StoryEditorOCM
Showbiz‘hoće novce‘

Direktor Croatia Recordsa o skandalu s Youtube kanalom: Maltretiraju nas dvije godine, moramo ih tužiti. Ovo je zlo!

3. studenog 2023. - 15:02

Vijest o gašenju jednog od YouTube kanala Croatia Recordsa postala je jedna od glavnih tema ovih dana, naime, od utorka, 31. listopada ne može se pristupiti službenom Youtube kanalu Croatia Recordsa, a beogradska tvrtka Connect Network stoji iza gašenja. 

Connect Network bavi se zaštitom autorskih prava u kompletnoj digitalnoj sferi, dakle na platformama kao što su Youtube, Spotify, Deezer i sličnim. U svom objavljivačkom timu Connect Network ima preko 50.000 kompozicija i zastupa 84 autora i nositelja autorskih prava među kojima je i obitelj pokojnog Tome Zdravkovića. Jedan od izvođača čija prava navodno štite je i Toma Zdravković, zbog čijih je pjesama i došlo do gašenja kanala.

Između ostalog, radi se o albumu Amire Medunjanin na kojem je 12 obrada Zdravkovićevih pjesama za koje, tvrde iz Connecta, Croatia Records nije imala potrebne dozvole. Sve je, navodno, počelo prošle godine kada su u Connect Networku "naišli na probleme" u ugovorima s izdavačima te da se Croatia Records oglušila na njihove molbe i pokušaje da pronađu mirno rješenje. 

O svemu ovome popričali smo s direktorom naše najstarije izdavačke kuće, Želimirom Babogredacom.

‘Mi još uvijek ne znamo što se točno dogodilo. Od YouTubea smo dobili potvrdu da je sve u redu, samo još nisu vratili kanal. Mi stalno imamo probleme s tim nekim srpskim, nazovimo ih, publisherima. Oni uvijek na neki drugi način objašnjavaju prava i sve ostalo. Mislim da od tamo vjetar puše.

To je tvrtka Connect Network, a iza nje se krije jedan čovjek koji je čudan i s kojim je teško komunicirati. Bitno je da je to samo jedan od naših kanala, a mi ih imamo 50. Tako da nije ovo ništa strašno.‘ kaže nam direktor CroRec i objašnjava svoju stranu priče dalje:  

‘U Srbiji postoji rupa u zakonu koja kaže da možete s nasljednicima autorskih prava dogovarati i to su sve djeca od nekadašnjih autora, a onda oni dobivaju dozvole od njih za ove napade koje rade. Oni iz Connect Networka se predstavljaju kao predstavnici nasljednika i tekstopisaca nekih narodnih pjesama i hoće novce, traže novce, a mi na to ne možemo pristati.

Oni hoće svaki dan pronaći 2-3 pjesme, nevažne, i prijete sa skidanjem s YT kanala. Ucjenjuju nas, to je direktno ucjenjivanje, ne bi li mi razgovarali o nekim novcima. To ne dolazi u obzir, mi imamo čiste ugovore. Kad jednom krenete s takvima razgovarati nema kraja.‘ kaže nam  Babogredac.

Pitamo za autorska prava sporne ploče Amire Medunjanin, kaže nam da imaju sve uredno. 

‘Amira Medunjanin je snimila ploču prije dvije godine gdje je dala čast Silvani Armenulić i Tomi Zdravkoviću, i ploča je izašla u Hrvatskoj po našim zakonima. I njoj su prije dvije godine srušili kanal pa smo ga mi vratili. Mislim da je to internet mjesto za obračune divljaka. 

Connect network nas maltretira već dvije godine. Teško je reći žele li nas kamatariti, mi s takvima ne pričamo. Ali ovo je sada prelilo čašu pa ćemo vidjeti, možda ćemo i pravno reagirati.‘ govori nam  Babogredac.

Zanima nas što će se sada dogoditi s YT kanalom i hoće li išta napraviti vezano za  Connect Network. 

Mi za sve što radimo imamo autorska prava, a što se Tome Zdravkovića tiče, kod nas je samo trećina, pa nisu sve pjesme u nas. Vratit ćemo kanal, naš čovjek to rješava. Mi ćemo vjerojatno poduzeti u Srbiji neki spor protiv njih, moramo ih tužiti jer ovo je zlo.‘ zaključuje direktor Croatie Recordsa. 

image

Zagreb, 120723.
Croatia Records, Dubrava, Makarska ul. 3.
Dusko Lokin, promocija novog albuma Ti samo ti.
Na fotografiji: Zelimir Babogredac.
Foto: Damir Krajac/CROPIX

 

Damir Krajac/Cropix

Upit smo uputili i Connect Networku, no do objave ovog članka nismo dobili odgovor. 

Podsjetimo, Mirko Ćajić iz tvrtke Connect Network d.o.o Beograd, koji potvrđuje kako su YouTube kanal Croatia Records, kao i Jugoton, dobili više od 50 elektronskih opomena od strane Connect Networka i EMDC publishinga, rekao je: 

- Ovo što radi Croatia Records sramotno je i krivično djelo! Ne brišemo mi kanale, nego YouTube. Mi smo samo proslijedili svu dokumentaciju tvrtki Merlin, počevši od CERP-a pa do Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, gdje se jasno vidi da CroRec nije vlasnik spornih fonograma, piše Jutarnji list.

Kao i dokumentaciju za 160 autora koji nikad nisu ni dinara dobili od Croatia Records zbog neregularnog eksploatiranja autorskih i interpretatorskih prava, počevši od obitelji pokojnog Tome Zdravkovića pa nadalje...

Najnoviji slučaj je da su iz Croatia Recordsa objavili glazbu iz filma ‘Toma‘ kao čisto piratsko izdanje na svim digitalnim servisima, naravno ne vidljivo i za područje Srbije. Zar itko misli da je to u redu? - pita Čajić i nastavlja:

- Kontaktirali smo režisera filma ‘Toma‘ Dragana Bjelogrlića, koji nam je potvrdio kako nikad nije dao dopuštenje Croatia Recordsu za eksploatiranje autorskog djela Tome Zdravkovića, a dozvolu im nije dala ni obitelj pokojnog glazbenika. I to nije jedini prekršaj Croatia Recordsa dosad, ima ih bezbroj.

Jer, isto su napravili i s autorom Aleksandrom Koraćem prošle godine, kada su bez dopuštenja autora izdali album pod nazivom ‘Nostalgija‘ izvođača Đanija Stipaničeva, i taj naravno nevidljiv za područje Srbije.

Sve sama piraterija do piraterije... - optužuje Čajić, koji Želimiru Babogredcu, direktoru Croatia Records, zamjera jer, kako tvrdi, ne govori istinu u medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:09