StoryEditorOCM
Showbizoprosti mi, pape

Goran Bregović progovorio o roditeljima: Mislim da očevi nisu neophodni u životu, kad umre majka, to je katastrofa

Piše mozaik sd
4. srpnja 2023. - 09:19
Goran Bregović: U mom odgoju otac Franjo je bio nevidljiv, ali je, samim tim što je bio prisutan, morao biti i neki modelSrećko Niketić/Cropix

Goran Bregović, rock glazbenik i autor s možda najvećom karijerom - u Bijelom dugmetu i samostalno, u bivšoj Jugoslaviji i inozemstvu - rijetko je govorio o privatnom životu i roditeljima.

Ipak, sada je, kako piše, progovorio o ocu Franji i njegovom alkoholizmu. "Mislim da očevi nisu neophodni u životu. U mom odgoju otac je bio nevidljiv, ali je, samim tim što je bio prisutan, morao biti i neki model", rekao je Bregović za Klix.ba.

Bregović je rekao da mu je otac bio dobar uzor iako je bio alkoholičar i da je alkoholizam presudio braku oca i majke Borke.

image

Bregović u Splitu

Duje Klarić/Cropix

"Tako je propala jedna ogromna ljubav. Imao sam 10 godina, a moj mlađi brat pet. Kad čovjeku umre majka, to je velika katastrofa, jer je ona netko s kim se volite svakodnevno. Otac vam nikada na taj način ne povjerava osjećaje. Kada umre, vi zapravo krenete provjeravati svoj odnos sa njim. Što sam stariji, čini mi se da sve više ličim na oca. Kada se umirovio, otac se vratio u svoje selo", ispričao je Goran Bregović i dodao je da Frano ispočetka nije želio u kuću uvesti struju niti vodu te da, kada dođete kod njega, morate razgovarati i nema televizora.

jedini partizan u selu

"Inače, u tom selu je bio jedini koji je otišao u partizane. Ostali su bili u domobranima. Moja mama ga je uvijek zafrkavala kako je u partizane otišao zato što su tamo bile bolje ‘ribe‘. Seoski pop ga je u šali nagovarao da ne ide iz sela, da ostane kod njih umrijeti, jer na groblju nisu imali nijednog partizana. Kuća mu je bila malo izvan sela, u nekom šumarku", kazao je.

Prisjetio se kako je jednom, vraćajući se s neke turneje, iznenada svratio do njega. Nije se mogao najaviti zato što otac nije imao telefon.

 

image

‘Otac bi ponekad s tim svojim seljacima svirao violinu. Često o sebi mislim na taj način‘

Tomislav Krišto/Cropix

"Već je bio pao mrak. Pričao sam i provirio kroz prozor. Otac je sjedio za stolom, pustio tranzistor i pjevao. Sam. Ide pjesma, a on hvata one seljačke kvarte i kvinte. Ponekad bi s tim svojim seljacima svirao violinu. Često o sebi mislim na taj način. Mogu se zamisliti", priznao je Goran Bregović potvrđujući stihove iz pjesme "Oprosti mi pape": "I moj život sada, na tvoj život sliči".

Tako to biva kod mnogih, pa i kod Gorana Bregovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 08:12