StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024pohod na pantovčak

Slovenska dopisnica iz Zagreba: Ako HDZ skupi većinu u Saboru, mogao bi pokrenuti manevar za smjenu Milanovića

Piše vijesti sd
18. travnja 2024. - 15:29

Dopisnica RTV Slovenije iz Zagreba Tanja Borčić Bernard opširno je komentirala izbore u Hrvatskoj i pojasnila koje su moguće postizborne kalkulacije.

- Nakon izbora svi prvo idu u pobjednički šator, poručila je napomenuvši kako su sve stranke, osim Domovinskog pokreta, poručile da neće ući u Vladu s HDZ-om.

Dodaje kako DP ne želi ući u vladu u kojoj bi bili i predstavnici srpske manjine, koji su bili u vladajućoj koaliciji u prijašnjem mandatu, prenosi Jutarnji list.

- Svašta se može dogoditi, ali od sinoć je poznato da HDZ i SDP danas kreću u pregovore za sastavljanje vlade.

Napominje da SDP sinoć nije priznao poraz, ali smatra da ima male šanse za sastavljanje postizborne koalicije sa samo 42 mandata. Štoviše, stranka Možemo! je prije izbora jasno rekla da se ne vidi u službenoj koaliciji s njima, ističe.

nezrelost političkih aktera

Borčić Bernard napominje da osam stranaka ulazi u Sabor te da neki najavljuju i manjinsku vladu, no ona smatra kako bi to teško moglo funkcionirati.

- To bi zahtijevalo veliku političku zrelost svih političkih aktera, što nismo vidjeli u prošlom sazivu Sabora i ne vjerujem da bi takva vlada mogla potrajati, poručila je.

Ako niti jedna stranka, ni HDZ ni SDP, ne prikupe 76 potpisa za sastavljanje vlade, Bernard Borčić ne isključuje nove parlamentarne izbore.

image

Hrvatska ima problema i u turizmu, koji je jedina gospodarska grana, poput apartmanizacije i sive ekonomije, koja cvjeta, piše Tanja Borčić Bernard

Cropix/ Slobodna Dalmacija

Ne zaboravlja napomenuti da ne zna što neformalni premijerski kandidat SDP-a Zoran Milanović u ovom trenutku on planira učiniti.

- To je pitanje za milijun dolara. Vjerojatno će pokušati pronaći moguće partnere za formiranje vlade lijevog centra. Telefonske linije vjerojatno su se užarile. Ako ne uspije, vjerojatno će se natjecati za novi mandat predsjednika države, ali prerano je za takve prognoze. Nije isključeno da će HDZ, ako skupi većinu u Saboru, pokrenuti nekakav manevar za smjenu predsjednika Republike, komentirala je slovenska dopisnica.

previše oslanjanja na europski novac

U reportaži je nabrojala probleme hrvatskog društva, poput korupcije, inflacije i demografije, na koje birači u predizbornoj kampanji nisu dobili zadovoljavajuće odgovore.

- Najveći problem Hrvatske je što se previše oslanja na europski novac i veći dio troši za javnu infrastrukturu, umjesto da ulaže u razvoj kako bi jednog dana bila samodostatna. Još uvijek previše ovisi o turizmu koji je jedina gospodarska grana. Ima problema i u turizmu, poput apartmanizacije i sive ekonomije, koja cvjeta. Tko bude želio napraviti ozbiljne infrastrukturne promjene morat će se nekome zamjeriti. Plenkoviću to nije uspjelo, odgađao je reformu zdravstva, obrazovanja, a prije svega pravosuđa, rekla je.

Napominje kako Slovenija niti druge zemlje nisu bile teme izborne kampanje.

- To je zato što se Plenković bolje snalazi u vanjskoj politici nego doma, gdje su problemi veći, zaključila je.

image

‘Andrej bolje se snalazi u vanjskoj politici nego doma, gdje su problemi veći‘

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:39