StoryEditorOCM
Životpodulji status

‘Najteže je biti poslodavac. I još jede go*** zbog njega! Sramoti se‘: Mirjana Hrga žestoko oplela po (ne)radnicima

Piše MOZAIK SD
24. listopada 2023. - 20:28

Bivša novinarka, danas poduzetnica Mirjana Hrga na svom se Facebook profilu oglasila o izazovima poduzetništva, s kakvim se teškoćama poslodavci susreću i opisala je svoje nedavno, razočaravajuće iskustvo.

"U ovim nepredvidivim vremenima najteže je biti poslodavac", započela je Hrga te nastavila sa svojim nezadovoljstvom, "zovem firmu koja mi je prije par tjedana trebala doći na montažu nečega odavno naručenog".

Napisala je kako su vrhunski profesionalci, budući da je s njima radila prije 10-ak godina, te da je vlasnik firme, inače divan čovjek, naprosto očajan.

"S očiglednom nelagodom objašnjava mi da posao nije gotov. Radnik koji je baš za taj segment zadužen, već tjednima razvlači neko ‘bolovanje‘".

Poslodavac mu ‘ništa‘ ne smije reći

"Ovaj mu baš ništa ne smije reći", začuđena je Hrga.

"Kaže li mu ono što bi mu sigurno trebao reći i pri tom ga napucati nogom u nečasno dupe, (ne)radnik će se okrenuti i otići. Ne smije mu se zamjeriti! Naime, unatoč plaći i uvjetima rada, nitko se već tri godine nije javio na natječaj", naglasila je.

Aspolutno je šokirana spoznajom da će čovjek, koji zna napraviti firmu i osigurati plaće za nekoliko obitelji svaki mjesec, radije zamjeriti se njoj koja mu plaća, nego nekome koga on plaća. "I još jede go*na zbog njega! Sramoti se. Zbog drugog", istaknula je Hrga.

Je li tako većini poslodavaca?

Mirjana Hrga naglašava kako je većini poslodavaca, nažalost, tako.

"Hodaju po jajima, pokušavajući održati posao. Ulizuju se čak i bezobzirnim bezveznjacima, dezorijentiranim i opasno nerealnim likovima samo ne bi li održali priču", napisala je. 

Mirjana Hrga tekst o sebi nazvala ‘laičkom svinjarijom‘: ‘I loša reklama je reklama‘

Problem je u tome sto više ne vrijedi ona "svi su zamjenjivi". Novinarka je stava da "sad samo moliš Boga da naletiš na časnog, odgojenog čovjeka". 

"Više te ni ne zanima koliko dobro radi posao za koji si spreman platiti ga bogovski", dodala je.

"Na tebi je trošak plaće, istog tog koji nema ni grama osjećaja za svog poslodavca. Na tebi je davanje državi, ulaganja, da svaki dan ustaneš i liježeš s mišlju - što donosi slijedeći dan", vidno je revoltirana novinarka. 

Koliko na kraju ostane poslodavcima?

Naglasila je kako se  radnicima isplaćuju "kirurške plaće", a na kraju dana poslodavcima ostane vrlo mala cifra, koja je upitna je li dostojna pristojnog života. Štoviše, novinarka smatra kako se za tu cifru poslodavac i radnik ne bi niti mogli mijenjali za mjesta, jer niti jedan radnik ne bi pristao na takve uvjete. 

Promijenila se (ne)kultura rada

Vjeruje kako će poslodavcima dozlogrditi i da će naposlijetku raditi radije sami, pa koliko mogu, nego na ovaj način, da te "netko ucjenjuje".

"Uglavnom, ne podnosi te jer ti si ‘gazd‘. Ti si smeće. Palo ti je s neba. A on je radnik. On mora raditi. Ne za sebe, nego u njegovoj glavi on radi ‘za tebe‘. Jadan. Ne. 

Jadni su vlasnici. Poslodavci. I nemojte mi pričati o uvjetima rada. Plaćama. Iscrpljena tema. 

Problem je u tome što bi (ne)radnik da ne radi, prima plaću i još da ti zapovijeda. Sve drugo u glavama takvih je krivo. Promijenila se (ne)kultura rada.

Onako kako se nekada ponižavalo određena zanimanja, sada se na isti način cipelari poduzetnike. Neki bi rekli: kozmička pravda. I ne bi bili u krivu, jer ne tako davno, radnici su trpjeli svašta. Neki otišli. Neki odustali. No došla su vremena u kojima neće biti mjesta čuđenju kada dođe dan s pitanjem: Kad smo ostali bez poslodavaca?", zaključila je Hrga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:29