StoryEditor
ŽivotGenijalne minijature

Projekt koji se rodio za kuhinjskim stolom, a danas vrijedi na tisuće dolara: Barbara je svoj ‘svijet u malom‘ kreirala s ocem, znači i više od hobija

22. svibnja 2020. - 14:17
Željko Puhovski/Hanza Media

Evo ovako se počinje graditi hiža za odmor sa zagorskih brega, od kućne minijature, od kućice kao za lutke, ali one manjih veličina i od barbikine.

Od projekta koji se prvo “rodi” za kuhinjskim stolom. Jer da bi u 15 kvadrata prizemlja stala kuhinja, blagovaonica, WC, dnevni boravak, stepenište za kat, a na njemu spavaću sobu, treba dobro osmisliti prostor. Promisliti o svakom detalju, od lustera do stola, od ormara do tuš-kabine. I sve to vrlo precizno, doslovce u milimetar nacrtati, a onda svojim rukama pretvoriti u maketu. Nešto nam govori da u slučaju Barbare Boronić Nikić to neće biti problem, jer ova fetiva Zagrepčanka ima nevjerojatan hobi.

Filigranski rad

– Cijeli se život bavim izradom rukotvorina, hobijem koji sam naslijedila još u ranoj dobi od svog pokojnog oca. Jako volim precizni, filigranski rad, detaljan prikaz stvarnosti. A u tome su svoje mjesto pronašle i minijature – veli Barbara, jedna od rijetkih minijaturistica u Hrvatskoj, majstorica u izradi kućica, lutkica, ukrasa. Ono što ona radi u svom slobodnom vremenu, i najčešće daruje, vani, u inozemstvu, “važe” se u tisućama dolara. Kućice za lutke, namještaj i raznorazne minijature, naime, vrlo često su kolekcionarski i iznimno traženi predmeti, koji na aukcijama i u prodaji dosežu cijenu i na desetine, čak i stotine tisuća dolara.

image
Željko Puhovski/Hanza Media

– Dok nisam svoje posljednje radove, božićnu i kamp-kućicu pokazala nedavno na društvenim mrežama, uopće nisam znala da u inozemstvu postoje ozbiljni kupci, i ozbiljni kolekcionari koji se ne ustručavaju za takve predmete dati velike novce. Samo jedan ormarić u kućici za lutke plaćaju i po nekoliko stotina funti. I to napravljen industrijski. Bila sam iznenađena tim otkrićem. Davno sam se počela ovim baviti, tu ljubav mi je usadio otac. S njim sam namjeravala napraviti repliku tradicionalne vrapčanske kuće. no, kako je otac umro, projekt sam zaustavila. Trenutačno nemam snage dovršiti ga, još mi je to vrlo bolno – veli Barbara.

No zato nam je pokazala dva savršenstva, dvije mini kućice, kampicu darovanu sestri koja je nedavno postala kamperica. Sa svim detaljima koje jedna kamp-kućica ima u svom sastavu. I božićnu kućicu s mamom, djetetom, mačkom, kuhinjskim krpama, adventskim vijencem, svjećicama, posuđem, zidnim satom… Pa kako, kako napraviti ovako malu majstoriju? Saznajemo to od Barbare i, napominjemo, ovo ne pokušavajte sami napraviti, ako nemate strpljenja. Jer za ovakav prikaz realnog života u malome, trebate imati puno, puno strpljenja.

– Sestra je ispunila svoj san, s obitelji je kupila kamp-kućicu, i ja sam kao dar napravila jednu u malom. Napravljena je od dječjeg kartonskog kovčežića, od njegove polovine, i tek je pokoji detalj u njoj kupljen. Kuhinju sam napravila od kutija za šibice, krevet i garnituru za sjedenje od spužvica za suđe i drvenih štapića za sladoled. Slike na zidovima sam isprintala s neta, one su u boji, zalijepila sam ih na deblji karton i prelakirala. Tkanine su od prave tkanine, a na zidovima su samoljepljive prave tapete. Dio posuđa i nekih detalja je naručen s prodajnih platformi koje nude takve stvarčice. U božićnoj kućici su adventski vjenčić i prave svijeće, one s dječjih rođendana, ali prerezane na manju veličinu. I kako su prolazile adventske nedjelje tako sam ih i palila, pa smo imali pravi božićni ugođaj – veli Barbara.

image
Željko Puhovski/Hanza Media

Ali ima tu i puno drugih detalja: vanjska teglica na jednoj od kućica je, primjerice, napravljena od štapića nalik onima od sladoleda. Njih je prerezala, prebojila, lakirala, i od četiri takva spojena štapića dobila je ukrasnu posudu. Sat u kuhinji je napravljen od okruglog dugmeta na koji je nalijepila sliku brojki i kazaljki. Fenjer je od prozirne staklene perle, na postolju od stopera za narukvice. Za ručku je upotrijebila kopču s naušnice, onu za probušeno uho. O, koliko tu ima zanimljivih inovacija. Recimo, puricu u božićnoj kućici napravila je od gline, iako može i od fima. A onaj pogled kroz prozor sa zvonikom u daljini i bregima, postigla je tako što je iskoristila sličicu iz kalendara.

Projekt ‘hiža’

– U svemu oko sebe vidim nešto što se može iskoristiti za nešto drugo. Kutije šibica mogu biti velika inspiracija, od njih se rade divni elementi za kuhinjice. Kada ih prebojite i lakirate te na njih kao ručkice stavite male drvene perle, dobijete predmet koji posve nalikuje na pravi. Tanjure u božićnoj kućici napravila sam od čepova za boce...

Minuciozna je to, pedantna filigranska priča u kojoj je svaki detalj prenesen kao iz realnog života. I to je ono što Barbaru jako raduje. Kaže da je ponekad uhvati stvaralački zanos, koji potraje i po nekoliko dana, i to u komadu. Jednu je kućici radila u virozi, i kako nije izlazila, više od 15 sati je posvetila rađanju svog uratka. Ponekad neke stvari treba i popravljati, no njoj to nije teško. Ona u svom hobiju uživa. Bila je jako iznenađena lavinom oduševljenja kada je nedavno svoje uratke stavila na društvene mreže.

– Tako sam upoznala i nekoliko žena iz regije koje se također bave minijaturama. Nema nas puno, koliko vidim, i puno nas je manje nego u svijetu. Ali u svijetu nema improvizacija nalik ovima koje ja radim. Tamo se priča više zasniva na kolekcionarstvu. I to skupom.

image
Željko Puhovski/Hanza Media

A sad je čeka projekt hiže, a s njim i maketa u kojoj neće biti improvizacija. Onako kako uredi prostor u toj mini zagorskoj kući, tako će kuća na tom zagorskom bregu jednom i izgledati. Prvo će je kaže nacrtati, a onda kreće izrada minidijelova.

– U ovom poslu moraš znati puno toga. Crtati, rezati, piliti, lijepiti, pričvršćivati, uklapati, šivati… To su sve uradi sam vještine na jednom mjestu. S tim da će se u slučaju hiže sve trebati uklopiti u milimetar. Čeka me baš veliki posao – veli Barbara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 22:22