StoryEditorOCM
ŽivotDELIKATNA LJEPOTICA

Spremate se za kupovinu božićne zvijezde? Cvjećarka Zvjezdana otkriva kako treba brinuti o njoj da što dulje potraje

Piše MOZAIK SD
19. studenog 2023. - 15:29

Mala božićna zvijezda je jedna od najpopularnijih ukrasnih sobnih biljaka koja nas uveseljava za adventsko i božićno vrijeme, a visoka je između 15 i 20 cm. Idealna kao ukras za ukrašavanje blagovaonskog stola, prozora i zidnih polica, elegantan poklon za svaku prigodu u prosincu.

No, kako smo se i sami uvjerili – često je vrlo kratkog vijeka, ponekad se njen grm raspadne tako brzo da niti ne dočeka kraj adventa.

U čemu griješimo? Kako je održavati da nam potraje dulje? - pitamo Zvjezdanu Radić iz splitske cvjećarnice MIS, čija je vlasnica njena kći Ivana.

- Božićna zvijezda je jako lijepa i jako osjetljiva biljka – kaže nam Zvjezdana čije se ime znakovito poklapa sa ovom temom. - Ona zna trajati godinu ili dvije dana ako se pravilno njeguje. Ne treba je previše često zalijevati iz toga razloga što je njen korijen plitak i može doći do njegovog truljenja.

Ne smije biti izložena suncu, jakom svijetlu i treba pripaziti da tijekom sezone grijanja u nju ne udara topli zrak iz klima uređaja. Ljudi je najčešće stave na mjesto gdje im lijepo izgleda, ali nije samo estetika važna, treba paziti da biljci nađete pravi kutak da može duže živjeti. Uglavnom, tamo gdje je tamnije.

Kad je kupite s puno crvenih cvijetova, ona će do iduće godine preći u zelenu boju. Ako vam izdrži do tada, dogodine ona počne "bacati" male nove crvene listove pri vrhu, koji tek s vremenom dođu do izražaja kao "zvijezda".

Znači, preporuka je ne zalijevati često. Ako je toplo, a jest jer stanove grijemo, zalije se svaki tjedan, ne obilato. Oprezno zalijevati, ne previše, ali kad uočite da je zemlja suha i rahla to je znak da je žedna. Ulije se malo vode i ona se održava, vi se prilagođavate njoj. Kao i oko svega o čemu vodimo računa i ona će uspjeti preživjeti.

image

Božićna zvijezda crvena

Kad zatopli, u proljeće, kad crveni listovi pozelene, ona može "izaći" vani, na balkon. Očvrsnut će na zraku, najprije njena stabljika. Stabljika božićne zvijezde je vodenasta i krhka, i čim pukne jednom, drugi put...gotove su. Jako su osjetljive. Kad je vani, nađite joj mjesto koje nije izloženo jakom suncu i u zavjetrini.

Treba voljeti cvijeće a onda kad se voli, mi se i trudimo oko njega – kaže gospođa Zvjedana Radić, koja pamti advent na splitskoj rivi kada je jednom prilikom na štandu prodala čak – 1500 božićnih zvijezda!

Božićna zvijezda se inače službeno zove Euphorbia pulcherrima i potječe iz Meksika. U Hrvatskoj je prisutna više od 100 godina. Uzgaja se u grijanim staklenicima, a u prodaji je od početka studenog. Listovi joj mogu biti raznolikih boja: crveni, ružičasti, žuti i kremasto bijeli. Kuriozitet je da obojeni dijelovi biljke nisu cvjetovi, već vršni listovi (brakteje). Sami cvjetovi na božićnoj zvijezdi prilično su neugledni. Maleni su, žuti i nalaze se u sredini vršnih listova.

Biljka se zalijeva mlakom vodom sobne temperature. Ako joj listovi počnu žutjeti, znači da je zemlja previše vlažna.

Neki preporučuju da prije nego izađete iz cvjećarnice gdje je kupite, božićnu zvijezdu zaštitite papirom kako u nekoliko dana ne bi izgubila sve listove i - prehladila se.

Jer, delikatna je to ljepotica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:07