stdClass Object ( [id] => 1355184 [title] => Pobjegle su od rata i došle u Split. Dođe vam plakati kad slušate Ukrajinke koje rade top biznis, ali se bore s traumama [alias] => pobjegle-su-od-rata-i-dosle-u-split-dode-vam-plakati-kad-slusate-ukrajinke-koje-rade-top-biznis-ali-se-bore-s-traumama [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Do prije dvije godine, osam od devet ukrajinskih žena kojima posvećujemo ovu priču nisu ni znale gdje je Split, nisu znale ni da je Hrvatska ikada bila u ratu, a danas žive i rade baš tu, u Splitu.

Pored splitskog hotela "Globo" je prava mala oaza ukrajinskih specijaliteta, a objekt se zove "Multi cook" i prije dva i pol mjeseca ga je otvorila 37–godišnja Mariya Nestorovych iz Lavova.

---

---

Tamo možete pronaći svega – od obične sarme i paprike napravljene skoro po našoj recepturi, do hinkala sa svinjetinom, varenike sa špinatom, krumpirom i višnjama, peljmene raznih vrsta, bendereke, i ostale specijalitete ukrajinske kuhinje.

---

image

Vlasnica Mariya Nestorovych pomaže radnicama od jutra do sutra, a znanje od malih nogu upijaju i njezina djeca

Saša Burić/Cropix
---

Ako znate pripremiti boršč (gusta juha od cikle koja izgleda kao varivo) samo dođete ovdje po valjuške koje ćete u nju dodati i imate bogovsko jelo. Ili želite kvalitetne palačinke s mesom i gljivama, pljeskavice i ostala čuda, sve to proizvode ručno, bez stroja rade vrijedne ruke ovih žena.

Plaća 750 eura

Nisu htjele biti samo izbjeglice i živjeti od pomoći naše države, nego su htjele raditi i zaraditi te na taj način pomoći svojima koji su ostali u toj zemlji. Kažu da im je vlasnica našla sobu u Podstrani, odakle putuju svaki dan na posao, Olena sa kćeri živi u hotelu "Zagreb", a Vera u centru Splita.

---

image

U akciji: Olena Zhorzholiani iz sela Zolote - Luganska oblast i Mila Sherchenko iz Odese

Saša Burić/Cropix
------
image
Saša Burić/Cropix
------
image

Koliko samo specijaliteta naprave ove vrijedne ruke

Saša Burić/Cropix
---

Kažu nam da se radi puno, da je plaća oko 750 eura i da je njihova sunarodnjakinja Mariya jako dobra gazdarica koja je vječno s njima na poslu. Često u ruci njiše jednoipogodišnjeg sina Leva i pazi na troipogodišnju kćerku Evu i kontrolira posao, a svoju djecu je animirala i prilikom fotografiranja za naše novine. Levu je dala mobitel, a Evi tablet, te joj je okačila pregaču za natpisom na ćirilici "Eva šef".

Od Mariye doznajemo da je Lev rođen tijekom rata u Ukrajini, a ubrzo od 54–godišnje radnice Olene Baranove iz Hersona čujemo da joj je unuka rođena u Splitu.

Iako se u njihovoj zemlji gine, ove žene se raduju svakom novom ukrajinskom djetetu, ne predaju se i nisu izgubile "dušu" koju Rusija uzima njihovoj zemlji već dvije godine.

Dolaze s raznih strana Ukrajine, a njih četiri iz mesta Bila Cerkva u okolici Kijeva. Vera Kraszwoscshok je iz Uzgoroda na granici s Mađarskom, Olena Zhorzholiani je iz Zolote (Luganska oblast), Mila Schevchenko je iz Odesse, Larissa koje nije bilo za vrijeme našeg posjeta je iz Mariupolja, Viktorija je iz Černihiva... I njihove sudbine su različite, svaka bolna na svoj način.

Nećemo navesti imena i prezimena nekih od nabrojanih žena iz prethodnih rečenica nakon onoga što su nam iskreno ispričale i pustile suze. Samo ćemo napisati što su nam rekle.

– Ja sam u zadnje tri godine izgubila i oca i majku koji su umrli, jedanaest mi je prijatelja umrlo u vrijeme korone, imam sina koji živi u Njemačkoj, razvedena sam. Ja sam kao medicinski radnik po važećem zakonu trebala biti u ratu u Ukrajini. Krivo mi je prema mojoj zemlji, ali ja sam i prije ovog rata bila ubijena žena i nadam se da mi ni Bog ni moj narod neće suditi što ne ratujem – kazala nam jedna od radnica.

‘Strepim, istječe izbjeglička viza‘

---

image

Olena Baranova plakala je dok nam je govorila o strahotama u Hersonu

Saša Burić/Cropix
---

Jedna od njih nas je pogledala sa očima punim tuge kada smo je pitali tko joj je ostao u Ukrajini.

– U Ukrajini više nemam nikoga svoga – okrenu glavu i pusti suzu. Šta smo mogli pitati Larissu koja je iz Mariupolja da je i bila ovdje, a koja je izgubila svoj grad, ali ne i vjeru da će se jednog dana vratiti u njega.

Olena Baranova iz okolice Hersona nije bježala od punog identiteta i svoje teške ratne i životne sudbine. Plakala je, ali je i govorila dok nam je pokazivala fotografije svoje razrušene kuće u mjestu Tavriske.

---

image

Ovo je razrušena kuća Olene Baranove, pogođena sa devetnaest ruskih raketa, a netaknuta je ostala samo Bogorodica

Privatni Album
---

– Ovo je moja razrušena kuća koja je pogođena s devetnaest ruskih raketa jer je u njoj bila smještena naša ukrajinska vojska i tu je bila prva linija obrane od ruskog prodora. Ostala je netaknuta samo slika Bogorodice s djetetom na gomili razrušenog betona. Dugo sam razvedena, držala sam u tom mjestu trgovinu s povrćem, dobro sam živjela, a kćerka Ana i sin Sergij su napredovali i u životu i u karijerama.

Danas je Ana s troje djece sa mnom u izbjeglištvu u hotelu "Zagreb", a sin radi kao liječnik opće prakse u Kirovogradskoj oblasti, koja je puna naših izbjeglica s okupiranih područja. Pada s nogu od posla, ali nije mu teško. I ja ovdje pošteno radim, kćerka radi male djece ne može. I strepim, da vam pravo kažem, jer nama izbjeglička viza u Hrvatskoj ističe u trećem mjesecu. Niti znamo hoće li mi je produžiti, niti hoćemo li ja i kćerka ovdje ostati, a pogotovo nitko ne zna kada će se rat u mojoj Ukrajini završiti. Pa i kad završi, koliko će desetljeća trebati da započne normalni život kakav smo imali. Ovdje sa mnom u Splitu rade žene koje su u Ukrajini imale i jako dobre karijere, ali moramo raditi što nam se nudi jer živjeti se mora. I gazdarici i Hrvatskoj smo sve zahvalne do neba, kazuje nam.

Dugo nismo imali toliko zadovoljstvo fotoreporter Saša Burić i ja raditi neku priču poput ove, ali također toliko dugo nije bilo i tako teško.

Prostor koji je slobodan za fluktuaciju je zapravo prostor za kupce od nekoliko kvadrata, onda dolazi pult iza kojeg je mali biro i kuhinja te prostor preko puta pulta ograđen staklom površine tridesetak kvadrata u koji radi higijenske izrade proizvoda nije baš poželjno ulaziti i tamo razgovarati.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Mariya stalno ljuljuška djecu i pokušava se koncentrirati na ono što je pitamo, a sporazumijevamo se na razne načine. Od Google translatea do "bagavog" engleskog, pa sve preko pokazivanja rukama i nogama. Da nije bilo radnice Vere Kraszwoscsok, koja je osoba od vlasničina najvećeg povjerenja, ove reportaže ne bi ni bilo. Saša je na sve moje sugestije odgovarao: "Pusti me, zar ne vidiš da radim u telefonskoj govornici", a ja kao medo nisam znao kuda ću sa sobom između pulta, hrane, djece, radnica, dostavljača hrane, kupaca.

Vera nam reče da je hrvatski naučila jer je od 1998. stalno dolazila na ljetovanje u Hrvatsku. Sada u Hrvatskoj zarađuje za život.

– Je, malo je tijesno, sve skupa šezdeset kvadrata, ali moj muž Bogdan i ja planiramo proširiti poslovanje na Zagreb i Rijeku u smislu dostave ovih proizvoda koje ovdje radimo. Sve namirnice kupujemo u Hrvatskoj, ali ih obrađujemo po našoj recepturi i one se odmah nakon izrade dostavljaju ovdje na pult te se prodaju ili zamrzavaju na rok od devedeset dana. Namirnice koje se ne upotrijebe taj dan se više ne koriste za prodaju, nego ih mi nosimo svojim domovima i jedemo. Na svakom proizvodu sve detaljno piše i kad je proizvedeno i od čega se sastoji.

Splićani su veliki gotovani i oni bi najviše voljeli da im ne prodajemo ovu hranu koju samo nakon dvadeset minuta odmrzavanja i dvadesetak minuta kuhanja ili grijanja u pećnici možete postaviti na stol, nego bi je jeli odmah ovdje na licu mjesta. Mi im to za sada ne možemo priuštiti, ali probat ćemo u skoroj budućnosti. Već otvaramo neke punktove za degustaciju ove hrane po Splitu – kaže nam Marya, koja nam je i objasnila kako je završila baš u Hrvatskoj i baš u Splitu.

Poduzetan duh

Kaže da je bila trudna te se nalazila u Poljskoj kada je počeo rat u Ukrajini. Njezin muž Bogdan išao je prodavati tamo jednu modularnu kućicu. Naime, to je posao kojim se vrlo uspješno Bogdan bavi godinama.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

– Ja sam u Lavovu u najmu imala salon za lasersku epilaciju, a on je proizvodio i montirao te modularne kuće diljem Ukrajine i cijele Europe. Kada smo se pod ratnim sirenama vratili u Ukrajinu, morali smo vidjeti šta ćemo i kako ćemo. Ja sam za deset tisuća eura prodala cijelu aparaturu i zatvorila salon, a on je i dalje radio svoj posao, ali kome je do laserske epilacije i gradnje kada se sve ruši i nestaje.

Već smo ranije imali prijatelje koji su istraživali ovo tržište pa smo muž i ja s djecom u rujnu prošle godine došli u Hrvatsku. On je kod Omiša imao klijenta kojem je prodao tu modularnu kuću. U Splitu smo imali od ranije prijatelja iz Ukrajine, koji već skoro godinu dana živi u Splitu, koji nam je puno pomogao da se snađemo i krenemo s poslom, a on nam je i danas lijeva i desna ruka u savjetovanjima i poslovanju. Ovdje nam se sve odmah svidjelo i svu ušteđevinu što smo muž i ja imali smo investirali u ovo i privukli još nekoliko investitora.

Pitali smo je zašto njezin muž Bogdan nije u Ukrajini u ratu.

– Prva supruga mu je umrla i iz tog braka ima troje djece koja trenutno studiraju u Italiji, koja žive kod bake, a on ih uzdržava i stalno posjećuje.

– Imamo i zajedno dvoje djece o kojima se brine. Po ukrajinskom zakonu ako osoba ima više od troje malodobne djece o kojima mora brinuti ne mora ići u rat jer i ukrajinski podmladak treba živjeti i preživjeti kada izborimo potpunu slobodu u našoj zemlji, zar ne – govori nam ova vrijedna žena.

---

POPULARNA FRANŠIZA: Poznati diljem Europe

Ovaj projekt u Ukrajini se zove Gala Baluvana, a već drugu godinu bilježi zamah u Europi pod brendom MultiCook, a proizvod je prošao međunarodni HACCP certifikat u Europi o pravu na čuvanje u zamrzivaču 90 dana. Princip i pravila MultiCooka su da sirovine od kojih rade svoje proizvode moraju biti svježe, posebice stvari poput mesa, a ne smrznute. Svi nadjevi, mljeveno meso i pripravci napravljeni tijekom dana moraju se upotrijebiti isti dan u obliku gotovih proizvoda i zamrznuti šokerima.

Kontrolu kvalitete također provodi sam davatelj franšize (matična tvrtka iz Ukrajine) - Multicook preko videonadzora - to je obavezan uvjet franšize.

Ovo je franšiza koja daje gotovo sve upute što i kako započeti, recepturu... kontrolu kvalitete i ručni rad.

---

---

NE BI NI DOMA BOLJE SPREMILI:  Kupuju i naši, ali i Ukrajinci

Kao kupca smo zatekli i Viktoryju Marshall, rođenu u Donjecku prije 41 godinu, koja je danas s familijom (četiri kćerke i suprugom Donom) nastanjena u Kaštel Sućurcu, gdje ona i muž Kanađanin imaju hotel "Castle Inn".

– Pogačice sa sirom i peljmeni s piletinom su nam omiljeno jelo. Kako ih ne bi ni ja bolje spremila, kupujem ih ovdje i uživamo. Pa već je vaša Lenka pisala o meni kao cirkuskoj artistici i posjetila moju obitelj, koju je divno opisala u svojoj reportaži.

Pozdravite je i recite joj da ovih dana čekam hrvatsko državljanstvo i neka i ona navrati ovdje nešto kupiti, neće požaliti – nasmija se ova Ukrajinka.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKE BOJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TEŠKE BOJE 2 0 8928 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-10 14:29:40 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => Marko Didić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-13 21:11:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-13 21:11:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pobjegle su od rata i došle Split. Dođe vam plakati kad slušate Ukrajinke koje rade top biznis, ali se bore s traumama page_title=Pobjegle su od rata i došle Split. Dođe vam plakati kad slušate Ukrajinke koje rade top biznis, ali se bore s traumama [metakey] => ukrajinke, Split, novi početak , multi cook, ukrajinski specijaliteti, olena baranova, mariya nestorovych, izbjeglice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335808.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335816.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335796.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335797.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335804.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335813.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335801.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335789.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335783.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335771.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26344434.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335769.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/10\/26335767.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Privatni Album","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Novi \u017eivot i sre\u0107u potra\u017eile su u Splitu<\/p>","

U akciji: Olena Zhorzholiani iz sela Zolote - Luganska oblast i Mila Sherchenko iz Odese<\/p>","","

Koliko samo specijaliteta naprave ove vrijedne ruke<\/p>","

Vlasnica Mariya Nestorovych poma\u017ee radnicama od jutra do sutra, a znanje od malih nogu upijaju i njezina djeca<\/p>","

Vera Krasinoscsok poma\u017ee kupcima<\/p>","

Vlasnica Mariya Nestorovych poma\u017ee radnicama od jutra do sutra, a znanje od malih nogu upijaju i njezina djeca<\/p>","

U akciji: Olena Zhorzholiani iz sela Zolote - Luganska oblast i Mila Shevchenko iz Odese<\/p>","","","

Ovo je razru\u0161ena ku\u0107a Olene Baranove, pogo\u0111ena sa devetnaest ruskih raketa, a netaknuta je ostala samo Bogorodica<\/p>","

Olena Baranova plakala je dok nam je govorila o strahotama u Hersonu<\/p>","

Olena Baranova plakala je dok nam je govorila o strahotama u Hersonu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","45:43","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1221","hd_26335808_1920.jpg":"1920x1080","k_26335808_1280.jpg":"1280x1280","k_26335808_1024.jpg":"1024x1024","k_26335808_640.jpg":"640x640","k_26335808_480.jpg":"480x480","k_26335808_340.jpg":"340x340","k_26335808_220.jpg":"220x220","o_26335808_1280.jpg":"1280x814","o_26335808_1024.jpg":"1024x651","o_26335808_640.jpg":"640x407","o_26335808_480.jpg":"480x305","o_26335808_340.jpg":"340x216","o_26335808_220.jpg":"220x139","h_26335808_1280.jpg":"1280x854","h_26335808_1024.jpg":"1024x683","h_26335808_640.jpg":"640x427","h_26335808_480.jpg":"480x320","h_26335808_340.jpg":"340x227","h_26335808_220.jpg":"220x147","pp_26335808_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335808_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335808_640.jpg":"640x814","pp_26335808_480.jpg":"480x611","pp_26335808_340.jpg":"340x432","pp_26335808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1308","hd_26335816_1920.jpg":"1920x1080","k_26335816_1280.jpg":"1280x1280","k_26335816_1024.jpg":"1024x1024","k_26335816_640.jpg":"640x640","k_26335816_480.jpg":"480x480","k_26335816_340.jpg":"340x340","k_26335816_220.jpg":"220x220","o_26335816_1280.jpg":"1280x872","o_26335816_1024.jpg":"1024x697","o_26335816_640.jpg":"640x436","o_26335816_480.jpg":"480x327","o_26335816_340.jpg":"340x231","o_26335816_220.jpg":"220x149","h_26335816_1280.jpg":"1280x854","h_26335816_1024.jpg":"1024x683","h_26335816_640.jpg":"640x427","h_26335816_480.jpg":"480x320","h_26335816_340.jpg":"340x227","h_26335816_220.jpg":"220x147","pp_26335816_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335816_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335816_640.jpg":"640x814","pp_26335816_480.jpg":"480x611","pp_26335816_340.jpg":"340x432","pp_26335816_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1366","hd_26335796_1920.jpg":"1920x1080","k_26335796_1280.jpg":"1280x1280","k_26335796_1024.jpg":"1024x1024","k_26335796_640.jpg":"640x640","k_26335796_480.jpg":"480x480","k_26335796_340.jpg":"340x340","k_26335796_220.jpg":"220x220","o_26335796_1280.jpg":"1280x910","o_26335796_1024.jpg":"1024x728","o_26335796_640.jpg":"640x455","o_26335796_480.jpg":"480x341","o_26335796_340.jpg":"340x241","o_26335796_220.jpg":"220x156","h_26335796_1280.jpg":"1280x854","h_26335796_1024.jpg":"1024x683","h_26335796_640.jpg":"640x427","h_26335796_480.jpg":"480x320","h_26335796_340.jpg":"340x227","h_26335796_220.jpg":"220x147","pp_26335796_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335796_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335796_640.jpg":"640x814","pp_26335796_480.jpg":"480x611","pp_26335796_340.jpg":"340x432","pp_26335796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2699","hd_26335797_1920.jpg":"1920x1080","k_26335797_1280.jpg":"1280x1280","k_26335797_1024.jpg":"1024x1024","k_26335797_640.jpg":"640x640","k_26335797_480.jpg":"480x480","k_26335797_340.jpg":"340x340","k_26335797_220.jpg":"220x220","o_26335797_1280.jpg":"1280x1799","o_26335797_1024.jpg":"1024x1439","o_26335797_640.jpg":"640x899","o_26335797_480.jpg":"480x674","o_26335797_340.jpg":"340x477","o_26335797_220.jpg":"220x309","h_26335797_1280.jpg":"1280x854","h_26335797_1024.jpg":"1024x683","h_26335797_640.jpg":"640x427","h_26335797_480.jpg":"480x320","h_26335797_340.jpg":"340x227","h_26335797_220.jpg":"220x147","pp_26335797_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335797_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335797_640.jpg":"640x814","pp_26335797_480.jpg":"480x611","pp_26335797_340.jpg":"340x432","pp_26335797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2666","hd_26335804_1920.jpg":"1920x1080","k_26335804_1280.jpg":"1280x1280","k_26335804_1024.jpg":"1024x1024","k_26335804_640.jpg":"640x640","k_26335804_480.jpg":"480x480","k_26335804_340.jpg":"340x340","k_26335804_220.jpg":"220x220","o_26335804_1280.jpg":"1280x1777","o_26335804_1024.jpg":"1024x1421","o_26335804_640.jpg":"640x888","o_26335804_480.jpg":"480x666","o_26335804_340.jpg":"340x472","o_26335804_220.jpg":"220x305","h_26335804_1280.jpg":"1280x854","h_26335804_1024.jpg":"1024x683","h_26335804_640.jpg":"640x427","h_26335804_480.jpg":"480x320","h_26335804_340.jpg":"340x227","h_26335804_220.jpg":"220x147","pp_26335804_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335804_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335804_640.jpg":"640x814","pp_26335804_480.jpg":"480x611","pp_26335804_340.jpg":"340x432","pp_26335804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1386","hd_26335813_1920.jpg":"1920x1080","k_26335813_1280.jpg":"1280x1280","k_26335813_1024.jpg":"1024x1024","k_26335813_640.jpg":"640x640","k_26335813_480.jpg":"480x480","k_26335813_340.jpg":"340x340","k_26335813_220.jpg":"220x220","o_26335813_1280.jpg":"1280x924","o_26335813_1024.jpg":"1024x739","o_26335813_640.jpg":"640x462","o_26335813_480.jpg":"480x346","o_26335813_340.jpg":"340x245","o_26335813_220.jpg":"220x158","h_26335813_1280.jpg":"1280x854","h_26335813_1024.jpg":"1024x683","h_26335813_640.jpg":"640x427","h_26335813_480.jpg":"480x320","h_26335813_340.jpg":"340x227","h_26335813_220.jpg":"220x147","pp_26335813_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335813_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335813_640.jpg":"640x814","pp_26335813_480.jpg":"480x611","pp_26335813_340.jpg":"340x432","pp_26335813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1383","hd_26335801_1920.jpg":"1920x1080","k_26335801_1280.jpg":"1280x1280","k_26335801_1024.jpg":"1024x1024","k_26335801_640.jpg":"640x640","k_26335801_480.jpg":"480x480","k_26335801_340.jpg":"340x340","k_26335801_220.jpg":"220x220","o_26335801_1280.jpg":"1280x922","o_26335801_1024.jpg":"1024x737","o_26335801_640.jpg":"640x461","o_26335801_480.jpg":"480x345","o_26335801_340.jpg":"340x244","o_26335801_220.jpg":"220x158","h_26335801_1280.jpg":"1280x854","h_26335801_1024.jpg":"1024x683","h_26335801_640.jpg":"640x427","h_26335801_480.jpg":"480x320","h_26335801_340.jpg":"340x227","h_26335801_220.jpg":"220x147","pp_26335801_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335801_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335801_640.jpg":"640x814","pp_26335801_480.jpg":"480x611","pp_26335801_340.jpg":"340x432","pp_26335801_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26335789_1920.jpg":"1920x1080","k_26335789_1280.jpg":"1280x1280","k_26335789_1024.jpg":"1024x1024","k_26335789_640.jpg":"640x640","k_26335789_480.jpg":"480x480","k_26335789_340.jpg":"340x340","k_26335789_220.jpg":"220x220","o_26335789_1280.jpg":"1280x853","o_26335789_1024.jpg":"1024x682","o_26335789_640.jpg":"640x426","o_26335789_480.jpg":"480x320","o_26335789_340.jpg":"340x226","o_26335789_220.jpg":"220x146","h_26335789_1280.jpg":"1280x854","h_26335789_1024.jpg":"1024x683","h_26335789_640.jpg":"640x427","h_26335789_480.jpg":"480x320","h_26335789_340.jpg":"340x227","h_26335789_220.jpg":"220x147","pp_26335789_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335789_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335789_640.jpg":"640x814","pp_26335789_480.jpg":"480x611","pp_26335789_340.jpg":"340x432","pp_26335789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_26335783_1920.jpg":"1920x1080","k_26335783_1280.jpg":"1280x1280","k_26335783_1024.jpg":"1024x1024","k_26335783_640.jpg":"640x640","k_26335783_480.jpg":"480x480","k_26335783_340.jpg":"340x340","k_26335783_220.jpg":"220x220","o_26335783_1280.jpg":"1280x796","o_26335783_1024.jpg":"1024x636","o_26335783_640.jpg":"640x398","o_26335783_480.jpg":"480x298","o_26335783_340.jpg":"340x211","o_26335783_220.jpg":"220x136","h_26335783_1280.jpg":"1280x854","h_26335783_1024.jpg":"1024x683","h_26335783_640.jpg":"640x427","h_26335783_480.jpg":"480x320","h_26335783_340.jpg":"340x227","h_26335783_220.jpg":"220x147","pp_26335783_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335783_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335783_640.jpg":"640x814","pp_26335783_480.jpg":"480x611","pp_26335783_340.jpg":"340x432","pp_26335783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1075","hd_26335771_1920.jpg":"1920x1080","k_26335771_1280.jpg":"1280x1280","k_26335771_1024.jpg":"1024x1024","k_26335771_640.jpg":"640x640","k_26335771_480.jpg":"480x480","k_26335771_340.jpg":"340x340","k_26335771_220.jpg":"220x220","o_26335771_1280.jpg":"1280x716","o_26335771_1024.jpg":"1024x573","o_26335771_640.jpg":"640x358","o_26335771_480.jpg":"480x268","o_26335771_340.jpg":"340x190","o_26335771_220.jpg":"220x123","h_26335771_1280.jpg":"1280x854","h_26335771_1024.jpg":"1024x683","h_26335771_640.jpg":"640x427","h_26335771_480.jpg":"480x320","h_26335771_340.jpg":"340x227","h_26335771_220.jpg":"220x147","pp_26335771_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335771_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335771_640.jpg":"640x814","pp_26335771_480.jpg":"480x611","pp_26335771_340.jpg":"340x432","pp_26335771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"576x1024","hd_26344434_1920.jpg":"1920x1080","k_26344434_1280.jpg":"1280x1280","k_26344434_1024.jpg":"1024x1024","k_26344434_640.jpg":"640x640","k_26344434_480.jpg":"480x480","k_26344434_340.jpg":"340x340","k_26344434_220.jpg":"220x220","o_26344434_1280.jpg":"1280x2275","o_26344434_1024.jpg":"1024x1820","o_26344434_640.jpg":"640x1137","o_26344434_480.jpg":"480x853","o_26344434_340.jpg":"340x604","o_26344434_220.jpg":"220x391","h_26344434_1280.jpg":"1280x854","h_26344434_1024.jpg":"1024x683","h_26344434_640.jpg":"640x427","h_26344434_480.jpg":"480x320","h_26344434_340.jpg":"340x227","h_26344434_220.jpg":"220x147","pp_26344434_1280.jpg":"1280x1628","pp_26344434_1024.jpg":"1024x1303","pp_26344434_640.jpg":"640x814","pp_26344434_480.jpg":"480x611","pp_26344434_340.jpg":"340x432","pp_26344434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26335769_1920.jpg":"1920x1080","k_26335769_1280.jpg":"1280x1280","k_26335769_1024.jpg":"1024x1024","k_26335769_640.jpg":"640x640","k_26335769_480.jpg":"480x480","k_26335769_340.jpg":"340x340","k_26335769_220.jpg":"220x220","o_26335769_1280.jpg":"1280x854","o_26335769_1024.jpg":"1024x683","o_26335769_640.jpg":"640x427","o_26335769_480.jpg":"480x320","o_26335769_340.jpg":"340x227","o_26335769_220.jpg":"220x146","h_26335769_1280.jpg":"1280x854","h_26335769_1024.jpg":"1024x683","h_26335769_640.jpg":"640x427","h_26335769_480.jpg":"480x320","h_26335769_340.jpg":"340x227","h_26335769_220.jpg":"220x147","pp_26335769_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335769_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335769_640.jpg":"640x814","pp_26335769_480.jpg":"480x611","pp_26335769_340.jpg":"340x432","pp_26335769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26335767_1920.jpg":"1920x1080","k_26335767_1280.jpg":"1280x1280","k_26335767_1024.jpg":"1024x1024","k_26335767_640.jpg":"640x640","k_26335767_480.jpg":"480x480","k_26335767_340.jpg":"340x340","k_26335767_220.jpg":"220x220","o_26335767_1280.jpg":"1280x853","o_26335767_1024.jpg":"1024x682","o_26335767_640.jpg":"640x426","o_26335767_480.jpg":"480x320","o_26335767_340.jpg":"340x226","o_26335767_220.jpg":"220x146","h_26335767_1280.jpg":"1280x854","h_26335767_1024.jpg":"1024x683","h_26335767_640.jpg":"640x427","h_26335767_480.jpg":"480x320","h_26335767_340.jpg":"340x227","h_26335767_220.jpg":"220x147","pp_26335767_1280.jpg":"1280x1628","pp_26335767_1024.jpg":"1024x1303","pp_26335767_640.jpg":"640x814","pp_26335767_480.jpg":"480x611","pp_26335767_340.jpg":"340x432","pp_26335767_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15074871 Threads: 2 Questions: 3158175072 Slow queries: 7061190 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235112932 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/pobjegle-su-od-rata-i-dosle-u-split-dode-vam-plakati-kad-slusate-ukrajinke-koje-rade-top-biznis-ali-se-bore-s-traumama-1355184 [printLink] => /mozaik/zivot/pobjegle-su-od-rata-i-dosle-u-split-dode-vam-plakati-kad-slusate-ukrajinke-koje-rade-top-biznis-ali-se-bore-s-traumama-1355184?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 31429 [name] => ukrajinke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajinke [link] => /tag/ukrajinke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672061 [name] => novi početak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-28 10:11:25 [main_article_id] => 0 [alias] => novi-pocetak [link] => /tag/novi-pocetak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 743825 [name] => multi cook [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 13:43:58 [main_article_id] => 0 [alias] => multi-cook [link] => /tag/multi-cook ) [4] => stdClass Object ( [id] => 743826 [name] => ukrajinski specijaliteti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 13:43:58 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajinski-specijaliteti [link] => /tag/ukrajinski-specijaliteti ) [5] => stdClass Object ( [id] => 743827 [name] => olena baranova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 13:43:58 [main_article_id] => 0 [alias] => olena-baranova [link] => /tag/olena-baranova ) [6] => stdClass Object ( [id] => 743828 [name] => mariya nestorovych [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-12 13:43:58 [main_article_id] => 0 [alias] => mariya-nestorovych [link] => /tag/mariya-nestorovych ) [7] => stdClass Object ( [id] => 411223 [name] => izbjeglice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbjeglice [link] => /tag/izbjeglice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKE BOJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pobjegle su od rata i došle u Split. Dođe vam plakati kad slušate Ukrajinke koje rade top biznis, ali se bore s traumama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335808.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Novi život i sreću potražile su u Splitu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335808.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Novi život i sreću potražile su u Splitu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335816.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

U akciji: Olena Zhorzholiani iz sela Zolote - Luganska oblast i Mila Sherchenko iz Odese

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335796.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335797.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Koliko samo specijaliteta naprave ove vrijedne ruke

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335804.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Vlasnica Mariya Nestorovych pomaže radnicama od jutra do sutra, a znanje od malih nogu upijaju i njezina djeca

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335813.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Vera Krasinoscsok pomaže kupcima

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335801.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Vlasnica Mariya Nestorovych pomaže radnicama od jutra do sutra, a znanje od malih nogu upijaju i njezina djeca

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335789.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

U akciji: Olena Zhorzholiani iz sela Zolote - Luganska oblast i Mila Shevchenko iz Odese

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335783.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335771.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26344434.jpg [title] => Privatni Album

Ovo je razrušena kuća Olene Baranove, pogođena sa devetnaest ruskih raketa, a netaknuta je ostala samo Bogorodica

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335769.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Olena Baranova plakala je dok nam je govorila o strahotama u Hersonu

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/10/26335767.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Olena Baranova plakala je dok nam je govorila o strahotama u Hersonu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Do prije dvije godine, osam od devet ukrajinskih žena kojima posvećujemo ovu priču nisu ni znale gdje je Split, nisu znale ni da je Hrvatska ikada bila u ratu, a danas žive i rade baš tu, u Splitu.

Pored splitskog hotela "Globo" je prava mala oaza ukrajinskih specijaliteta, a objekt se zove "Multi cook" i prije dva i pol mjeseca ga je otvorila 37–godišnja Mariya Nestorovych iz Lavova.

---

---

Tamo možete pronaći svega – od obične sarme i paprike napravljene skoro po našoj recepturi, do hinkala sa svinjetinom, varenike sa špinatom, krumpirom i višnjama, peljmene raznih vrsta, bendereke, i ostale specijalitete ukrajinske kuhinje.

---

image

Vlasnica Mariya Nestorovych pomaže radnicama od jutra do sutra, a znanje od malih nogu upijaju i njezina djeca

Saša Burić/Cropix
---

Ako znate pripremiti boršč (gusta juha od cikle koja izgleda kao varivo) samo dođete ovdje po valjuške koje ćete u nju dodati i imate bogovsko jelo. Ili želite kvalitetne palačinke s mesom i gljivama, pljeskavice i ostala čuda, sve to proizvode ručno, bez stroja rade vrijedne ruke ovih žena.

Plaća 750 eura

Nisu htjele biti samo izbjeglice i živjeti od pomoći naše države, nego su htjele raditi i zaraditi te na taj način pomoći svojima koji su ostali u toj zemlji. Kažu da im je vlasnica našla sobu u Podstrani, odakle putuju svaki dan na posao, Olena sa kćeri živi u hotelu "Zagreb", a Vera u centru Splita.

---

image

U akciji: Olena Zhorzholiani iz sela Zolote - Luganska oblast i Mila Sherchenko iz Odese

Saša Burić/Cropix
------
image
Saša Burić/Cropix
------
image

Koliko samo specijaliteta naprave ove vrijedne ruke

Saša Burić/Cropix
---

Kažu nam da se radi puno, da je plaća oko 750 eura i da je njihova sunarodnjakinja Mariya jako dobra gazdarica koja je vječno s njima na poslu. Često u ruci njiše jednoipogodišnjeg sina Leva i pazi na troipogodišnju kćerku Evu i kontrolira posao, a svoju djecu je animirala i prilikom fotografiranja za naše novine. Levu je dala mobitel, a Evi tablet, te joj je okačila pregaču za natpisom na ćirilici "Eva šef".

Od Mariye doznajemo da je Lev rođen tijekom rata u Ukrajini, a ubrzo od 54–godišnje radnice Olene Baranove iz Hersona čujemo da joj je unuka rođena u Splitu.

Iako se u njihovoj zemlji gine, ove žene se raduju svakom novom ukrajinskom djetetu, ne predaju se i nisu izgubile "dušu" koju Rusija uzima njihovoj zemlji već dvije godine.

Dolaze s raznih strana Ukrajine, a njih četiri iz mesta Bila Cerkva u okolici Kijeva. Vera Kraszwoscshok je iz Uzgoroda na granici s Mađarskom, Olena Zhorzholiani je iz Zolote (Luganska oblast), Mila Schevchenko je iz Odesse, Larissa koje nije bilo za vrijeme našeg posjeta je iz Mariupolja, Viktorija je iz Černihiva... I njihove sudbine su različite, svaka bolna na svoj način.

Nećemo navesti imena i prezimena nekih od nabrojanih žena iz prethodnih rečenica nakon onoga što su nam iskreno ispričale i pustile suze. Samo ćemo napisati što su nam rekle.

– Ja sam u zadnje tri godine izgubila i oca i majku koji su umrli, jedanaest mi je prijatelja umrlo u vrijeme korone, imam sina koji živi u Njemačkoj, razvedena sam. Ja sam kao medicinski radnik po važećem zakonu trebala biti u ratu u Ukrajini. Krivo mi je prema mojoj zemlji, ali ja sam i prije ovog rata bila ubijena žena i nadam se da mi ni Bog ni moj narod neće suditi što ne ratujem – kazala nam jedna od radnica.

‘Strepim, istječe izbjeglička viza‘

---

image

Olena Baranova plakala je dok nam je govorila o strahotama u Hersonu

Saša Burić/Cropix
---

Jedna od njih nas je pogledala sa očima punim tuge kada smo je pitali tko joj je ostao u Ukrajini.

– U Ukrajini više nemam nikoga svoga – okrenu glavu i pusti suzu. Šta smo mogli pitati Larissu koja je iz Mariupolja da je i bila ovdje, a koja je izgubila svoj grad, ali ne i vjeru da će se jednog dana vratiti u njega.

Olena Baranova iz okolice Hersona nije bježala od punog identiteta i svoje teške ratne i životne sudbine. Plakala je, ali je i govorila dok nam je pokazivala fotografije svoje razrušene kuće u mjestu Tavriske.

---

image

Ovo je razrušena kuća Olene Baranove, pogođena sa devetnaest ruskih raketa, a netaknuta je ostala samo Bogorodica

Privatni Album
---

– Ovo je moja razrušena kuća koja je pogođena s devetnaest ruskih raketa jer je u njoj bila smještena naša ukrajinska vojska i tu je bila prva linija obrane od ruskog prodora. Ostala je netaknuta samo slika Bogorodice s djetetom na gomili razrušenog betona. Dugo sam razvedena, držala sam u tom mjestu trgovinu s povrćem, dobro sam živjela, a kćerka Ana i sin Sergij su napredovali i u životu i u karijerama.

Danas je Ana s troje djece sa mnom u izbjeglištvu u hotelu "Zagreb", a sin radi kao liječnik opće prakse u Kirovogradskoj oblasti, koja je puna naših izbjeglica s okupiranih područja. Pada s nogu od posla, ali nije mu teško. I ja ovdje pošteno radim, kćerka radi male djece ne može. I strepim, da vam pravo kažem, jer nama izbjeglička viza u Hrvatskoj ističe u trećem mjesecu. Niti znamo hoće li mi je produžiti, niti hoćemo li ja i kćerka ovdje ostati, a pogotovo nitko ne zna kada će se rat u mojoj Ukrajini završiti. Pa i kad završi, koliko će desetljeća trebati da započne normalni život kakav smo imali. Ovdje sa mnom u Splitu rade žene koje su u Ukrajini imale i jako dobre karijere, ali moramo raditi što nam se nudi jer živjeti se mora. I gazdarici i Hrvatskoj smo sve zahvalne do neba, kazuje nam.

Dugo nismo imali toliko zadovoljstvo fotoreporter Saša Burić i ja raditi neku priču poput ove, ali također toliko dugo nije bilo i tako teško.

Prostor koji je slobodan za fluktuaciju je zapravo prostor za kupce od nekoliko kvadrata, onda dolazi pult iza kojeg je mali biro i kuhinja te prostor preko puta pulta ograđen staklom površine tridesetak kvadrata u koji radi higijenske izrade proizvoda nije baš poželjno ulaziti i tamo razgovarati.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Mariya stalno ljuljuška djecu i pokušava se koncentrirati na ono što je pitamo, a sporazumijevamo se na razne načine. Od Google translatea do "bagavog" engleskog, pa sve preko pokazivanja rukama i nogama. Da nije bilo radnice Vere Kraszwoscsok, koja je osoba od vlasničina najvećeg povjerenja, ove reportaže ne bi ni bilo. Saša je na sve moje sugestije odgovarao: "Pusti me, zar ne vidiš da radim u telefonskoj govornici", a ja kao medo nisam znao kuda ću sa sobom između pulta, hrane, djece, radnica, dostavljača hrane, kupaca.

Vera nam reče da je hrvatski naučila jer je od 1998. stalno dolazila na ljetovanje u Hrvatsku. Sada u Hrvatskoj zarađuje za život.

– Je, malo je tijesno, sve skupa šezdeset kvadrata, ali moj muž Bogdan i ja planiramo proširiti poslovanje na Zagreb i Rijeku u smislu dostave ovih proizvoda koje ovdje radimo. Sve namirnice kupujemo u Hrvatskoj, ali ih obrađujemo po našoj recepturi i one se odmah nakon izrade dostavljaju ovdje na pult te se prodaju ili zamrzavaju na rok od devedeset dana. Namirnice koje se ne upotrijebe taj dan se više ne koriste za prodaju, nego ih mi nosimo svojim domovima i jedemo. Na svakom proizvodu sve detaljno piše i kad je proizvedeno i od čega se sastoji.

Splićani su veliki gotovani i oni bi najviše voljeli da im ne prodajemo ovu hranu koju samo nakon dvadeset minuta odmrzavanja i dvadesetak minuta kuhanja ili grijanja u pećnici možete postaviti na stol, nego bi je jeli odmah ovdje na licu mjesta. Mi im to za sada ne možemo priuštiti, ali probat ćemo u skoroj budućnosti. Već otvaramo neke punktove za degustaciju ove hrane po Splitu – kaže nam Marya, koja nam je i objasnila kako je završila baš u Hrvatskoj i baš u Splitu.

Poduzetan duh

Kaže da je bila trudna te se nalazila u Poljskoj kada je počeo rat u Ukrajini. Njezin muž Bogdan išao je prodavati tamo jednu modularnu kućicu. Naime, to je posao kojim se vrlo uspješno Bogdan bavi godinama.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

– Ja sam u Lavovu u najmu imala salon za lasersku epilaciju, a on je proizvodio i montirao te modularne kuće diljem Ukrajine i cijele Europe. Kada smo se pod ratnim sirenama vratili u Ukrajinu, morali smo vidjeti šta ćemo i kako ćemo. Ja sam za deset tisuća eura prodala cijelu aparaturu i zatvorila salon, a on je i dalje radio svoj posao, ali kome je do laserske epilacije i gradnje kada se sve ruši i nestaje.

Već smo ranije imali prijatelje koji su istraživali ovo tržište pa smo muž i ja s djecom u rujnu prošle godine došli u Hrvatsku. On je kod Omiša imao klijenta kojem je prodao tu modularnu kuću. U Splitu smo imali od ranije prijatelja iz Ukrajine, koji već skoro godinu dana živi u Splitu, koji nam je puno pomogao da se snađemo i krenemo s poslom, a on nam je i danas lijeva i desna ruka u savjetovanjima i poslovanju. Ovdje nam se sve odmah svidjelo i svu ušteđevinu što smo muž i ja imali smo investirali u ovo i privukli još nekoliko investitora.

Pitali smo je zašto njezin muž Bogdan nije u Ukrajini u ratu.

– Prva supruga mu je umrla i iz tog braka ima troje djece koja trenutno studiraju u Italiji, koja žive kod bake, a on ih uzdržava i stalno posjećuje.

– Imamo i zajedno dvoje djece o kojima se brine. Po ukrajinskom zakonu ako osoba ima više od troje malodobne djece o kojima mora brinuti ne mora ići u rat jer i ukrajinski podmladak treba živjeti i preživjeti kada izborimo potpunu slobodu u našoj zemlji, zar ne – govori nam ova vrijedna žena.

---

POPULARNA FRANŠIZA: Poznati diljem Europe

Ovaj projekt u Ukrajini se zove Gala Baluvana, a već drugu godinu bilježi zamah u Europi pod brendom MultiCook, a proizvod je prošao međunarodni HACCP certifikat u Europi o pravu na čuvanje u zamrzivaču 90 dana. Princip i pravila MultiCooka su da sirovine od kojih rade svoje proizvode moraju biti svježe, posebice stvari poput mesa, a ne smrznute. Svi nadjevi, mljeveno meso i pripravci napravljeni tijekom dana moraju se upotrijebiti isti dan u obliku gotovih proizvoda i zamrznuti šokerima.

Kontrolu kvalitete također provodi sam davatelj franšize (matična tvrtka iz Ukrajine) - Multicook preko videonadzora - to je obavezan uvjet franšize.

Ovo je franšiza koja daje gotovo sve upute što i kako započeti, recepturu... kontrolu kvalitete i ručni rad.

---

---

NE BI NI DOMA BOLJE SPREMILI:  Kupuju i naši, ali i Ukrajinci

Kao kupca smo zatekli i Viktoryju Marshall, rođenu u Donjecku prije 41 godinu, koja je danas s familijom (četiri kćerke i suprugom Donom) nastanjena u Kaštel Sućurcu, gdje ona i muž Kanađanin imaju hotel "Castle Inn".

– Pogačice sa sirom i peljmeni s piletinom su nam omiljeno jelo. Kako ih ne bi ni ja bolje spremila, kupujem ih ovdje i uživamo. Pa već je vaša Lenka pisala o meni kao cirkuskoj artistici i posjetila moju obitelj, koju je divno opisala u svojoj reportaži.

Pozdravite je i recite joj da ovih dana čekam hrvatsko državljanstvo i neka i ona navrati ovdje nešto kupiti, neće požaliti – nasmija se ova Ukrajinka.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Privatni Album Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

Novi život i sreću potražile su u Splitu

Saša Burić/Cropix

U akciji: Olena Zhorzholiani iz sela Zolote - Luganska oblast i Mila Sherchenko iz Odese

Saša Burić/Cropix

Koliko samo specijaliteta naprave ove vrijedne ruke

Saša Burić/Cropix

Vlasnica Mariya Nestorovych pomaže radnicama od jutra do sutra, a znanje od malih nogu upijaju i njezina djeca

Saša Burić/Cropix

Vera Krasinoscsok pomaže kupcima

Saša Burić/Cropix

Vlasnica Mariya Nestorovych pomaže radnicama od jutra do sutra, a znanje od malih nogu upijaju i njezina djeca

Saša Burić/Cropix

U akciji: Olena Zhorzholiani iz sela Zolote - Luganska oblast i Mila Shevchenko iz Odese

Privatni Album

Ovo je razrušena kuća Olene Baranove, pogođena sa devetnaest ruskih raketa, a netaknuta je ostala samo Bogorodica

Saša Burić/Cropix

Olena Baranova plakala je dok nam je govorila o strahotama u Hersonu

Saša Burić/Cropix

Olena Baranova plakala je dok nam je govorila o strahotama u Hersonu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/pobjegle-su-od-rata-i-dosle-u-split-dode-vam-plakati-kad-slusate-ukrajinke-koje-rade-top-biznis-ali-se-bore-s-traumama-1355184 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e0f10db2694d8c14d197de77d6cb52527fa9b645 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pobjegle+su+od+rata+i+do%C5%A1le+u+Split.+Do%C4%91e+vam+plakati+kad+slu%C5%A1ate+Ukrajinke+koje+rade+top+biznis%2C+ali+se+bore+s+traumama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fpobjegle-su-od-rata-i-dosle-u-split-dode-vam-plakati-kad-slusate-ukrajinke-koje-rade-top-biznis-ali-se-bore-s-traumama-1355184 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fpobjegle-su-od-rata-i-dosle-u-split-dode-vam-plakati-kad-slusate-ukrajinke-koje-rade-top-biznis-ali-se-bore-s-traumama-1355184 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEŠKE BOJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotTEŠKE BOJE

Pobjegle su od rata i došle u Split. Dođe vam plakati kad slušate Ukrajinke koje rade top biznis, ali se bore s traumama

Piše Marko Didić
13. siječnja 2024. - 22:11

Do prije dvije godine, osam od devet ukrajinskih žena kojima posvećujemo ovu priču nisu ni znale gdje je Split, nisu znale ni da je Hrvatska ikada bila u ratu, a danas žive i rade baš tu, u Splitu.

Pored splitskog hotela "Globo" je prava mala oaza ukrajinskih specijaliteta, a objekt se zove "Multi cook" i prije dva i pol mjeseca ga je otvorila 37–godišnja Mariya Nestorovych iz Lavova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:38