Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Životkreativne ideje

Predstavljamo ‘Crafteraj‘ Zagrepčanke Mirne: i proljeće bi pozavidjelo na ovim buketima

Piše Olgica Ivić Grizelj
7. travnja 2020. - 20:34
Privatni album

U Mirninu “Crafteraju” već je rascvjetani - raj. Buketi tulipana “cvjetaju” u takvim kombinacijama boja da bi se i proljeće moglo zamisliti. Ova Zagrepčanka potpuno je raspustila svoju maštu i dala nam razloga da uživamo gledajući njezine bukete.
Ne voli pozornost medija jer ova ekonomistica ne voli govoriti o sebi osim da je ona jedna prosječna mama i dodaje: “Ništa posebno!”

Mi ipak ne možemo biti skromni u riječima kad pričamo o tome što Mirna radi u svoje slobodno vrijeme jer to je zaista osvježavajuće.

- Unatrag nekoliko godina počela sam raditi kuglice za bor, stiroporne, jednostavnih tehnika. Želja mi je bila za Božić darovati nešto da nije uniformirano, kako za sebe tako i za druge. Kada sam istrošila ideje s kuglicama, počela sam rukom šivati pamučne ukrase za sljedeću božićnu sezonu, iz ove perspektive, sada su mi bili grozni. Morala sam smisliti nešto za sljedeći Božić, pa mi je bilo dugo od Božića do Božića, pa sam morala nešto smisliti za Uskrs...

I želja za izradom poklona i ukrasa, Mirni je otvorila novi svijet i savladavanje novih vještina.

- Budući da nisam bila zadovoljna kako su mi izgledali ukrasi, a i šivanje rukom je vrlo sporo, počela sam razmišljati o tome da naučim koristiti šivaću mašinu. Mama mi je jedan dan pokazala kako uvući konac i kako se šiva ravno, a dalje sam isprobavala sama po principu pokušaja i pogrešaka. Nemam apsolutno nikakvog krojačkog iskustva pa mi je trebalo dosta vremena dok sam shvatila kako i što.

I kako to obično biva kod kreativnih ljudi, i kod Mirne je počelo opuštajuće.

image
Privatni album

Ima svega...

- Počelo je kao hobi, sada polako prerasta u nešto više. Prvenstveno me odmara i smiruje, dok ne krene gužva i ako je stiska s vremenom i drugim obvezama. Izrada bilo kojeg predmeta je detaljna, dugotrajna jer skoro sve radim ručno, pa kada imate u glavi ideju, a ne znate baš kako je realizirati tada se u glavi vrti samo to i nema prostora za opterećujuće stvari. Sama izrada je dosta detaljna, sve je poprilično sitno i potrebna mi je koncentracija pa nema prostora za “gluposti”.

Asortiman “Crafteraja” je vrlo bogat.

- Izrađujem tulipane, cvijeće od filca, lutke, blagdanske vijence za vrata i stol, ukrase za bor... Trenutno maske za lice, jer ih nisam našla u apoteci pa sada moram smisliti kako da ih tehnički izvedem. Od materijala većinom koristim pamuk, trudim se da bude koliko je to moguće ekološki prihvatljivo. Punjenje je poliestersko, jer za sada nisam našla adekvatnu zamjenu.
I naravno, kako ovo cvijeće nema ograničen vijek trajanja, pitamo kako ga održavati, skinuti prašinu...

- Tulipani su perivi u perilici za rublje. Uvijek naglasim da se stave u vreću za pranje ili jastučnicu da stabljike ne zapnu u bubanj i na lagani program. Prašina, pogotovo s onih svjetlijih jer se prije vidi, odlično se skida ljepljivim rolerom.

Ideje joj dolaze neprestano, dapače, kaže da ima ih previše, a vremena premalo.

image
Privatni album

- Inspiracija može biti od svuda, od okoline, TV-a, društvenih mreža... Vidim nešto što mi se svidi pa pokušam to razraditi na svoj način. Npr. lutke, trudim se da budu koliko je to moguće sličnije za dijete koje će ju dobiti. Boja i dužina kose, frizura, odjeća koju vole nositi. Npr. za djevojčicu koja se bavi sviranjem napravila sam haljinu s notama, boja kose je bila približno njezina, kao i frizura. Na božićne vijence su ove godine išle lutkice anđeli, i za svaku sam pitala koje boje djeca imaju kosu, dužinu... Isto kao i kućni ljubimci....

I što nam sprema za uskrsne blagdane...

- Uskrsni repertoar će ove godine biti sličan kao i prošle, cvjetni vijenci, leptiri, ptice, zečići. Svatko si sam može složiti kakav želi, od boje, do dezena i oblika. Možete npr. samo staviti leptire na vijenac, jednobojne, šarene. Ne radim uniformirano, uvijek pitam za želje i nastojim ih ispuniti koliko je to moguće.

image
Privatni album
#RUČNI RAD#USKRSNI ASORTIMAN#CRAFTERAJ

Izdvojeno

20. travnja 2020. - 06:45