StoryEditorOCM
ŽivotIZGRADIMO BUDUĆNOST

Spremni ste na zaokret u karijeri? Uzmite budućnost u svoje ruke i unaprijedite vještine uz ove besplatne programe

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
20. prosinca 2023. - 10:27

Mogućnosti zapošljavanja za Hrvate nikada nisu bile bolje! Potražnja za radnicima je ogromna, a vrijeme od prijave na natječaj do zaposlenja znatno se skratilo. Zahvaljujući europskim inicijativama radnici su maksimalno zaštićeni i uvjeti rada idu im u prilog.

Problem s kojim se Hrvatska susreće posljednjih godina je neusklađenost ponude i potražnje, gdje se potrebe tržišta rada i dostupne vještine radne snage ne podudaraju. 

U suvremenom gospodarstvu stanje na tržištu rada brzo se mijenja. Brze tehnološke promjene zahtijevaju nove vještine, zbog čega kontinuirano učenje postaje ključno. Stoga radnici trebaju težiti stjecanju novih vještina tijekom karijere kako bi ostali konkurentni na tržištu rada.  

UČINIMO TO, ZAJEDNO

Dobra vijest je da zahvaljujući Europskoj uniji baš svi imaju priliku steći nove vještine, prekvalificirati se, usavršiti se te kontinuirano razvijati svoje vještine i talente. Bilo da ste mlada osoba, još uvijek tražite posao ili ste zaposleni roditelj, na raspolaganju vam stoje programi Unije koji će vam pomoći da napravite zaokret u svojoj karijeri i postanete konkurentniji na tržištu rada. Također, poslodavci iz malih i srednjih poduzeća mogu se uključiti u program kako bi unaprijedili vještine starih i/ili budućih zaposlenika. 

Europska unija pomoći će vam razumjeti i ostvariti svoja prava kako biste izgradili život, karijeru i obitelj kakvu želite, a sve informacije možete saznati na stranici ‘Učinimo to‘

Za osposobljavanje i usavršavanje nikad nije kasno! To je proces koji traje čitav život i zahvaljujući kojem ćete povećati svoje šanse da pronađete posao koji vam odgovara i koji ispunjava vaše ambicije. Povećat ćete svoj potencijal za bolje prilike i veću zaradu. 

Budući da je 2023. Europska godina vještina, upoznat ćemo vas s prilikama da uz pomoć EU-a steknete nove vještine i uspješno ih primijenite u karijeri, budućnosti i životu.

PRILIKE ZA MLADE 

Za one mlađe od 30 godina, koji tek stječu prva iskustva na tržištu rada, EU ima niz programa uz koje ćete proširiti svoje vidike i spoznati čemu se želite posvetiti u svojoj karijeri. Zahvaljujući dostupnim inicijativama i programima, možete započeti svoje putovanje na tržištu rada i učinite ga iznimno uspješnim!

Za jedan od programa ste sigurno već čuli, to je Erasmus+. Ovaj program mladima omogućuje istraživanje drugih zemalja, sklapanje novih poznanstava te stjecanje novih iskustava i ideja kroz međunarodnu razmjenu. Izbor destinacija iz godine u godinu je sve veći, a proces prijave je jako jednostavan. Nije ni čudo da program svake godine dobiva sve veću popularnost.

Za mlade koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja te nisu u sustavu obrazovanja odraslih pravi odabir je inicijativa ALMA. Prijava za program je moguća preko organizacija koje se sufinanciraju iz Europskog socijalnog fonda plus i zadužene su za odabir sudionika. Inicijativa sudionicima nudi intenzivno prilagođeno osposobljavanje u matičnoj zemlji, nakon koje slijedi stručna praksa uz mentoriranje u drugoj zemlji EU-a te nastavak usmjeravanja za korištenje novostečenih vještina ili nastavak obrazovanja u svojoj zemlji.

Mladi koji žele učiti i razvijati se kroz pomaganje drugima to mogu postići kroz programe Europskih snaga solidarnosti. Projekti potiču stvaranje uključivijeg društva, potpora su ranjivim skupinama i odgovor na izazove s kojima se suočavaju zajednice u cijeloj Europi. Ovo je idealna prilika za učenje i povezivanje sa zajednicom. 

ZA ONE KOJI TRAŽE NOVI POSAO 

Ako razmišljate o novom poslu, EU vam može pomoći da postanete idealan kandidat za vaš posao iz snova. Bilo da ste nezadovoljni starim poslom ili jednostavno želite promijeniti struku, na raspolaganju je niz programa koji će vam pomoći da uspijete u tom naumu. 

Pregled aktivnih poslova unutar EU-a dostupan je na stranici EURES. Njihovi savjetnici rado će vam pomoći da pronađete posao po svojoj mjeri, a pisanje životopisa i motivacijskog pisma značajno će vam olakšati platforma Europass

Novostečene vještine i kvalifikacije možete iskoristiti za promjenu karijere, ali isto tako i za pokretanje vlastitog biznisa. Europska unija podupire mala i srednja poduzeća u prilagodbi na gospodarske promjene i nudi brojne prilike za bespovratna sredstva koja unaprjeđuju poslovanje. Dostupne su i potpore za mikrofinanciranje i poduzeća u okviru programa InvestEU, koji pruža i prilagođenu podršku za pokretanje i razvoj vašeg poslovanja.

KAKO PRONAĆI PROGRAM ZA SEBE

Za početak je najvažnije da dobro razmislite što dugoročno želite sa svojom karijerom i treba li vam za to stjecanje novih vještina, unaprjeđenje postojećih ili jednostavno nova inspiracija. Nakon toga, na službenim internetskim stranicama Europske komisije ‘Učinimo to‘ možete pronaći detaljne informacije o dostupnim programima. Svaki program ima jasno navedene uvjete koje kandidati moraju zadovoljavati, podatke o trajanju programa i pokrivenim troškovima.

Za sve dodatne upite i pomoć oko prijave, na raspolaganju su vam i kontakti agencija koje su zadužene za specifične programe u vašoj zemlji. 

BUDUĆNOST JE U VAŠIM RUKAMA

Ulaganje u svoje znanje i vještine najbolja je investicija za koju se možete odlučiti. Brze promjene u tehnologiji i industriji teško je predvidjeti i pratiti, zbog čega je stalno usavršavanje najbolji odabir uz koji ćete održati korak s vremenom. 

Dostupni programi EU-a za unaprjeđenje postojećih i razvoj novih vještina prilika su koja se ne propušta. Zahvaljujući njima odabir i promjena karijernog puta nikada nisu bili jednostavniji. Na vama je samo da se odlučite na promjenu i pronađete program koji će ostvariti vaš puni potencijal. Ugrabite priliku koje je pred vama i osigurajte si budućnost kakvu želite i zaslužujete. 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:54