stdClass Object ( [id] => 608655 [title] => Planirate preuređenje? Donosimo 10 najvećih ljetnih trendova uz koje će vaš prostor dobiti 'ono nešto' [alias] => planirate-preuredenje-donosimo-10-najvecih-ljetnih-trendova-uz-koje-ce-vas-prostor-dobiti-ono-nesto [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osnovne značajke u uređenju interijera u 2019. godini su održivost i prirodni materijali, jedinstveni su u stavu poznati dizajneri koji kreiraju trendove. Naravno, u priču oko uređenja doma valja uključiti i boje, koje sjajno 'podnose' ljetni interijeri, ali je pri odabiru dizajna naglasak na pomalo klasičnim i dugotrajnijim bazičnim komadima namještaja koji vas neće brzo zasititi i umoriti.

U nastavku teksta donosimo neke od ključnih trendova u uređenju interijera za vruće ljetne dane...

1. Skandinavski stil iz 70-ih

Minimalističke forme već su više od 50 godina u trendu. Linije namještaja su jednostavne, premda ih dizajneri mlađih generacija smatraju pomalo dosadnima i ozbiljnima. Zapravo je u pitanju miks ravnih linija s blago zakrivljenim detaljima, a ono što daje karakter interijeru su geometrijski otisci na prirodnim materijalima. Koristi se drvo svjetlijih tonova, poput jelovine, bijelog bora i breze. Slijedeći filozofiju 'manje je više' postići ćete sklad u prostoru, čiji ćete karakter naglasiti detaljima u, primjerice, za ljeto idealnoj – narančastoj boji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lazy hot summer days? Striving for seamless interior - exterior by creating that park feeling. Listing @stadshem Photo @janneolanderfotograf . . . #scandinaviandesign #greydeco #interiordesign #interiordesign #scandihome

A post shared by GreyDeco (@greydecointeriors) on



2. Reciklirana kuhinja

Svijest o održivosti jedna je od osnovnih značajki aktualnih trendova. U salonima namještaja i trgovinama kućanskih potrepština sve prisutniji su ekološki prihvatljivi i održivi proizvodi, a nameću ih, pogađate, Skandinavci. I u Hrvatskoj omiljena Ikea na svojim policama nudi namještaj od recikliranih materijala, jer su njezini kreativci itekako svjesni koliki utjecaj na okoliš ima Ikeina proizvodnja. U tvornici popularnog proizvođača namještaja u budućnosti će nastojati i povećati udio recikliranih materijala u proizvodima, pa non-stop iznalaze nove načine za ponovnu uporabu materijala poput papira, pjene, plastike... kako bi im udahnuli novi život. Za primjer u ponudi već imaju kuhinju napravljenu od recikliranog drva i prekrivenu plastičnom folijom izrađenom od recikliranih PET boca.

3. Lijepe teksture

Kako biste tijekom sparnih ljetnih noći izbjegli posteljinu i plahte od kojih će vam biti samo još više vruće, zaboravite tkanine s visokim udjelom umjetnih vlakana i posegnite za ugodnim materijalima poput svile, lana i pamuka. Lan su nekoć naši stari na selu koristili za sve – od posteljine do stolnjaka i ručnika. Idealan je za ljeto i često ćete ga pronaći u prodavaonicama u kombinaciji s pamukom.

Ako ste pak skloniji potonjem materijalu, pripazite da je posteljina načinjena od stopostpotnog pamuka ili izaberite svilu koja je odličan regulator topline. Kolekcije svjetskih dizajnera trenutno slave obrtničke zanate i prirodne sirovine kako u slučaju posteljine, tako i ukrasnih predmeta i tekstila. Na tržište su lansirane i pletene posteljine proizvedene od organskog pamuka obrađenog u prirodnom procesu, bez kemikalija, kako bi plahte i jastučnice bile savršene mekoće i ugodne za san.

4. Mix&match stil

Suprotan minimalističkom, 'mix&match' stil jedan je od vodećih ovoga ljeta. I to ne samo u varijanti jednog uzorka, nego je riječ o kombinaciji različitih koji se koriste zajedno. Ono što je važno jest da su palete boja skladne u tonovima, da materijali imaju istu razinu mekoće i da se ništa ne ističe kako bi interijer bio vizualno uravnotežen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Now here is a dining room that speaks to me in volumes!!! This is the home of designer Patrick Williams of @berdoulat_interior_design who is lovingly transforming this 1800’s house into a home and B & B in Bath, Sommerset. There is so much to love here, where to begin? The exposed arch has to be celebrated and that beautiful old antique table, that belonged to Patrick’s great grandfather. I love the marriage of so many pieces of furniture from different eras, all proving to be so compatible. I have a weakness for grandfather clocks and those pendant lights from a French brocante, they just work wonderfully well. I have a sneaking suspicion that a dinner party here would never wind up before the clock strikes twelve!⁣ ⁣ ? @houseandgardenuk⁣ ? @michaelsinclair ⁣ ⁣ #farmhousestyle #dresser #farmhousetable #antiques #french #brocante #patina #historichomes #pendantlights #restorationlove #prettypatinas #warmandworn #interiordecor #countryhouses #countrystyle #mixandmatch #uniquepieces #interiorinspiration

A post shared by Hare&Thistle (@hareandthistle_) on


Običan namještaj djeluje kao prazno platno za jastuke s uzorkom, a, primjerice, bijele podne daske i stolić za kavu funkcioniraju na isti način za tepih s uzorkom. Dizajneri savjetuju da se prilikom izbora tepiha povedete za uzorkom iz spektra suptilnih tonova ružičaste ili oker nijanse, jer daju kolorit i karakter prozračnoj sobi s namještajem svijetlih tonova pridonoseći tako opuštajućem ambijentu.

5. Boja senfa

U toplijim mjesecima u naše se domove često 'naseli' poneki komad namještaja u boji senfa ili makar zid u nekoj od tih nijansi. Oni hrabriji u svoje interijere postavljaju konkretne komade 'senf namještaja' poput trosjeda ili fotelja koje dnevnim sobama, ovisno o njihovim linijama, mogu dati aristokratski i pomalo vintage izgled.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The power of a decent photo ? - Recently I’ve had the pleasure of working with a friend who has set up an interior photography business - @__blubo__ - Run by two chaps (one of whom I’ve been working with for 2 years now on my own biz), these guys love the idea of working with home interior ? like me, because the shots they get to take for us ‘creatives’ are often a bit more fun and diverse than your bog standard estate agent photos or comercial gigs. These guys have captured the magic ?‍♂️ of some of the spaces in my house that I just haven’t been able to capture with my somewhat novice photography skills ??. This bedroom in its mustard loving entirety for one ??, and my recent pink door shots that have been shared around these squares more times than I can shake a stick it thanks to the ‘proper’ photography ?? - So this shot is dedicated to a small business, who I would urge any of my fellow influencer friends to get in touch with it you are in need of some ‘proper’ shots for what ever reason that might be. - And for all my lovely followers who are wondering what I’m banging on about, I hope you can enjoy Teddy’s bedroom magic a little more than usual ? ? ?with this image captured by @__blubo__ - AD | post contains gifted items - * rug @woven_rugs * chair @dunelmuk * light @veryuk * bed @laredoute_uk * blanket @lal__nil #mustardlover #mustardinteriors #kidsinteriors_com #projectnursery #boynursery #featureceiling #boldinteriors #livefabulousandfearless #ekbbhome #livingetc #realhomes #atmine #farrowandball #scandiluxe #designsponge #designtractor #interiorblogger #nurserygoals ⠀

A post shared by S o F i e with an F ? (@threeboysandapinkbath) on

 

Diznajeri vole koristiti 'mustard' nijanse zbog njihove svestranosti – boja senfa dobro se slaže s ružičastom, bijelom, smeđom, indigo plavom... Dominirat će u bilo kojem prostoru, a ovisno o rasvjeti i ambijentalnoj pozadini izgledati drugačije u različitim interijerima. Vizualno je dopadljiva i u klasičnim i modernim interijerima, može se koristiti za dizajniranje bilo kojega prostora i, ono što je najvažnije - u svakom domu ne potiče na umor, nego, naprotiv, izaziva osjećaj udobnosti i topline.

6. Na prijelazu stoljeća

Elegantne linije, zašiljene noge stola i nenametljiva jednostavnost ključne su karakteristike dizajna na prijelazu stoljeća. Riječ je o dugovječnom trendu koji odgovara ljubiteljima minimalističkih formi.

Industrijska proizvodnja nekoć je na tržište lansirala stilski univerzalan i funkcionalan, ali i cjenovno prilično pristupačan namještaj, koji je bio općeprihvaćen. Te su mu karakteristike osigurale i globalnu primjenu do današnjih dana. Proizvođači namještaja još uvijek u svojoj ponudi, upravo zbog njihove jednostavnosti i čistih linija, imaju komade koji dizajnom podsjećaju na razdoblje s prijelaza stoljeća.

Slobodno, primjerice, iskombinirajte visilice različitih, ali skladnih oblika nad stolom u svojoj blagovaonici, ali svakako ograničite paletu boja na nekoliko odabranih. Pustite da oblici pričaju...

7. Otvorene police 

Umjesto skrivanja posuđa u kuhinji, kao i staklenki sa začinima i tjesteninom, aktualni trendovi nalažu da sve otvorite pogledu. Primjerice, na police složite staklenke različitih visina za tjesteninu, zob, suho voće itd. Otvorene police u kuhinji imaju dvostruku ulogu – dekorativnu i funkcionalnu. One pružaju mogućnost da vam sve što često koristite bude nadohvat ruke, ali istodobno daju potpuno nov izgled svemu što posjedujete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Escape from complicated life. Take refuge in the simple. You will find three treasures there: Healthy body, peaceful mind and a life away from ambitious fools. - Mehmet Murat ilda #rvliving #minimalism #tinykitchen #openshelving #rvremodel

A post shared by ????? (@roseuncharted) on

Oni koji vole moderne trendove koriste ovaj tip namještaja ne samo u kuhinjama, nego i u cijelom domaćinstvu kako bi istaknuli omiljene predmete, dok se drugi jednostavno dive opciji otvorenosti. Čak i u manjim prostorima njihovi vlasnici odlučuju staviti sve predmete u lako dostupnu bazu kuhinje kako bi zidovi ostali otvoreni i svijetli.

8. Grubo i nezavršeno

Odabir klasičnog dizajna u slučaju, primjerice, drvenih zatvora na prozorima, stolova, stolica ili bilo kojeg drugog komada namještaja bit će ekološki prihvatljiviji od odabira stilova koji su više 'jednokratnog' tipa. Jedan do kraja neobrađen komad nedovršenog izgleda poslužit će kao svojevrstan test vremena.

Takav tip namještaja osobito je prisutan u dalmatinskim kućama jer odiše jednostavnošću, prirodnošću i toplinom življenja u prošlosti. Zbog jedinstvene obrade drvenih površina na namještaju je vidljiva patina, 'trag vremena', premda su nerijetko u pitanju potpuno novi komadi namještaja. Odlike rustikalnog namještaja su kvaliteta i funkcionalnost u kombinaciji sa stilskim obilježjima prohujalih stoljeća koja pobuđuju nostalgiju.

9. Zaobljeni oblici

Zaobljeni oblici naslonjača i sofa prizivaju doba art decoa, a trendovi nalažu njihovu primjenu i u drugim dijelovima stambenog prostora. Tako su moderna i zaobljena uzglavlja kreveta, umivaonici i pločice, dok su boje iznimno hrabre, čak i s raznim otiscima i uzorcima – sve u svrhu što dekorativnijeg izgleda.

Oble linije namještaja poželjne su u oblikovanju prostora jer stvaraju profinjene forme i ugodne su oku zbog izbjegavanja oštrih kutova. Nekako su im sklonije pripadnice ljepšeg spola, i to zbog finoće i elegancije, premda u interijerima s komadima namještaja zaobljenih oblika uglavnom svi rado borave. Oble forme prostoru daju fluidnost i eleganciju, unose svježinu i čine ga dinamičnim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Colour of the year 2019 Living coral ? "Living Coral embraces us with warmth and nourishment to provide comfort and buoyancy in our continually shifting environment.” - @pantone ❤️ . . . . #livingcoral #coral #coy2019 #livingcoral2019 #colouroftheyear #blinds #colourtheme #coraltheme #coralinteriors #interiordesign #interiorinspiration #homestyle #stylishhome #homeinteriors #decorationideas #IGDtrends

A post shared by Interior Goods Direct (@interiorgoodsdirect) on



10. 'Živa koraljna'

Jedna sasvim osobita boja iz morskih dubina obilježava cijelu godinu, a osobito nadolazeće ljeto. Sveprisutna boja koralja iz modnog se i beauty svijeta 'naselila' i u interijere.

Vedra i optimistična utječe na podizanje atmosfere i dobro raspoloženje. Living coral, tzv. 'živa koraljna' živahna je i istodobno blaga, zrači toplinom, asocira na udobnost i daje poticaj u okruženju koje se stalno mijenja. Malo je reći hit u 2019., zbog čega dizajneri savjetuju da njome razigrate prostor. Možete presvući omiljeni trosjed nekom tkaninom u boji koralja ili osvježiti barem jedan zid u prostoriji.

Ako niste skloni velikim transformacijama, zaigrajte se ponekim detaljem u hit boji kako biste postigli ambijent pun vedrine i poleta. 'Živa koraljna' dobrodošla je u svim mogućim nijansama - od intenzivnih do prozračnih, a odlično se uklapa i u interijere spavaćih soba i kupaonica.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unutrašnji dizajn [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-06-13 17:01:16 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-06-17 12:29:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-06-17 12:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4463 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/06/13/shutterstock_1073122061.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "shutterstock_1073122061" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1260x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15077013 Threads: 5 Questions: 3158370561 Slow queries: 7061742 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235116548 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/planirate-preuredenje-donosimo-10-najvecih-ljetnih-trendova-uz-koje-ce-vas-prostor-dobiti-ono-nesto-608655 [printLink] => /mozaik/zivot/planirate-preuredenje-donosimo-10-najvecih-ljetnih-trendova-uz-koje-ce-vas-prostor-dobiti-ono-nesto-608655?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 3391 [name] => DIZAJN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dizajn [link] => /tag/dizajn ) [1] => stdClass Object ( [id] => 379565 [name] => uređenje doma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uredenje-doma [link] => /tag/uredenje-doma ) [2] => stdClass Object ( [id] => 468629 [name] => SD Lito [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sd-lito [link] => /tag/sd-lito ) [3] => stdClass Object ( [id] => 470839 [name] => unutrašnji dizajn [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => unutrasnji-dizajn [link] => /tag/unutrasnji-dizajn ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unutrašnji dizajn [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Planirate preuređenje? Donosimo 10 najvećih ljetnih trendova uz koje će vaš prostor dobiti 'ono nešto' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/13/shutterstock_1073122061.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => shutterstock_1073122061 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/13/shutterstock_1073122061.jpg [title] => shutterstock_1073122061 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Osnovne značajke u uređenju interijera u 2019. godini su održivost i prirodni materijali, jedinstveni su u stavu poznati dizajneri koji kreiraju trendove. Naravno, u priču oko uređenja doma valja uključiti i boje, koje sjajno 'podnose' ljetni interijeri, ali je pri odabiru dizajna naglasak na pomalo klasičnim i dugotrajnijim bazičnim komadima namještaja koji vas neće brzo zasititi i umoriti.

U nastavku teksta donosimo neke od ključnih trendova u uređenju interijera za vruće ljetne dane...

1. Skandinavski stil iz 70-ih

Minimalističke forme već su više od 50 godina u trendu. Linije namještaja su jednostavne, premda ih dizajneri mlađih generacija smatraju pomalo dosadnima i ozbiljnima. Zapravo je u pitanju miks ravnih linija s blago zakrivljenim detaljima, a ono što daje karakter interijeru su geometrijski otisci na prirodnim materijalima. Koristi se drvo svjetlijih tonova, poput jelovine, bijelog bora i breze. Slijedeći filozofiju 'manje je više' postići ćete sklad u prostoru, čiji ćete karakter naglasiti detaljima u, primjerice, za ljeto idealnoj – narančastoj boji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lazy hot summer days? Striving for seamless interior - exterior by creating that park feeling. Listing @stadshem Photo @janneolanderfotograf . . . #scandinaviandesign #greydeco #interiordesign #interiordesign #scandihome

A post shared by GreyDeco (@greydecointeriors) on



2. Reciklirana kuhinja

Svijest o održivosti jedna je od osnovnih značajki aktualnih trendova. U salonima namještaja i trgovinama kućanskih potrepština sve prisutniji su ekološki prihvatljivi i održivi proizvodi, a nameću ih, pogađate, Skandinavci. I u Hrvatskoj omiljena Ikea na svojim policama nudi namještaj od recikliranih materijala, jer su njezini kreativci itekako svjesni koliki utjecaj na okoliš ima Ikeina proizvodnja. U tvornici popularnog proizvođača namještaja u budućnosti će nastojati i povećati udio recikliranih materijala u proizvodima, pa non-stop iznalaze nove načine za ponovnu uporabu materijala poput papira, pjene, plastike... kako bi im udahnuli novi život. Za primjer u ponudi već imaju kuhinju napravljenu od recikliranog drva i prekrivenu plastičnom folijom izrađenom od recikliranih PET boca.

3. Lijepe teksture

Kako biste tijekom sparnih ljetnih noći izbjegli posteljinu i plahte od kojih će vam biti samo još više vruće, zaboravite tkanine s visokim udjelom umjetnih vlakana i posegnite za ugodnim materijalima poput svile, lana i pamuka. Lan su nekoć naši stari na selu koristili za sve – od posteljine do stolnjaka i ručnika. Idealan je za ljeto i često ćete ga pronaći u prodavaonicama u kombinaciji s pamukom.

Ako ste pak skloniji potonjem materijalu, pripazite da je posteljina načinjena od stopostpotnog pamuka ili izaberite svilu koja je odličan regulator topline. Kolekcije svjetskih dizajnera trenutno slave obrtničke zanate i prirodne sirovine kako u slučaju posteljine, tako i ukrasnih predmeta i tekstila. Na tržište su lansirane i pletene posteljine proizvedene od organskog pamuka obrađenog u prirodnom procesu, bez kemikalija, kako bi plahte i jastučnice bile savršene mekoće i ugodne za san.

4. Mix&match stil

Suprotan minimalističkom, 'mix&match' stil jedan je od vodećih ovoga ljeta. I to ne samo u varijanti jednog uzorka, nego je riječ o kombinaciji različitih koji se koriste zajedno. Ono što je važno jest da su palete boja skladne u tonovima, da materijali imaju istu razinu mekoće i da se ništa ne ističe kako bi interijer bio vizualno uravnotežen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Now here is a dining room that speaks to me in volumes!!! This is the home of designer Patrick Williams of @berdoulat_interior_design who is lovingly transforming this 1800’s house into a home and B & B in Bath, Sommerset. There is so much to love here, where to begin? The exposed arch has to be celebrated and that beautiful old antique table, that belonged to Patrick’s great grandfather. I love the marriage of so many pieces of furniture from different eras, all proving to be so compatible. I have a weakness for grandfather clocks and those pendant lights from a French brocante, they just work wonderfully well. I have a sneaking suspicion that a dinner party here would never wind up before the clock strikes twelve!⁣ ⁣ ? @houseandgardenuk⁣ ? @michaelsinclair ⁣ ⁣ #farmhousestyle #dresser #farmhousetable #antiques #french #brocante #patina #historichomes #pendantlights #restorationlove #prettypatinas #warmandworn #interiordecor #countryhouses #countrystyle #mixandmatch #uniquepieces #interiorinspiration

A post shared by Hare&Thistle (@hareandthistle_) on


Običan namještaj djeluje kao prazno platno za jastuke s uzorkom, a, primjerice, bijele podne daske i stolić za kavu funkcioniraju na isti način za tepih s uzorkom. Dizajneri savjetuju da se prilikom izbora tepiha povedete za uzorkom iz spektra suptilnih tonova ružičaste ili oker nijanse, jer daju kolorit i karakter prozračnoj sobi s namještajem svijetlih tonova pridonoseći tako opuštajućem ambijentu.

5. Boja senfa

U toplijim mjesecima u naše se domove često 'naseli' poneki komad namještaja u boji senfa ili makar zid u nekoj od tih nijansi. Oni hrabriji u svoje interijere postavljaju konkretne komade 'senf namještaja' poput trosjeda ili fotelja koje dnevnim sobama, ovisno o njihovim linijama, mogu dati aristokratski i pomalo vintage izgled.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The power of a decent photo ? - Recently I’ve had the pleasure of working with a friend who has set up an interior photography business - @__blubo__ - Run by two chaps (one of whom I’ve been working with for 2 years now on my own biz), these guys love the idea of working with home interior ? like me, because the shots they get to take for us ‘creatives’ are often a bit more fun and diverse than your bog standard estate agent photos or comercial gigs. These guys have captured the magic ?‍♂️ of some of the spaces in my house that I just haven’t been able to capture with my somewhat novice photography skills ??. This bedroom in its mustard loving entirety for one ??, and my recent pink door shots that have been shared around these squares more times than I can shake a stick it thanks to the ‘proper’ photography ?? - So this shot is dedicated to a small business, who I would urge any of my fellow influencer friends to get in touch with it you are in need of some ‘proper’ shots for what ever reason that might be. - And for all my lovely followers who are wondering what I’m banging on about, I hope you can enjoy Teddy’s bedroom magic a little more than usual ? ? ?with this image captured by @__blubo__ - AD | post contains gifted items - * rug @woven_rugs * chair @dunelmuk * light @veryuk * bed @laredoute_uk * blanket @lal__nil #mustardlover #mustardinteriors #kidsinteriors_com #projectnursery #boynursery #featureceiling #boldinteriors #livefabulousandfearless #ekbbhome #livingetc #realhomes #atmine #farrowandball #scandiluxe #designsponge #designtractor #interiorblogger #nurserygoals ⠀

A post shared by S o F i e with an F ? (@threeboysandapinkbath) on

 

Diznajeri vole koristiti 'mustard' nijanse zbog njihove svestranosti – boja senfa dobro se slaže s ružičastom, bijelom, smeđom, indigo plavom... Dominirat će u bilo kojem prostoru, a ovisno o rasvjeti i ambijentalnoj pozadini izgledati drugačije u različitim interijerima. Vizualno je dopadljiva i u klasičnim i modernim interijerima, može se koristiti za dizajniranje bilo kojega prostora i, ono što je najvažnije - u svakom domu ne potiče na umor, nego, naprotiv, izaziva osjećaj udobnosti i topline.

6. Na prijelazu stoljeća

Elegantne linije, zašiljene noge stola i nenametljiva jednostavnost ključne su karakteristike dizajna na prijelazu stoljeća. Riječ je o dugovječnom trendu koji odgovara ljubiteljima minimalističkih formi.

Industrijska proizvodnja nekoć je na tržište lansirala stilski univerzalan i funkcionalan, ali i cjenovno prilično pristupačan namještaj, koji je bio općeprihvaćen. Te su mu karakteristike osigurale i globalnu primjenu do današnjih dana. Proizvođači namještaja još uvijek u svojoj ponudi, upravo zbog njihove jednostavnosti i čistih linija, imaju komade koji dizajnom podsjećaju na razdoblje s prijelaza stoljeća.

Slobodno, primjerice, iskombinirajte visilice različitih, ali skladnih oblika nad stolom u svojoj blagovaonici, ali svakako ograničite paletu boja na nekoliko odabranih. Pustite da oblici pričaju...

7. Otvorene police 

Umjesto skrivanja posuđa u kuhinji, kao i staklenki sa začinima i tjesteninom, aktualni trendovi nalažu da sve otvorite pogledu. Primjerice, na police složite staklenke različitih visina za tjesteninu, zob, suho voće itd. Otvorene police u kuhinji imaju dvostruku ulogu – dekorativnu i funkcionalnu. One pružaju mogućnost da vam sve što često koristite bude nadohvat ruke, ali istodobno daju potpuno nov izgled svemu što posjedujete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Escape from complicated life. Take refuge in the simple. You will find three treasures there: Healthy body, peaceful mind and a life away from ambitious fools. - Mehmet Murat ilda #rvliving #minimalism #tinykitchen #openshelving #rvremodel

A post shared by ????? (@roseuncharted) on

Oni koji vole moderne trendove koriste ovaj tip namještaja ne samo u kuhinjama, nego i u cijelom domaćinstvu kako bi istaknuli omiljene predmete, dok se drugi jednostavno dive opciji otvorenosti. Čak i u manjim prostorima njihovi vlasnici odlučuju staviti sve predmete u lako dostupnu bazu kuhinje kako bi zidovi ostali otvoreni i svijetli.

8. Grubo i nezavršeno

Odabir klasičnog dizajna u slučaju, primjerice, drvenih zatvora na prozorima, stolova, stolica ili bilo kojeg drugog komada namještaja bit će ekološki prihvatljiviji od odabira stilova koji su više 'jednokratnog' tipa. Jedan do kraja neobrađen komad nedovršenog izgleda poslužit će kao svojevrstan test vremena.

Takav tip namještaja osobito je prisutan u dalmatinskim kućama jer odiše jednostavnošću, prirodnošću i toplinom življenja u prošlosti. Zbog jedinstvene obrade drvenih površina na namještaju je vidljiva patina, 'trag vremena', premda su nerijetko u pitanju potpuno novi komadi namještaja. Odlike rustikalnog namještaja su kvaliteta i funkcionalnost u kombinaciji sa stilskim obilježjima prohujalih stoljeća koja pobuđuju nostalgiju.

9. Zaobljeni oblici

Zaobljeni oblici naslonjača i sofa prizivaju doba art decoa, a trendovi nalažu njihovu primjenu i u drugim dijelovima stambenog prostora. Tako su moderna i zaobljena uzglavlja kreveta, umivaonici i pločice, dok su boje iznimno hrabre, čak i s raznim otiscima i uzorcima – sve u svrhu što dekorativnijeg izgleda.

Oble linije namještaja poželjne su u oblikovanju prostora jer stvaraju profinjene forme i ugodne su oku zbog izbjegavanja oštrih kutova. Nekako su im sklonije pripadnice ljepšeg spola, i to zbog finoće i elegancije, premda u interijerima s komadima namještaja zaobljenih oblika uglavnom svi rado borave. Oble forme prostoru daju fluidnost i eleganciju, unose svježinu i čine ga dinamičnim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Colour of the year 2019 Living coral ? "Living Coral embraces us with warmth and nourishment to provide comfort and buoyancy in our continually shifting environment.” - @pantone ❤️ . . . . #livingcoral #coral #coy2019 #livingcoral2019 #colouroftheyear #blinds #colourtheme #coraltheme #coralinteriors #interiordesign #interiorinspiration #homestyle #stylishhome #homeinteriors #decorationideas #IGDtrends

A post shared by Interior Goods Direct (@interiorgoodsdirect) on



10. 'Živa koraljna'

Jedna sasvim osobita boja iz morskih dubina obilježava cijelu godinu, a osobito nadolazeće ljeto. Sveprisutna boja koralja iz modnog se i beauty svijeta 'naselila' i u interijere.

Vedra i optimistična utječe na podizanje atmosfere i dobro raspoloženje. Living coral, tzv. 'živa koraljna' živahna je i istodobno blaga, zrači toplinom, asocira na udobnost i daje poticaj u okruženju koje se stalno mijenja. Malo je reći hit u 2019., zbog čega dizajneri savjetuju da njome razigrate prostor. Možete presvući omiljeni trosjed nekom tkaninom u boji koralja ili osvježiti barem jedan zid u prostoriji.

Ako niste skloni velikim transformacijama, zaigrajte se ponekim detaljem u hit boji kako biste postigli ambijent pun vedrine i poleta. 'Živa koraljna' dobrodošla je u svim mogućim nijansama - od intenzivnih do prozračnih, a odlično se uklapa i u interijere spavaćih soba i kupaonica.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
shutterstock_1073122061
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/planirate-preuredenje-donosimo-10-najvecih-ljetnih-trendova-uz-koje-ce-vas-prostor-dobiti-ono-nesto-608655 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0837560a99a3726cca8459815fcab53c771b03bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Planirate+preure%C4%91enje%3F+Donosimo+10+najve%C4%87ih+ljetnih+trendova+uz+koje+%C4%87e+va%C5%A1+prostor+dobiti+%26%23039%3Bono+ne%C5%A1to%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fplanirate-preuredenje-donosimo-10-najvecih-ljetnih-trendova-uz-koje-ce-vas-prostor-dobiti-ono-nesto-608655 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fplanirate-preuredenje-donosimo-10-najvecih-ljetnih-trendova-uz-koje-ce-vas-prostor-dobiti-ono-nesto-608655 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unutrašnji dizajn [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životunutrašnji dizajn

Planirate preuređenje? Donosimo 10 najvećih ljetnih trendova uz koje će vaš prostor dobiti 'ono nešto'

17. lipnja 2019. - 14:30
shutterstock_1073122061

Osnovne značajke u uređenju interijera u 2019. godini su održivost i prirodni materijali, jedinstveni su u stavu poznati dizajneri koji kreiraju trendove. Naravno, u priču oko uređenja doma valja uključiti i boje, koje sjajno 'podnose' ljetni interijeri, ali je pri odabiru dizajna naglasak na pomalo klasičnim i dugotrajnijim bazičnim komadima namještaja koji vas neće brzo zasititi i umoriti.

U nastavku teksta donosimo neke od ključnih trendova u uređenju interijera za vruće ljetne dane...

1. Skandinavski stil iz 70-ih

Minimalističke forme već su više od 50 godina u trendu. Linije namještaja su jednostavne, premda ih dizajneri mlađih generacija smatraju pomalo dosadnima i ozbiljnima. Zapravo je u pitanju miks ravnih linija s blago zakrivljenim detaljima, a ono što daje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:14