StoryEditorOCM
ŽivotPROJEKT HŽvječno

“Priče moga kraja” legenda o nastanku nogometnog kluba Hajduk

Piše SD
12. travnja 2024. - 14:51

U javnom pozivu CI SDŽ Obrtna tehnička škola iz Splita prijavila se za projekt “Čuvari baštine” ovogodišnjeg naziva “Priče moga kraja” projektom o legendi nastanka nogometnog kluba Hajduk, fenomenu koji živi vječno.

Za projekt su se prijavili visokomotivirani i daroviti učenici OTŠ iz Splita koju su zainteresirani za projektni rad, interdisciplinarni pristup nastavi, voljni za suradničko, istraživačko i inovativno učenje.

Učenici su ovim projektom na kreativan i inovativan način pokazali svoje sposobnosti kroz razvijanje kritičkog stava, planiranje rada, rad u istraživačkim i suradničkim skupinama te su proveli projekt HŽvječno da samoga kraja.

Učenici su istražili priču (legendu) o nastanku HNK Hajduk te su pokazali koliko je važan kulturni i zavičajni identitet te su kroz svoje oči prikazali povijesne događaje koji su klub doveli do statusa legende koja živi vječno.

U projekt su se uključili i bivši učenici OTŠ koji su svoje prve nogometne korake započeli u HNK Hajduk te su za ovu prigodu dali intervju koji se nalazi na web stranici projekta koju su napravili učenici.

Učenici drvodjeljski tehničari dizajneri su osmislili i nacrtali simbole i slike Hajduka, onako kako ih oni vide, a učenici stolari su za potrebe navedenog natječaja, u nekomercijalne svrhe, izradili podmetače za čaše i boce s tri različita motiva.

Legenda kaže kako je svoje slavno ime Hajduk dobio ispod stare murve na Starom placu pa su učenici stolari osmislili i napravili  “staru murvu” u drvu, jer su se tamo okupljali prvi Hajdukovci, pa je tako legendarna stara murva oživjela u rukama učenika stolara u školskoj radionici praktične nastave.

Svoje radove i kratki film o cijelom projektu koji je započeo u studenom 2023. učenici će javno izložiti i predstaviti 23. travnja 2024. u OŠ Kraljice Jelene u Solinu, na Festivalu izvrsnosti, s početkom od 17 sati, a informacije o projektu dostupne su na linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:55