stdClass Object ( [id] => 1364409 [title] => Legendarni šibenski bubnjar: ‘Svirao sam s Mišom kad je odbio nastupiti za Tita, Gibi pomagao prodavati karte u klubu‘ [alias] => legendarni-sibenski-bubnjar-svirao-sam-s-misom-kad-je-odbio-nastupiti-za-tita-gibi-pomagao-prodavati-karte-u-klubu [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čaj bez cukra s dvije kocke leda, ispijao je Vojmir Roša na terasi hotela "Jadran", pričajući mi svoju pa - životnu priču. Na istoj toj terasi prije četiri, pet desetljeća organizirali su se plesnjaci. Bilo je to jedno od nekoliko mjesta u Šibeniku gdje se mladost dolazila zabavljati. U Šibenik se putovalo feratama, autobusima - grad je živio za glazbu.

- Ovdje mi je i otac vodio mater na ples - prisjeća se Roša detalja iz svoje mladosti.

Danas se na terasama hotela rijetko pleše, a statični štekati duž cijele šibenske rive postali su mjesto gdje se satima ispija kava s pogledom na more i Kanal sv. Ante.

Razgovor s legendarnim šibenskim bubnjarom, koji je, kako mi kroz šalu kaže, prošao sve, od špajze do "Lisinskog", dogovarali smo nepuna dva tjedna. U međuvremenu Šibenik je potresla vijest o smrti Dubravka Štrbinića Dube, čovjeka koji je uz Rošu i još nekolicinu gimnazijalaca, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, osnovao kultni bend „Pauci“.

- Bio je duša od čovjeka. Jedna od najpozitivnijih i najboljih osoba koje sam upoznao u životu, a upoznao sam ih mnogo. Čovjek koji je bio genijalan na bas gitari. Eto, četiri “Pauka” su nam otišla - sa sjetom u glasu će Roša.

Osim Dube, ranije su, nažalost, preminuli Davor Barbarić, Nebojša Šiljo Stamenković i Siniša Grubišić. Mlađoj generaciji, u kontekstu glazbe, gore napisana imena možda i ne znače puno, međutim, “Pauci” su tih ranih sedamdesetih doista ostavili zapažen trag na ovim prostorima.

---

image

Dubravko Štrbinić na basu i Vojmir Roša za bubnjevima
 

Privatni album
---

- To je vrijeme kada je Šibenik imao sjajne glazbenike. Grupa “Polaris” bila je fenomenalna, legendarni bend “Mi” također, ali “Pauci” su imali daleko najteži repertoar: "Cream", "Led Zeppelin", "Bad Company", "Deep Purple"… Čak je i Siniša Škarica jednom prigodom kazao kako smo bili najbolji. Istine radi, vježbali smo svaki dan, bili mladi, neumorni i puni energije. Ništa vam ne dolazi preko noći - govori nam Roša, iza kojeg je više od pet desetljeća glazbene karijere, a koja je započela baš u “Paucima”.

Uspjeh na prvoj Šibenskoj gitarijadi, nedugo nakon i na Dalmatinskoj gitarijadi održanoj 1970., gdje Roša dobiva priznanje kao najbolji bubnjar u Dalmaciji, cijelu tu golobradu družinu gura pod još jača svjetla reflektora. Kulminacija svega je 1972. godina i poziv grupe “Time” i Dade Topića da nastupaju s njima kao predgrupa. Za tek punoljetne momke, priznat ćete - nije loše.

Ubrzo ih je studij razbacao na sve strane, neke u Split, Rošu u Zagreb na Pravni fakultet. Od glazbe naravno nije odustao. Postaje bubnjar u pratećem bendu Josipe Lisac, na klavijaturama je tada svirao - Rajko Dujmić.

- Josipa je otišla u Ameriku nastaviti karijeru, mene je kupio Mišo, a Rajko je otišao u "Nove fosile" - kazuje Roša, koji će s Mišom provesti čitavo iduće desetljeće.

- Mišo je htio oko sebe okupiti mlade glazbenike, i s nama je pogodio. Da ti budem iskren, nisam do tada slušao njegovu glazbu, ali uz njega sam naučio mnogo u vezi s ovim poslom, dinamikom, ponašanjem na bini. S njim je uvijek bilo opušteno, za razliku od Josipe Lisac, čiji repertoar zahtijeva potpunu koncentraciju. "Dnevnik jedne ljubavi", pa to je svirka da ti mozak stane - sa smiješkom će Roša.

---

image

Za Mišu ga osim dugogodišnjeg prijateljstva veže bezbroj anegdota

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Za Mišu ga osim dugogodišnjeg prijateljstva veže bezbroj anegdota. To je vrijeme, prisjeća se Roša, kada se sviralo po dva koncerta u danu.

- Završili smo s koncertom negdje u istočnoj Srbiji i krenuli na put prema Omišu, gdje nas je sutradan čekao drugi nastup. Zaustavlja nas vojna policija i jedan od policajaca govori Miši kako treba doći svirati Titu. Mišo ga je napao, bez pardona, i kazao mu: “Jesi ti lud, čeka nas rasprodana dvorana, a ti bi da mi idemo svirat Titu.” Policajac je ostao bez riječi, salutirao mu i okrenuo se. Nikad nas više nisu zvali, a on je jedini koji Titu nije nikad pjevao - kaže Roša.

Malo je jedan tekst za anegdote s Mišom, koje, zahvaljujući Rošinu briljantnom pamćenju, nisu izgubljene. Ona iz Pirota je nevjerojatna.

- Imali smo koncert u Pirotu, bila je 75. ili 76. i u jednom trenutku čitava dvorana počela je vikati: “Ustaše, ustaše”! Mišo se okrenuo prema meni i kaže: "Roša, sviraj ‘Marjane, Marjane‘!" Pazi, mi to nikada nismo svirali, jedino za “Bilu noć” Hajduka. Pjesmu je završio onim stihovima: “Naš barjak hrvatski”. Mislili smo da živi nećemo izaći iz dvorane. Nastao je prvo muk nakon pjesme, a onda – ovacije. Shvatili su da imamo muda i da smo luđi od njih. Svejedno, kada je koncert završio, dočekao nas je razbijen kombi i brokvom ugravirano “U” na haubi - prisjeća se Roša.

---

image

Kasnih osamdesetih Roša se baca u poduzetničke vode i otvara diskoteku “Veslo”

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Kasnih osamdesetih Roša se baca u poduzetničke vode i otvara diskoteku “Veslo”. Klub koji je bio omiljeni, gradski tinel svih Šibenčana čitavo iduće desetljeće. Nema više tog vremena, reći će Roša, a nema ni diskoteka. Bilo ih je u to vrijeme u čitavoj Hrvatskoj, od Rijeke, Opatije, Zagreba, Zadra, Splita…

- Nema više ni estrade, to je problem. Nema Arsena, Miše, Vice… Arene pune glazbenici za koje nikada nisam čuo. Ostao je jedino Čolić koji u Dubrovnik dovede 100.000 ljudi. Dobro je Mišo jednom rekao: “Lakše je danas snimiti ploču nego magnet ili CT” – podrugljivo, onako po šibenski će Roša, koji je u to vrijeme, a to vrijedi zabilježiti, vrata “Vesla” otvorio brojnim mladim glazbenicima.

U Splitu je tih osamdesetih polako stasala zlatna generacija: Dino Dvornik, Neno Belan, Marijan Ban, onaj čupavi iz "Osmog putnika"… Znate što im je bilo zajedničko? Svi su prvi nastup izvan Splita imali kod Roše u “Veslu”.

- Ja za njih, priznajem, tada nisam znao. Malo tko i je. Zapravo su mi klinci iz Šibenika sugerirali da ih pozovem. Sjećam se tih prvih njihovih nastupa: Dino Dvornik napravio je totalnu ludnicu, "Daleka obala" pjevala je van svakog tonaliteta, ali Bana nije bilo puno briga. Gibonniju sam pomogao prodavati karte, što je zapamtio i uvijek cijenio. Ma, drago mi je da sam pomogao, znam kako je kada moraš krenuti od nule - iskreno će Roša.

---

image

‘Nema više ni estrade, to je problem. Nema Arsena, Miše, Vice… Arene pune glazbenici za koje nikada nisam ču

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Danas je Roša urednik i voditelj popularne emisije „Glazba 20. stoljeća“ na Radio Šibeniku, za koju će reći da je vrhunac, kruna njegove 53 godine duge karijere.

- Bila je 2018. godina, doživio sam obiteljsku tragediju i bio sam u situaciji da nisam znao hoću li se više ikada ičim baviti. Na radiju su mi dali odriješene ruke. Brzo sam shvatio da ja to mogu kvalitetno odraditi, iako emisija ima grešaka, autentična je, a ono što me posebno veseli je da je slušaju i mlađe generacije koje su danas zakinute kada je glazba u pitanju za mnogo toga - kazuje Roša.

Terasa hotela još je puna, a s Rošom, čovjekom koji je nepresušan izvor informacija, živa enciklopedija, za novinare zahvalan sugovornik, ćakulat bismo mogli do sutra. Stali smo na balun. Valjalo bi pokoju priču ostaviti za drugi put: barem ih u Rošinu škafetu uspomena ima koliko hoćeš.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"vojmir roša"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"6809"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}] [extra_fields_search] => vojmir roša 2 0 6809 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-14 07:33:35 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Toni Veljača [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-16 08:53:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-16 08:53:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Legendarni šibenski bubnjar: 'Svirao sam s Mišom kad je odbio nastupiti za Tita, Gibi pomagao prodavati karte u klubu' page_title=Legendarni šibenski bubnjar: 'Svirao sam s Mišom kad je odbio nastupiti za Tita, Gibi pomagao prodavati karte u klubu' [metakey] => vojmir roša, mišo kovač, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26577600.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26493893.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26569571.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26569570.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26569568.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26569567.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/14\/26569565.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix, privatni album","Privatni album","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Legendarni \u0161ibenski bubnjar pro\u0161ao je sve, \u2018od \u0161pajze do Lisinskog\u2018<\/p>","

Dubravko \u0160trbini\u0107 na basu i Vojmir Ro\u0161a za bubnjevima
\n\u00a0<\/p>","

Kasnih osamdesetih Ro\u0161a se baca u poduzetni\u010dke vode i otvara diskoteku \u201cVeslo\u201d<\/p>","","

\u2018Nema vi\u0161e ni estrade, to je problem. Nema Arsena, Mi\u0161e, Vice\u2026 Arene pune glazbenici za koje nikada nisam \u010du<\/p>","

Za Mi\u0161u ga osim dugogodi\u0161njeg prijateljstva ve\u017ee bezbroj anegdota<\/p>","

-SPECIJAL SD-
\nSibenik, 130224.
\nVojo Rosa sibenski glazbenik i predsjednik HGU u Sibeniku.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26577600_1920.jpg":"1920x1080","k_26577600_1280.jpg":"1280x1280","k_26577600_1024.jpg":"1024x1024","k_26577600_640.jpg":"640x640","k_26577600_480.jpg":"480x480","k_26577600_340.jpg":"340x340","k_26577600_220.jpg":"220x220","o_26577600_1280.jpg":"1280x853","o_26577600_1024.jpg":"1024x682","o_26577600_640.jpg":"640x426","o_26577600_480.jpg":"480x320","o_26577600_340.jpg":"340x226","o_26577600_220.jpg":"220x146","h_26577600_1280.jpg":"1280x854","h_26577600_1024.jpg":"1024x683","h_26577600_640.jpg":"640x427","h_26577600_480.jpg":"480x320","h_26577600_340.jpg":"340x227","h_26577600_220.jpg":"220x147","pp_26577600_1280.jpg":"1280x1628","pp_26577600_1024.jpg":"1024x1303","pp_26577600_640.jpg":"640x814","pp_26577600_480.jpg":"480x611","pp_26577600_340.jpg":"340x432","pp_26577600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"761x561","hd_26493893_1920.jpg":"1920x1080","k_26493893_1280.jpg":"1280x1280","k_26493893_1024.jpg":"1024x1024","k_26493893_640.jpg":"640x640","k_26493893_480.jpg":"480x480","k_26493893_340.jpg":"340x340","k_26493893_220.jpg":"220x220","o_26493893_1280.jpg":"1280x943","o_26493893_1024.jpg":"1024x754","o_26493893_640.jpg":"640x471","o_26493893_480.jpg":"480x353","o_26493893_340.jpg":"340x250","o_26493893_220.jpg":"220x162","h_26493893_1280.jpg":"1280x854","h_26493893_1024.jpg":"1024x683","h_26493893_640.jpg":"640x427","h_26493893_480.jpg":"480x320","h_26493893_340.jpg":"340x227","h_26493893_220.jpg":"220x147","pp_26493893_1280.jpg":"1280x1628","pp_26493893_1024.jpg":"1024x1303","pp_26493893_640.jpg":"640x814","pp_26493893_480.jpg":"480x611","pp_26493893_340.jpg":"340x432","pp_26493893_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1222","hd_26569571_1920.jpg":"1920x1080","k_26569571_1280.jpg":"1280x1280","k_26569571_1024.jpg":"1024x1024","k_26569571_640.jpg":"640x640","k_26569571_480.jpg":"480x480","k_26569571_340.jpg":"340x340","k_26569571_220.jpg":"220x220","o_26569571_1280.jpg":"1280x814","o_26569571_1024.jpg":"1024x651","o_26569571_640.jpg":"640x407","o_26569571_480.jpg":"480x305","o_26569571_340.jpg":"340x216","o_26569571_220.jpg":"220x140","h_26569571_1280.jpg":"1280x854","h_26569571_1024.jpg":"1024x683","h_26569571_640.jpg":"640x427","h_26569571_480.jpg":"480x320","h_26569571_340.jpg":"340x227","h_26569571_220.jpg":"220x147","pp_26569571_1280.jpg":"1280x1628","pp_26569571_1024.jpg":"1024x1303","pp_26569571_640.jpg":"640x814","pp_26569571_480.jpg":"480x611","pp_26569571_340.jpg":"340x432","pp_26569571_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2800","hd_26569570_1920.jpg":"1920x1080","k_26569570_1280.jpg":"1280x1280","k_26569570_1024.jpg":"1024x1024","k_26569570_640.jpg":"640x640","k_26569570_480.jpg":"480x480","k_26569570_340.jpg":"340x340","k_26569570_220.jpg":"220x220","o_26569570_1280.jpg":"1280x1866","o_26569570_1024.jpg":"1024x1493","o_26569570_640.jpg":"640x933","o_26569570_480.jpg":"480x700","o_26569570_340.jpg":"340x495","o_26569570_220.jpg":"220x320","h_26569570_1280.jpg":"1280x854","h_26569570_1024.jpg":"1024x683","h_26569570_640.jpg":"640x427","h_26569570_480.jpg":"480x320","h_26569570_340.jpg":"340x227","h_26569570_220.jpg":"220x147","pp_26569570_1280.jpg":"1280x1628","pp_26569570_1024.jpg":"1024x1303","pp_26569570_640.jpg":"640x814","pp_26569570_480.jpg":"480x611","pp_26569570_340.jpg":"340x432","pp_26569570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_26569568_1920.jpg":"1920x1080","k_26569568_1280.jpg":"1280x1280","k_26569568_1024.jpg":"1024x1024","k_26569568_640.jpg":"640x640","k_26569568_480.jpg":"480x480","k_26569568_340.jpg":"340x340","k_26569568_220.jpg":"220x220","o_26569568_1280.jpg":"1280x836","o_26569568_1024.jpg":"1024x668","o_26569568_640.jpg":"640x418","o_26569568_480.jpg":"480x313","o_26569568_340.jpg":"340x222","o_26569568_220.jpg":"220x143","h_26569568_1280.jpg":"1280x854","h_26569568_1024.jpg":"1024x683","h_26569568_640.jpg":"640x427","h_26569568_480.jpg":"480x320","h_26569568_340.jpg":"340x227","h_26569568_220.jpg":"220x147","pp_26569568_1280.jpg":"1280x1628","pp_26569568_1024.jpg":"1024x1303","pp_26569568_640.jpg":"640x814","pp_26569568_480.jpg":"480x611","pp_26569568_340.jpg":"340x432","pp_26569568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26569567_1920.jpg":"1920x1080","k_26569567_1280.jpg":"1280x1280","k_26569567_1024.jpg":"1024x1024","k_26569567_640.jpg":"640x640","k_26569567_480.jpg":"480x480","k_26569567_340.jpg":"340x340","k_26569567_220.jpg":"220x220","o_26569567_1280.jpg":"1280x853","o_26569567_1024.jpg":"1024x682","o_26569567_640.jpg":"640x426","o_26569567_480.jpg":"480x320","o_26569567_340.jpg":"340x226","o_26569567_220.jpg":"220x146","h_26569567_1280.jpg":"1280x854","h_26569567_1024.jpg":"1024x683","h_26569567_640.jpg":"640x427","h_26569567_480.jpg":"480x320","h_26569567_340.jpg":"340x227","h_26569567_220.jpg":"220x147","pp_26569567_1280.jpg":"1280x1628","pp_26569567_1024.jpg":"1024x1303","pp_26569567_640.jpg":"640x814","pp_26569567_480.jpg":"480x611","pp_26569567_340.jpg":"340x432","pp_26569567_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_26569565_1920.jpg":"1920x1080","k_26569565_1280.jpg":"1280x1280","k_26569565_1024.jpg":"1024x1024","k_26569565_640.jpg":"640x640","k_26569565_480.jpg":"480x480","k_26569565_340.jpg":"340x340","k_26569565_220.jpg":"220x220","o_26569565_1280.jpg":"1280x836","o_26569565_1024.jpg":"1024x669","o_26569565_640.jpg":"640x418","o_26569565_480.jpg":"480x313","o_26569565_340.jpg":"340x222","o_26569565_220.jpg":"220x143","h_26569565_1280.jpg":"1280x854","h_26569565_1024.jpg":"1024x683","h_26569565_640.jpg":"640x427","h_26569565_480.jpg":"480x320","h_26569565_340.jpg":"340x227","h_26569565_220.jpg":"220x147","pp_26569565_1280.jpg":"1280x1628","pp_26569565_1024.jpg":"1024x1303","pp_26569565_640.jpg":"640x814","pp_26569565_480.jpg":"480x611","pp_26569565_340.jpg":"340x432","pp_26569565_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15251633 Threads: 2 Questions: 3175465078 Slow queries: 7118650 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235472382 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [parent] => 477 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /scena/showbiz ) ) [link] => /scena/showbiz/legendarni-sibenski-bubnjar-svirao-sam-s-misom-kad-je-odbio-nastupiti-za-tita-gibi-pomagao-prodavati-karte-u-klubu-1364409 [printLink] => /scena/showbiz/legendarni-sibenski-bubnjar-svirao-sam-s-misom-kad-je-odbio-nastupiti-za-tita-gibi-pomagao-prodavati-karte-u-klubu-1364409?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 748283 [name] => vojmir roša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-16 09:53:49 [main_article_id] => 0 [alias] => vojmir-rosa-0 [link] => /tag/vojmir-rosa-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 399592 [name] => Mišo Kovač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miso-kovac [link] => /tag/miso-kovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Legendarni šibenski bubnjar: ‘Svirao sam s Mišom kad je odbio nastupiti za Tita, Gibi pomagao prodavati karte u klubu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-21-44-49-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577600.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix, privatni album [mainImageDesc] =>

Legendarni šibenski bubnjar prošao je sve, ‘od špajze do Lisinskog‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26577600.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix, privatni album

Legendarni šibenski bubnjar prošao je sve, ‘od špajze do Lisinskog‘

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26493893.jpg [title] => Privatni album

Dubravko Štrbinić na basu i Vojmir Roša za bubnjevima
 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26569571.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kasnih osamdesetih Roša se baca u poduzetničke vode i otvara diskoteku “Veslo”

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26569570.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26569568.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

‘Nema više ni estrade, to je problem. Nema Arsena, Miše, Vice… Arene pune glazbenici za koje nikada nisam ču

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26569567.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Za Mišu ga osim dugogodišnjeg prijateljstva veže bezbroj anegdota

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/14/26569565.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

-SPECIJAL SD-
Sibenik, 130224.
Vojo Rosa sibenski glazbenik i predsjednik HGU u Sibeniku.
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Čaj bez cukra s dvije kocke leda, ispijao je Vojmir Roša na terasi hotela "Jadran", pričajući mi svoju pa - životnu priču. Na istoj toj terasi prije četiri, pet desetljeća organizirali su se plesnjaci. Bilo je to jedno od nekoliko mjesta u Šibeniku gdje se mladost dolazila zabavljati. U Šibenik se putovalo feratama, autobusima - grad je živio za glazbu.

- Ovdje mi je i otac vodio mater na ples - prisjeća se Roša detalja iz svoje mladosti.

Danas se na terasama hotela rijetko pleše, a statični štekati duž cijele šibenske rive postali su mjesto gdje se satima ispija kava s pogledom na more i Kanal sv. Ante.

Razgovor s legendarnim šibenskim bubnjarom, koji je, kako mi kroz šalu kaže, prošao sve, od špajze do "Lisinskog", dogovarali smo nepuna dva tjedna. U međuvremenu Šibenik je potresla vijest o smrti Dubravka Štrbinića Dube, čovjeka koji je uz Rošu i još nekolicinu gimnazijalaca, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, osnovao kultni bend „Pauci“.

- Bio je duša od čovjeka. Jedna od najpozitivnijih i najboljih osoba koje sam upoznao u životu, a upoznao sam ih mnogo. Čovjek koji je bio genijalan na bas gitari. Eto, četiri “Pauka” su nam otišla - sa sjetom u glasu će Roša.

Osim Dube, ranije su, nažalost, preminuli Davor Barbarić, Nebojša Šiljo Stamenković i Siniša Grubišić. Mlađoj generaciji, u kontekstu glazbe, gore napisana imena možda i ne znače puno, međutim, “Pauci” su tih ranih sedamdesetih doista ostavili zapažen trag na ovim prostorima.

---

image

Dubravko Štrbinić na basu i Vojmir Roša za bubnjevima
 

Privatni album
---

- To je vrijeme kada je Šibenik imao sjajne glazbenike. Grupa “Polaris” bila je fenomenalna, legendarni bend “Mi” također, ali “Pauci” su imali daleko najteži repertoar: "Cream", "Led Zeppelin", "Bad Company", "Deep Purple"… Čak je i Siniša Škarica jednom prigodom kazao kako smo bili najbolji. Istine radi, vježbali smo svaki dan, bili mladi, neumorni i puni energije. Ništa vam ne dolazi preko noći - govori nam Roša, iza kojeg je više od pet desetljeća glazbene karijere, a koja je započela baš u “Paucima”.

Uspjeh na prvoj Šibenskoj gitarijadi, nedugo nakon i na Dalmatinskoj gitarijadi održanoj 1970., gdje Roša dobiva priznanje kao najbolji bubnjar u Dalmaciji, cijelu tu golobradu družinu gura pod još jača svjetla reflektora. Kulminacija svega je 1972. godina i poziv grupe “Time” i Dade Topića da nastupaju s njima kao predgrupa. Za tek punoljetne momke, priznat ćete - nije loše.

Ubrzo ih je studij razbacao na sve strane, neke u Split, Rošu u Zagreb na Pravni fakultet. Od glazbe naravno nije odustao. Postaje bubnjar u pratećem bendu Josipe Lisac, na klavijaturama je tada svirao - Rajko Dujmić.

- Josipa je otišla u Ameriku nastaviti karijeru, mene je kupio Mišo, a Rajko je otišao u "Nove fosile" - kazuje Roša, koji će s Mišom provesti čitavo iduće desetljeće.

- Mišo je htio oko sebe okupiti mlade glazbenike, i s nama je pogodio. Da ti budem iskren, nisam do tada slušao njegovu glazbu, ali uz njega sam naučio mnogo u vezi s ovim poslom, dinamikom, ponašanjem na bini. S njim je uvijek bilo opušteno, za razliku od Josipe Lisac, čiji repertoar zahtijeva potpunu koncentraciju. "Dnevnik jedne ljubavi", pa to je svirka da ti mozak stane - sa smiješkom će Roša.

---

image

Za Mišu ga osim dugogodišnjeg prijateljstva veže bezbroj anegdota

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Za Mišu ga osim dugogodišnjeg prijateljstva veže bezbroj anegdota. To je vrijeme, prisjeća se Roša, kada se sviralo po dva koncerta u danu.

- Završili smo s koncertom negdje u istočnoj Srbiji i krenuli na put prema Omišu, gdje nas je sutradan čekao drugi nastup. Zaustavlja nas vojna policija i jedan od policajaca govori Miši kako treba doći svirati Titu. Mišo ga je napao, bez pardona, i kazao mu: “Jesi ti lud, čeka nas rasprodana dvorana, a ti bi da mi idemo svirat Titu.” Policajac je ostao bez riječi, salutirao mu i okrenuo se. Nikad nas više nisu zvali, a on je jedini koji Titu nije nikad pjevao - kaže Roša.

Malo je jedan tekst za anegdote s Mišom, koje, zahvaljujući Rošinu briljantnom pamćenju, nisu izgubljene. Ona iz Pirota je nevjerojatna.

- Imali smo koncert u Pirotu, bila je 75. ili 76. i u jednom trenutku čitava dvorana počela je vikati: “Ustaše, ustaše”! Mišo se okrenuo prema meni i kaže: "Roša, sviraj ‘Marjane, Marjane‘!" Pazi, mi to nikada nismo svirali, jedino za “Bilu noć” Hajduka. Pjesmu je završio onim stihovima: “Naš barjak hrvatski”. Mislili smo da živi nećemo izaći iz dvorane. Nastao je prvo muk nakon pjesme, a onda – ovacije. Shvatili su da imamo muda i da smo luđi od njih. Svejedno, kada je koncert završio, dočekao nas je razbijen kombi i brokvom ugravirano “U” na haubi - prisjeća se Roša.

---

image

Kasnih osamdesetih Roša se baca u poduzetničke vode i otvara diskoteku “Veslo”

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Kasnih osamdesetih Roša se baca u poduzetničke vode i otvara diskoteku “Veslo”. Klub koji je bio omiljeni, gradski tinel svih Šibenčana čitavo iduće desetljeće. Nema više tog vremena, reći će Roša, a nema ni diskoteka. Bilo ih je u to vrijeme u čitavoj Hrvatskoj, od Rijeke, Opatije, Zagreba, Zadra, Splita…

- Nema više ni estrade, to je problem. Nema Arsena, Miše, Vice… Arene pune glazbenici za koje nikada nisam čuo. Ostao je jedino Čolić koji u Dubrovnik dovede 100.000 ljudi. Dobro je Mišo jednom rekao: “Lakše je danas snimiti ploču nego magnet ili CT” – podrugljivo, onako po šibenski će Roša, koji je u to vrijeme, a to vrijedi zabilježiti, vrata “Vesla” otvorio brojnim mladim glazbenicima.

U Splitu je tih osamdesetih polako stasala zlatna generacija: Dino Dvornik, Neno Belan, Marijan Ban, onaj čupavi iz "Osmog putnika"… Znate što im je bilo zajedničko? Svi su prvi nastup izvan Splita imali kod Roše u “Veslu”.

- Ja za njih, priznajem, tada nisam znao. Malo tko i je. Zapravo su mi klinci iz Šibenika sugerirali da ih pozovem. Sjećam se tih prvih njihovih nastupa: Dino Dvornik napravio je totalnu ludnicu, "Daleka obala" pjevala je van svakog tonaliteta, ali Bana nije bilo puno briga. Gibonniju sam pomogao prodavati karte, što je zapamtio i uvijek cijenio. Ma, drago mi je da sam pomogao, znam kako je kada moraš krenuti od nule - iskreno će Roša.

---

image

‘Nema više ni estrade, to je problem. Nema Arsena, Miše, Vice… Arene pune glazbenici za koje nikada nisam ču

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Danas je Roša urednik i voditelj popularne emisije „Glazba 20. stoljeća“ na Radio Šibeniku, za koju će reći da je vrhunac, kruna njegove 53 godine duge karijere.

- Bila je 2018. godina, doživio sam obiteljsku tragediju i bio sam u situaciji da nisam znao hoću li se više ikada ičim baviti. Na radiju su mi dali odriješene ruke. Brzo sam shvatio da ja to mogu kvalitetno odraditi, iako emisija ima grešaka, autentična je, a ono što me posebno veseli je da je slušaju i mlađe generacije koje su danas zakinute kada je glazba u pitanju za mnogo toga - kazuje Roša.

Terasa hotela još je puna, a s Rošom, čovjekom koji je nepresušan izvor informacija, živa enciklopedija, za novinare zahvalan sugovornik, ćakulat bismo mogli do sutra. Stali smo na balun. Valjalo bi pokoju priču ostaviti za drugi put: barem ih u Rošinu škafetu uspomena ima koliko hoćeš.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix, privatni album Privatni album Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix, privatni album

Legendarni šibenski bubnjar prošao je sve, ‘od špajze do Lisinskog‘

Privatni album

Dubravko Štrbinić na basu i Vojmir Roša za bubnjevima
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kasnih osamdesetih Roša se baca u poduzetničke vode i otvara diskoteku “Veslo”

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

‘Nema više ni estrade, to je problem. Nema Arsena, Miše, Vice… Arene pune glazbenici za koje nikada nisam ču

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Za Mišu ga osim dugogodišnjeg prijateljstva veže bezbroj anegdota

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

-SPECIJAL SD-
Sibenik, 130224.
Vojo Rosa sibenski glazbenik i predsjednik HGU u Sibeniku.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/legendarni-sibenski-bubnjar-svirao-sam-s-misom-kad-je-odbio-nastupiti-za-tita-gibi-pomagao-prodavati-karte-u-klubu-1364409 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c2012377e8158a5ee3bfa4e2942459fcbe1256d1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Legendarni+%C5%A1ibenski+bubnjar%3A+%E2%80%98Svirao+sam+s+Mi%C5%A1om+kad+je+odbio+nastupiti+za+Tita%2C+Gibi+pomagao+prodavati+karte+u+klubu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Flegendarni-sibenski-bubnjar-svirao-sam-s-misom-kad-je-odbio-nastupiti-za-tita-gibi-pomagao-prodavati-karte-u-klubu-1364409 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Flegendarni-sibenski-bubnjar-svirao-sam-s-misom-kad-je-odbio-nastupiti-za-tita-gibi-pomagao-prodavati-karte-u-klubu-1364409 )
[{"id":"1","value":""},{"id":"2","value":"vojmir roša"},{"id":"10","value":""},{"id":"97","value":""},{"id":"65","value":""},{"id":"63","value":"2"},{"id":"80","value":""},{"id":"81","value":""},{"id":"82","value":""},{"id":"83","value":""},{"id":"84","value":""},{"id":"85","value":""},{"id":"86","value":""},{"id":"88","value":""},{"id":"95","value":"0"},{"id":"105","value":""},{"id":"106","value":""},{"id":"107","value":""},{"id":"112","value":"6809"},{"id":"68","value":"2"},{"id":"78","value":"2"},{"id":"61","value":"1"},{"id":"62","value":"1"},{"id":"64","value":"1"},{"id":"67","value":"1"},{"id":"69","value":"1"},{"id":"70","value":"1"},{"id":"71","value":"1"},{"id":"73","value":"1"},{"id":"74","value":"1"},{"id":"77","value":"1"},{"id":"79","value":"1"},{"id":"87","value":"1"},{"id":"91","value":"1"},{"id":"92","value":"1"},{"id":"93","value":"1"},{"id":"94","value":"1"},{"id":"96","value":"1"},{"id":"98","value":"1"},{"id":"99","value":"1"}]
StoryEditorOCM
Showbizvojmir roša

Legendarni šibenski bubnjar: ‘Svirao sam s Mišom kad je odbio nastupiti za Tita, Gibi pomagao prodavati karte u klubu‘

Piše Toni Veljača
16. veljače 2024. - 09:53
Legendarni šibenski bubnjar prošao je sve, ‘od špajze do Lisinskog‘Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix, privatni album

Čaj bez cukra s dvije kocke leda, ispijao je Vojmir Roša na terasi hotela "Jadran", pričajući mi svoju pa - životnu priču. Na istoj toj terasi prije četiri, pet desetljeća organizirali su se plesnjaci. Bilo je to jedno od nekoliko mjesta u Šibeniku gdje se mladost dolazila zabavljati. U Šibenik se putovalo feratama, autobusima - grad je živio za glazbu.

- Ovdje mi je i otac vodio mater na ples - prisjeća se Roša detalja iz svoje mladosti.

Danas se na terasama hotela rijetko pleše, a statični štekati duž cijele šibenske rive postali su mjesto gdje se satima ispija kava s pogledom na more i Kanal sv. Ante.

Razgovor s legendarnim šibenskim bubnjarom, koji je, kako mi kroz šalu kaže, prošao sve, od špajze do "Lisinskog", dogovarali smo nepuna dva tjedna. U...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:44