StoryEditor
Životuznemirujući detalji

‘Otišao je u kino dok mu je brat umirao, žene koje su ga odbile nemilo je vrijeđao‘: psihologinja i nećakinja američkog predsjednika šokirala knjigom

Piše L.L.
8. srpnja 2020. - 14:59

Knjiga "Previše i nikad dovoljno: Kako je moja obitelj stvorila najopasnijeg čovjeka na svijetu", koju potpisuje Mary Trump, nećakinja Donalda Trumpa, trebala bi biti objavljena idućeg tjedna, usprkos silnim pokušajima predsjedničke obitelji da se ne nađe pred čitateljima.

– Pokušaj predsjednika da ušutka privatnu osobu tek je zadnji u nizu problematičnih poteza koji su već destabilizirali podijeljenu naciju suočenu s globalnom pandemijom – izjavio je Chris Bastardi, glasnogovornik Mary Trump, upitavši čega se to Donald Trump tako boji.

Knjiga bi trebala biti objavljena 14. umjesto 28. srpnja, kako je prvotno najavljeno, i to zbog "velike potražnje i iznimnog interesa".

Sudac u New Yorku presudio je da izdavačka kuća Simon&Schuster može nastaviti s planovima objavljivanja knjige, ali da će se poslije utvrditi je li Mary prekršila dva desetljeća dug sporazum o tajnosti podataka, koji su 2001. godine sklopili svi članovi obitelji Trump.

U knjizi, koje su se proteklih dana domogli brojni novinari, američkog predsjednika Trumpa odmetnuta nećakinja opisuje riječima "toksičan", "uvrnut" i "varanje mu je način života", te tvrdi kako je Donald omalovažavao i vlastitog oca Freda kad je obolio od Alzheimerove bolesti.


Prema njezinim tvrdnjama, Trumpov otac favorizirao je Donalda od najranijeg djetinjstva laskanjem i podilaženjem, istovremeno odgurnuvši od sebe i obitelji njegova brata Freddyja, koji je na kraju skončao kao alkoholičar.

Mary, među ostalim, tvrdi da je Donald Trump platio prijatelju da umjesto njega položi SAT, prijemni ispit koji se koristi na većini američkih sveučilišta, piše "The New York Times" pozivajući se na izvatke iz knjige.

Zahvaljujući dobrim ocjenama, Trump se uspio upisati u poslovnu školu Sveučilišta Pennsylvania u Whartonu, a tim se uspjehom često hvalio u javnosti.

– Visoka ocjena koju je prijatelj dobio pomogla je mladom gospodinu Trumpu da poslije stekne diplomu prestižne poslovne škole Wharton na Sveučilištu Pennsylvania – stoji u knjizi, čije je dijelove objavio i "Business Insider".

U moru uznemirujućih detalja koje Mary iznosi u knjizi, donosimo nekoliko najzanimljivijih:

– Freddy Trump nije primao medicinsku pomoć od obitelji tijekom tjedana prije smrti 1981. godine; ostao je u njihovoj obiteljskoj kući, iako je Trumpova obitelj imala financijske veze s nekoliko bolnica.

Mary je napisala da bi "jedan telefonski poziv jamčio najbolji tretman za njega", ali nitko nije upućivao takav poziv. U noći kad je Freddy na koncu umro od srčanog udara izazvanog alkoholom, prethodno je sam otišao u bolnicu – njegova obitelj odlučila je da neće ići s njim. Umjesto toga, Donald je te večeri otišao u kino.

– Trumpova sestra Maryanne Trump Barry, umirovljena sutkinja, jednom je rekla Mary da je Donald Trump "klaun" i da on "nikada" neće biti izabran.

Maryanne je upitala zašto bi bilo koji kršćanin podržavao njezina brata: "Jedini put kad je Donald bio u crkvi je kad su tamo bile kamere."

image
AFP


Mary, koja ima doktorat iz kliničke psihologije, vjeruje da njezin stric ispunjava svih devet kriterija za narcizam i da je uspio samo zbog očeva bogatstva, koje ga je izoliralo od bilo kakve stvarne odgovornosti.

– Donald je također maltretirao svojeg mlađeg brata Roberta, optužujući ga da je slabić. Kao dijete sakrio bi njegove igračke i prijetio da će ih uništiti ako Robert ne prestane plakati.

– Jednom je Donald angažirao Mary da mu napiše knjigu radnog naslova "Umjetnost povratka". Tijekom tog postupka odbio je razgovarati s njom, ali dao je Mary prijepise snimki koje je opisala kao "otužan skup žena s kojima je želio biti u vezi, ali koje su, odbivši ga, odjednom bile ružne i debele, najgore osobe koje je ikad upoznao".

image
Olimpijska pobjednica, klizačica Katarina Witt, bila je neostvarena Trumpova želja
AFP


Na snimkama se žalio da su, primjerice, listovi njemačke olimpijske klizačice Katarine Witt predebeli. Jedna od žena na koju se žalio bila je i Madonna, za koju je rekao da žvače žvaku na neprivlačan način.

image
Za Madonnu je ustvrdio da 'žvače na neprivlačan način' 
AFP


Ivana, Donaldova prva supruga, bila je ozloglašena zbog davanja jeftinih poklona. Mary piše da su joj Ivana i Donald jednom prilikom donijeli paket od tri komada donjeg rublja, a drugi put ukrašenu košaricu s praznim udubljenjem u kojemu je, pretpostavlja Mary, bio kavijar.

Mnogi se Trumpovi pristaše pitaju koji su Maryni porivi za objavljivanje ovakve knjige. Ona je svoje motive jasno sažela u dvije rečenice.

– Donald je, vodeći se ponašanjem mojeg djeda i zahvaljujući sudioništvu, muku i neaktivnosti svoje braće i sestara, uništio mojeg oca. Ne mogu mu dopustiti da uništi i moju zemlju – zaključila je Mary Trump.

Viša savjetnica Bijele kuće Kellyanne Conway na pitanje o knjizi kazala je novinarima u Bijeloj kući da je to obiteljska stvar.

– On nije njezin pacijent, on je njezin stric – izjavila je Conway, misleći na diplomu iz kliničke psihologije Mary Trump i dodala: – Mislim da su obiteljske stvari obiteljske stvari.

Bijela kuća i dalje tvrdi da su to sve laži.

– To je knjiga puna neistina i o tome se radi – oštro je na temu knjige uzvratila glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany.

Izdvojeno

17. srpanj 2020 15:47