StoryEditorOCM
ŽivotIstraživanje

Vozači se osjećaju i fizički i psihički bolje kada voze baš ove automobile, postoje i konkretni razlozi za to

Piše Mozaik SD
31. srpnja 2023. - 14:44

Da su vozači neusporedivo sretniji, raspoloženiji i skoncentriraniji na cestu ispred sebe ukoliko su za upravljačem kabrioleta - dokazalo je prvo takvo znanstveno istraživanje.

Naime, Fiat je proveo istraživanje u susradnji s profesoricom koja se bavi istraživanjem ponašanja vozača na Sveučilištu u Cranfieldu, dr. sc. Lisom Dorn, koja je ujedno osnivačica PsyDrive, ustanove koja, među ostalim, određuje ljudski utjecaj na prometne nesreće.

I baš je dr. Dorn uspjela dokazati kako vožnja "bez krova" doprinosi našem mentalnom, emocionalnom, ali i tjelesnom blagostanju.

- Zbrojeni rezultati ukazuju kako vožnja kabrioleta vozača čini sretnijim, skoncentriranijim, a i može utjecati pozitivno na zdravlje vozača kroz duže vrijeme - kazala je psihologinja.

image
Goran Mehkek/Cropix

Prije samog testiranja - svaki je sudionik u istraživanju bio podvrgnut ispitivanju načina njihove vožnje, preko sustava "Driver Stress Inventory", kako bi se ustanovilo imaju li predispoziciju za bržu i žešću vožnju, kao i traže li izazov kada su za volanom.

Istraživanje je pokazalo kako sa spuštenim krovom vozila svaki vozač ima osjetan porast sreće, a to je najviše bilo izraženo kod onih "žešćih" vozača. Njima je hormon sreće narastao za nevjerojatnih 20 posto!

Za volanom kabrioleta, dokazuje znanost, smanjuje vam se pokazatelj stresa, mjeren kroz otkucaje srca. Uočeno je da su šoferi "budniji", da im je za dvadesetak posto smanjena negativna emocija, kojoj se pripisuje agresija na cesti.

image
Privatni Arhiv/Cropix

- Kada se vozimo sa spuštenim krovom izgleda kao da smo povezani direktno s okolinom. Imamo povratne informacije u višim dozama. No, u električnom je vozilu to još izraženiji, najvjerojatnije zbog manje buke - objasnila je profesorica Dorn.

U istraživanju je sudjelovalo 23 ispitanika, 13 muškaraca i deset žena, zadatak im je bio odvoziti kraću dionicu kroz prirodu, jednom u zatvorenom automobilu, a drugi put u kabrioletu. Ovom drugom putovanju, dokazala je znanost, svi su se više radovali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 07:04