StoryEditorOCM
ŽivotU 93. GODINI

Umro ‘otac tiramisua‘. Iako su Ada Campeola tako zvali, on je bio samo vlasnik restorana a tu slasticu je izumila njegova supruga i njihov glavni kuhar

Piše HINA
31. listopada 2021. - 14:39

Ugostitelj Ado Campeol, kojeg su talijanski mediji prozvali "ocem tiramisua", umro je u 93. godini.

Campeol je bio vlasnik "Alle Beccherie", restorana na sjeveru Italije gdje je poznati desert osmislila njegova supruga i kuhar.

Desert, koji se sastoji od keksa natopljenih kavom i mascarponea, uvršten je na njihov jelovnik 1972. godine, no obitelj ga nikad nije patentirala.

Otad je postao nezaobilazno jelo talijanske kuhinje koje su prihvatili kuhari diljem svijeta.

Postoje dugotrajni prijepori o porijeklu tiramisua, uključujući tvrdnje da se posluživao kao afrodizijak u bordelu u Trevisiju, gradu na sjeveru Italije.

Međutim, opće je prihvaćeno da je recept osmišljen u Campeolovu restoranu u gradu.

Luca Zaia, guverner regije Veneto, bio je među onima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 05:53