StoryEditorOCM
ShowbizJEDAN OD NAJVEĆIH

Na današnji se dan rodio Zdenko Runjić, glazbeni velikan koji je Dalmaciju utkao u svoje stihove

Piše SCENA SD
26. listopada 2023. - 22:30

O liku i djelu Zdenka Runjića nema se za reći što se već dobro ne zna, glazbeni virtuoz dobro je poznato ime svim živućim generacijama. No opet, o njemu se ne može ne pisati, jer svoju ljubav prema glazbi nesebično nam je svima ostavio u baštinu. 

Da je živ, Zdenko bi danas slavio 81 godinu. Osamdeset i jednu godinu ispunjenu pjesmom, veseljem i ljubavi prema Dalmaciji, prema "Našem malom mistu" i našem malom, dalmatinskom "čoviku" koje je za vječnost utkao u svoja djela poput "Skalinade" i mnogih drugih. 

Zdenko se rodio na današnji dan, a sudbina je, iz nekih samo njoj poznatih razloga, Zdenka uzela k sebi na dan poslije njegovog rođendana, onaj sutrašnji. Zdenko je ovaj svijet napustio naglo, bez posljednjeg pozdrava. Preminuo je zbog iznenadnog moždanog udara. 

Od njegove je smrti prošlo devetnaest godina, ali Zdenko živi kroz svoje pjesme, u melodijama pjesama koje će se još dugo slušati, i koje će još dugo buditi posebnu emociju. 

Zdenko je sa suprugom Marijom dobio dvoje djece, kći Anu i sina Borisa, a iz drugog braka, sa suprugom Vedranom, dobio je kći Ivanu. Malo je poznato da je pjesma “Ključ života” nastala upravo noći kad se Ivana rodila, a posvetio ju je supruzi Vedrani i novorođenoj bebi.Bio je jedan od najvećih skladatelja zabavne glazbe, ukupno je napisao 800 pjesama i radio je s velikim imenima hrvatske glazbene scene poput Olivera Dragojevića, Miše KovačaJosipe Lisac, Gorana KaranaMeri CetinićNovih fosilaMagazinaDoris Dragović i Jasne Zlokić.

Suradnja s Oliverom Zdenka je dovela do višestrukih nagrada i nastupa na preko sto festivala zabavne glazbe u inozemstvu i zemlji, a započela je još davne 1967. godine dok je Oliver u mladosti svirao u Dioklecijanovim podrumima. S Oliverom, i Meri Cetinić, Zdenko je bio najpovezaniji.

Zdenko je skladao glazbu i za dobro poznate filmove koji su se rodili u Dalmaciji, pa  glazba iz “Roka i Cicibele” i “Servantes iz malog mista” Miljenka Smoje, nosi Zdenkov potpis. Skladao je i za sve međunarodne sportske priredbe koje su se događale u Splitu poput Prvenstva Europe u plivanju 1981.,  i Mediteranskih igara 1979.

Nakon Zdenkove smrti njegova kći Ivana je obećala da to neće biti njegov kraj i pokrenula je projekt “Runjićeve večeri” koje se u spomen na autora održavaju svake godine i na njima nastupaju vodeći hrvatski glazbenici.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:34