StoryEditorOCM
ŽivotDobrodošlica ljetu

Očekuje vas jedanaest dana vrhunske glazbe na pozornici pod zvijezdama, ulaz je besplatan

Piše Anamaria Mikulić
21. lipnja 2024. - 00:00

Početak najtoplijeg godišnjeg doba poziva ljude na zabavu i druženje na otvorenom, a vruće ljetne noći savršena su prilika za stvaranje nezaboravnih uspomena i opuštanje od svakodnevnih briga i stresa.

Na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava, ljetne noći postaju još čarobnije zahvaljujući open air festivalu Zagreb Classicu, najpopularnijem zagrebačkom kulturnom ljetnom događanju. Ondje vas očekuje čak jedanaest dana vrhunske klasične glazbe, od 22. lipnja do 2. srpnja.

Ovo je jedinstvena priliku da zaronite u svijet simfonija, koncerata i sonata, pod vedrim nebom i u društvu istinskih ljubitelja glazbe. Pozornica u jednom od najljepših parkova našeg glavnog grada stvorit će idealnu atmosferu za neponovljivo glazbeno iskustvo.

image
Samirck/

Svake večeri, tijekom trajanja festivala, očekuju vas različiti orkestri, komorni sastavi i solisti koji će izvoditi djela svjetski poznatih skladatelja, klasična glazba koja je ostavila trag u antologijskim filmovima, jazz i soul u izvedbi renomiranih svjetskih glazbenika, nastupi baletnih umjetnika, sjećanja na zagrebačke mjuzikle i njihove legende, operni klasici oživljeni od glazbenih virtuoza, te evergreeni klasične glazbe.

Ovaj festival je mnogo više od običnog koncerta. To je proslava glazbe, zajedništva i ljepote koju klasična glazba donosi u naše živote. Održava se organizaciji Turističke zajednica grada Zagreba u suradnji s Gradom Zagrebom i partnerima, te je zahvaljujući kvalitetnom programu i nezaboravnoj atmosferi stekao posebno mjesto u srcima izvođača, Zagrepčana i njihovih posjetitelja.

Pozornica pod zvijezdama

Na jednom od najljepših i najromantičnijih zagrebačkih trgova, vrhunski glazbenici iz Hrvatske i inozemstva, umjetnici koji nastupaju na prestižnim svjetskim pozornicama, priređuju izvanredan glazbeni program.

image
Samirck/

- Zagreb Classic obogaćuje kulturnu ponudu grada vrhunskim glazbenim izvedbama koje privlače domaće i međunarodne posjetitelje. Ovaj Festival dovodi klasičnu glazbu na otvoreni, javni prostor, pretvarajući Trg kralja Tomislava u jedinstvenu pozornicu pod zvijezdama. Povezujući različite glazbene žanrove, od klasične glazbe do jazza, Zagreb Classic zadovoljava široki spektar ukusa te jača kulturni identitet Zagreba, čineći ga prepoznatljivim kulturnim središtem u ovom dijelu Europe - poručuje direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Festival će približiti klasičnu glazbu široj publici, omogućujući ljudima različitih interesa da se okupe i uživaju u zajedničkom doživljaju umjetnosti i glazbe. Okupljajući entuzijaste svih uzrasta, festival će postati središte kulturnih susreta, ujedinjujući posjetitelje željne zabave i novih iskustava.

image
Samir Ceric Kovacevic/

Bez obzira na to jeste li strastveni ljubitelji klasične glazbe koji godinama prate svaki koncert ili tek znatiželjni posjetitelji koji se prvi put susreću s ovim žanrom, sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe. Festival je osmišljen tako da nudi raznovrstan program koji obuhvaća širok spektar glazbenih stilova i izvedbi što dodatno doprinosi sveukupnom doživljaju i omogućuje dublje razumijevanje i uživanje u svijetu klasične glazbe.

- Zagreb Classic nas i ove godine uvodi u ljeto na najljepši mogući način, uz vrhunske glazbene klasike, baletne izvedbe, filmske skladbe, jazz standarde i suvremena djela. Nastupaju, između ostalog, svjetski poznat pijanist Hyung-ki Joo, talijanski virtuoz Mario Stefano Pietrodarchi, sopranistica Caterina Iora, kao i domaće zvijezde klasične glazbe. Ovogodišnje izdanje donosi posebnu novost - dva dana posvećena Bečkom glazbeno-filmskom festivalu. Naime, posjetitelji će imati priliku uživati u video projekcijama najpoznatijih opera i opereta, poput Čarobne frule, W.A. Mozarta i Šišmiša - otkriva nam Martina Bienenfeld.

Doživljaj za pamćenje publici će prirediti i Urban te njegova Četvorka sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, jednim od najstarijih europskih radijskih orkestara.

Besplatan ulaz

Za doživljaj čarolije ljetnih noći uz najljepše note klasične glazbe bit će vam potrebna jedino prostirka za sjedenje na travi na Tomislavcu. Ulaz je besplatan, na vama je samo da ponesete ljubav prema glazbi i dobro raspoloženje.

image
Lana Anđelopolj/Slobodna Dalmacija

Svakako preporučujemo da sa sobom ponesete bocu vode koja se može punit. Stanice za punjenje vode, poznate kao Zagrebački Franceki, nalaze se na Strossmayerovu trgu i Trgu kralja Tomislava.

Neka vaše ljeto bude ispunjeno milozvučnim notama, svježinom večernjeg zraka i sjajem nebeskih zvijezda. Vidimo se na festivalu!

Informacije i program: www.infozagreb.hr/zagreb-classic

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:51