stdClass Object ( [id] => 1050350 [title] => Ogorčena pacijentica: Nakon neuspjele operacije povećanja dojki dobila sam i opasnu MRSA bakteriju. Prozvani splitski kirurg Darko Mikuš: Pakuju mi! [alias] => ogorcena-pacijentica-nakon-neuspjele-operacije-povecanja-dojki-dobila-sam-i-opasnu-mrsa-bakteriju-prozvani-splitski-kirurg-darko-mikus-pakuju-mi [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon objave novinskog teksta o "liječniku iz pakla", kako su ga prozvale pacijentice – naše sugovornice, to jest žene kojima je obavio estetski zahvat povećanja dojki s izrazito lošim ishodom, naša se redakcija našla doslovce pod opsadom.

Telefoni su se užarili, javile su se i druge oštećenice s potresnim iskustvima koja su željele javno iznijeti, a njihovu želju za anonimnošću obvezali smo se poštovati.

Riječ je o osobama koje su se višekratno našle "pod nožem", neke su i majke, a u našoj je javnosti i uvriježen neugodan običaj da se žrtve dodatno viktimizira i omalovažava jer su se uopće "drznule" ići na operaciju zbog ljepote, a ne iz "ljute potribe"...

Odnos žrtve i onoga koga one prozivaju kao krivca za svoje nevolje tako se zna izvitoperiti, pa iako je u svijetu povećanje grudi "mainstream", na rečenu radnju u našoj se domaćoj javnosti još uvijek gleda opterećeno predrasudama...

No, to je priča za neku sociološku analizu, a ne za ovaj novinski tekst.

Nitko drugi ju nije htio primiti

Dva slučaja za koja smo naknadno doznali teško terete istog liječnika, specijalista opće kirurgije iz Splita dr. Darka Mikuša.

Jedna pacijentica rekla nam je da je čak šest puta bila "pod njegovim nožem", no ne namjerava podizati sudsku tužbu jer samo za prvu ima papirnati trag, otpusno pismo. Druge je poduzimala iz očaja, veli, nitko drugi nije ju htio primiti.

Njezina je agonija trajala mjesecima, došla je i do faze kad je mjesec dana u jednoj košarici grudnjaka nosila ručnik jer je bila bez silikona, dok je u drugoj bio loše usađeni implantat. Njezine grudi nikad više, kaže, neće izgledati normalno, a psihičke traume teško će zacijeljeti.

---

image
Privatne snimke
---


Druga žena s kojom smo se sastali rekla nam je da je tijekom druge operacije spuštanja jednog previsoko postavljenog implantata "zaradila" i bakteriju MRSA!

Na razgovor s nama ponijela je impresivnu količinu papira koji svjedoče o naknadno obavljenim pregledima, te o kupnji antibiotika u iznosu od gotovo 11 tisuća kuna, kao i račun za vađenje zaraženih proteza, što je stajalo još osam tisuća kuna.

Blažena svaka kuna

Njezin slučaj, međutim, formalnopravno kompromitira činjenica da nije posjedovala račun za obavljenu drugu operaciju kod dr. Mikuša, kad je estetika skupa sa zdravstvenim stanjem laički doživjela – sunovrat. Barem tako zvuči njezino svjedočanstvo koje je podijelila s nama.

– Prvi put sam, još prije skoro dvadeset godina, stavila silikonske umetke kod drugog doktora; blažena svaka kuna koju sam mu platila, nikad ni najmanji problem.

Ne bih taj rad nikad dirala da nije prošlo toliko godina, mislila sam: idem izvaditi stare silikone i staviti nove, možda neke modernije, da mogu mirno "umrijeti s njima". O, kako sam doslovce bila blizu istine!

---

image
iLUSTRACIJA/Shutterstock
---


Kakva pogrešna odluka, još k tomu kod dr. Mikuša! Od banalnog "izvadi-umetni" zahvata nastala je drama. Najprije je bio pogrešan odabir (njegov, naravno, ja se u to ne razumijem) implantata; bio je to poliuretan, čija je karakteristika da se "zalijepi" za tkivo.

Ne smije se dirati barem godinu dana, a meni je liječnik već nakon desetak dana to "čupao van"! Materijal već u startu zapravo nije bio adekvatan za moje tijelo jer sam punije građe, a i već sam imala formiranu ložicu za usadak, to je trebao biti rutinski, elegantan postupak.

Stvorio se tromb

Druga operacija kod istog liječnika, naime, spuštanje previsokog implantata, bila je puno traumatičnija; stvorio se i tromb kao posljedica, trebalo ga je vaditi. I taj sam zahvat uredno platila, 1800 kuna, iako do toga uopće nije smjelo doći.

Sve u svemu, grudi su mi izrezane i loše odrađene, čisti masakr! K tomu, stalno mi iz jedne curi gnoj, koji mi dr. Mikuš povremeno vadi injekcijama. Gnoj se, međutim, uporno stvara, zaudara, jednom sam slučajno pritisnula dojku i obilna se količina izlila po podu. Grozno! – prisjeća se naša traumatizirana sugovornica.

Nakon dvije operacije kojima nije bila zadovoljna, odlazi k drugim liječnicima (imena poznata redakciji), koji su zgroženi viđenim i odbijaju zahvat. No, pravi problem tek počinje...

Pomodrila i stalno se gnojila

– Jedna dojka otekla mi je kao balancana, pomodrila je i stalno se gnojila. Inzistirala sam na uzimanju brisa iz rane, na što dr. Mikuš pristaje, a nalaz je negativan (pokazuje nam papir).

No, to mi je bilo sumnjivo i tražim privatnu analizu, plaćam za nju 800 kuna i dobivam dramatičnu potvrdu: imam zlatni stafilokok (MRSA-u) u uznapredovaloj, obilnoj fazi!

---

image
Nalaz koji je potvrdio inficiranost jednom od najopasnijih bakterija
---


Antibiotik plaćam preko deset tisuća kuna iz svog džepa (vadi račun), i odlučujem izvaditi proteze iz dojki te tako zaključiti tu životnu epizodu. Više mi nije stalo do izgleda, samo do zdravlja

Još uvijek mi odzvanjaju riječi bezobzirnog, hladnog dr. Mikuša koji tvrdi da je MRSA nastala naknadno, "zbog nehigijene", a ne kao posljedica njegova rada! Pa to je bolnička bakterija, zna se gdje se "zakotila" – ogorčeno će žena srednje životne dobi.

U cijeloj priči, napominje, nimalo je ne zanima materijalna odšteta, nego samo zadovoljenje pravde, jer ipak je riječ o ljudskom zdravlju, o njezinu životu te onom drugih supatnica.

---

image
Privatne snimke
---


– Doktor Mikuš nikad, ali baš nikad nije okrenuo moj broj i pitao kako sam tijekom ta dva i pol mjeseca agonije, koja me je na koncu dovela i kod psihijatra. Pitam se kakva je on uopće osoba, ima li ikakve etike i empatije u sebi – zaključuje svoje svjedočanstvo bivša pacijentica dr. Darka Mikuša.

---

Recenzije ga ‘ne maze‘

 

Na stranici "Najdoktor" nekoliko je recenzija u kojima se spominje ime splitskog kirurga dr. Darka Mikuša. Najnegativnije dvije podrobno su opisane, dok dvije povoljnije iznose prilično paušalno intoniranu ocjenu njegova rada. Donosimo ih u cijelosti i u izvorniku.

"Ovo je uvjerljivo najgori liječnik na kojega smo i ja i supruga naišli u cijelom životu. Kod operacije uraslog nokta je operirao pogrešnu, zdravu stranu prsta, a ostavio netaknutu onu stranu na kojoj je bio problem.

Kada smo se šokirali vidjevši to, umjesto da jednostavno prizna pogrešku, izmotavao se da se 'to tako radi' i još komentirao 'pa zašto smo tako emotivni'. No dobro, što je bilo bilo je.

Prihvatili smo da je su bol i dugotrajni oporavak od operacije bili sve za ništa i nastavili sa životom, no tu priči nije bio kraj. Ta pogrešno operirana strana nikako nije zarastala, unatoč tome što nas je na kontroli Dr. Mikuš uvjeravao da je sada sve u redu.

Nakon pola godine patnje, otišli smo kod drugog liječnika koji je otvorio ranu i otkrio da ne samo da je Dr. Mikuš operirao pogrešnu stranu, u njoj je ostavio veliki fragment nokta, kojega je na operaciji samo odrezao, no zaboravio izvaditi.

Sve je bilo u redu još godinu dana, nakon čega se jedan kutak rane opet počeo gnojiti. Na naše neugodno iznenađenje, otkrili smo da je u tom kutku nokat ispravno odrezan i izvađen, no nije primijenjeno sredstvo za deaktivaciju matrice pa je nokat opet počeo rasti iz tog mjesta.

Dakle, zbog arogancije i nepažnje Dr. Mikuša je bezrazložno operirano zdravo mjesto i odbio priznati pogrešku ili čak izraziti najmanju trunku žaljenja, nakon čega smo bili prisiljeni na još dvije operacije kako bi bile sanirane njegove pogreške.

Iz principa se nikada ne bismo vratili njemu čak ni na najsitniji postupak, radije bismo išli i u Zagreb i u inozemstvo ako treba samo da ne unakazi još nešto."

......
"Vadio nokat prije nekog vremena.Uredno sve naplaćeno ne bas jeftino i ambijent u Salusa ok. Nakon godinu dana nokat opet urastao. Preporuka dr. Mikuša bila opet vaditi.

Ja poludio uz dodatno objašnjenje da se nekad po tri do četiri puta to radi dok dođe na svoje. Nevjerojatno objašnjenje. Otišao u drugog doktora za kojeg sam se ovaj put unaprijed raspitao.

On napravio malu operaciju bočnog skraćenja nokta koja je duplo zahtjevnija i duplo jeftnija bila od vađenja nokta.

Kasnije sam se još malo raspitao i skužio da je to odmah trebalo napraviti. Ispada da je primaran biznis i zarada pa tek onda rješenje problema.

Ne mogu vijerovati u druge razloge zasto je dr. Mikuš tako postupio. Nevjerojatno.... Šta bi bilo da se radi o nečemu ozbiljnijem ne zelim ni misliti. Loš posao, doktore. "

.......
Ljubazan, ulijeva sigurnost u čovjeka jer fino i odgovorno i jako profesionalno odrađuje svoj posao. Preporučujem dr. D. Mikuša;)

........
"Dr. Darko Mikuš mi je krajem 5 mj 2016. operirao pupčanu kilu. Kao pacijent sam stekao dojam da se radi o jako profesionalnoj osobi. Zahvalio bih se na odličnom tretmanu kojeg sam primio od samog početka pa do kraja.

Također zahvaljujem i ostalom osoblju te Dr. Marinov i medicinskim sestrama."

---

---

Dr. Darko Mikuš: Pakuju mi


O specijalistu opće kirurgije dr. Darku Mikušu dostupne su sljedeće informacije na internetu: među ostalim, da je kao najbolji student u generaciji diplomirao na zagrebačkom Medicinskom fakultetu 1989. te da je dobio Rektorovu nagradu.

U iscrpnom telefonskom razgovoru napomenuo nam je i da je bio najmlađi doktorand te da je disertaciju stekao na temu eksperimentalnih opeklina.

Čitajući referencije kirurga dr. Mikuša, čovjek može ostati samo zadivljen; piše da je u više navrata bio na stručnim usavršavanjima u inozemstvu, da je autor više od deset znanstvenih radova objavljenih u časopisima kao što su "Burns", "Digestive Diseases of Sciences", "Jurnal of Physiology" i drugima, da je znanje nadograđivao i na tečajevima, ima i više od dva desetljeća praktičnog rada i na stotine operacija iza sebe...

Upravo potonje bio je argument kojim je krenuo u defenzivu kad smo mu spomenuli lavinu ozbiljnih optužbi koje su se sručile na njegov rad iz područja estetske korekcije dojki.

– Čujte, za nekoga tko napravi toliko operacija, nije začudno da ima i izvjesni postotak reklamacija – bio je prvi komentar prozvanog liječnika.

Na to smo ga upitali kolika je njegova godišnja bilanca sličnih operacija. Odgovorio je da se radi o brojci između 25 i 30 žena.

– To bi bilo petstotinjak osoba tijekom zadnjih desetak godina – konstatirao je.

Upozorili smo ga da ne možemo minorizirati okolnost da smo mi konkretno razgovarali s čak osam ogorčenih žena koje su bile kod njega tijekom posljednjih pet godina.

Sve naše sugovornice, međutim, imaju još oštećenih poznanica, dakle upravo žena kod kojih je također ostao njegov "autorski potpis", a sličan je i "modus operandi" kod svake od njih.

– Postoje subjektivni i objektivni razlozi za reklamaciju, za nezadovoljstvo. K tomu, puno žena ima nerealna očekivanja! Najčešće su za potpuni uspjeh operacije potrebna dva akta: prvi kojim se diže proteza, te drugi kad se otklanja višak kože i tkiva.

Žao mi je, zapravo, što te nezadovoljne pacijentice, kao što ste rekli, ne dođu k meni; znate, ja im se jako posvetim, rado provodim puno vremena pričajući s njima, čak im i crtam – istaknuo je dr. Mikuš.

No, naše su se sugovornice požalile upravo na taj odnos prema njima, izjavile su da je bio bahat i arogantan. Sve je odlučno zanijekao, kao i navod da je naknadne korekcije naplaćivao, te da za njih nije izdavao račun.

– Nikad nisam naplatio korekciju, reviziju operacija radim isključivo gratis – kazao je naš sugovornik, te još istaknuo da "uvijek izdaje račun jer to tako mora biti". Odbacuje i navod o bahatosti.

– Pitajte moju tajnicu, sestre u poliklinici gdje radim; pa ja sam najomiljeniji doktor! K tomu, imam i najniže cijene estetskih korekcija dojki u Hrvatskoj – napominje dr. Mikuš.

No, pacijentice koje ga prozivaju listom se žale i na medicinsko osoblje privatne ustanove u kojoj radi. To ga je također začudilo, nema veze s istinom...

Zanimalo nas je kako gleda na brojnost pritužbi koje su se zaredale nakon što je lavinu pokrenula influencerica iz Splita, 23-godišnja Ela Jerković, objavivši video sa svim potankostima vlastitog iskustva.

Liječnik je ustvrdio za Elu da je "problematična", te da je "trebalo vidjeti njezinu fotografiju grudi prije operacije, kakve su bile" (Ela ga proziva, naime, zbog izrazito asimetrično postavljenih usadaka te površnog pristupa), kao, uostalom, i kod brojnih drugih pacijentica, smatra.

– Elu Jerković i njezinu majku obeštetio sam u cijelosti, a i u startu sam joj kao studentici dao veliki popust. Kasnije sam joj vratio sav novac, te još značajno povrh toga kako bi mogla financirati preglede kojima se podvrgnula u Zagrebu – kazao je kirurg.

Iznio je još jednu primjedbu uz napomenu da će "možda zvučati patetično".

– Čujte, znam osobu koja mi možda ovo sve skupa "pakuje"; vjerujte da ima onih koji žele da "padnem". Nije bitno o kome je riječ poimence, prepoznat će se. K tomu, nije fer od žena da me nazivaju "mesarom", "psihopatom" i drugim pogrdnim nazivima.

Dao sam u ovaj posao cijeli život, radim od jutra do mraka, i to ne samo dojke, nego operacije kile, žuči, rekonstruktivne zahvate na raznim regijama, tumorsku kirurgiju... Meni je estetika šlag na torti! Pristao sam to raditi jer postoji interes za tim zahvatima, a relativno brzo se realiziraju i u pravilu prođu bez komplikacija.

Zahvat augmentacije traje oko 45 minuta – navodi dr. Mikuš.

Inzistirali smo na objašnjenju, dakle, ovog – ispada tako – misterija "serijskih žalbi" žena koje se međusobno većinom i ne poznaju, ali su se u nevolji počele povezivati...

– Možda je zla sreća? – nudimo odgovor.

– Da, možda upravo to – umorno se složio dr. Darko Mikuš, splitski kirurg iz privatne prakse.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nove optužbe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => Nove optužbe 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-12 15:02:26 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-12 18:25:38 [modified_by] => 3154 [publish_up] => 2020-10-12 17:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3104 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14957304.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14958690.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14959370.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14958678.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14958676.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/12\/14958668.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","iLUSTRACIJA\/Shutterstock","","Privatne snimke","Privatne snimke","Privatne snimke"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Na\u0161a novinarka u razgovoru s unesre\u0107enom pacijenticom dr. Miku\u0161a","","Nalaz koji je potvrdio inficiranost jednom od najopasnijih bakterija","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_14957304_1280.jpg":"1280x1280","k_14957304_1024.jpg":"1024x1024","k_14957304_640.jpg":"640x640","k_14957304_480.jpg":"480x480","k_14957304_340.jpg":"340x340","k_14957304_220.jpg":"220x220","o_14957304_1280.jpg":"1280x852","o_14957304_1024.jpg":"1024x681","o_14957304_640.jpg":"640x426","o_14957304_480.jpg":"480x319","o_14957304_340.jpg":"340x226","o_14957304_220.jpg":"220x146","h_14957304_1280.jpg":"1280x854","h_14957304_1024.jpg":"1024x683","h_14957304_640.jpg":"640x427","h_14957304_480.jpg":"480x320","h_14957304_340.jpg":"340x227","h_14957304_220.jpg":"220x147","pp_14957304_1280.jpg":"1006x1280","pp_14957304_1024.jpg":"805x1024","pp_14957304_640.jpg":"503x640","pp_14957304_480.jpg":"377x480","pp_14957304_340.jpg":"267x340","pp_14957304_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14958690_1280.jpg":"1280x1280","k_14958690_1024.jpg":"1024x1024","k_14958690_640.jpg":"640x640","k_14958690_480.jpg":"480x480","k_14958690_340.jpg":"340x340","k_14958690_220.jpg":"220x220","o_14958690_1280.jpg":"1280x853","o_14958690_1024.jpg":"1024x682","o_14958690_640.jpg":"640x426","o_14958690_480.jpg":"480x320","o_14958690_340.jpg":"340x226","o_14958690_220.jpg":"220x146","h_14958690_1280.jpg":"1280x854","h_14958690_1024.jpg":"1024x683","h_14958690_640.jpg":"640x427","h_14958690_480.jpg":"480x320","h_14958690_340.jpg":"340x227","h_14958690_220.jpg":"220x147","pp_14958690_1280.jpg":"1006x1280","pp_14958690_1024.jpg":"805x1024","pp_14958690_640.jpg":"503x640","pp_14958690_480.jpg":"377x480","pp_14958690_340.jpg":"267x340","pp_14958690_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14959370_1280.jpg":"1280x1280","k_14959370_1024.jpg":"1024x1024","k_14959370_640.jpg":"640x640","k_14959370_480.jpg":"480x480","k_14959370_340.jpg":"340x340","k_14959370_220.jpg":"220x220","o_14959370_1280.jpg":"1280x852","o_14959370_1024.jpg":"1024x681","o_14959370_640.jpg":"640x426","o_14959370_480.jpg":"480x319","o_14959370_340.jpg":"340x226","o_14959370_220.jpg":"220x146","h_14959370_1280.jpg":"1280x854","h_14959370_1024.jpg":"1024x683","h_14959370_640.jpg":"640x427","h_14959370_480.jpg":"480x320","h_14959370_340.jpg":"340x227","h_14959370_220.jpg":"220x147","pp_14959370_1280.jpg":"1006x1280","pp_14959370_1024.jpg":"805x1024","pp_14959370_640.jpg":"503x640","pp_14959370_480.jpg":"377x480","pp_14959370_340.jpg":"267x340","pp_14959370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"554x288","k_14958678_1280.jpg":"1280x1280","k_14958678_1024.jpg":"1024x1024","k_14958678_640.jpg":"640x640","k_14958678_480.jpg":"480x480","k_14958678_340.jpg":"340x340","k_14958678_220.jpg":"220x220","o_14958678_1280.jpg":"1280x665","o_14958678_1024.jpg":"1024x532","o_14958678_640.jpg":"640x332","o_14958678_480.jpg":"480x249","o_14958678_340.jpg":"340x176","o_14958678_220.jpg":"220x114","h_14958678_1280.jpg":"1280x854","h_14958678_1024.jpg":"1024x683","h_14958678_640.jpg":"640x427","h_14958678_480.jpg":"480x320","h_14958678_340.jpg":"340x227","h_14958678_220.jpg":"220x147","pp_14958678_1280.jpg":"1006x1280","pp_14958678_1024.jpg":"805x1024","pp_14958678_640.jpg":"503x640","pp_14958678_480.jpg":"377x480","pp_14958678_340.jpg":"267x340","pp_14958678_220.jpg":"173x220"},{"size0":"900x1600","k_14958676_1280.jpg":"1280x1280","k_14958676_1024.jpg":"1024x1024","k_14958676_640.jpg":"640x640","k_14958676_480.jpg":"480x480","k_14958676_340.jpg":"340x340","k_14958676_220.jpg":"220x220","o_14958676_1280.jpg":"1280x2275","o_14958676_1024.jpg":"1024x1820","o_14958676_640.jpg":"640x1137","o_14958676_480.jpg":"480x853","o_14958676_340.jpg":"340x604","o_14958676_220.jpg":"220x391","h_14958676_1280.jpg":"1280x854","h_14958676_1024.jpg":"1024x683","h_14958676_640.jpg":"640x427","h_14958676_480.jpg":"480x320","h_14958676_340.jpg":"340x227","h_14958676_220.jpg":"220x147","pp_14958676_1280.jpg":"1006x1280","pp_14958676_1024.jpg":"805x1024","pp_14958676_640.jpg":"503x640","pp_14958676_480.jpg":"377x480","pp_14958676_340.jpg":"267x340","pp_14958676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"900x1600","k_14958668_1280.jpg":"1280x1280","k_14958668_1024.jpg":"1024x1024","k_14958668_640.jpg":"640x640","k_14958668_480.jpg":"480x480","k_14958668_340.jpg":"340x340","k_14958668_220.jpg":"220x220","o_14958668_1280.jpg":"1280x2275","o_14958668_1024.jpg":"1024x1820","o_14958668_640.jpg":"640x1137","o_14958668_480.jpg":"480x853","o_14958668_340.jpg":"340x604","o_14958668_220.jpg":"220x391","h_14958668_1280.jpg":"1280x854","h_14958668_1024.jpg":"1024x683","h_14958668_640.jpg":"640x427","h_14958668_480.jpg":"480x320","h_14958668_340.jpg":"340x227","h_14958668_220.jpg":"220x147","pp_14958668_1280.jpg":"1006x1280","pp_14958668_1024.jpg":"805x1024","pp_14958668_640.jpg":"503x640","pp_14958668_480.jpg":"377x480","pp_14958668_340.jpg":"267x340","pp_14958668_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15389084 Threads: 2 Questions: 3189907617 Slow queries: 7164769 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235776031 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/ogorcena-pacijentica-nakon-neuspjele-operacije-povecanja-dojki-dobila-sam-i-opasnu-mrsa-bakteriju-prozvani-splitski-kirurg-darko-mikus-pakuju-mi-1050350 [printLink] => /mozaik/zivot/ogorcena-pacijentica-nakon-neuspjele-operacije-povecanja-dojki-dobila-sam-i-opasnu-mrsa-bakteriju-prozvani-splitski-kirurg-darko-mikus-pakuju-mi-1050350?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 620199 [name] => dr. Darko Mikuš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-12 19:54:17 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-darko-mikus [link] => /tag/dr-darko-mikus ) [1] => stdClass Object ( [id] => 473555 [name] => operacija grudi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => operacija-grudi [link] => /tag/operacija-grudi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 619836 [name] => liječnik iz pakla [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-07 21:13:04 [main_article_id] => 0 [alias] => lijecnik-iz-pakla [link] => /tag/lijecnik-iz-pakla ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nove optužbe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ogorčena pacijentica: Nakon neuspjele operacije povećanja dojki dobila sam i opasnu MRSA bakteriju. Prozvani splitski kirurg Darko Mikuš: Pakuju mi! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14957304.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => Naša novinarka u razgovoru s unesrećenom pacijenticom dr. Mikuša [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14957304.jpg [title] => Naša novinarka u razgovoru s unesrećenom pacijenticom dr. Mikuša Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14958690.jpg [title] => iLUSTRACIJA/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14959370.jpg [title] => Nalaz koji je potvrdio inficiranost jednom od najopasnijih bakterija ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14958678.jpg [title] => Privatne snimke ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14958676.jpg [title] => Privatne snimke ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/12/14958668.jpg [title] => Privatne snimke ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon objave novinskog teksta o "liječniku iz pakla", kako su ga prozvale pacijentice – naše sugovornice, to jest žene kojima je obavio estetski zahvat povećanja dojki s izrazito lošim ishodom, naša se redakcija našla doslovce pod opsadom.

Telefoni su se užarili, javile su se i druge oštećenice s potresnim iskustvima koja su željele javno iznijeti, a njihovu želju za anonimnošću obvezali smo se poštovati.

Riječ je o osobama koje su se višekratno našle "pod nožem", neke su i majke, a u našoj je javnosti i uvriježen neugodan običaj da se žrtve dodatno viktimizira i omalovažava jer su se uopće "drznule" ići na operaciju zbog ljepote, a ne iz "ljute potribe"...

Odnos žrtve i onoga koga one prozivaju kao krivca za svoje nevolje tako se zna izvitoperiti, pa iako je u svijetu povećanje grudi "mainstream", na rečenu radnju u našoj se domaćoj javnosti još uvijek gleda opterećeno predrasudama...

No, to je priča za neku sociološku analizu, a ne za ovaj novinski tekst.

Nitko drugi ju nije htio primiti

Dva slučaja za koja smo naknadno doznali teško terete istog liječnika, specijalista opće kirurgije iz Splita dr. Darka Mikuša.

Jedna pacijentica rekla nam je da je čak šest puta bila "pod njegovim nožem", no ne namjerava podizati sudsku tužbu jer samo za prvu ima papirnati trag, otpusno pismo. Druge je poduzimala iz očaja, veli, nitko drugi nije ju htio primiti.

Njezina je agonija trajala mjesecima, došla je i do faze kad je mjesec dana u jednoj košarici grudnjaka nosila ručnik jer je bila bez silikona, dok je u drugoj bio loše usađeni implantat. Njezine grudi nikad više, kaže, neće izgledati normalno, a psihičke traume teško će zacijeljeti.

---

image
Privatne snimke
---


Druga žena s kojom smo se sastali rekla nam je da je tijekom druge operacije spuštanja jednog previsoko postavljenog implantata "zaradila" i bakteriju MRSA!

Na razgovor s nama ponijela je impresivnu količinu papira koji svjedoče o naknadno obavljenim pregledima, te o kupnji antibiotika u iznosu od gotovo 11 tisuća kuna, kao i račun za vađenje zaraženih proteza, što je stajalo još osam tisuća kuna.

Blažena svaka kuna

Njezin slučaj, međutim, formalnopravno kompromitira činjenica da nije posjedovala račun za obavljenu drugu operaciju kod dr. Mikuša, kad je estetika skupa sa zdravstvenim stanjem laički doživjela – sunovrat. Barem tako zvuči njezino svjedočanstvo koje je podijelila s nama.

– Prvi put sam, još prije skoro dvadeset godina, stavila silikonske umetke kod drugog doktora; blažena svaka kuna koju sam mu platila, nikad ni najmanji problem.

Ne bih taj rad nikad dirala da nije prošlo toliko godina, mislila sam: idem izvaditi stare silikone i staviti nove, možda neke modernije, da mogu mirno "umrijeti s njima". O, kako sam doslovce bila blizu istine!

---

image
iLUSTRACIJA/Shutterstock
---


Kakva pogrešna odluka, još k tomu kod dr. Mikuša! Od banalnog "izvadi-umetni" zahvata nastala je drama. Najprije je bio pogrešan odabir (njegov, naravno, ja se u to ne razumijem) implantata; bio je to poliuretan, čija je karakteristika da se "zalijepi" za tkivo.

Ne smije se dirati barem godinu dana, a meni je liječnik već nakon desetak dana to "čupao van"! Materijal već u startu zapravo nije bio adekvatan za moje tijelo jer sam punije građe, a i već sam imala formiranu ložicu za usadak, to je trebao biti rutinski, elegantan postupak.

Stvorio se tromb

Druga operacija kod istog liječnika, naime, spuštanje previsokog implantata, bila je puno traumatičnija; stvorio se i tromb kao posljedica, trebalo ga je vaditi. I taj sam zahvat uredno platila, 1800 kuna, iako do toga uopće nije smjelo doći.

Sve u svemu, grudi su mi izrezane i loše odrađene, čisti masakr! K tomu, stalno mi iz jedne curi gnoj, koji mi dr. Mikuš povremeno vadi injekcijama. Gnoj se, međutim, uporno stvara, zaudara, jednom sam slučajno pritisnula dojku i obilna se količina izlila po podu. Grozno! – prisjeća se naša traumatizirana sugovornica.

Nakon dvije operacije kojima nije bila zadovoljna, odlazi k drugim liječnicima (imena poznata redakciji), koji su zgroženi viđenim i odbijaju zahvat. No, pravi problem tek počinje...

Pomodrila i stalno se gnojila

– Jedna dojka otekla mi je kao balancana, pomodrila je i stalno se gnojila. Inzistirala sam na uzimanju brisa iz rane, na što dr. Mikuš pristaje, a nalaz je negativan (pokazuje nam papir).

No, to mi je bilo sumnjivo i tražim privatnu analizu, plaćam za nju 800 kuna i dobivam dramatičnu potvrdu: imam zlatni stafilokok (MRSA-u) u uznapredovaloj, obilnoj fazi!

---

image
Nalaz koji je potvrdio inficiranost jednom od najopasnijih bakterija
---


Antibiotik plaćam preko deset tisuća kuna iz svog džepa (vadi račun), i odlučujem izvaditi proteze iz dojki te tako zaključiti tu životnu epizodu. Više mi nije stalo do izgleda, samo do zdravlja

Još uvijek mi odzvanjaju riječi bezobzirnog, hladnog dr. Mikuša koji tvrdi da je MRSA nastala naknadno, "zbog nehigijene", a ne kao posljedica njegova rada! Pa to je bolnička bakterija, zna se gdje se "zakotila" – ogorčeno će žena srednje životne dobi.

U cijeloj priči, napominje, nimalo je ne zanima materijalna odšteta, nego samo zadovoljenje pravde, jer ipak je riječ o ljudskom zdravlju, o njezinu životu te onom drugih supatnica.

---

image
Privatne snimke
---


– Doktor Mikuš nikad, ali baš nikad nije okrenuo moj broj i pitao kako sam tijekom ta dva i pol mjeseca agonije, koja me je na koncu dovela i kod psihijatra. Pitam se kakva je on uopće osoba, ima li ikakve etike i empatije u sebi – zaključuje svoje svjedočanstvo bivša pacijentica dr. Darka Mikuša.

---

Recenzije ga ‘ne maze‘

 

Na stranici "Najdoktor" nekoliko je recenzija u kojima se spominje ime splitskog kirurga dr. Darka Mikuša. Najnegativnije dvije podrobno su opisane, dok dvije povoljnije iznose prilično paušalno intoniranu ocjenu njegova rada. Donosimo ih u cijelosti i u izvorniku.

"Ovo je uvjerljivo najgori liječnik na kojega smo i ja i supruga naišli u cijelom životu. Kod operacije uraslog nokta je operirao pogrešnu, zdravu stranu prsta, a ostavio netaknutu onu stranu na kojoj je bio problem.

Kada smo se šokirali vidjevši to, umjesto da jednostavno prizna pogrešku, izmotavao se da se 'to tako radi' i još komentirao 'pa zašto smo tako emotivni'. No dobro, što je bilo bilo je.

Prihvatili smo da je su bol i dugotrajni oporavak od operacije bili sve za ništa i nastavili sa životom, no tu priči nije bio kraj. Ta pogrešno operirana strana nikako nije zarastala, unatoč tome što nas je na kontroli Dr. Mikuš uvjeravao da je sada sve u redu.

Nakon pola godine patnje, otišli smo kod drugog liječnika koji je otvorio ranu i otkrio da ne samo da je Dr. Mikuš operirao pogrešnu stranu, u njoj je ostavio veliki fragment nokta, kojega je na operaciji samo odrezao, no zaboravio izvaditi.

Sve je bilo u redu još godinu dana, nakon čega se jedan kutak rane opet počeo gnojiti. Na naše neugodno iznenađenje, otkrili smo da je u tom kutku nokat ispravno odrezan i izvađen, no nije primijenjeno sredstvo za deaktivaciju matrice pa je nokat opet počeo rasti iz tog mjesta.

Dakle, zbog arogancije i nepažnje Dr. Mikuša je bezrazložno operirano zdravo mjesto i odbio priznati pogrešku ili čak izraziti najmanju trunku žaljenja, nakon čega smo bili prisiljeni na još dvije operacije kako bi bile sanirane njegove pogreške.

Iz principa se nikada ne bismo vratili njemu čak ni na najsitniji postupak, radije bismo išli i u Zagreb i u inozemstvo ako treba samo da ne unakazi još nešto."

......
"Vadio nokat prije nekog vremena.Uredno sve naplaćeno ne bas jeftino i ambijent u Salusa ok. Nakon godinu dana nokat opet urastao. Preporuka dr. Mikuša bila opet vaditi.

Ja poludio uz dodatno objašnjenje da se nekad po tri do četiri puta to radi dok dođe na svoje. Nevjerojatno objašnjenje. Otišao u drugog doktora za kojeg sam se ovaj put unaprijed raspitao.

On napravio malu operaciju bočnog skraćenja nokta koja je duplo zahtjevnija i duplo jeftnija bila od vađenja nokta.

Kasnije sam se još malo raspitao i skužio da je to odmah trebalo napraviti. Ispada da je primaran biznis i zarada pa tek onda rješenje problema.

Ne mogu vijerovati u druge razloge zasto je dr. Mikuš tako postupio. Nevjerojatno.... Šta bi bilo da se radi o nečemu ozbiljnijem ne zelim ni misliti. Loš posao, doktore. "

.......
Ljubazan, ulijeva sigurnost u čovjeka jer fino i odgovorno i jako profesionalno odrađuje svoj posao. Preporučujem dr. D. Mikuša;)

........
"Dr. Darko Mikuš mi je krajem 5 mj 2016. operirao pupčanu kilu. Kao pacijent sam stekao dojam da se radi o jako profesionalnoj osobi. Zahvalio bih se na odličnom tretmanu kojeg sam primio od samog početka pa do kraja.

Također zahvaljujem i ostalom osoblju te Dr. Marinov i medicinskim sestrama."

---

---

Dr. Darko Mikuš: Pakuju mi


O specijalistu opće kirurgije dr. Darku Mikušu dostupne su sljedeće informacije na internetu: među ostalim, da je kao najbolji student u generaciji diplomirao na zagrebačkom Medicinskom fakultetu 1989. te da je dobio Rektorovu nagradu.

U iscrpnom telefonskom razgovoru napomenuo nam je i da je bio najmlađi doktorand te da je disertaciju stekao na temu eksperimentalnih opeklina.

Čitajući referencije kirurga dr. Mikuša, čovjek može ostati samo zadivljen; piše da je u više navrata bio na stručnim usavršavanjima u inozemstvu, da je autor više od deset znanstvenih radova objavljenih u časopisima kao što su "Burns", "Digestive Diseases of Sciences", "Jurnal of Physiology" i drugima, da je znanje nadograđivao i na tečajevima, ima i više od dva desetljeća praktičnog rada i na stotine operacija iza sebe...

Upravo potonje bio je argument kojim je krenuo u defenzivu kad smo mu spomenuli lavinu ozbiljnih optužbi koje su se sručile na njegov rad iz područja estetske korekcije dojki.

– Čujte, za nekoga tko napravi toliko operacija, nije začudno da ima i izvjesni postotak reklamacija – bio je prvi komentar prozvanog liječnika.

Na to smo ga upitali kolika je njegova godišnja bilanca sličnih operacija. Odgovorio je da se radi o brojci između 25 i 30 žena.

– To bi bilo petstotinjak osoba tijekom zadnjih desetak godina – konstatirao je.

Upozorili smo ga da ne možemo minorizirati okolnost da smo mi konkretno razgovarali s čak osam ogorčenih žena koje su bile kod njega tijekom posljednjih pet godina.

Sve naše sugovornice, međutim, imaju još oštećenih poznanica, dakle upravo žena kod kojih je također ostao njegov "autorski potpis", a sličan je i "modus operandi" kod svake od njih.

– Postoje subjektivni i objektivni razlozi za reklamaciju, za nezadovoljstvo. K tomu, puno žena ima nerealna očekivanja! Najčešće su za potpuni uspjeh operacije potrebna dva akta: prvi kojim se diže proteza, te drugi kad se otklanja višak kože i tkiva.

Žao mi je, zapravo, što te nezadovoljne pacijentice, kao što ste rekli, ne dođu k meni; znate, ja im se jako posvetim, rado provodim puno vremena pričajući s njima, čak im i crtam – istaknuo je dr. Mikuš.

No, naše su se sugovornice požalile upravo na taj odnos prema njima, izjavile su da je bio bahat i arogantan. Sve je odlučno zanijekao, kao i navod da je naknadne korekcije naplaćivao, te da za njih nije izdavao račun.

– Nikad nisam naplatio korekciju, reviziju operacija radim isključivo gratis – kazao je naš sugovornik, te još istaknuo da "uvijek izdaje račun jer to tako mora biti". Odbacuje i navod o bahatosti.

– Pitajte moju tajnicu, sestre u poliklinici gdje radim; pa ja sam najomiljeniji doktor! K tomu, imam i najniže cijene estetskih korekcija dojki u Hrvatskoj – napominje dr. Mikuš.

No, pacijentice koje ga prozivaju listom se žale i na medicinsko osoblje privatne ustanove u kojoj radi. To ga je također začudilo, nema veze s istinom...

Zanimalo nas je kako gleda na brojnost pritužbi koje su se zaredale nakon što je lavinu pokrenula influencerica iz Splita, 23-godišnja Ela Jerković, objavivši video sa svim potankostima vlastitog iskustva.

Liječnik je ustvrdio za Elu da je "problematična", te da je "trebalo vidjeti njezinu fotografiju grudi prije operacije, kakve su bile" (Ela ga proziva, naime, zbog izrazito asimetrično postavljenih usadaka te površnog pristupa), kao, uostalom, i kod brojnih drugih pacijentica, smatra.

– Elu Jerković i njezinu majku obeštetio sam u cijelosti, a i u startu sam joj kao studentici dao veliki popust. Kasnije sam joj vratio sav novac, te još značajno povrh toga kako bi mogla financirati preglede kojima se podvrgnula u Zagrebu – kazao je kirurg.

Iznio je još jednu primjedbu uz napomenu da će "možda zvučati patetično".

– Čujte, znam osobu koja mi možda ovo sve skupa "pakuje"; vjerujte da ima onih koji žele da "padnem". Nije bitno o kome je riječ poimence, prepoznat će se. K tomu, nije fer od žena da me nazivaju "mesarom", "psihopatom" i drugim pogrdnim nazivima.

Dao sam u ovaj posao cijeli život, radim od jutra do mraka, i to ne samo dojke, nego operacije kile, žuči, rekonstruktivne zahvate na raznim regijama, tumorsku kirurgiju... Meni je estetika šlag na torti! Pristao sam to raditi jer postoji interes za tim zahvatima, a relativno brzo se realiziraju i u pravilu prođu bez komplikacija.

Zahvat augmentacije traje oko 45 minuta – navodi dr. Mikuš.

Inzistirali smo na objašnjenju, dakle, ovog – ispada tako – misterija "serijskih žalbi" žena koje se međusobno većinom i ne poznaju, ali su se u nevolji počele povezivati...

– Možda je zla sreća? – nudimo odgovor.

– Da, možda upravo to – umorno se složio dr. Darko Mikuš, splitski kirurg iz privatne prakse.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix iLUSTRACIJA/Shutterstock Privatne snimke Privatne snimke Privatne snimke
Nikola Vilić/Cropix
Naša novinarka u razgovoru s unesrećenom pacijenticom dr. Mikuša

Nalaz koji je potvrdio inficiranost jednom od najopasnijih bakterija
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ogorcena-pacijentica-nakon-neuspjele-operacije-povecanja-dojki-dobila-sam-i-opasnu-mrsa-bakteriju-prozvani-splitski-kirurg-darko-mikus-pakuju-mi-1050350 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=50363b5df9688ea97159ac7c28e3ba59bec8fc1e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ogor%C4%8Dena+pacijentica%3A+Nakon+neuspjele+operacije+pove%C4%87anja+dojki+dobila+sam+i+opasnu+MRSA+bakteriju.+Prozvani+splitski+kirurg+Darko+Miku%C5%A1%3A+Pakuju+mi%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fogorcena-pacijentica-nakon-neuspjele-operacije-povecanja-dojki-dobila-sam-i-opasnu-mrsa-bakteriju-prozvani-splitski-kirurg-darko-mikus-pakuju-mi-1050350 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fogorcena-pacijentica-nakon-neuspjele-operacije-povecanja-dojki-dobila-sam-i-opasnu-mrsa-bakteriju-prozvani-splitski-kirurg-darko-mikus-pakuju-mi-1050350 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nove optužbe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ŽivotNove optužbe

Ogorčena pacijentica: Nakon neuspjele operacije povećanja dojki dobila sam i opasnu MRSA bakteriju. Prozvani splitski kirurg Darko Mikuš: Pakuju mi!

12. listopada 2020. - 19:54

Nakon objave novinskog teksta o "liječniku iz pakla", kako su ga prozvale pacijentice – naše sugovornice, to jest žene kojima je obavio estetski zahvat povećanja dojki s izrazito lošim ishodom, naša se redakcija našla doslovce pod opsadom.

Telefoni su se užarili, javile su se i druge oštećenice s potresnim iskustvima koja su željele javno iznijeti, a njihovu želju za anonimnošću obvezali smo se poštovati.

Riječ je o osobama koje su se višekratno našle "pod nožem", neke su i majke, a u našoj je javnosti i uvriježen neugodan običaj da se žrtve dodatno viktimizira i omalovažava jer su se uopće "drznule" ići na operaciju zbog ljepote, a ne iz "ljute potribe"...

Odnos žrtve i onoga koga one prozivaju kao krivca za svoje nevolje tako se zna izvitoperiti, pa iako je u ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:55