jpg":"340x509","o_23723337_220.jpg":"220x329","h_23723337_1280.jpg":"1280x854","h_23723337_1024.jpg":"1024x683","h_23723337_640.jpg":"640x427","h_23723337_480.jpg":"480x320","h_23723337_340.jpg":"340x227","h_23723337_220.jpg":"220x147","pp_23723337_1280.jpg":"1280x1628","pp_23723337_1024.jpg":"1024x1303","pp_23723337_640.jpg":"640x814","pp_23723337_480.jpg":"480x611","pp_23723337_340.jpg":"340x432","pp_23723337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_23723335_1920.jpg":"1920x1080","k_23723335_1280.jpg":"1280x1280","k_23723335_1024.jpg":"1024x1024","k_23723335_640.jpg":"640x640","k_23723335_480.jpg":"480x480","k_23723335_340.jpg":"340x340","k_23723335_220.jpg":"220x220","o_23723335_1280.jpg":"1280x1919","o_23723335_1024.jpg":"1024x1535","o_23723335_640.jpg":"640x959","o_23723335_480.jpg":"480x719","o_23723335_340.jpg":"340x509","o_23723335_220.jpg":"220x329","h_23723335_1280.jpg":"1280x854","h_23723335_1024.jpg":"1024x683","h_23723335_640.jpg":"640x427","h_23723335_480.jpg":"480x320","h_23723335_340.jpg":"340x227","h_23723335_220.jpg":"220x147","pp_23723335_1280.jpg":"1280x1628","pp_23723335_1024.jpg":"1024x1303","pp_23723335_640.jpg":"640x814","pp_23723335_480.jpg":"480x611","pp_23723335_340.jpg":"340x432","pp_23723335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23723333_1920.jpg":"1920x1080","k_23723333_1280.jpg":"1280x1280","k_23723333_1024.jpg":"1024x1024","k_23723333_640.jpg":"640x640","k_23723333_480.jpg":"480x480","k_23723333_340.jpg":"340x340","k_23723333_220.jpg":"220x220","o_23723333_1280.jpg":"1280x853","o_23723333_1024.jpg":"1024x682","o_23723333_640.jpg":"640x426","o_23723333_480.jpg":"480x320","o_23723333_340.jpg":"340x226","o_23723333_220.jpg":"220x146","h_23723333_1280.jpg":"1280x854","h_23723333_1024.jpg":"1024x683","h_23723333_640.jpg":"640x427","h_23723333_480.jpg":"480x320","h_23723333_340.jpg":"340x227","h_23723333_220.jpg":"220x147","pp_23723333_1280.jpg":"1280x1628","pp_23723333_1024.jpg":"1024x1303","pp_23723333_640.jpg":"640x814","pp_23723333_480.jpg":"480x611","pp_23723333_340.jpg":"340x432","pp_23723333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23723332_1920.jpg":"1920x1080","k_23723332_1280.jpg":"1280x1280","k_23723332_1024.jpg":"1024x1024","k_23723332_640.jpg":"640x640","k_23723332_480.jpg":"480x480","k_23723332_340.jpg":"340x340","k_23723332_220.jpg":"220x220","o_23723332_1280.jpg":"1280x1920","o_23723332_1024.jpg":"1024x1536","o_23723332_640.jpg":"640x960","o_23723332_480.jpg":"480x720","o_23723332_340.jpg":"340x510","o_23723332_220.jpg":"220x330","h_23723332_1280.jpg":"1280x854","h_23723332_1024.jpg":"1024x683","h_23723332_640.jpg":"640x427","h_23723332_480.jpg":"480x320","h_23723332_340.jpg":"340x227","h_23723332_220.jpg":"220x147","pp_23723332_1280.jpg":"1280x1628","pp_23723332_1024.jpg":"1024x1303","pp_23723332_640.jpg":"640x814","pp_23723332_480.jpg":"480x611","pp_23723332_340.jpg":"340x432","pp_23723332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23723339_1920.jpg":"1920x1080","k_23723339_1280.jpg":"1280x1280","k_23723339_1024.jpg":"1024x1024","k_23723339_640.jpg":"640x640","k_23723339_480.jpg":"480x480","k_23723339_340.jpg":"340x340","k_23723339_220.jpg":"220x220","o_23723339_1280.jpg":"1280x853","o_23723339_1024.jpg":"1024x682","o_23723339_640.jpg":"640x426","o_23723339_480.jpg":"480x320","o_23723339_340.jpg":"340x226","o_23723339_220.jpg":"220x146","h_23723339_1280.jpg":"1280x854","h_23723339_1024.jpg":"1024x683","h_23723339_640.jpg":"640x427","h_23723339_480.jpg":"480x320","h_23723339_340.jpg":"340x227","h_23723339_220.jpg":"220x147","pp_23723339_1280.jpg":"1280x1628","pp_23723339_1024.jpg":"1024x1303","pp_23723339_640.jpg":"640x814","pp_23723339_480.jpg":"480x611","pp_23723339_340.jpg":"340x432","pp_23723339_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23723334_1920.jpg":"1920x1080","k_23723334_1280.jpg":"1280x1280","k_23723334_1024.jpg":"1024x1024","k_23723334_640.jpg":"640x640","k_23723334_480.jpg":"480x480","k_23723334_340.jpg":"340x340","k_23723334_220.jpg":"220x220","o_23723334_1280.jpg":"1280x1920","o_23723334_1024.jpg":"1024x1536","o_23723334_640.jpg":"640x960","o_23723334_480.jpg":"480x720","o_23723334_340.jpg":"340x510","o_23723334_220.jpg":"220x330","h_23723334_1280.jpg":"1280x854","h_23723334_1024.jpg":"1024x683","h_23723334_640.jpg":"640x427","h_23723334_480.jpg":"480x320","h_23723334_340.jpg":"340x227","h_23723334_220.jpg":"220x147","pp_23723334_1280.jpg":"1280x1628","pp_23723334_1024.jpg":"1024x1303","pp_23723334_640.jpg":"640x814","pp_23723334_480.jpg":"480x611","pp_23723334_340.jpg":"340x432","pp_23723334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23723338_1920.jpg":"1920x1080","k_23723338_1280.jpg":"1280x1280","k_23723338_1024.jpg":"1024x1024","k_23723338_640.jpg":"640x640","k_23723338_480.jpg":"480x480","k_23723338_340.jpg":"340x340","k_23723338_220.jpg":"220x220","o_23723338_1280.jpg":"1280x853","o_23723338_1024.jpg":"1024x682","o_23723338_640.jpg":"640x426","o_23723338_480.jpg":"480x320","o_23723338_340.jpg":"340x226","o_23723338_220.jpg":"220x146","h_23723338_1280.jpg":"1280x854","h_23723338_1024.jpg":"1024x683","h_23723338_640.jpg":"640x427","h_23723338_480.jpg":"480x320","h_23723338_340.jpg":"340x227","h_23723338_220.jpg":"220x147","pp_23723338_1280.jpg":"1280x1628","pp_23723338_1024.jpg":"1024x1303","pp_23723338_640.jpg":"640x814","pp_23723338_480.jpg":"480x611","pp_23723338_340.jpg":"340x432","pp_23723338_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15440243 Threads: 2 Questions: 3195534831 Slow queries: 7186291 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235889099 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/nastupila-je-na-vjencanju-mate-rimca-pjevala-za-princa-charlesa-i-snimila-duet-sa-zerom-a-sada-se-posvetila-solo-karijeri-uzivam-biti-frontwoman-1240393 [printLink] => /scena/showbiz/nastupila-je-na-vjencanju-mate-rimca-pjevala-za-princa-charlesa-i-snimila-duet-sa-zerom-a-sada-se-posvetila-solo-karijeri-uzivam-biti-frontwoman-1240393?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 635834 [name] => lana škrgatić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-11 20:17:03 [main_article_id] => 0 [alias] => lana-skrgatic [link] => /tag/lana-skrgatic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 696958 [name] => Lana S [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-13 15:28:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lana-s-0 [link] => /tag/lana-s-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nastupila je na vjenčanju Mate Rimca, pjevala za princa Charlesa i snimila duet sa Žerom, a sada se posvetila solo karijeri: Uživam biti ‘frontwoman’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-02-08-19-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/13/23723336.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/13/23723336.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/13/23723337.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/13/23723335.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/13/23723333.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/13/23723332.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/13/23723339.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/13/23723334.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/13/23723338.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Lana Škrgatić, glazbenica poznata i po nadimku Lana S, 20. listopada publici je predstavila svoj prvi album "Avantura". Talentirana kantautorica, multiinstrumentalistica i profesorica glazbene kulture, nakon uspješne vokalno-instrumentalne suradnje s grupama poput Zabranjenog pušenja i Crvene jabuke, odlučila se posvetiti samostalnoj karijeri. Porazgovarali smo s Lanom S o novom albumu, duetu s poznatim Žerom, nadolazećem spotu, nastupima i budućim autorskim djelima koje priprema publici.

Obišla Balkan

Glazbenu karijeru započeli ste kao dijete u Trešnjevačkim mališanima, talent ste brusili u Londonu 13 godina, ali ste se ipak odlučili vratiti u svoju domovinu. Zbog čega ste odlučili stvaralačko korijenje ipak puštati u Hrvatskoj?

- U glazbi sam čitav život, a sve je krenulo s nastupima u Trešnjevačkim mališanima i sviranjem klavira. S 11 godina dobila sam stipendiju za predivan glazbeni internat "The Purcell School Of Music", te kasnije za glazbenu Akademiju "The Royal Scottish Conservatoire of Music and Drama", gdje sam završila Magisterij (flauta-pjevanje). Nakon studija, plan je bio vratiti se u Hrvatsku samo na godinu dana, kako bih bila bliže obitelji, moru, snježnim padinama i dobroj hrani, no sudbina se pobrinula da ostanem i nikada nisam požalila... Dobila sam posao u struci kao profesorica glazbene kulture u "Američkoj Međunarodnoj školi u Zagrebu", te ubrzo nakon toga postala sam članica grupe Zabranjeno pušenje, s kojom sam obišla Balkan i svijet i stekla prekrasna iskustva. Od kako sam se vratila u Hrvatsku, surađivala sam s raznim glazbenicima, i napokon se odvažila za kantautorski iskorak.

Vaš album "Avantura" predstavio je vaš kantautorski rad široj publici i predstavlja vaš diskografski početak. Koliko je trajao i kako je izgledao stvaralački proces ovog albuma kako biste došli do finalne verzije?

- Album "Avantura" je nastao tijekom pandemije, jer sam tada napokon našla vremena da se više posvetim skladanju, i dovršavanju ideja zapisanih u mobitelu ili bilježnici glazbene ideje koje su stajale u mobitelu ili nekoj tekici. Pisala sam ravno iz srca i uživala sam u procesu, koji je doista bio avantura. Album se sastoji od nekoliko glazbenih stilova, puno emocija i ljubavi a sve je krenulo s "lockdownom". Odlazila sam kod producenta Dragomira Herendića nekoliko puta tjedno, gdje smo s mojim partnerom, bubnjarom Ivanom Pužem, aranžirali pjesme. Prvo bih snimila sebe uz klavir, zatim bismo razradili "groove" i smišljali u kojem smjeru koja pjesma treba ići, ovisno o njenoj emociji i stilu. Tek negdje na pola albuma je došao i ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom "Croatia Records" i suradnja s "Hamar Media", koji me podržavaju.

---

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

Među glazbenim kolaboracijama u kojima ste se našli pojavljuju se poznati bendovi kao Crvena jabuka, Divlje jagode i Zabranjeno pušenje. Postoji li nešto što su vas kolege naučili prilikom suradnji, što niste imali priliku naučiti za vrijeme školovanja?

- Bila sam članica grupe Zabranjeno pušenje više od četiri godine, i to razdoblje me jako potaknulo na stvaranje. Uz njih sam doživjela najljepše scenske trenutke u životu. Surađivala sam i s Crvenom jabukom, Divljim jagodama, Teškom industrijom, Borisom Novkovićem, Antom Gelom, Nenom Belanom i drugima, svakako da su me ta iskustva dodatno glazbeno uzdignula, i doživjela sam nova iskustva koja nisam imala tijekom studija.

Do 2020. godine u glazbenom svijetu imali ste ulogu koautorice na različitim pjesmama, a pandemija vas je ohrabrila da se svijetu predstavite kao samostalna autorica i izvođačica. Je li vam bilo teško prilagoditi se novim okolnostima koje je donijela ova promjena?

- Velika sam sretnica što sam gradila svoj glazbeni put na nekoliko polja i doista sam imala priliku sudjelovati u prekrasnim projektima, koncertima, snimanjima i kao bek vokal, saksofonistica, flautistica, klaviristica, ali i kao pjevačica i koautorica. Kada sam se napokon bacila u kantautorske vode, više sam se posvetila solo nastupima i iako nisam mislila da ću uživati biti "frontman" ili "frontwoman", ipak sam se dobro snašla i uživam kada izvodim autorske pjesme. Sada sam sada posvećena solo karijeri, no i dalje aktivno uživam u glazbenim suradnjama.

Ubrzo u Zadru

Rekli ste da je vaš album vrsta autobiografije i terapije. Također ste ga podijelili na tri poglavlja: priču o ljubavi, ex-yu suradnje i pjesmu "Savjet odozgo" posvećenu jednoj vama jako važnoj osobi. Što vas je inspiriralo na takvu strukturu albuma?

- Album je gotovo kompletno autobiografski, i svakako je bio jedna vrsta glazbene terapije, jer sam kroz stihove i glazbu iznijela neke emocije: tugu, strah, sreću, bijes. Jako je intiman, i cijeli proces njegova stvaranja je bio jedan prekrasan proces, za koji sam inspiraciju crpila iz gradova, ljudi i na svojoj turneji Balkanom. Prvo "poglavlje" albuma je ljubav... Priča kreće s nesretnim odnosom ("Sigurno u treću"), te preko različitih pjesama dolazi do nove ljubavi (pjesme naš svijet i "Uzmi me"). Drugo dio svodi se na utjecaj ex-yu suradnji i tu su pjesme "Sarajevo", "Gost", "Zombie Dream" i "Otkad tebe volim". Najintimnija pjesma koja ima svoju posebnu "ladicu" je pjesma "Savjet odozgo", koju sam napisala za svog oca, koji je nažalost iznenada preminuo, i zapravo potaknuo cijeli moj proces stvaranja.

---

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

Vidite li se u suradnji s još nekim glazbenicima s domaće ili strane estrade?

- Nadam se da ću ostvariti još suradnji u svojoj karijeri, jer obožavam takvu vrstu stvaranja i posla. Nedavno je izašao moj duet sa Žerom "Sarajevo", na koji sam jako ponosna, a za buduće suradnje već imam neke nove planove kojima se jako radujem.

Planirate li već neka nova djela ili trenutno "odmarate" i uživate u "plodovima" albuma "Avantura"?

- Kod mene rijetko ima odmora. Radim na novim pjesmama, i već idući tjedan snimamo nove materijale u studiju. Trenutno snimamo i spot za jedini instrumental na albumu "Zombie Dream", koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Uz snimanja, naravno tu su stalno nastupi, pa nas tako nakon uspješnog koncerta u "Saxu", gdje sam imala i legendarne glazbene goste, kao Borisa Novkovića, Nenu Belana i mnoge druge, čekaju razni akustični nastupi do kraja godine. Sa svojim triom stižem i u Zadar 25. studenoga i jako se radujemo predstaviti publici naše pjesme, ali i svjetske obrade na naš način.

Nastupali ste na vjenčanju hrvatskog inovatora i poduzetnika Mate Rimca, a pjevali ste i za princa Charlesa u Engleskoj. Postoji li još neka situacija ili iskustvo koje ste doživjeli u svojoj karijeri, koje biste okarakterizirali kao nesvakidašnje ili zanimljive?

- Tako je, ta dva nastupa ću sigurno pamtiti vječno jer su bili doista posebni! Puno iskustava pamtim, ali istaknula bi još i koncert u Zagrebu na platinastom Kraljičinom jubileju te koncert Zabranjenog pušenja za 35 godina benda, na sarajevskoj Skenderiji.

---

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/nastupila-je-na-vjencanju-mate-rimca-pjevala-za-princa-charlesa-i-snimila-duet-sa-zerom-a-sada-se-posvetila-solo-karijeri-uzivam-biti-frontwoman-1240393 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea7b9ba998657515e44d0b20e11eeec3cb20bbc0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nastupila+je+na+vjen%C4%8Danju+Mate+Rimca%2C+pjevala+za+princa+Charlesa+i+snimila+duet+sa+%C5%BDerom%2C+a+sada+se+posvetila+solo+karijeri%3A+U%C5%BEivam+biti+%E2%80%98frontwoman%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fnastupila-je-na-vjencanju-mate-rimca-pjevala-za-princa-charlesa-i-snimila-duet-sa-zerom-a-sada-se-posvetila-solo-karijeri-uzivam-biti-frontwoman-1240393 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fnastupila-je-na-vjencanju-mate-rimca-pjevala-za-princa-charlesa-i-snimila-duet-sa-zerom-a-sada-se-posvetila-solo-karijeri-uzivam-biti-frontwoman-1240393 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"Svestrana Lana"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"6873"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"}]
StoryEditorOCM
ShowbizSvestrana Lana

Nastupila je na vjenčanju Mate Rimca, pjevala za princa Charlesa i snimila duet sa Žerom, a sada se posvetila solo karijeri: Uživam biti ‘frontwoman’

Piše Rebeka Pastuović
13. studenog 2022. - 15:24

Lana Škrgatić, glazbenica poznata i po nadimku Lana S, 20. listopada publici je predstavila svoj prvi album "Avantura". Talentirana kantautorica, multiinstrumentalistica i profesorica glazbene kulture, nakon uspješne vokalno-instrumentalne suradnje s grupama poput Zabranjenog pušenja i Crvene jabuke, odlučila se posvetiti samostalnoj karijeri. Porazgovarali smo s Lanom S o novom albumu, duetu s poznatim Žerom, nadolazećem spotu, nastupima i budućim autorskim djelima koje priprema publici.

Obišla Balkan

Glazbenu karijeru započeli ste kao dijete u Trešnjevačkim mališanima, talent ste brusili u Londonu 13 godina, ali ste se ipak odlučili vratiti u svoju domovinu. Zbog čega ste odlučili stvaralačko korijenje ipak puštati u Hrvatskoj?

- U glazbi sam čitav život, a sve je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:08