stdClass Object ( [id] => 1310337 [title] => Iako se površina Jadrana sve brže zagrijava, u dubinama je sve hladnije! Znanstvenici su jako zabrinuti zbog te pojave [alias] => iako-se-povrsina-jadrana-sve-brze-zagrijava-u-dubinama-je-sve-hladnije-znanstvenici-su-jako-zabrinuti-zbog-te-pojave [catid] => 428 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Temperatura Atlantskog oceana kod najjužnije točke Floride je ovih dana prešla 37 stupnjeva Celzijusovih. Meteorolozi kažu da bi to mogla biti najviša temperatura morske vode ikad zabilježena. Naime, ne postoje detaljni podaci o površinskoj temperaturi oceana, ali je studija iz 2020. pokazala da je dosad najviša zabilježena temperatura bila 37,61 stupnjeva u Perzijskom zaljevu.

- Ovo je kao u kadi sa toplom vodom. Ja volim kad je temperatura u kadi oko 37-38 stupnjeva, a to je zabilježeno jučer - izjavio je meterolog Jeff Masters.

Sve ovo, jasno, utječe i na morsku floru i faunu, pa se kod Floride već mogu primjetiti razorni efekti produženog perioda ekstremnih vrućina, koji doprinose izbjeljivanju koraljnih grebena, pa čak i njihovom odumiranju. Inače, Florida Keys je područje poznato po najotpornijim vrstama koralja.

Međutim, nisu samo tropski krajevi ti koji doživljavaju zagrijavanje mora bez presedana. Naime, i Jadransko more je blizu obaranja dosadašnjih rekorda. 

Najviša temperatura mora u Hrvatskoj zabilježena je 30. srpnja 2015. godine na Mljetu u Malom jezeru. kada je izmjereno čak 31.1 stupnjeva. Dana 27. srpnja 2023. taj, doduše specifičnan, lokalitet mjeri 29,2 Celzijusa. Dubrovnik, koji je znao doseći 30,1, je na 27,4, dok je Pula, čiji je rekord 29,4, 18. srpnja izmjerila čak 29! Krčki rekord od 28,5 bi isto mogao biti ugrožen od strane nedavnih 28, kao i onaj splitski od 28,7 sa prošlotjednih 27.

A zapamtite - još nismo ni zakoračili u kolovoz.

---

image
Tin Đudajek
---

Voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo Jakov Dulčić nas je upozorio kako se zadnjih nekoliko desetljeća u Jadranu i Sredozemnom moru uočava porast površinskih temperatura, izraženiji ljeti. Mjerenja površinske temperature mora u području srednjeg Jadrana, od obalnog područja do otvorenog mora, pokazuju da od 1979. godine površinska temperatura mora raste, točnije oscilira oko viših vrijednosti.

- U razdoblju od 1979. do 2015. porast je bio 1.03 Celzijusa, što je u skladu s trendom zagrijavanja površine mora u drugim mediteranskim područjima. No, pozitivni trend je, izraženiji posljednjih nekoliko desetljeća. U razdoblju od 2008. do 2015. temperatura površinskog sloja mora porasla je za 1.25 stupnja, a taj trend snažnog zagrijavanja nastavlja se i dalje, što ne znači da se ne događaju i epizode ohlađivanja površinskog sloja mora. Naprotiv, ekstremne situacije postaju češće, jače i dugotrajnije. Osim toga, zagrijavanje atmosfere zadnjih desetljeća nastupa ranije na globalnoj skali, pa tako i u Jadranu, stoga se i more ranije počinje grijati - upućuje nas Dulčić.

---

image

Jakov Dulcic.
 

Sasa Buric/Cropix
---

No, promjene temperature uočavaju i u dubljim slojevima mora. Dugogodišnja mjerenja u području srednjeg Jadrana, na profilu Split-Gargano, i na profilu Šibenik-Ortona preko Jabučke kotline, koja od pedesetih godina prošlog stoljeća bez prekida provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo, ukazuju da se promjene temperature, kao i saliniteta, događaju u cijelom vodenom stupcu, i to ne jednoznačno.

Naime, zadnjih desetljeća, dok se površinski sloj do dubine od 20 metara zagrijava zbog uglavnom zagrijavanja atmosfere, sloj ispod njega do približno 50 metara dubine blago se, ovisno o području, ohlađuje ili pak ne pokazuje neki značajniji trend. Na većim dubinama ponovno postoji zagrijavanje. Posljedica je to, promjene u cirkulaciji i izmjeni voda između Jadranskog i Sredozemnog mora, što je, pak, direktna posljedica globalnih promjena klime. A Jadran je mali bazen koji vrlo brzo reagira na klimatske promjene.

- Zbog globalnih i hemisferskih promjena u atmosferi, u Jadranu su uočena razdoblja kada je u dubljim slojevima, od 50 do 100 metara, temperatura mora imala negativni trend. U vremenu od 1960. do 1995. zabilježeno je razdoblje klimatski okarakterizirano kao razdoblje slabije izraženih globalnih promjena. Nasuprot tome, recentno razdoblje, počevši od 1995. godine do danas, obilježeno je intenziviranjem klimatskih promjena, čemu je posljedica jačanje cirkulacije i ulaska toplije i slanije sredozemne vode u Jadran. Temperatura mora u dubljim slojevima srednjeg Jadrana u ovom je razdoblju narasla za 0.9 stupnjeva, a počevši od 2008. godine izdvaja se i razdoblje učestalijih i jačih atmosferskih ekstrema.Višegodišnji trendovi temperature mora duž istočne obale Jadrana nisu, međutim, ni prostorno ni sezonski ujednačeni. Tamo gdje je more pliće i pod jačim utjecajem slatke vode, brže reagira na promjene. Na sezonskoj skali najizraženije promjene bilježe se u proljeće i ljeti - iznosi znanstvenik.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ove promjene temperatura u dubljim slojevima stručnjake brinu znatno više od zagrijavanja površinskih voda su, zbog onoga što uzlazni trend rasta temperatura znači za morski svijet i kakve mu promjene donosi. Naime, još prije dva desetljeća sloj vode koji odvaja topliji gornji od onog hladnijeg donjeg dijela, takozvana termoklina, razvijala se na dvadesetak metara dubine, dok danas zagrijana površinska voda tone spuštajući sloj termokline i do 50 metara ispod površine. Ribe se tome prilagođavaju spuštajući se u hladnije dublje vode, no organizmi pričvršćeni za stijene, kakvi su koralji i spužve, ostaju izloženi povećanoj temperaturi, ugibajući u takvim uvjetima već nakon mjesec dana.

Kod nas je to donedavno bilo manje izraženo nego u drugim, južnijim dijelovima Mediterana, no i jadranski se koralj posljednjih godina našao u opasnosti od procesa odumiranja uslijed povišenja temperature. Riječ je, opet, o zloglasnom izbjeljivanju, koje bi u budućnosti moglo potpuno dokrajčiti i znameniti Veliki koraljni greben u Australiji. Ovaj fenomen je nekad bio karakteristika toplih tropskih mora, ali se sada širi, kako se i drugdje temperature povećavaju. Izraženija toplina mora, naime, najviše ugrožava alge zooksantele koje žive u simbiozi s polipom koralja, koristeći produkte metabolizma polipa, a zauzvrat fotosintezom, pomoću hranjivi tvari, sunčeve svjetlosti i CO2 stvaraju polipu hranu – šećere i lipide.

Simbioza podrazumijeva iznimno među-ovisan odnos i s nestankom alge uslijed povišenja temperature polipi, kojima alge inače daju i njihove lijepe boje, ostaju bez svojeg glavnog izvora hrane i postaju prozirni i ranjivi. U velikom broju slučajeva zbog osjetljivosti na razne bolesti uskoro potom ugiba i sam polip, pa umjesto živog koralja ostaje skelet preko kojeg počinju rasti drugi organizmi.

Jadranski koralji donedavno su bili manje ugroženi no oni u zapadnijem dijelu Mediterana, gdje zbog hladnijeg mora obitavaju na manjim dubinama, primjerice 20 metara ispod površine. Ipak, upravo zbog toga su kod naglih porasta temperatura pretrpjeli i veću štetu.

---

image
Božidar Vukičević/cropix/
---

Svakog kasnog proljeća i ljeta u moru dolazi do pojave termokline; sloja koji odvaja gornji topliji od donjeg hladnijeg dijela mora, a u kojem se temperatura mijenja s dubinom, odnosno uslijed kojeg zagrijana površinska voda počinje tonuti prema dubljim dijelovima mora. Prije 20-tak godina termoklina se razvijala na 20 metara dubine, ali danas se zbog klimatskih promjena spušta puno dublje; i do 50 metara ispod površine.

- Zbog povećanja temperature u dubljem "pojasu" mora pate morski organizmi koji ga nastanjuju. I dok ribe mogu pobjeći u još dublje, hladnije dijelove, životinje koje su pričvršćene za stijene, poput koralja i spužvi, već nakon mjesec dana izloženosti povećanoj temperaturi počinju ugibati. Na taj način povećanje temperature dubljih slojeva mora ne ugrožava samo koralje i spužve, već i cijeli podmorski svijet. Tako su se zbog toplijeg mora u Jadran u većoj mjeri naselili novi stanovnici koji su ihtiolozima pokazatelji zatopljenja morske vode. Kao indikator koristi se i riba kostorog Balistes capriscus, čija se brojnost, kao autohtone vrste, značajno povećala - pojašnjava Dulčić.

---

image

Balistes Capriscus

Benoit Bacou/Photononstop Via Afp
---

Za višim temperaturama u Mediteran su, pa i u Jadran, posljednjih desetak godina u većem broju počele dolaziti i tropske vrste riba. Mediteran već neko vrijeme prolazi kroz drastične i brze promjene svoje faune, poglavito u njegovom istočnom dijelu. Mnoge od ovih novih vrsta riba sada značajno doprinose bioraznolikosti istočnog bazena Mediteranskog mora.

Sve veća pozornost posvećuje se fenomenu vrsta koje su prodrle iz Crvenog u Sredozemno more (“lesepsijske migracije”), ali postoje i osvajači drugog podrijetla, osobito iz područja tropskog Atlantika, koji u Mediteran dolaze kao posljedica prirodne invazije kroz Gibraltar, ili unosa, slučajnog ili namjernog, od strane čovjeka. Prije svega to je srebrenoprugasta četverozupka Lagocephalus sceleratus, vrlo otrovna i smrtonosna, ali riba koju osobito vole konzumirati Japanci, kao jelo pod imenom “fugu”, i koju treba pripremati uz veliki oprez. Ta riba, zajedno sa nekim drugim vrstama iz Crvenog mora, danas čini gotovo polovicu ulova u priobalnom ribolovu na Cipru i Turskoj, a kod nas se već više puta našla u mrežama na području južnog Jadrana. Zabranjena je njena konzumacija u svim zemljama EU.

---

image

Lagocephalus sceleratus

Paulo De Oliveira/Biosphoto Via Afp
---

Zahvaljujući temperaturnim promjenama u sve dijelove Jadrana proširila se, zatim, i riba papigača Sparisoma cretense, do prije dva desetljeća pronalažena samo na jadranskom jugu. Zatim, tu je i izrazito invazivna tamna mramornica Siganus luridus (koja je, čini se, uspostavila svoju populaciju u cijelom Jadranu), plavotočkasta trumpetača Fistularia commersonii koja se ubraja među 100 "najgorih" invazivnih vrsta u europskim vodama, kao i još nekoliko vrsta riba i rakova.

U Mediteranu, njegovom istočnom dijelu, sve češća je riba vatrenjača Pterois miles, izuzetno invazivna vrsta, koja već sada uzrokuje brojne problem u istočnom Sredozemlju. Zabilježena je nekoliko puta u Jadranskom moru. Posebno se može istaknuti primjer strijelke Pomatomus saltator, koja je praktički doživjela eksploziju populacije u Jadranu, te je nekoć kao isključivi, ali i rijetki stanovnik južnog Jadrana, danas prisutna diljem naše obale, s posebno značajnom i rezidentnom populacijom na području Istre. Iako je temperatura vjerojatno jedan od čimbenika uspjeha ove vrste, vjerojatno se radi o sinergiji različitih faktora koji su pridonijeli njenom širenjuprema sjevernom dijelu Jadrana.

---

image

Pterois miles

Ibrahim Chalhoub/Afp
---

- Promjena ima i u ponašanju jadranskih komercijalnih vrsta ribe. Recimo, palamida i skuša se iz toplijih voda povlače i dulje borave u dubljim, hladnijim dijelovima mora. Kod papaline, vrste koja obitava u hladnijim vodama, predviđa se poremećaj u intenzitetu mriješćenja podignu li se temperature iznad raspona u kojemu se ono odvija. Poremećaja ima i kod srdele koja je produljila, čini se, sezonu mriješćenja. Sve te promjene mogu imati dramatične socio-ekonomske učinke na ribarstvo, kao i na hranidbeni lanac i bioraznolikost, proizvodeći nestabilnosti unutar cjelokupnog morskog ekosustava - upozorava nas sugovornik.

---

Hidrologinja dr. sc. Tatjana Vujnović, voditeljica Službe za hidrološke studije, analize i prognoze o temperaturama rijeka:

Analiza podataka temperature naših rijeka Save, Krke i Neretve, izmjerenih na hidrološkim postajama Zagreb (rijeka Sava), NP Krka (rijeka Krka) i Metković (rijeka Neretva) trenutno pokazuje kako nema većih odstupanja od prosjeka, osim u siječnju i veljači 2023. za rijeku Savu.

U nastavku se nalazi detaljnija analiza pri čemu treba voditi računa kako su mjerenja temperature na navedenim postajama na rijeci Savi i Neretvi započela 1948., a na Krki 2011. godine. Grafikoni prikazuju minimalne (sivo), prosječne (crna linija) i maksimalne mjesečne vrijednosti temperature (žuto) za cijeli period mjerenja, te mjesečne prosjeke temperature za 2023. godinu (crvene linije).

{embed_photo}6093923{/embed_photo}

Sava kod Zagreba je u prva četiri mjeseca ove godine bila iznimno topla. Temperatura je bila iznad višegodišnjeg prosjeka (za razdoblje 1948. – 2022.), a u siječnju i veljači 2023. premašene su dosadašnje maksimalne vrijednosti. Od mjeseca svibnja 2023. temperatura Save bila je hladnija od višegodišnjeg prosjeka.

{embed_photo}6093924{/embed_photo}{embed_photo}6093925{/embed_photo}

Na Krki i Neretvi temperature su tijekom siječnja 2023. bile iznad višegodišnjeg prosjeka, ali nisu premašivale maksimalne vrijednosti.

Neretva je gotovo tijekom cijele 2023. blago toplija od prosjeka, osim u lipnju kada je bila malo hladnija od prosjeka.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neće na dobro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => neće na dobro 2 0 10965 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-27 15:19:11 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marin Prvan/SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-28 06:10:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-28 06:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 428 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--vijesti [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Vijesti [menu-meta_description] => Novosti iz ribolova, podvodnog ribolova, nautike, jedrenja, brodogradnje, ronjenja i zaštite okoliša. Donosimo i vijesti za pomorce, izvještaje s akcija čišćenja mora te rezultate znanstvenih istraživanja vezanih uz more. [menu-meta_keywords] => more, nautika, jedrenje, ribolov, podvodni ribolov, ronjenje, pomorci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Iako se površina Jadrana sve brže zagrijava, u dubinama je sve hladnije! Znanstvenici su jako zabrinuti zbog te pojave [metakey] => Tatjana Vujnović, temperature mora, temperature rijeka, hrvatska, jakov dulčić, VRUČINE, Jadran, dno, invazivne, Sava [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/27\/18054370.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25344440.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25344441.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25344442.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25344820.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/15563964.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25345158.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25345159.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25345160.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/25301609.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/27\/23703727.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/ Cropix","DHMZ graf","DHMZ graf","DHMZ graf","Tin \u0110udajek","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Benoit Bacou\/Photononstop Via Afp","Paulo De Oliveira\/Biosphoto Via Afp","Ibrahim Chalhoub\/Afp","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/cropix\/","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","

Jakov Dul\u010di\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Balistes Capriscus<\/p>","

Lagocephalus sceleratus<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1240","hd_18054370_1920.jpg":"1920x1080","k_18054370_1280.jpg":"1280x1280","k_18054370_1024.jpg":"1024x1024","k_18054370_640.jpg":"640x640","k_18054370_480.jpg":"480x480","k_18054370_340.jpg":"340x340","k_18054370_220.jpg":"220x220","o_18054370_1280.jpg":"1280x826","o_18054370_1024.jpg":"1024x661","o_18054370_640.jpg":"640x413","o_18054370_480.jpg":"480x310","o_18054370_340.jpg":"340x219","o_18054370_220.jpg":"220x142","h_18054370_1280.jpg":"1280x854","h_18054370_1024.jpg":"1024x683","h_18054370_640.jpg":"640x427","h_18054370_480.jpg":"480x320","h_18054370_340.jpg":"340x227","h_18054370_220.jpg":"220x147","pp_18054370_1280.jpg":"1280x1628","pp_18054370_1024.jpg":"1024x1303","pp_18054370_640.jpg":"640x814","pp_18054370_480.jpg":"480x611","pp_18054370_340.jpg":"340x432","pp_18054370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x665","hd_25344440_1920.jpg":"1920x1080","k_25344440_1280.jpg":"1280x1280","k_25344440_1024.jpg":"1024x1024","k_25344440_640.jpg":"640x640","k_25344440_480.jpg":"480x480","k_25344440_340.jpg":"340x340","k_25344440_220.jpg":"220x220","o_25344440_1280.jpg":"1280x443","o_25344440_1024.jpg":"1024x354","o_25344440_640.jpg":"640x221","o_25344440_480.jpg":"480x166","o_25344440_340.jpg":"340x117","o_25344440_220.jpg":"220x76","h_25344440_1280.jpg":"1280x854","h_25344440_1024.jpg":"1024x683","h_25344440_640.jpg":"640x427","h_25344440_480.jpg":"480x320","h_25344440_340.jpg":"340x227","h_25344440_220.jpg":"220x147","pp_25344440_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344440_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344440_640.jpg":"640x814","pp_25344440_480.jpg":"480x611","pp_25344440_340.jpg":"340x432","pp_25344440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x665","hd_25344441_1920.jpg":"1920x1080","k_25344441_1280.jpg":"1280x1280","k_25344441_1024.jpg":"1024x1024","k_25344441_640.jpg":"640x640","k_25344441_480.jpg":"480x480","k_25344441_340.jpg":"340x340","k_25344441_220.jpg":"220x220","o_25344441_1280.jpg":"1280x443","o_25344441_1024.jpg":"1024x354","o_25344441_640.jpg":"640x221","o_25344441_480.jpg":"480x166","o_25344441_340.jpg":"340x117","o_25344441_220.jpg":"220x76","h_25344441_1280.jpg":"1280x854","h_25344441_1024.jpg":"1024x683","h_25344441_640.jpg":"640x427","h_25344441_480.jpg":"480x320","h_25344441_340.jpg":"340x227","h_25344441_220.jpg":"220x147","pp_25344441_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344441_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344441_640.jpg":"640x814","pp_25344441_480.jpg":"480x611","pp_25344441_340.jpg":"340x432","pp_25344441_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1919x665","hd_25344442_1920.jpg":"1920x1080","k_25344442_1280.jpg":"1280x1280","k_25344442_1024.jpg":"1024x1024","k_25344442_640.jpg":"640x640","k_25344442_480.jpg":"480x480","k_25344442_340.jpg":"340x340","k_25344442_220.jpg":"220x220","o_25344442_1280.jpg":"1280x443","o_25344442_1024.jpg":"1024x354","o_25344442_640.jpg":"640x221","o_25344442_480.jpg":"480x166","o_25344442_340.jpg":"340x117","o_25344442_220.jpg":"220x76","h_25344442_1280.jpg":"1280x854","h_25344442_1024.jpg":"1024x683","h_25344442_640.jpg":"640x427","h_25344442_480.jpg":"480x320","h_25344442_340.jpg":"340x227","h_25344442_220.jpg":"220x147","pp_25344442_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344442_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344442_640.jpg":"640x814","pp_25344442_480.jpg":"480x611","pp_25344442_340.jpg":"340x432","pp_25344442_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_25344820_1920.jpg":"1920x1080","k_25344820_1280.jpg":"1280x1280","k_25344820_1024.jpg":"1024x1024","k_25344820_640.jpg":"640x640","k_25344820_480.jpg":"480x480","k_25344820_340.jpg":"340x340","k_25344820_220.jpg":"220x220","o_25344820_1280.jpg":"1280x960","o_25344820_1024.jpg":"1024x768","o_25344820_640.jpg":"640x480","o_25344820_480.jpg":"480x360","o_25344820_340.jpg":"340x255","o_25344820_220.jpg":"220x165","h_25344820_1280.jpg":"1280x854","h_25344820_1024.jpg":"1024x683","h_25344820_640.jpg":"640x427","h_25344820_480.jpg":"480x320","h_25344820_340.jpg":"340x227","h_25344820_220.jpg":"220x147","pp_25344820_1280.jpg":"1280x1628","pp_25344820_1024.jpg":"1024x1303","pp_25344820_640.jpg":"640x814","pp_25344820_480.jpg":"480x611","pp_25344820_340.jpg":"340x432","pp_25344820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1315","hd_15563964_1920.jpg":"1920x1080","k_15563964_1280.jpg":"1280x1280","k_15563964_1024.jpg":"1024x1024","k_15563964_640.jpg":"640x640","k_15563964_480.jpg":"480x480","k_15563964_340.jpg":"340x340","k_15563964_220.jpg":"220x220","o_15563964_1280.jpg":"1280x876","o_15563964_1024.jpg":"1024x701","o_15563964_640.jpg":"640x438","o_15563964_480.jpg":"480x328","o_15563964_340.jpg":"340x232","o_15563964_220.jpg":"220x150","h_15563964_1280.jpg":"1280x854","h_15563964_1024.jpg":"1024x683","h_15563964_640.jpg":"640x427","h_15563964_480.jpg":"480x320","h_15563964_340.jpg":"340x227","h_15563964_220.jpg":"220x147","pp_15563964_1280.jpg":"1280x1628","pp_15563964_1024.jpg":"1024x1303","pp_15563964_640.jpg":"640x814","pp_15563964_480.jpg":"480x611","pp_15563964_340.jpg":"340x432","pp_15563964_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x631","hd_25345158_1920.jpg":"1920x1080","k_25345158_1280.jpg":"1280x1280","k_25345158_1024.jpg":"1024x1024","k_25345158_640.jpg":"640x640","k_25345158_480.jpg":"480x480","k_25345158_340.jpg":"340x340","k_25345158_220.jpg":"220x220","o_25345158_1280.jpg":"1280x788","o_25345158_1024.jpg":"1024x631","o_25345158_640.jpg":"640x394","o_25345158_480.jpg":"480x295","o_25345158_340.jpg":"340x209","o_25345158_220.jpg":"220x135","h_25345158_1280.jpg":"1280x854","h_25345158_1024.jpg":"1024x683","h_25345158_640.jpg":"640x427","h_25345158_480.jpg":"480x320","h_25345158_340.jpg":"340x227","h_25345158_220.jpg":"220x147","pp_25345158_1280.jpg":"1280x1628","pp_25345158_1024.jpg":"1024x1303","pp_25345158_640.jpg":"640x814","pp_25345158_480.jpg":"480x611","pp_25345158_340.jpg":"340x432","pp_25345158_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x668","hd_25345159_1920.jpg":"1920x1080","k_25345159_1280.jpg":"1280x1280","k_25345159_1024.jpg":"1024x1024","k_25345159_640.jpg":"640x640","k_25345159_480.jpg":"480x480","k_25345159_340.jpg":"340x340","k_25345159_220.jpg":"220x220","o_25345159_1280.jpg":"1280x835","o_25345159_1024.jpg":"1024x668","o_25345159_640.jpg":"640x417","o_25345159_480.jpg":"480x313","o_25345159_340.jpg":"340x221","o_25345159_220.jpg":"220x143","h_25345159_1280.jpg":"1280x854","h_25345159_1024.jpg":"1024x683","h_25345159_640.jpg":"640x427","h_25345159_480.jpg":"480x320","h_25345159_340.jpg":"340x227","h_25345159_220.jpg":"220x147","pp_25345159_1280.jpg":"1280x1628","pp_25345159_1024.jpg":"1024x1303","pp_25345159_640.jpg":"640x814","pp_25345159_480.jpg":"480x611","pp_25345159_340.jpg":"340x432","pp_25345159_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25345160_1920.jpg":"1920x1080","k_25345160_1280.jpg":"1280x1280","k_25345160_1024.jpg":"1024x1024","k_25345160_640.jpg":"640x640","k_25345160_480.jpg":"480x480","k_25345160_340.jpg":"340x340","k_25345160_220.jpg":"220x220","o_25345160_1280.jpg":"1280x852","o_25345160_1024.jpg":"1024x682","o_25345160_640.jpg":"640x426","o_25345160_480.jpg":"480x319","o_25345160_340.jpg":"340x226","o_25345160_220.jpg":"220x146","h_25345160_1280.jpg":"1280x854","h_25345160_1024.jpg":"1024x683","h_25345160_640.jpg":"640x427","h_25345160_480.jpg":"480x320","h_25345160_340.jpg":"340x227","h_25345160_220.jpg":"220x147","pp_25345160_1280.jpg":"1280x1628","pp_25345160_1024.jpg":"1024x1303","pp_25345160_640.jpg":"640x814","pp_25345160_480.jpg":"480x611","pp_25345160_340.jpg":"340x432","pp_25345160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25301609_1920.jpg":"1920x1080","k_25301609_1280.jpg":"1280x1280","k_25301609_1024.jpg":"1024x1024","k_25301609_640.jpg":"640x640","k_25301609_480.jpg":"480x480","k_25301609_340.jpg":"340x340","k_25301609_220.jpg":"220x220","o_25301609_1280.jpg":"1280x852","o_25301609_1024.jpg":"1024x682","o_25301609_640.jpg":"640x426","o_25301609_480.jpg":"480x319","o_25301609_340.jpg":"340x226","o_25301609_220.jpg":"220x146","h_25301609_1280.jpg":"1280x854","h_25301609_1024.jpg":"1024x683","h_25301609_640.jpg":"640x427","h_25301609_480.jpg":"480x320","h_25301609_340.jpg":"340x227","h_25301609_220.jpg":"220x147","pp_25301609_1280.jpg":"1280x1628","pp_25301609_1024.jpg":"1024x1303","pp_25301609_640.jpg":"640x814","pp_25301609_480.jpg":"480x611","pp_25301609_340.jpg":"340x432","pp_25301609_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_23703727_1920.jpg":"1920x1080","k_23703727_1280.jpg":"1280x1280","k_23703727_1024.jpg":"1024x1024","k_23703727_640.jpg":"640x640","k_23703727_480.jpg":"480x480","k_23703727_340.jpg":"340x340","k_23703727_220.jpg":"220x220","o_23703727_1280.jpg":"1280x820","o_23703727_1024.jpg":"1024x656","o_23703727_640.jpg":"640x410","o_23703727_480.jpg":"480x307","o_23703727_340.jpg":"340x217","o_23703727_220.jpg":"220x141","h_23703727_1280.jpg":"1280x854","h_23703727_1024.jpg":"1024x683","h_23703727_640.jpg":"640x427","h_23703727_480.jpg":"480x320","h_23703727_340.jpg":"340x227","h_23703727_220.jpg":"220x147","pp_23703727_1280.jpg":"1280x1628","pp_23703727_1024.jpg":"1024x1303","pp_23703727_640.jpg":"640x814","pp_23703727_480.jpg":"480x611","pp_23703727_340.jpg":"340x432","pp_23703727_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14935295 Threads: 3 Questions: 3144121073 Slow queries: 7010234 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234842071 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/vijesti ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 428 [name] => Vijesti [alias] => vijesti [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/vijesti ) ) [link] => /om/vijesti/iako-se-povrsina-jadrana-sve-brze-zagrijava-u-dubinama-je-sve-hladnije-znanstvenici-su-jako-zabrinuti-zbog-te-pojave-1310337 [printLink] => /om/vijesti/iako-se-povrsina-jadrana-sve-brze-zagrijava-u-dubinama-je-sve-hladnije-znanstvenici-su-jako-zabrinuti-zbog-te-pojave-1310337?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 724736 [name] => Tatjana Vujnović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-28 08:12:28 [main_article_id] => 0 [alias] => tatjana-vujnovic [link] => /tag/tatjana-vujnovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394449 [name] => temperature mora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => temperature-mora [link] => /tag/temperature-mora ) [2] => stdClass Object ( [id] => 724737 [name] => temperature rijeka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-28 08:12:28 [main_article_id] => 0 [alias] => temperature-rijeka [link] => /tag/temperature-rijeka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 283328 [name] => hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska [link] => /tag/hrvatska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 476071 [name] => jakov dulčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jakov-dulcic [link] => /tag/jakov-dulcic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 480932 [name] => VRUČINE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrucine [link] => /tag/vrucine ) [6] => stdClass Object ( [id] => 394374 [name] => Jadran [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadran [link] => /tag/jadran ) [7] => stdClass Object ( [id] => 724738 [name] => dno [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-28 08:12:28 [main_article_id] => 0 [alias] => dno-0 [link] => /tag/dno-0 ) [8] => stdClass Object ( [id] => 724739 [name] => invazivne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-28 08:12:28 [main_article_id] => 0 [alias] => invazivne-0 [link] => /tag/invazivne-0 ) [9] => stdClass Object ( [id] => 289530 [name] => sava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sava [link] => /tag/sava ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neće na dobro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iako se površina Jadrana sve brže zagrijava, u dubinama je sve hladnije! Znanstvenici su jako zabrinuti zbog te pojave [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-05-52-31-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/18054370.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/18054370.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25344440.jpg [title] => DHMZ graf ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25344441.jpg [title] => DHMZ graf ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25344442.jpg [title] => DHMZ graf ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25344820.jpg [title] => Tin Đudajek ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/15563964.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Jakov Dulčić
 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25345158.jpg [title] => Benoit Bacou/Photononstop Via Afp

Balistes Capriscus

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25345159.jpg [title] => Paulo De Oliveira/Biosphoto Via Afp

Lagocephalus sceleratus

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25345160.jpg [title] => Ibrahim Chalhoub/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/25301609.jpg [title] => Božidar Vukičević/cropix/ ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/27/23703727.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Temperatura Atlantskog oceana kod najjužnije točke Floride je ovih dana prešla 37 stupnjeva Celzijusovih. Meteorolozi kažu da bi to mogla biti najviša temperatura morske vode ikad zabilježena. Naime, ne postoje detaljni podaci o površinskoj temperaturi oceana, ali je studija iz 2020. pokazala da je dosad najviša zabilježena temperatura bila 37,61 stupnjeva u Perzijskom zaljevu.

- Ovo je kao u kadi sa toplom vodom. Ja volim kad je temperatura u kadi oko 37-38 stupnjeva, a to je zabilježeno jučer - izjavio je meterolog Jeff Masters.

Sve ovo, jasno, utječe i na morsku floru i faunu, pa se kod Floride već mogu primjetiti razorni efekti produženog perioda ekstremnih vrućina, koji doprinose izbjeljivanju koraljnih grebena, pa čak i njihovom odumiranju. Inače, Florida Keys je područje poznato po najotpornijim vrstama koralja.

Međutim, nisu samo tropski krajevi ti koji doživljavaju zagrijavanje mora bez presedana. Naime, i Jadransko more je blizu obaranja dosadašnjih rekorda. 

Najviša temperatura mora u Hrvatskoj zabilježena je 30. srpnja 2015. godine na Mljetu u Malom jezeru. kada je izmjereno čak 31.1 stupnjeva. Dana 27. srpnja 2023. taj, doduše specifičnan, lokalitet mjeri 29,2 Celzijusa. Dubrovnik, koji je znao doseći 30,1, je na 27,4, dok je Pula, čiji je rekord 29,4, 18. srpnja izmjerila čak 29! Krčki rekord od 28,5 bi isto mogao biti ugrožen od strane nedavnih 28, kao i onaj splitski od 28,7 sa prošlotjednih 27.

A zapamtite - još nismo ni zakoračili u kolovoz.

---

image
Tin Đudajek
---

Voditelj Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo Jakov Dulčić nas je upozorio kako se zadnjih nekoliko desetljeća u Jadranu i Sredozemnom moru uočava porast površinskih temperatura, izraženiji ljeti. Mjerenja površinske temperature mora u području srednjeg Jadrana, od obalnog područja do otvorenog mora, pokazuju da od 1979. godine površinska temperatura mora raste, točnije oscilira oko viših vrijednosti.

- U razdoblju od 1979. do 2015. porast je bio 1.03 Celzijusa, što je u skladu s trendom zagrijavanja površine mora u drugim mediteranskim područjima. No, pozitivni trend je, izraženiji posljednjih nekoliko desetljeća. U razdoblju od 2008. do 2015. temperatura površinskog sloja mora porasla je za 1.25 stupnja, a taj trend snažnog zagrijavanja nastavlja se i dalje, što ne znači da se ne događaju i epizode ohlađivanja površinskog sloja mora. Naprotiv, ekstremne situacije postaju češće, jače i dugotrajnije. Osim toga, zagrijavanje atmosfere zadnjih desetljeća nastupa ranije na globalnoj skali, pa tako i u Jadranu, stoga se i more ranije počinje grijati - upućuje nas Dulčić.

---

image

Jakov Dulcic.
 

Sasa Buric/Cropix
---

No, promjene temperature uočavaju i u dubljim slojevima mora. Dugogodišnja mjerenja u području srednjeg Jadrana, na profilu Split-Gargano, i na profilu Šibenik-Ortona preko Jabučke kotline, koja od pedesetih godina prošlog stoljeća bez prekida provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo, ukazuju da se promjene temperature, kao i saliniteta, događaju u cijelom vodenom stupcu, i to ne jednoznačno.

Naime, zadnjih desetljeća, dok se površinski sloj do dubine od 20 metara zagrijava zbog uglavnom zagrijavanja atmosfere, sloj ispod njega do približno 50 metara dubine blago se, ovisno o području, ohlađuje ili pak ne pokazuje neki značajniji trend. Na većim dubinama ponovno postoji zagrijavanje. Posljedica je to, promjene u cirkulaciji i izmjeni voda između Jadranskog i Sredozemnog mora, što je, pak, direktna posljedica globalnih promjena klime. A Jadran je mali bazen koji vrlo brzo reagira na klimatske promjene.

- Zbog globalnih i hemisferskih promjena u atmosferi, u Jadranu su uočena razdoblja kada je u dubljim slojevima, od 50 do 100 metara, temperatura mora imala negativni trend. U vremenu od 1960. do 1995. zabilježeno je razdoblje klimatski okarakterizirano kao razdoblje slabije izraženih globalnih promjena. Nasuprot tome, recentno razdoblje, počevši od 1995. godine do danas, obilježeno je intenziviranjem klimatskih promjena, čemu je posljedica jačanje cirkulacije i ulaska toplije i slanije sredozemne vode u Jadran. Temperatura mora u dubljim slojevima srednjeg Jadrana u ovom je razdoblju narasla za 0.9 stupnjeva, a počevši od 2008. godine izdvaja se i razdoblje učestalijih i jačih atmosferskih ekstrema.Višegodišnji trendovi temperature mora duž istočne obale Jadrana nisu, međutim, ni prostorno ni sezonski ujednačeni. Tamo gdje je more pliće i pod jačim utjecajem slatke vode, brže reagira na promjene. Na sezonskoj skali najizraženije promjene bilježe se u proljeće i ljeti - iznosi znanstvenik.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ove promjene temperatura u dubljim slojevima stručnjake brinu znatno više od zagrijavanja površinskih voda su, zbog onoga što uzlazni trend rasta temperatura znači za morski svijet i kakve mu promjene donosi. Naime, još prije dva desetljeća sloj vode koji odvaja topliji gornji od onog hladnijeg donjeg dijela, takozvana termoklina, razvijala se na dvadesetak metara dubine, dok danas zagrijana površinska voda tone spuštajući sloj termokline i do 50 metara ispod površine. Ribe se tome prilagođavaju spuštajući se u hladnije dublje vode, no organizmi pričvršćeni za stijene, kakvi su koralji i spužve, ostaju izloženi povećanoj temperaturi, ugibajući u takvim uvjetima već nakon mjesec dana.

Kod nas je to donedavno bilo manje izraženo nego u drugim, južnijim dijelovima Mediterana, no i jadranski se koralj posljednjih godina našao u opasnosti od procesa odumiranja uslijed povišenja temperature. Riječ je, opet, o zloglasnom izbjeljivanju, koje bi u budućnosti moglo potpuno dokrajčiti i znameniti Veliki koraljni greben u Australiji. Ovaj fenomen je nekad bio karakteristika toplih tropskih mora, ali se sada širi, kako se i drugdje temperature povećavaju. Izraženija toplina mora, naime, najviše ugrožava alge zooksantele koje žive u simbiozi s polipom koralja, koristeći produkte metabolizma polipa, a zauzvrat fotosintezom, pomoću hranjivi tvari, sunčeve svjetlosti i CO2 stvaraju polipu hranu – šećere i lipide.

Simbioza podrazumijeva iznimno među-ovisan odnos i s nestankom alge uslijed povišenja temperature polipi, kojima alge inače daju i njihove lijepe boje, ostaju bez svojeg glavnog izvora hrane i postaju prozirni i ranjivi. U velikom broju slučajeva zbog osjetljivosti na razne bolesti uskoro potom ugiba i sam polip, pa umjesto živog koralja ostaje skelet preko kojeg počinju rasti drugi organizmi.

Jadranski koralji donedavno su bili manje ugroženi no oni u zapadnijem dijelu Mediterana, gdje zbog hladnijeg mora obitavaju na manjim dubinama, primjerice 20 metara ispod površine. Ipak, upravo zbog toga su kod naglih porasta temperatura pretrpjeli i veću štetu.

---

image
Božidar Vukičević/cropix/
---

Svakog kasnog proljeća i ljeta u moru dolazi do pojave termokline; sloja koji odvaja gornji topliji od donjeg hladnijeg dijela mora, a u kojem se temperatura mijenja s dubinom, odnosno uslijed kojeg zagrijana površinska voda počinje tonuti prema dubljim dijelovima mora. Prije 20-tak godina termoklina se razvijala na 20 metara dubine, ali danas se zbog klimatskih promjena spušta puno dublje; i do 50 metara ispod površine.

- Zbog povećanja temperature u dubljem "pojasu" mora pate morski organizmi koji ga nastanjuju. I dok ribe mogu pobjeći u još dublje, hladnije dijelove, životinje koje su pričvršćene za stijene, poput koralja i spužvi, već nakon mjesec dana izloženosti povećanoj temperaturi počinju ugibati. Na taj način povećanje temperature dubljih slojeva mora ne ugrožava samo koralje i spužve, već i cijeli podmorski svijet. Tako su se zbog toplijeg mora u Jadran u većoj mjeri naselili novi stanovnici koji su ihtiolozima pokazatelji zatopljenja morske vode. Kao indikator koristi se i riba kostorog Balistes capriscus, čija se brojnost, kao autohtone vrste, značajno povećala - pojašnjava Dulčić.

---

image

Balistes Capriscus

Benoit Bacou/Photononstop Via Afp
---

Za višim temperaturama u Mediteran su, pa i u Jadran, posljednjih desetak godina u većem broju počele dolaziti i tropske vrste riba. Mediteran već neko vrijeme prolazi kroz drastične i brze promjene svoje faune, poglavito u njegovom istočnom dijelu. Mnoge od ovih novih vrsta riba sada značajno doprinose bioraznolikosti istočnog bazena Mediteranskog mora.

Sve veća pozornost posvećuje se fenomenu vrsta koje su prodrle iz Crvenog u Sredozemno more (“lesepsijske migracije”), ali postoje i osvajači drugog podrijetla, osobito iz područja tropskog Atlantika, koji u Mediteran dolaze kao posljedica prirodne invazije kroz Gibraltar, ili unosa, slučajnog ili namjernog, od strane čovjeka. Prije svega to je srebrenoprugasta četverozupka Lagocephalus sceleratus, vrlo otrovna i smrtonosna, ali riba koju osobito vole konzumirati Japanci, kao jelo pod imenom “fugu”, i koju treba pripremati uz veliki oprez. Ta riba, zajedno sa nekim drugim vrstama iz Crvenog mora, danas čini gotovo polovicu ulova u priobalnom ribolovu na Cipru i Turskoj, a kod nas se već više puta našla u mrežama na području južnog Jadrana. Zabranjena je njena konzumacija u svim zemljama EU.

---

image

Lagocephalus sceleratus

Paulo De Oliveira/Biosphoto Via Afp
---

Zahvaljujući temperaturnim promjenama u sve dijelove Jadrana proširila se, zatim, i riba papigača Sparisoma cretense, do prije dva desetljeća pronalažena samo na jadranskom jugu. Zatim, tu je i izrazito invazivna tamna mramornica Siganus luridus (koja je, čini se, uspostavila svoju populaciju u cijelom Jadranu), plavotočkasta trumpetača Fistularia commersonii koja se ubraja među 100 "najgorih" invazivnih vrsta u europskim vodama, kao i još nekoliko vrsta riba i rakova.

U Mediteranu, njegovom istočnom dijelu, sve češća je riba vatrenjača Pterois miles, izuzetno invazivna vrsta, koja već sada uzrokuje brojne problem u istočnom Sredozemlju. Zabilježena je nekoliko puta u Jadranskom moru. Posebno se može istaknuti primjer strijelke Pomatomus saltator, koja je praktički doživjela eksploziju populacije u Jadranu, te je nekoć kao isključivi, ali i rijetki stanovnik južnog Jadrana, danas prisutna diljem naše obale, s posebno značajnom i rezidentnom populacijom na području Istre. Iako je temperatura vjerojatno jedan od čimbenika uspjeha ove vrste, vjerojatno se radi o sinergiji različitih faktora koji su pridonijeli njenom širenjuprema sjevernom dijelu Jadrana.

---

image

Pterois miles

Ibrahim Chalhoub/Afp
---

- Promjena ima i u ponašanju jadranskih komercijalnih vrsta ribe. Recimo, palamida i skuša se iz toplijih voda povlače i dulje borave u dubljim, hladnijim dijelovima mora. Kod papaline, vrste koja obitava u hladnijim vodama, predviđa se poremećaj u intenzitetu mriješćenja podignu li se temperature iznad raspona u kojemu se ono odvija. Poremećaja ima i kod srdele koja je produljila, čini se, sezonu mriješćenja. Sve te promjene mogu imati dramatične socio-ekonomske učinke na ribarstvo, kao i na hranidbeni lanac i bioraznolikost, proizvodeći nestabilnosti unutar cjelokupnog morskog ekosustava - upozorava nas sugovornik.

---

Hidrologinja dr. sc. Tatjana Vujnović, voditeljica Službe za hidrološke studije, analize i prognoze o temperaturama rijeka:

Analiza podataka temperature naših rijeka Save, Krke i Neretve, izmjerenih na hidrološkim postajama Zagreb (rijeka Sava), NP Krka (rijeka Krka) i Metković (rijeka Neretva) trenutno pokazuje kako nema većih odstupanja od prosjeka, osim u siječnju i veljači 2023. za rijeku Savu.

U nastavku se nalazi detaljnija analiza pri čemu treba voditi računa kako su mjerenja temperature na navedenim postajama na rijeci Savi i Neretvi započela 1948., a na Krki 2011. godine. Grafikoni prikazuju minimalne (sivo), prosječne (crna linija) i maksimalne mjesečne vrijednosti temperature (žuto) za cijeli period mjerenja, te mjesečne prosjeke temperature za 2023. godinu (crvene linije).

{embed_photo}6093923{/embed_photo}

Sava kod Zagreba je u prva četiri mjeseca ove godine bila iznimno topla. Temperatura je bila iznad višegodišnjeg prosjeka (za razdoblje 1948. – 2022.), a u siječnju i veljači 2023. premašene su dosadašnje maksimalne vrijednosti. Od mjeseca svibnja 2023. temperatura Save bila je hladnija od višegodišnjeg prosjeka.

{embed_photo}6093924{/embed_photo}{embed_photo}6093925{/embed_photo}

Na Krki i Neretvi temperature su tijekom siječnja 2023. bile iznad višegodišnjeg prosjeka, ali nisu premašivale maksimalne vrijednosti.

Neretva je gotovo tijekom cijele 2023. blago toplija od prosjeka, osim u lipnju kada je bila malo hladnija od prosjeka.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/ Cropix DHMZ graf DHMZ graf DHMZ graf Tin Đudajek Saša Burić/Cropix Benoit Bacou/Photononstop Via Afp Paulo De Oliveira/Biosphoto Via Afp Ibrahim Chalhoub/Afp Božidar Vukičević/cropix/ Tom Dubravec/Cropix
Saša Burić/Cropix

Jakov Dulčić
 

Paulo De Oliveira/Biosphoto Via Afp

Lagocephalus sceleratus

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/vijesti/iako-se-povrsina-jadrana-sve-brze-zagrijava-u-dubinama-je-sve-hladnije-znanstvenici-su-jako-zabrinuti-zbog-te-pojave-1310337 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b72ebf6410a0f6150581c7006d104f8eb1346a03 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iako+se+povr%C5%A1ina+Jadrana+sve+br%C5%BEe+zagrijava%2C+u+dubinama+je+sve+hladnije%21+Znanstvenici+su+jako+zabrinuti+zbog+te+pojave&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fiako-se-povrsina-jadrana-sve-brze-zagrijava-u-dubinama-je-sve-hladnije-znanstvenici-su-jako-zabrinuti-zbog-te-pojave-1310337 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fvijesti%2Fiako-se-povrsina-jadrana-sve-brze-zagrijava-u-dubinama-je-sve-hladnije-znanstvenici-su-jako-zabrinuti-zbog-te-pojave-1310337 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neće na dobro [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

neće na dobroIako se površina Jadrana sve brže zagrijava, u dubinama je sve hladnije! Znanstvenici su jako zabrinuti zbog te pojave

Piše Marin Prvan/SD
28. srpnja 2023. - 08:10

Temperatura Atlantskog oceana kod najjužnije točke Floride je ovih dana prešla 37 stupnjeva Celzijusovih. Meteorolozi kažu da bi to mogla biti najviša temperatura morske vode ikad zabilježena. Naime, ne postoje detaljni podaci o površinskoj temperaturi oceana, ali je studija iz 2020. pokazala da je dosad najviša zabilježena temperatura bila 37,61 stupnjeva u Perzijskom zaljevu.

- Ovo je kao u kadi sa toplom vodom. Ja volim kad je temperatura u kadi oko 37-38 stupnjeva, a to je zabilježeno jučer - izjavio je meterolog Jeff Masters.

Sve ovo, jasno, utječe i na morsku floru i faunu, pa se kod Floride već mogu primjetiti razorni efekti produženog perioda ekstremnih vrućina, koji doprinose izbjeljivanju koraljnih grebena, pa čak i njihovom odumiranju. Inače,...

12. svibanj 2024 07:52