StoryEditorOCM

toplinski valVolonteri pokušavaju spasiti koraljne grebene uz obalu Floride, prijeti im uništenje!

Piše M. I.
16. kolovoza 2023. - 10:07

Brojni ronioci volonteri zaronili su u more oko grebena na Floridi gdje se koralji suočavaju s rastućom prijetnjom uništenja zbog bolesti koja lišava koralje njegove boje i na kraju dovodi do odumiranja.

Zbog velikog toplinskog vala na području Florida Keysa, znanstvenici s tamošnjeg sveučilišta, grupe za obnovu koraljnih grebena i vladine agencije, pokrenuli su herojske napore da spase koralje. Ronioci svakodnevno rone, skupljajući tisuće koralja iz oceanskih rasadnika duž grebena i premještaju ih u hladniju vodu i u divovske spremnike na kopnu.

Centar za spašavanje koralja na Floridi posljednjih je tjedana uspio uzgojiti stotine novih koralja koji pripadaju vrsti kaktusnog koralja u objektu od 185 četvornih metara u kojem se nalazi ukupno 18 vrsta floridskih koralja koje su ugrožene bolešću.

Floridski greben – luk od gotovo 350 milja duž Florida Keysa ključan za riblja staništa, zaštitu od obalnih oluja i lokalno gospodarstvo. No, od ovog lipnja greben je u opasnosti zbpg pretoplog mora koje vodi ka izbjeljivanju koralja i njihovom odumiranju.

Do sada su grebenu bili prijatnja prekomjerni ribolov, bolesti koje donose štetne alge koje je trebalo sastrugati, no sada je toplinski val najveći neprijatelj jer desetkuje koralje.

image

Premještanje koralja

AFP
image

Premještanje koralja u hladnije dijelova mora

AFP
28. travanj 2024 01:45