stdClass Object ( [id] => 1129764 [title] => ‘Šta imaš Prane, zašto bi se ja udala za tebe?‘, upita ga Mara, ‘Ku*ca i sunca ti neće falit!‘: vlaški humor može biti senzibilan, ovaj je brutalan. Evo što su Splićani sve sinoć čuli [alias] => sta-imas-prane-zasto-bi-se-ja-udala-za-tebe-upita-ga-mara-ku-ca-i-sunca-ti-nece-falit-vlaski-humor-moze-biti-senzibilan-ovaj-je-brutalan-evo-sto-su-splicani-sve-sinoc-culi [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Treća večer četrnaestog po redu Pričigina, Festivala pričanja priča, ostat će zapamćena po po vlaškim dogodovštinama. Koje je vrijedilo zabilježiti...

U punom gledalištu Ljetnog kina Bačvice temu 'Vlaške priče: u nas je tako običaj', moderirao je Mladen Vuković, a govorili su Jure Divić (fotograf i književnik iz Vrgorca), Vedran Kukavica (novinar iz Vinjana Gornjih), Joško Marušić (umirovljeni karikaturist iz Katuna), Marijan Grbavac (glumac amater iz Prološca), Ljubomir Gudelj Velaga (arheolog i glazbenik iz Imotskih poljica) te Nikola Kujundžić (umirovljeni dekan farmacije u Zagrebu).

– Ovaj put netko mi je prigovorio – previše je Imoćana, više od 51 posto.

A gledajte, netko mora biti većinski vlasnik. Ja mislim da je Imotski ipak prijestolnica Dalmatinske zagore, Vlaške. Imotski je stvarn prijestolnica duha, otamo su Tin, Gotovac, Raos i monig drugi velikani hrvatske pisane riječi.

---

image
Mladen Vuković
Joško Šupić/Cropix
---


Da je Imotski prijestolnica provincije, nei ga sada zovu dalmatinska Provansa, vidi se po splitski ulicama. Naime, u samom središtu grada imamo Sinjsku ulicu, Livanjsku, imamo Bihaćku. A gde je Imotski? Daleko, na Brdima – kazao je Mladen Vuković.

– Sudionici večerašnjeg Pričigina na svoj način su živjeli pričigin. Dakle, u ona vremena gdje se pekla rakija, rezao duhan.., u raznim konobama, stvorio se vlaški Pričigin. Krećemo s najmlađim među nama.

Najljepša ljubavna priča

To je Jure Divić. Znate gdje je on rođen? U Novome Zelandu. On je novinar, književnik, fotograf. Dobio je nagradu Grada Vrgorca, a objavio je ukupno pet knjiga, počevši od 1984. godine – predstavio je Mladen književnika Juru. Koji je potom uzeo riječ:

– "Najljepša ljubavna priča” temelji se na istinitom događaju. To je priča o didu moga prijatelja koju ja u glavi nosim 30 godina. Istinita je, samo sam je romansirao u jednom dijelu. Ima dosta lokalnih tema vezanih za Vrgorac i Makarsku.

Dida mog prijatelja bija je mladić u najboljim godinama, spreman i sposoban da osvoji cili svit, a osim sebe samog na tom svitu nije ima ništa. I tako je Prane Mujin krenija u potragu da sebi nađe životnu družicu.

Prane je bija zgodan, naočit gorštak, visok i mršav s prekrasnim osmjehom kojim je koračao po Dugim Njivama, i cilom tom području koje je ličilo na sve osim na područje koje ima njive, još k tome duge. Dakle, planina, krš, kamen i malo šansi za bilo kakav životni uspjeh.

Prane je ima malu kamenu kućicu u prančioku, na osami, dok se cilo selo smjestilo na brežuljak nasuprot Prane, i gotovo cilo selo je bilo u zaklonu od vitrova, no bilo je i u osinju i niko u selu nije ima sunca koliko ga ima Prane.

U selu je živila prekrasna divojka njegove dobi, Mara Begavuša. Bila je iz imućne begovske kuće i nije imala životnih problema, jer u okvirima tadašnjih vrimena živila je u izobilju.

---

image
Jure Divić
Joško Šupić/Cropix
---


I od svih divojaka u selu Prane je bacija oko na Maru, jer je, kako kaže, bila najlipša. A biti najlipša u selu značilo je da su prid kućom svakodnevno udvarači sa svih strana, koji su dolazili od svuda, trgovali s Marinim ocem i nudili se Begu da mu ožene ćer.

Ali Prane je strpljivo čeka svoje prilike, makar i one male i mudro ih iskorištava, i svakim danom se sve više približava Mari, i polako joj ulazija pod kožu.

Kod Vučića bajama

– Niko nije zna, a ja sam se sa Maron sastaja između dvi pristave kod Vujčića bajama. Bile su velike krošnje bajama, ona bi čekala u ladu, a ja bi priko pristava i dolaca doletija da niko ne vidi.

I unda kad bi ja doša do bajama priko pristave bi reka: "Taza bazga malena". Ona bi odgovorila: "Acumprcum derane".

To su bile šifre da nema nikog i da je zrak čist. Ja bi njoj donosija gariful, a ona meni sir.

Kad bi zanoćalo morala bi doma, ali dok ne bi pa mrak, mi bi bili iza pristave, i niko ne bi čuja ni rič od nas, čak ni kad bi kamenom tuka bajame. Svašta smo radili ispod toga bajama, i smijali se beskonačno.

I onda je jednoga dana u selo doša naočit čovik u bilom veštitu. Grgo Mandin vratija se iz Argentine. Bija je stariji od Mare i Prane, ali bija je šesan i ima je svega.

Nevidljive čarape

Donija je iz Argentine blišćilo, bombone paljikavce i curama po selu je poklanja nevidljive čarape. I svakoga dana se vrtija oko Mare, sidija i pija s Marinim ćaćon, kojemu se sve više činija ko idealna prilika za Maru.

Jednoga dana je stari Beg dopustija Grgi da dolazi u nji u kuću i otvoreno zavodi Maru i obasipa je poklonima koje je donija iz svita.

Mara je k'o i svako žensko popustila prid đavolskim sjajem američkih proizvoda, svidile joj se i nevidljive čarape, a posebno laneni šal, kakvog nose otmjene gospođe u Bunos Airesu.

I vidi Prane da je đava odnija šalu, i kod pristava čeka Maru kad će naić s konjen sa sarnača.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


I naiđe Mara, i Prane sasvim iskreno i otvoreno popriča s Maron i pri kamenoj pristavi ponudi Mari da se uda za njega.

– A Prane moj, sve je to lipo i dobro, ali, šta nudiš, šta imaš Prane, šta misliš da mi možeš dat, zašto bi se ja udala za tebe? – upita Mara.

Kur*ca i sunca

– Mare, kur*a i sunca ti neće falit! – to ti jedino mogu obećat pod sigurno.

Mara se nasmija i ode između pristava.

Pričalo se da je te večeri stari Beg udarija Mari šamar, ali Mara je prid zoru pobigla od kuće.

Prane Mujin i Mara Begavuša proslavili su 60 godina braka. Imaju petero djece. Tri sina i dvi ćeri. I kako kaže Mara, svi imaju osmjeh ko Prane.

Nisu najbogatiju u selu, ali su najsritniji na svitu – ispričao je Jure Divić, nakon mu je oduševljena publika na Bačvicama burno pjeskala.

---

image
Vedran Kukavica
Joško Šupić/Cropix
---


Kako je novinar Vedran Kukavica iz Vinjana Gornjih, njegovo se kazivanje dosta vezalo uz granicu. Nakon njega riječ je ponovno uzeo moderator Mladen Vuković, koji je kratkim kazivanjima stalno iznova oduševljavao publiku:

– Kako je Vedran govorio o granici, budući naš sljedeći gost nije iz Imotske krajine, nego iz susjedstva, evo jedan vic o granici.

Umre Imoćanin, i dođe na vrata raja, dočeka ga sveti Petar apostol, i upita ga 'odakle je'.

'Imoćanin '...

'A šta ću s tobom? Nisi ni za pakao, nisi ni za raj'.

Imoćanin kao iz topa: 'Meni najbolje, samo da je blizu granice' – i ovo je dakako izazvalo smijeh publike.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Zatim je riječ uzeo Joško Marušić, predstavljen kao umirovljeni karikaturist iz Katuna. Svoju je priču nazvao 'Moj ćaća i njegova braća'.

– To je iz mog života, čista istina. Moj ćaća imao je četiri sestre i petero braće. Sestre ćemo ovoga puta ostaviti po strani, jer bi se cijeli jedan pričigin mogao o njima ispričati, negi ću se uhvatititi braće odnosno mojih stričeva. Oni su se zvali Jozo, Vican, Šimun, Ivan i moj ćaća Marinko.

Nikad nisu svi jedni s drugima razgovarali

Dvije stvari su bitne, i one će biti poanta ovo mog pričigina. Jedno je briškula, a druge je činjenica da njih petero braće nikada nisu svi jedan s drugim razgovarali.

Uvijek je bila kombinacija, zašto netko s nekim nije govorio. Ali vratit ću se na briškuli, jer je uz nju vezano moje prvo životno pamćenje. Kad je umro najstariji, moj stric Jozo, ja sam bio vrlo malo dijete, i vodili su nas tamo kod tog mrtvaca kod mrtvaca.

---

image
Joško Marušić
Joško Šupić/Cropix
---


On je ležao mrtav na postelji, a moj ćaća Marinko i njegov brat Šimun su igrali briškulu. I obojica su plakali, suze im se sastajale na vratu.

Kad smo odrasli, ja i brat smo uvijek prije dolaska iz Zagreba pitali ćaću s kim sad ne razgovara, tako da bude nekih problema. Najčešći razlog zašto s nekim bratom ne razgovara bio je - "nije čovik". Inače moj otac nije nikoga podnosio.

Nije štampane mogao vidjeti Amerikance, Ruse, Srbe – to je normalno, ali Imoćane također nije volio, a Bračane je prezirao.

Sve se svodilo na svoje selo Katune, koje je imalo brdo i polje, a uvijek je govorio da "s brda nema čovika".

Sve se svelo na njegovo brdo polje, gdje je živio njegov brat Šimun, koji je u jednom momentu ostao sam u Katunima, jer su svi otišli u Njemačku ili u Split. A s tim bratom Šimunom nije deset godna razgovarao.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Morao bih doć u Katune, jer je bio lovac, pa bi njih dvojica imali apstinencijsku krizu ako ne bi igrali briškulu. Ja se sjećam, dok sam bio dijete, kako bi Šimun došao nama u kuću, igrali bi satima briškulu i trešetu, beštimali i sve što uz to ide, ali se nisu pozdravili ni na početku, ni na kraju – kazao je Marušić uz burne ovacije.

Kod Perkove okuke

U duhu odličnog raspoloženja, arheolog i glazbenik iz Imotskih poljica, Marijan Grbavac iz Prološca, istaknuo je odmah na početku:

– Ma, šta će mene Mladen hvalit, bolje ja znam samoga sebe hvalit (..). Događaj je zbio kod Perkove okuke, koja se zove tako jer je tu Perkova kuća.

---

image
Marijan Grbavac
Joško Šupić/Cropix
---


Iz pravca Prološca ide Luka Ivankov na nekoj frezici, iz pravca Imotskog ide Luka Ćorić, oba pod gasom, i sudare se na toj okuci.

Došli policija, vatrogasci, hitna, sve živo. Sad ovaj Luka Ćorić, šta je vozio auto je proša lišo, a ovaj Luka na frezi je prilično stradao. I završio na Firulama.

I sad je običaj čovika vidit u bolnici. Sad ovaj leži cili u zavojima. Dolazi ovaj što ga udario, a čim ga je ovaj s frezom, šta leži, vidio na vratima, upita glasno: "Šta si ti došao?".

"Došao sam te obać".

"Pa, šta me nisi obišao kod Perkove okuke, mater ti?!" – nakon ovoga publika je ustala i pljeskala s nogu.

Arheolog i glazbenik iz Imotskih poljica, Ljubomir Gudelj Velaga, nastavio je u odličnom ritmu:

– Stanovnik Donjih Ujevića, najkiparskijeg zaseoka u Hrvata, Stanislav, on je provodio dane po gostionama, častili mi njega, on nas doskočicama, mi njega pićima.

Nakon pustih godina po raznim šankovima, jedan njegov vršnjak se vratio iz Njemačke, otvorila je nova gostionica, i nakon mjesec dana svakodnevnog boravka za šanskom, kaže vlasnik gostionice njima: "bija bi red da i vi nekada platite!", a Stanislav će njemu "Znaš šta, kažeš li mi išta više, nikad ti više neću doć u gostionu!".

---

image
Nikola Kujundžić
Joško Šupić/Cropix
---


Umirovljeni dekan farmacije u Zagrebu Nikola Kujundžić od početka je bio u stilu uspješne večeri:

– Mladen me stavio posljednjega, jer zna da sam programiran na 45 minuta. Kad ja završim više nikoga tu neće biti.

Kad sam se spreman za odlazak u Split, sreo sam susjedu Mandu.

Kaže mi: "Čula sam da ideš na onaj vlaški pričigin".

"Točno je, idem".

Ona će meni: "Ni jednu žensku nemate!"

U odličnom raspoloženju, i s burnim ovacijama, završio je pričigin na temu "Vlaške priče: u nas je tako običaj", dokazavši kako u dalmatinskoj Zagori, u pravcu Imotskoga i Vrgorca, uz težak život, nikada nije falilo humora i istinskoga duha.

I naposlijetku, Mladen Vuković je obećao kako će učiniti sve da jedan od idućih Pričigina ima brojne žene "koje također imaju što kazati".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TREĆA VEĆER PRIČIGINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TREĆA VEĆER PRIČIGINA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-24 10:55:10 [created_by] => 3145 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-24 11:31:11 [modified_by] => 3145 [publish_up] => 2021-09-24 10:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 212 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421646.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421690.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421684.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421680.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421676.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421672.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421668.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421654.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421664.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421660.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421652.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421650.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421648.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421644.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/24\/19421642.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Ljubomir Gudelj","Jure Divi\u0107","Marijan Grbavac","Mladen Vukovi\u0107","Nikola Kujund\u017ei\u0107","Jo\u0161ko Maru\u0161i\u0107","Vedran Kukavica","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1332","hd_19421646_1920.jpg":"1920x1080","k_19421646_1280.jpg":"1280x1280","k_19421646_1024.jpg":"1024x1024","k_19421646_640.jpg":"640x640","k_19421646_480.jpg":"480x480","k_19421646_340.jpg":"340x340","k_19421646_220.jpg":"220x220","o_19421646_1280.jpg":"1280x888","o_19421646_1024.jpg":"1024x710","o_19421646_640.jpg":"640x444","o_19421646_480.jpg":"480x333","o_19421646_340.jpg":"340x235","o_19421646_220.jpg":"220x152","h_19421646_1280.jpg":"1280x854","h_19421646_1024.jpg":"1024x683","h_19421646_640.jpg":"640x427","h_19421646_480.jpg":"480x320","h_19421646_340.jpg":"340x227","h_19421646_220.jpg":"220x147","pp_19421646_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421646_1024.jpg":"805x1024","pp_19421646_640.jpg":"503x640","pp_19421646_480.jpg":"377x480","pp_19421646_340.jpg":"267x340","pp_19421646_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1773","hd_19421690_1920.jpg":"1920x1080","k_19421690_1280.jpg":"1280x1280","k_19421690_1024.jpg":"1024x1024","k_19421690_640.jpg":"640x640","k_19421690_480.jpg":"480x480","k_19421690_340.jpg":"340x340","k_19421690_220.jpg":"220x220","o_19421690_1280.jpg":"1280x1182","o_19421690_1024.jpg":"1024x945","o_19421690_640.jpg":"640x591","o_19421690_480.jpg":"480x443","o_19421690_340.jpg":"340x313","o_19421690_220.jpg":"220x203","h_19421690_1280.jpg":"1280x854","h_19421690_1024.jpg":"1024x683","h_19421690_640.jpg":"640x427","h_19421690_480.jpg":"480x320","h_19421690_340.jpg":"340x227","h_19421690_220.jpg":"220x147","pp_19421690_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421690_1024.jpg":"805x1024","pp_19421690_640.jpg":"503x640","pp_19421690_480.jpg":"377x480","pp_19421690_340.jpg":"267x340","pp_19421690_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1699","hd_19421684_1920.jpg":"1920x1080","k_19421684_1280.jpg":"1280x1280","k_19421684_1024.jpg":"1024x1024","k_19421684_640.jpg":"640x640","k_19421684_480.jpg":"480x480","k_19421684_340.jpg":"340x340","k_19421684_220.jpg":"220x220","o_19421684_1280.jpg":"1280x1132","o_19421684_1024.jpg":"1024x906","o_19421684_640.jpg":"640x566","o_19421684_480.jpg":"480x424","o_19421684_340.jpg":"340x300","o_19421684_220.jpg":"220x194","h_19421684_1280.jpg":"1280x854","h_19421684_1024.jpg":"1024x683","h_19421684_640.jpg":"640x427","h_19421684_480.jpg":"480x320","h_19421684_340.jpg":"340x227","h_19421684_220.jpg":"220x147","pp_19421684_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421684_1024.jpg":"805x1024","pp_19421684_640.jpg":"503x640","pp_19421684_480.jpg":"377x480","pp_19421684_340.jpg":"267x340","pp_19421684_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1721","hd_19421680_1920.jpg":"1920x1080","k_19421680_1280.jpg":"1280x1280","k_19421680_1024.jpg":"1024x1024","k_19421680_640.jpg":"640x640","k_19421680_480.jpg":"480x480","k_19421680_340.jpg":"340x340","k_19421680_220.jpg":"220x220","o_19421680_1280.jpg":"1280x1147","o_19421680_1024.jpg":"1024x917","o_19421680_640.jpg":"640x573","o_19421680_480.jpg":"480x430","o_19421680_340.jpg":"340x304","o_19421680_220.jpg":"220x197","h_19421680_1280.jpg":"1280x854","h_19421680_1024.jpg":"1024x683","h_19421680_640.jpg":"640x427","h_19421680_480.jpg":"480x320","h_19421680_340.jpg":"340x227","h_19421680_220.jpg":"220x147","pp_19421680_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421680_1024.jpg":"805x1024","pp_19421680_640.jpg":"503x640","pp_19421680_480.jpg":"377x480","pp_19421680_340.jpg":"267x340","pp_19421680_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1995","hd_19421676_1920.jpg":"1920x1080","k_19421676_1280.jpg":"1280x1280","k_19421676_1024.jpg":"1024x1024","k_19421676_640.jpg":"640x640","k_19421676_480.jpg":"480x480","k_19421676_340.jpg":"340x340","k_19421676_220.jpg":"220x220","o_19421676_1280.jpg":"1280x1330","o_19421676_1024.jpg":"1024x1064","o_19421676_640.jpg":"640x665","o_19421676_480.jpg":"480x498","o_19421676_340.jpg":"340x353","o_19421676_220.jpg":"220x228","h_19421676_1280.jpg":"1280x854","h_19421676_1024.jpg":"1024x683","h_19421676_640.jpg":"640x427","h_19421676_480.jpg":"480x320","h_19421676_340.jpg":"340x227","h_19421676_220.jpg":"220x147","pp_19421676_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421676_1024.jpg":"805x1024","pp_19421676_640.jpg":"503x640","pp_19421676_480.jpg":"377x480","pp_19421676_340.jpg":"267x340","pp_19421676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2086","hd_19421672_1920.jpg":"1920x1080","k_19421672_1280.jpg":"1280x1280","k_19421672_1024.jpg":"1024x1024","k_19421672_640.jpg":"640x640","k_19421672_480.jpg":"480x480","k_19421672_340.jpg":"340x340","k_19421672_220.jpg":"220x220","o_19421672_1280.jpg":"1280x1390","o_19421672_1024.jpg":"1024x1112","o_19421672_640.jpg":"640x695","o_19421672_480.jpg":"480x521","o_19421672_340.jpg":"340x369","o_19421672_220.jpg":"220x239","h_19421672_1280.jpg":"1280x854","h_19421672_1024.jpg":"1024x683","h_19421672_640.jpg":"640x427","h_19421672_480.jpg":"480x320","h_19421672_340.jpg":"340x227","h_19421672_220.jpg":"220x147","pp_19421672_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421672_1024.jpg":"805x1024","pp_19421672_640.jpg":"503x640","pp_19421672_480.jpg":"377x480","pp_19421672_340.jpg":"267x340","pp_19421672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2293","hd_19421668_1920.jpg":"1920x1080","k_19421668_1280.jpg":"1280x1280","k_19421668_1024.jpg":"1024x1024","k_19421668_640.jpg":"640x640","k_19421668_480.jpg":"480x480","k_19421668_340.jpg":"340x340","k_19421668_220.jpg":"220x220","o_19421668_1280.jpg":"1280x1528","o_19421668_1024.jpg":"1024x1222","o_19421668_640.jpg":"640x764","o_19421668_480.jpg":"480x573","o_19421668_340.jpg":"340x406","o_19421668_220.jpg":"220x262","h_19421668_1280.jpg":"1280x854","h_19421668_1024.jpg":"1024x683","h_19421668_640.jpg":"640x427","h_19421668_480.jpg":"480x320","h_19421668_340.jpg":"340x227","h_19421668_220.jpg":"220x147","pp_19421668_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421668_1024.jpg":"805x1024","pp_19421668_640.jpg":"503x640","pp_19421668_480.jpg":"377x480","pp_19421668_340.jpg":"267x340","pp_19421668_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2206","hd_19421654_1920.jpg":"1920x1080","k_19421654_1280.jpg":"1280x1280","k_19421654_1024.jpg":"1024x1024","k_19421654_640.jpg":"640x640","k_19421654_480.jpg":"480x480","k_19421654_340.jpg":"340x340","k_19421654_220.jpg":"220x220","o_19421654_1280.jpg":"1280x1470","o_19421654_1024.jpg":"1024x1176","o_19421654_640.jpg":"640x735","o_19421654_480.jpg":"480x551","o_19421654_340.jpg":"340x390","o_19421654_220.jpg":"220x252","h_19421654_1280.jpg":"1280x854","h_19421654_1024.jpg":"1024x683","h_19421654_640.jpg":"640x427","h_19421654_480.jpg":"480x320","h_19421654_340.jpg":"340x227","h_19421654_220.jpg":"220x147","pp_19421654_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421654_1024.jpg":"805x1024","pp_19421654_640.jpg":"503x640","pp_19421654_480.jpg":"377x480","pp_19421654_340.jpg":"267x340","pp_19421654_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1499","hd_19421664_1920.jpg":"1920x1080","k_19421664_1280.jpg":"1280x1280","k_19421664_1024.jpg":"1024x1024","k_19421664_640.jpg":"640x640","k_19421664_480.jpg":"480x480","k_19421664_340.jpg":"340x340","k_19421664_220.jpg":"220x220","o_19421664_1280.jpg":"1280x999","o_19421664_1024.jpg":"1024x799","o_19421664_640.jpg":"640x499","o_19421664_480.jpg":"480x374","o_19421664_340.jpg":"340x265","o_19421664_220.jpg":"220x171","h_19421664_1280.jpg":"1280x854","h_19421664_1024.jpg":"1024x683","h_19421664_640.jpg":"640x427","h_19421664_480.jpg":"480x320","h_19421664_340.jpg":"340x227","h_19421664_220.jpg":"220x147","pp_19421664_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421664_1024.jpg":"805x1024","pp_19421664_640.jpg":"503x640","pp_19421664_480.jpg":"377x480","pp_19421664_340.jpg":"267x340","pp_19421664_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1417","hd_19421660_1920.jpg":"1920x1080","k_19421660_1280.jpg":"1280x1280","k_19421660_1024.jpg":"1024x1024","k_19421660_640.jpg":"640x640","k_19421660_480.jpg":"480x480","k_19421660_340.jpg":"340x340","k_19421660_220.jpg":"220x220","o_19421660_1280.jpg":"1280x944","o_19421660_1024.jpg":"1024x755","o_19421660_640.jpg":"640x472","o_19421660_480.jpg":"480x354","o_19421660_340.jpg":"340x250","o_19421660_220.jpg":"220x162","h_19421660_1280.jpg":"1280x854","h_19421660_1024.jpg":"1024x683","h_19421660_640.jpg":"640x427","h_19421660_480.jpg":"480x320","h_19421660_340.jpg":"340x227","h_19421660_220.jpg":"220x147","pp_19421660_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421660_1024.jpg":"805x1024","pp_19421660_640.jpg":"503x640","pp_19421660_480.jpg":"377x480","pp_19421660_340.jpg":"267x340","pp_19421660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1030","hd_19421652_1920.jpg":"1920x1080","k_19421652_1280.jpg":"1280x1280","k_19421652_1024.jpg":"1024x1024","k_19421652_640.jpg":"640x640","k_19421652_480.jpg":"480x480","k_19421652_340.jpg":"340x340","k_19421652_220.jpg":"220x220","o_19421652_1280.jpg":"1280x686","o_19421652_1024.jpg":"1024x549","o_19421652_640.jpg":"640x343","o_19421652_480.jpg":"480x257","o_19421652_340.jpg":"340x182","o_19421652_220.jpg":"220x118","h_19421652_1280.jpg":"1280x854","h_19421652_1024.jpg":"1024x683","h_19421652_640.jpg":"640x427","h_19421652_480.jpg":"480x320","h_19421652_340.jpg":"340x227","h_19421652_220.jpg":"220x147","pp_19421652_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421652_1024.jpg":"805x1024","pp_19421652_640.jpg":"503x640","pp_19421652_480.jpg":"377x480","pp_19421652_340.jpg":"267x340","pp_19421652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1081","hd_19421650_1920.jpg":"1920x1080","k_19421650_1280.jpg":"1280x1280","k_19421650_1024.jpg":"1024x1024","k_19421650_640.jpg":"640x640","k_19421650_480.jpg":"480x480","k_19421650_340.jpg":"340x340","k_19421650_220.jpg":"220x220","o_19421650_1280.jpg":"1280x720","o_19421650_1024.jpg":"1024x576","o_19421650_640.jpg":"640x360","o_19421650_480.jpg":"480x270","o_19421650_340.jpg":"340x191","o_19421650_220.jpg":"220x123","h_19421650_1280.jpg":"1280x854","h_19421650_1024.jpg":"1024x683","h_19421650_640.jpg":"640x427","h_19421650_480.jpg":"480x320","h_19421650_340.jpg":"340x227","h_19421650_220.jpg":"220x147","pp_19421650_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421650_1024.jpg":"805x1024","pp_19421650_640.jpg":"503x640","pp_19421650_480.jpg":"377x480","pp_19421650_340.jpg":"267x340","pp_19421650_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1025","hd_19421648_1920.jpg":"1920x1080","k_19421648_1280.jpg":"1280x1280","k_19421648_1024.jpg":"1024x1024","k_19421648_640.jpg":"640x640","k_19421648_480.jpg":"480x480","k_19421648_340.jpg":"340x340","k_19421648_220.jpg":"220x220","o_19421648_1280.jpg":"1280x683","o_19421648_1024.jpg":"1024x546","o_19421648_640.jpg":"640x341","o_19421648_480.jpg":"480x256","o_19421648_340.jpg":"340x181","o_19421648_220.jpg":"220x117","h_19421648_1280.jpg":"1280x854","h_19421648_1024.jpg":"1024x683","h_19421648_640.jpg":"640x427","h_19421648_480.jpg":"480x320","h_19421648_340.jpg":"340x227","h_19421648_220.jpg":"220x147","pp_19421648_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421648_1024.jpg":"805x1024","pp_19421648_640.jpg":"503x640","pp_19421648_480.jpg":"377x480","pp_19421648_340.jpg":"267x340","pp_19421648_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_19421644_1920.jpg":"1920x1080","k_19421644_1280.jpg":"1280x1280","k_19421644_1024.jpg":"1024x1024","k_19421644_640.jpg":"640x640","k_19421644_480.jpg":"480x480","k_19421644_340.jpg":"340x340","k_19421644_220.jpg":"220x220","o_19421644_1280.jpg":"1280x854","o_19421644_1024.jpg":"1024x683","o_19421644_640.jpg":"640x427","o_19421644_480.jpg":"480x320","o_19421644_340.jpg":"340x227","o_19421644_220.jpg":"220x146","h_19421644_1280.jpg":"1280x854","h_19421644_1024.jpg":"1024x683","h_19421644_640.jpg":"640x427","h_19421644_480.jpg":"480x320","h_19421644_340.jpg":"340x227","h_19421644_220.jpg":"220x147","pp_19421644_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421644_1024.jpg":"805x1024","pp_19421644_640.jpg":"503x640","pp_19421644_480.jpg":"377x480","pp_19421644_340.jpg":"267x340","pp_19421644_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1052","hd_19421642_1920.jpg":"1920x1080","k_19421642_1280.jpg":"1280x1280","k_19421642_1024.jpg":"1024x1024","k_19421642_640.jpg":"640x640","k_19421642_480.jpg":"480x480","k_19421642_340.jpg":"340x340","k_19421642_220.jpg":"220x220","o_19421642_1280.jpg":"1280x701","o_19421642_1024.jpg":"1024x561","o_19421642_640.jpg":"640x350","o_19421642_480.jpg":"480x263","o_19421642_340.jpg":"340x186","o_19421642_220.jpg":"220x120","h_19421642_1280.jpg":"1280x854","h_19421642_1024.jpg":"1024x683","h_19421642_640.jpg":"640x427","h_19421642_480.jpg":"480x320","h_19421642_340.jpg":"340x227","h_19421642_220.jpg":"220x147","pp_19421642_1280.jpg":"1006x1280","pp_19421642_1024.jpg":"805x1024","pp_19421642_640.jpg":"503x640","pp_19421642_480.jpg":"377x480","pp_19421642_340.jpg":"267x340","pp_19421642_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14913217 Threads: 4 Questions: 3141857717 Slow queries: 7005317 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234807967 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/sta-imas-prane-zasto-bi-se-ja-udala-za-tebe-upita-ga-mara-ku-ca-i-sunca-ti-nece-falit-vlaski-humor-moze-biti-senzibilan-ovaj-je-brutalan-evo-sto-su-splicani-sve-sinoc-culi-1129764 [printLink] => /mozaik/zivot/sta-imas-prane-zasto-bi-se-ja-udala-za-tebe-upita-ga-mara-ku-ca-i-sunca-ti-nece-falit-vlaski-humor-moze-biti-senzibilan-ovaj-je-brutalan-evo-sto-su-splicani-sve-sinoc-culi-1129764?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213643 [name] => pričigin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pricigin [link] => /tag/pricigin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650373 [name] => Vlaške priče: u nas je tako običaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 13:29:12 [main_article_id] => 0 [alias] => vlaske-price-u-nas-je-tako-obicaj [link] => /tag/vlaske-price-u-nas-je-tako-obicaj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650374 [name] => vlaške priče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 13:29:12 [main_article_id] => 0 [alias] => vlaske-price [link] => /tag/vlaske-price ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TREĆA VEĆER PRIČIGINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Šta imaš Prane, zašto bi se ja udala za tebe?‘, upita ga Mara, ‘Ku*ca i sunca ti neće falit!‘: vlaški humor može biti senzibilan, ovaj je brutalan. Evo što su Splićani sve sinoć čuli [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3145 [name] => Joško Dadić [username] => jo-ko-dadi [email] => jo-ko-dadi@sd.hr [password] => $2y$10$PPsstLu9jvi3jd949k9gFucJN1g/X8TU6EeYXYPui9evlGL78arTG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/josko-dadic-3145 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1663 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9a24994dbd79c363290ede74a8a5a09a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421646.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421646.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421690.jpg [title] => Joško Šupić/CropixLjubomir Gudelj ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421684.jpg [title] => Joško Šupić/CropixJure Divić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421680.jpg [title] => Joško Šupić/CropixMarijan Grbavac ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421676.jpg [title] => Joško Šupić/CropixMladen Vuković ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421672.jpg [title] => Joško Šupić/CropixNikola Kujundžić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421668.jpg [title] => Joško Šupić/CropixJoško Marušić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421654.jpg [title] => Joško Šupić/CropixVedran Kukavica ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421664.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421660.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421652.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421650.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421648.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421644.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/24/19421642.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Treća večer četrnaestog po redu Pričigina, Festivala pričanja priča, ostat će zapamćena po po vlaškim dogodovštinama. Koje je vrijedilo zabilježiti...

U punom gledalištu Ljetnog kina Bačvice temu 'Vlaške priče: u nas je tako običaj', moderirao je Mladen Vuković, a govorili su Jure Divić (fotograf i književnik iz Vrgorca), Vedran Kukavica (novinar iz Vinjana Gornjih), Joško Marušić (umirovljeni karikaturist iz Katuna), Marijan Grbavac (glumac amater iz Prološca), Ljubomir Gudelj Velaga (arheolog i glazbenik iz Imotskih poljica) te Nikola Kujundžić (umirovljeni dekan farmacije u Zagrebu).

– Ovaj put netko mi je prigovorio – previše je Imoćana, više od 51 posto.

A gledajte, netko mora biti većinski vlasnik. Ja mislim da je Imotski ipak prijestolnica Dalmatinske zagore, Vlaške. Imotski je stvarn prijestolnica duha, otamo su Tin, Gotovac, Raos i monig drugi velikani hrvatske pisane riječi.

---

image
Mladen Vuković
Joško Šupić/Cropix
---


Da je Imotski prijestolnica provincije, nei ga sada zovu dalmatinska Provansa, vidi se po splitski ulicama. Naime, u samom središtu grada imamo Sinjsku ulicu, Livanjsku, imamo Bihaćku. A gde je Imotski? Daleko, na Brdima – kazao je Mladen Vuković.

– Sudionici večerašnjeg Pričigina na svoj način su živjeli pričigin. Dakle, u ona vremena gdje se pekla rakija, rezao duhan.., u raznim konobama, stvorio se vlaški Pričigin. Krećemo s najmlađim među nama.

Najljepša ljubavna priča

To je Jure Divić. Znate gdje je on rođen? U Novome Zelandu. On je novinar, književnik, fotograf. Dobio je nagradu Grada Vrgorca, a objavio je ukupno pet knjiga, počevši od 1984. godine – predstavio je Mladen književnika Juru. Koji je potom uzeo riječ:

– "Najljepša ljubavna priča” temelji se na istinitom događaju. To je priča o didu moga prijatelja koju ja u glavi nosim 30 godina. Istinita je, samo sam je romansirao u jednom dijelu. Ima dosta lokalnih tema vezanih za Vrgorac i Makarsku.

Dida mog prijatelja bija je mladić u najboljim godinama, spreman i sposoban da osvoji cili svit, a osim sebe samog na tom svitu nije ima ništa. I tako je Prane Mujin krenija u potragu da sebi nađe životnu družicu.

Prane je bija zgodan, naočit gorštak, visok i mršav s prekrasnim osmjehom kojim je koračao po Dugim Njivama, i cilom tom području koje je ličilo na sve osim na područje koje ima njive, još k tome duge. Dakle, planina, krš, kamen i malo šansi za bilo kakav životni uspjeh.

Prane je ima malu kamenu kućicu u prančioku, na osami, dok se cilo selo smjestilo na brežuljak nasuprot Prane, i gotovo cilo selo je bilo u zaklonu od vitrova, no bilo je i u osinju i niko u selu nije ima sunca koliko ga ima Prane.

U selu je živila prekrasna divojka njegove dobi, Mara Begavuša. Bila je iz imućne begovske kuće i nije imala životnih problema, jer u okvirima tadašnjih vrimena živila je u izobilju.

---

image
Jure Divić
Joško Šupić/Cropix
---


I od svih divojaka u selu Prane je bacija oko na Maru, jer je, kako kaže, bila najlipša. A biti najlipša u selu značilo je da su prid kućom svakodnevno udvarači sa svih strana, koji su dolazili od svuda, trgovali s Marinim ocem i nudili se Begu da mu ožene ćer.

Ali Prane je strpljivo čeka svoje prilike, makar i one male i mudro ih iskorištava, i svakim danom se sve više približava Mari, i polako joj ulazija pod kožu.

Kod Vučića bajama

– Niko nije zna, a ja sam se sa Maron sastaja između dvi pristave kod Vujčića bajama. Bile su velike krošnje bajama, ona bi čekala u ladu, a ja bi priko pristava i dolaca doletija da niko ne vidi.

I unda kad bi ja doša do bajama priko pristave bi reka: "Taza bazga malena". Ona bi odgovorila: "Acumprcum derane".

To su bile šifre da nema nikog i da je zrak čist. Ja bi njoj donosija gariful, a ona meni sir.

Kad bi zanoćalo morala bi doma, ali dok ne bi pa mrak, mi bi bili iza pristave, i niko ne bi čuja ni rič od nas, čak ni kad bi kamenom tuka bajame. Svašta smo radili ispod toga bajama, i smijali se beskonačno.

I onda je jednoga dana u selo doša naočit čovik u bilom veštitu. Grgo Mandin vratija se iz Argentine. Bija je stariji od Mare i Prane, ali bija je šesan i ima je svega.

Nevidljive čarape

Donija je iz Argentine blišćilo, bombone paljikavce i curama po selu je poklanja nevidljive čarape. I svakoga dana se vrtija oko Mare, sidija i pija s Marinim ćaćon, kojemu se sve više činija ko idealna prilika za Maru.

Jednoga dana je stari Beg dopustija Grgi da dolazi u nji u kuću i otvoreno zavodi Maru i obasipa je poklonima koje je donija iz svita.

Mara je k'o i svako žensko popustila prid đavolskim sjajem američkih proizvoda, svidile joj se i nevidljive čarape, a posebno laneni šal, kakvog nose otmjene gospođe u Bunos Airesu.

I vidi Prane da je đava odnija šalu, i kod pristava čeka Maru kad će naić s konjen sa sarnača.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


I naiđe Mara, i Prane sasvim iskreno i otvoreno popriča s Maron i pri kamenoj pristavi ponudi Mari da se uda za njega.

– A Prane moj, sve je to lipo i dobro, ali, šta nudiš, šta imaš Prane, šta misliš da mi možeš dat, zašto bi se ja udala za tebe? – upita Mara.

Kur*ca i sunca

– Mare, kur*a i sunca ti neće falit! – to ti jedino mogu obećat pod sigurno.

Mara se nasmija i ode između pristava.

Pričalo se da je te večeri stari Beg udarija Mari šamar, ali Mara je prid zoru pobigla od kuće.

Prane Mujin i Mara Begavuša proslavili su 60 godina braka. Imaju petero djece. Tri sina i dvi ćeri. I kako kaže Mara, svi imaju osmjeh ko Prane.

Nisu najbogatiju u selu, ali su najsritniji na svitu – ispričao je Jure Divić, nakon mu je oduševljena publika na Bačvicama burno pjeskala.

---

image
Vedran Kukavica
Joško Šupić/Cropix
---


Kako je novinar Vedran Kukavica iz Vinjana Gornjih, njegovo se kazivanje dosta vezalo uz granicu. Nakon njega riječ je ponovno uzeo moderator Mladen Vuković, koji je kratkim kazivanjima stalno iznova oduševljavao publiku:

– Kako je Vedran govorio o granici, budući naš sljedeći gost nije iz Imotske krajine, nego iz susjedstva, evo jedan vic o granici.

Umre Imoćanin, i dođe na vrata raja, dočeka ga sveti Petar apostol, i upita ga 'odakle je'.

'Imoćanin '...

'A šta ću s tobom? Nisi ni za pakao, nisi ni za raj'.

Imoćanin kao iz topa: 'Meni najbolje, samo da je blizu granice' – i ovo je dakako izazvalo smijeh publike.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Zatim je riječ uzeo Joško Marušić, predstavljen kao umirovljeni karikaturist iz Katuna. Svoju je priču nazvao 'Moj ćaća i njegova braća'.

– To je iz mog života, čista istina. Moj ćaća imao je četiri sestre i petero braće. Sestre ćemo ovoga puta ostaviti po strani, jer bi se cijeli jedan pričigin mogao o njima ispričati, negi ću se uhvatititi braće odnosno mojih stričeva. Oni su se zvali Jozo, Vican, Šimun, Ivan i moj ćaća Marinko.

Nikad nisu svi jedni s drugima razgovarali

Dvije stvari su bitne, i one će biti poanta ovo mog pričigina. Jedno je briškula, a druge je činjenica da njih petero braće nikada nisu svi jedan s drugim razgovarali.

Uvijek je bila kombinacija, zašto netko s nekim nije govorio. Ali vratit ću se na briškuli, jer je uz nju vezano moje prvo životno pamćenje. Kad je umro najstariji, moj stric Jozo, ja sam bio vrlo malo dijete, i vodili su nas tamo kod tog mrtvaca kod mrtvaca.

---

image
Joško Marušić
Joško Šupić/Cropix
---


On je ležao mrtav na postelji, a moj ćaća Marinko i njegov brat Šimun su igrali briškulu. I obojica su plakali, suze im se sastajale na vratu.

Kad smo odrasli, ja i brat smo uvijek prije dolaska iz Zagreba pitali ćaću s kim sad ne razgovara, tako da bude nekih problema. Najčešći razlog zašto s nekim bratom ne razgovara bio je - "nije čovik". Inače moj otac nije nikoga podnosio.

Nije štampane mogao vidjeti Amerikance, Ruse, Srbe – to je normalno, ali Imoćane također nije volio, a Bračane je prezirao.

Sve se svodilo na svoje selo Katune, koje je imalo brdo i polje, a uvijek je govorio da "s brda nema čovika".

Sve se svelo na njegovo brdo polje, gdje je živio njegov brat Šimun, koji je u jednom momentu ostao sam u Katunima, jer su svi otišli u Njemačku ili u Split. A s tim bratom Šimunom nije deset godna razgovarao.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---


Morao bih doć u Katune, jer je bio lovac, pa bi njih dvojica imali apstinencijsku krizu ako ne bi igrali briškulu. Ja se sjećam, dok sam bio dijete, kako bi Šimun došao nama u kuću, igrali bi satima briškulu i trešetu, beštimali i sve što uz to ide, ali se nisu pozdravili ni na početku, ni na kraju – kazao je Marušić uz burne ovacije.

Kod Perkove okuke

U duhu odličnog raspoloženja, arheolog i glazbenik iz Imotskih poljica, Marijan Grbavac iz Prološca, istaknuo je odmah na početku:

– Ma, šta će mene Mladen hvalit, bolje ja znam samoga sebe hvalit (..). Događaj je zbio kod Perkove okuke, koja se zove tako jer je tu Perkova kuća.

---

image
Marijan Grbavac
Joško Šupić/Cropix
---


Iz pravca Prološca ide Luka Ivankov na nekoj frezici, iz pravca Imotskog ide Luka Ćorić, oba pod gasom, i sudare se na toj okuci.

Došli policija, vatrogasci, hitna, sve živo. Sad ovaj Luka Ćorić, šta je vozio auto je proša lišo, a ovaj Luka na frezi je prilično stradao. I završio na Firulama.

I sad je običaj čovika vidit u bolnici. Sad ovaj leži cili u zavojima. Dolazi ovaj što ga udario, a čim ga je ovaj s frezom, šta leži, vidio na vratima, upita glasno: "Šta si ti došao?".

"Došao sam te obać".

"Pa, šta me nisi obišao kod Perkove okuke, mater ti?!" – nakon ovoga publika je ustala i pljeskala s nogu.

Arheolog i glazbenik iz Imotskih poljica, Ljubomir Gudelj Velaga, nastavio je u odličnom ritmu:

– Stanovnik Donjih Ujevića, najkiparskijeg zaseoka u Hrvata, Stanislav, on je provodio dane po gostionama, častili mi njega, on nas doskočicama, mi njega pićima.

Nakon pustih godina po raznim šankovima, jedan njegov vršnjak se vratio iz Njemačke, otvorila je nova gostionica, i nakon mjesec dana svakodnevnog boravka za šanskom, kaže vlasnik gostionice njima: "bija bi red da i vi nekada platite!", a Stanislav će njemu "Znaš šta, kažeš li mi išta više, nikad ti više neću doć u gostionu!".

---

image
Nikola Kujundžić
Joško Šupić/Cropix
---


Umirovljeni dekan farmacije u Zagrebu Nikola Kujundžić od početka je bio u stilu uspješne večeri:

– Mladen me stavio posljednjega, jer zna da sam programiran na 45 minuta. Kad ja završim više nikoga tu neće biti.

Kad sam se spreman za odlazak u Split, sreo sam susjedu Mandu.

Kaže mi: "Čula sam da ideš na onaj vlaški pričigin".

"Točno je, idem".

Ona će meni: "Ni jednu žensku nemate!"

U odličnom raspoloženju, i s burnim ovacijama, završio je pričigin na temu "Vlaške priče: u nas je tako običaj", dokazavši kako u dalmatinskoj Zagori, u pravcu Imotskoga i Vrgorca, uz težak život, nikada nije falilo humora i istinskoga duha.

I naposlijetku, Mladen Vuković je obećao kako će učiniti sve da jedan od idućih Pričigina ima brojne žene "koje također imaju što kazati".

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix
Ljubomir Gudelj
Joško Šupić/Cropix
Jure Divić
Joško Šupić/Cropix
Marijan Grbavac
Joško Šupić/Cropix
Mladen Vuković
Joško Šupić/Cropix
Nikola Kujundžić
Joško Šupić/Cropix
Joško Marušić
Joško Šupić/Cropix
Vedran Kukavica
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/sta-imas-prane-zasto-bi-se-ja-udala-za-tebe-upita-ga-mara-ku-ca-i-sunca-ti-nece-falit-vlaski-humor-moze-biti-senzibilan-ovaj-je-brutalan-evo-sto-su-splicani-sve-sinoc-culi-1129764 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9648b8eaf99a5d119f25940d165c3b21bd33fa40 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98%C5%A0ta+ima%C5%A1+Prane%2C+za%C5%A1to+bi+se+ja+udala+za+tebe%3F%E2%80%98%2C+upita+ga+Mara%2C+%E2%80%98Ku%2Aca+i+sunca+ti+ne%C4%87e+falit%21%E2%80%98%3A+vla%C5%A1ki+humor+mo%C5%BEe+biti+senzibilan%2C+ovaj+je+brutalan.+Evo+%C5%A1to+su+Spli%C4%87ani+sve+sino%C4%87+%C4%8Duli&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsta-imas-prane-zasto-bi-se-ja-udala-za-tebe-upita-ga-mara-ku-ca-i-sunca-ti-nece-falit-vlaski-humor-moze-biti-senzibilan-ovaj-je-brutalan-evo-sto-su-splicani-sve-sinoc-culi-1129764 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsta-imas-prane-zasto-bi-se-ja-udala-za-tebe-upita-ga-mara-ku-ca-i-sunca-ti-nece-falit-vlaski-humor-moze-biti-senzibilan-ovaj-je-brutalan-evo-sto-su-splicani-sve-sinoc-culi-1129764 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TREĆA VEĆER PRIČIGINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotTREĆA VEĆER PRIČIGINA

‘Šta imaš Prane, zašto bi se ja udala za tebe?‘, upita ga Mara, ‘Ku*ca i sunca ti neće falit!‘: vlaški humor može biti senzibilan, ovaj je brutalan. Evo što su Splićani sve sinoć čuli

24. rujna 2021. - 12:55

Treća večer četrnaestog po redu Pričigina, Festivala pričanja priča, ostat će zapamćena po po vlaškim dogodovštinama. Koje je vrijedilo zabilježiti...

U punom gledalištu Ljetnog kina Bačvice temu 'Vlaške priče: u nas je tako običaj', moderirao je Mladen Vuković, a govorili su Jure Divić (fotograf i književnik iz Vrgorca), Vedran Kukavica (novinar iz Vinjana Gornjih), Joško Marušić (umirovljeni karikaturist iz Katuna), Marijan Grbavac (glumac amater iz Prološca), Ljubomir Gudelj Velaga (arheolog i glazbenik iz Imotskih poljica) te Nikola Kujundžić (umirovljeni dekan farmacije u Zagrebu).

– Ovaj put netko mi je prigovorio – previše je Imoćana, više od 51 posto.

A gledajte, netko mora biti većinski vlasnik. Ja mislim da je Imotski ipak prijestolnica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:44