StoryEditor
ŽivotZGODAN SUŽIVOT

Zaboravljeni balkanski običaj: ako žena nije mogla roditi, suprug bi kući dovodio ‘podrugu‘. Jedna od posljednjih prisjetila se mlađih dana: ‘On ju je više volio nego mene iako sam ja rodila djecu‘

Piše M.P.
14. siječnja 2022. - 13:18

U običajima Kosova i Metohije potomstvo je bilo važna stvar i svaka žena imala je dvije uloge - da se uda i potom da rodi, a ako iz nekog razloga to nije mogla, u kuću bi dolazila 'podruga'. Naime, muž bi tražio drugu ženu i dovodio je u kuću. Ovu neobičnu tradiciju istražili su novinari Prve srpske televizije (PST), a priču prenosi portal Blic.

'Podruga' je običaj prenesen iz albanskog naroda i kad je riječ o prvoj ženi nije bilo govora o žrtvi, već velikoj ljubavi prema suprugu. Svaka žena imala je svoje prostorije, poslove i brige, ali uvijek su bili svi zajedno.

Novinari srpske televizije posjetili su Kosovo i Metohiju i pronašla njihove potomke, ali i jedinu živu podrugu u Srbiji, a njihova otkrića prenosi Blic.

Miloje Radić iz sela Drena odrastao je u obitelji s dvije majke.

- Otac je umro prvi, '91. godine, majka i pomajka su nastavile živjeti zajedno, dok ih smrt nije rastavila. "Mama" sam zvao maćehu, a majku po imenu. Ona je inzistirala na tome i možda se otac nikada ne bi oženio mojom majkom da nije bilo nje. Poslušao ju je i našao moju majku. Što sam više odrastao, tako sam više toga doznavao i meni je bilo malo čudno i neobično - svjedoči Miloje.

Nataša Terzić, supruga i majka šestoro djece, ali i autorica romana "Podruga", pobliže je objasnila ovaj fenomen.

- Ta žena se nije odrekla svoje ljubavi, ako se odrekla muža. Domaćin se ženi drugi put i dolazi podruga, da bi rodila djecu, koju ne može imati prva žena. Prva žena ostaje u kući, ali ne više u svojstvu supruge, nema intimnosti s njom, raskida se brak u crkvi, ali je prva žena socijalno zbrinuta. Ona živi u kući i u njoj pomaže. Podruge kao fenomena u kršćanskom svijetu nema, a to je divna priča o suživotu dviju žena koje su okrenute istom cilju, da podignu potomstvo, nema veze što je jedna rodila, a druga ne može. Podruga je na Kosovu i Metohiji bila zastupljena sigurno do osamdesetih godina. Normalna je to bila pojava da su se muškarci ženili ponovo i najčešće su upravo prve žene na tome insistirale - kaže Nataša.

image
Sreenshot/PST

Još jedan od potomaka podruge opisao je kako je zajednički život izgledao.

- Vjerojatno je moj otac imao odnose s obje žene, pa ih je tako obje i zadržao. Postojale su podruge, i to ne jedna kuća, nego tri, četiri u Drenu su bile. Otac je bio vjeran objema i nikad nije dozvolio da prva ode iz ove naše kuće. On jest bio strog, ali maćeha nas je više uzdržavala nego majka, kad smo bili mali. Majka je bila malo mlađa, radila je više poslova, a pomajka je više bila uz nas, pa je nitko nije mogao odvajati, isto kao da nam je majka bila. Zvali smo je "nana". Nikad nam nitko nije rekao da je ona druga žena, da nije naša. Podruga nas je štitila od oca uvijek. Otac bi se na majku i naljutio nekad, a na pomajku nikad nije - rekao je on za Prvu srpsku televiziju.

image
Sreenshot/PST

Još je živa posljednja podruga - Petkana Filipović, koja je Roksandi i Vujici podarila četiri kćeri i sina, nakon trideset godina borbe za potomstvo. Petkana je slijepa od rođenja, udala se s 28 godina za čovjeka dvostruko starijeg od sebe i to tako što se sa njim i njegovom ženom sve dogovorila u kafiću.

- Majka mi je rekla: 'Idi za njega, iako ima drugu ženu, opet je bolje sa njom nego da te braća uzdržavaju'. Nisam mrzila tog čovjeka, ali nisam ni osjećala veliku ljubav, zato ja nisam bila ljubomorna na nju. Ona i kad je umrla, on je nju više volio nego mene iako sam ja rodila djecu. Ona je uvijek imala status supruge. Djeca su je dobro prihvatila, zvali su je "nana". Oni su sahranjeni jedno do drugoga i ima jedno mjesto za mene. On u sredini - zaključuje Petkana, prenosi Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 21:25