stdClass Object ( [id] => 1143778 [title] => Mračne tajne Jacquesa Cousteaua: nagrađivani ‘Tihi svijet‘ bio je vrlo umjetan, dotle da su životinje iscrpljivane i ubijane radi filmskog efekta [alias] => mracne-tajne-jacquesa-cousteaua-nagradivani-tihi-svijet-bio-je-vrlo-umjetan-dotle-da-su-zivotinje-iscrpljivane-i-ubijane-radi-filmskog-efekta [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Redateljica Liz Garbus, poznata po svojim složenim dokumentarnim portretima Bobbyja Fischera, Nine Simone i Marilyn Monroe, u svome najnovijem filmu, "Becoming Cousteau", kojem je i producentica, "zaranja" u dubinu istraživača podmorja Jacquesa Cousteaua. Garbusova, inače dobitnica šest Emmyja i jednog Oscara za film "What Happened, Miss Simone?" svoj je film o francuskom podmorskom avanturistu i njegovom brodu "Calypso" premijerno pokazala na nedavnom Filmskom festivalu u Tellurideu i pobrala vrlo dobre kritike.

Uostalom, Cousteauovi revolucionarni filmovi i TV serije otvorili su svijetu oči prema podmorju te je sam Cousteau postao simbol zaštite prirode, osobito nakon što je pokrenuo The Cousteau Society za očuvanje morskog života. Jacques Cousteau je bio zvijezda za života, a ni mračna otkrića koja su uslijedila nakon njegove smrti nisu previše naškodila njegovu kultnom statusu. Filmski profil Jacquesa Cousteaua (1910. - 1997.) kakvim ga je portretirala Liz Garbus, kažu kritičari, nije ni hagiografija ni ekspoze, već nijansirani pogled na njegove strasti, postignuća, slijepe točke i kontroverzije. U svakom slučaju, riječ je o još jednom filmu koji nastoji dodati svjetlo na životni put osobe koja je golicala maštu.

- Otkrivali smo svijet, ali smo ga i uništavali – kaže u filmu jedan od nekadašnjih članova Cousteauove ekspedicije i time zapravo sažima dio kontradikcija vezanih uz ovog istraživača i filmaša. Naime, za Cousteaua bi malo tko znao da nije njegovih filmova. Rano je angažirao Louisa Mallea kao snimatelja, što je dovelo do suradnje koja je iznjedrila "Le Monde du Silence" (Tihi svijet), prvi dokumentarac koji je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1956. godine te potom i Oscara.

---

image
Istraživač, izumitelj, filmaš i borac za okoliš, snimljen 1975. u Monaku
AFP
---

Višijske veze

Ipak, kasnije se otkrilo da je taj film, usprkos prividnoj spontanosti, bio vrlo "režiran", do te mjere da su životinje iscrpljivane i ubijane kako bi se postigao željeni filmski efekt. No do šezdesetih godina prošlog stoljeća na istraživanje dubokog podmorja gledalo se drukčije, otprilike kao na put u svemir u kojem su "kolateralne žrtve" dopustive. Cousteau je postao međunarodna zvijezda zahvaljujući ABC-jevoj seriji Davida Wolpera "The Undersea World", koja je bila na programu tijekom čak deset godina, počevši od 1967. Sveukupno, Cousteauove emisije, koje se sastoje od 550 sati materijala, osvojile su 40 nominacija za Emmy i deset nagrada.

Kad je 1977. Jacques Cousteau došao u Split, bio je selebriti premda, kako se danas čini, uopće nije osobno boravio na "Calypsu" koji je, tako je barem bilo rečeno, istraživao radijaciju u našem moru. No održao je novinarsku konferenciju 13. studenoga 1977. godine u Institutu za oceanografiju i ribarstvo, na kojoj praktički nije kazao ništa važno. Istraživanje je vodio Institut "Centre Scientifique de Monaco" kao dio šireg projekta istraživanja zagađenosti Mediterana i Crnog mora. Tada je bilo "in" istraživati radijaciju u moru i zagađenost deterdžentima i teškim metalima, pa su to, prema pisanju novina iz tog vremena, radili i u Jadranu. Međutim, u muzeju u Monacu, čini se, nema nikakvoga traga o toj ekspediciji. Možda su, pod budnim okom JNA, istraživali nešto posve drugo?

Jacques Cousteau imao je vrlo neobične političke uzore – od krajnje ljevice do, kako se kasnije saznalo, fašističke antisemitske desnice. Kad je 1985. došao na Kubu, Fidel Castro ga je bratski zagrlio i kazao: Godinama čekam da dođeš, druže Cousteau, a Francuz mu je odgovorio: A ja već godinama želim doći na Kubu! Amerikancima to prijateljstvo nije bilo drago, a ni Francuzi nisu bili oduševljeni. Međutim, šokantno prijateljstvo s komunističkim režimima bilo je šala mala u odnosu na šok koji je uslijedio nakon Cousteauove smrti 1997. Tada se, naime, otkrilo da je slavni moreplovac tijekom Drugog svjetskog rata bio u vrlo bliskim odnosima s Višijskom francuskom vladom koja je bila marionetska ispostava Hitlerovog Reicha te da je intimno bio antisemit.

---

image
Iz fotoalbuma o Cousteauovu boravku u Splitu
 
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Dvostruki život

Toliku sličnost s bratom, Pierreom-Antoineom Cousteauom, na smrt osuđenim a potom pomilovanim kolaboracionistom, nitko nije očekivao. Naime, Pierre-Antoine Cousteau, pisac i novinar, prvo je bio zagriženi ljevičar, potom kritičar Staljina no svejedno ljevičar, da bi sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća prišao desnici, a potom i fašizmu, vjerujući kako je Hitler spas za bijelu rasu. U ratu je bio otvoreni fašist, nakon rata je pobjegao u Švicarsku no tamo je uhvaćen i osuđen na smrt. Ta je kazna potom preinačena u doživotni zatvor, a onda i ukinuta, no Pierre je uskoro obolio i umro 1958. sa svega 52 godine. Bilo je to samo nekoliko godina nakon što je Jacques Cousteau krenuo putem slave.

Političke kontroverzije nisu jedine kad je u pitanju Jacques Cousteau. Jednom je bio kazao "Ja sam loš muž i loš otac", no ta je izjava postala važna tek kad se otkrilo da je imao – dvije obitelji. Dvostruki život je izišao na vidjelo nakon smrti njegove prve partnerice, Simone Melchior, koja je od raka dojke umrla 1990. godine. Niotkuda se pojavila nova, trideset godina mlađa gospođa, Francine Triplet i "novih" dvoje djece o kojima sin iz prvog braka pojma nije imao... Drugi sin taj šok nije dočekao, poginuo je 1979. u Portugalu. Jacques Cousteau živio je dvostruki život, što je, dakako, koliko god Francuzi znali biti tolerantni kad su u pitanju ljubavne afere, ostavilo teške i nepopravljive ožiljke na obiteljskim odnosima. Oni ni dandanas nisu sjajni, pogotovo što ostavštinom slavnog moreplovca rukovodi 75-godišnja Francine koju Simonin sin, 83-godišnji Jean-Michel, a ni unuci, ne mogu smisliti.

No ipak, bez obzira na proturječnosti njegovog života, Jacques Cousteau i danas predstavlja veličinu. Nekoliko je njegovih neospornih zasluga koje će priznati svi. U prvom redu to je činjenica da su Cousteauovi podvodni dokumentarci donijeli gledateljima uvid u potpuno nepoznati, novi svijet. Njegovi pionirski podvodni dokumentarni filmovi, uključujući "Tihi svijet", "Zlatna ribica" i "Svijet bez sunca", "imali su priču", kako je rekao Clark Lee Merriam, glasnogovornik Cousteauova društva.

---

image
Fotografija iz 1965., u vrijeme testiranja ronilačke opreme 'Aqua-lung' 
AFP
---

Pionir ronilačke opreme

S druge strane, Jacques Cousteau je i pionir opreme za ronjenje. Sa svojom legendarnom crvenom kapom i slavnim brodom "Calypso" plovio je svijetom veći dio kasnog 20. stoljeća, educirajući milijune o oceanima i njegovim stanovnicima i promovirajući njihovu zaštitu. Malo toga bi bilo moguće bez opreme za ronjenje, koju je Cousteau uveo kada je u Drugom svjetskom ratu, zajedno s inženjerom Emileom Gagnanom, sukreirao Aqua-Lung, podvodni aparat za disanje s dva crijeva. Ta im je naprava omogućila da snimaju dijelove oceanskih dubina koje nikada prije nisu bile viđene.

Osim toga, Jacques Cousteau i njegov tim stvorili su prvo podvodno stanište za ljude - Conshelf I, koji je kasnije iznjedrio Conshelf II i III. To su staništa koja bi mogla udomiti oceanaute da rade tjednima ispod mora, što je i jeftinije i izazovnije nego princip "uroni-izroni". I konačno, koliko god nezgrapni bili njegovi početni pokušaji, Cousteau je pomogao ograničiti komercijalni kitolov. Osobno je intervenirao kod šefova država i pomogao da se dobiju podaci potrebni da se uvede moratorij na komercijalni kitolov 1986., a pomogao je zaustaviti i podvodno odlaganje nuklearnog otpada. Cousteau je organizirao kampanju protiv plana francuske vlade o bacanju nuklearnog otpada u Sredozemno more i svoju borbu odveo ravno do predsjednika republike te se suočio s generalom de Gaulleom oko odlaganja i nastavio se protiviti nuklearnoj energiji. Priznavao je da je to čista energija, ali je smatrao da sve dok imamo posla s otpadom s kojim ne znamo što ćemo, ne bismo smjeli nastaviti s proizvodnjom nuklearne energije. Išao je tako daleko da je organizirao i prosvjed na pruzi kojom je trebao proći vlak pun otpada te je, zajedno sa ženama i djecom, sjedio na tračnicama u znak otpora.

Film "Becoming Cousteau", dakako, ne pokriva sve što se može znati o Jacquesu Cousteau niti ima te ambicije. Ipak, slažu se kritičari, ovaj je film moderan i dojmljiv pogled na jedan zanimljiv i dug život čovjeka koji je balansirao između uloge javne ikone i svoje tajne mračne dubine koja i dalje ostaje djelomice netaknuta, baš kao i mora koja je istraživao.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Film o kultnom istraživaču [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Film o kultnom istraživaču 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-26 10:56:22 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-17 14:42:32 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2021-11-17 14:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 117 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/26\/19723202.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/26\/19723232.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/26\/19723162.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/26\/20035362.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Patrick Hertzog\/AFP","AFP","AFP","Bozidar Vukicevic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Jedan od najpoznatijih Francuza na svijetu, snimljen u Cannesu 1995.","Istra\u017eiva\u010d, izumitelj, filma\u0161 i borac za okoli\u0161, snimljen 1975. u Monaku","Fotografija iz 1965., u vrijeme testiranja ronila\u010dke opreme 'Aqua-lung'\u00a0","Iz fotoalbuma o Cousteauovu boravku u Splitu
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1900x2720","hd_19723202_1920.jpg":"1920x1080","k_19723202_1280.jpg":"1280x1280","k_19723202_1024.jpg":"1024x1024","k_19723202_640.jpg":"640x640","k_19723202_480.jpg":"480x480","k_19723202_340.jpg":"340x340","k_19723202_220.jpg":"220x220","o_19723202_1280.jpg":"1280x1832","o_19723202_1024.jpg":"1024x1465","o_19723202_640.jpg":"640x916","o_19723202_480.jpg":"480x687","o_19723202_340.jpg":"340x486","o_19723202_220.jpg":"220x314","h_19723202_1280.jpg":"1280x854","h_19723202_1024.jpg":"1024x683","h_19723202_640.jpg":"640x427","h_19723202_480.jpg":"480x320","h_19723202_340.jpg":"340x227","h_19723202_220.jpg":"220x147","pp_19723202_1280.jpg":"1006x1280","pp_19723202_1024.jpg":"805x1024","pp_19723202_640.jpg":"503x640","pp_19723202_480.jpg":"377x480","pp_19723202_340.jpg":"267x340","pp_19723202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_19723232_1920.jpg":"1920x1080","k_19723232_1280.jpg":"1280x1280","k_19723232_1024.jpg":"1024x1024","k_19723232_640.jpg":"640x640","k_19723232_480.jpg":"480x480","k_19723232_340.jpg":"340x340","k_19723232_220.jpg":"220x220","o_19723232_1280.jpg":"1280x852","o_19723232_1024.jpg":"1024x681","o_19723232_640.jpg":"640x426","o_19723232_480.jpg":"480x319","o_19723232_340.jpg":"340x226","o_19723232_220.jpg":"220x146","h_19723232_1280.jpg":"1280x854","h_19723232_1024.jpg":"1024x683","h_19723232_640.jpg":"640x427","h_19723232_480.jpg":"480x320","h_19723232_340.jpg":"340x227","h_19723232_220.jpg":"220x147","pp_19723232_1280.jpg":"1006x1280","pp_19723232_1024.jpg":"805x1024","pp_19723232_640.jpg":"503x640","pp_19723232_480.jpg":"377x480","pp_19723232_340.jpg":"267x340","pp_19723232_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_19723162_1920.jpg":"1920x1080","k_19723162_1280.jpg":"1280x1280","k_19723162_1024.jpg":"1024x1024","k_19723162_640.jpg":"640x640","k_19723162_480.jpg":"480x480","k_19723162_340.jpg":"340x340","k_19723162_220.jpg":"220x220","o_19723162_1280.jpg":"1280x852","o_19723162_1024.jpg":"1024x681","o_19723162_640.jpg":"640x426","o_19723162_480.jpg":"480x319","o_19723162_340.jpg":"340x226","o_19723162_220.jpg":"220x146","h_19723162_1280.jpg":"1280x854","h_19723162_1024.jpg":"1024x683","h_19723162_640.jpg":"640x427","h_19723162_480.jpg":"480x320","h_19723162_340.jpg":"340x227","h_19723162_220.jpg":"220x147","pp_19723162_1280.jpg":"1006x1280","pp_19723162_1024.jpg":"805x1024","pp_19723162_640.jpg":"503x640","pp_19723162_480.jpg":"377x480","pp_19723162_340.jpg":"267x340","pp_19723162_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20035362_1920.jpg":"1920x1080","k_20035362_1280.jpg":"1280x1280","k_20035362_1024.jpg":"1024x1024","k_20035362_640.jpg":"640x640","k_20035362_480.jpg":"480x480","k_20035362_340.jpg":"340x340","k_20035362_220.jpg":"220x220","o_20035362_1280.jpg":"1280x852","o_20035362_1024.jpg":"1024x682","o_20035362_640.jpg":"640x426","o_20035362_480.jpg":"480x319","o_20035362_340.jpg":"340x226","o_20035362_220.jpg":"220x146","h_20035362_1280.jpg":"1280x854","h_20035362_1024.jpg":"1024x683","h_20035362_640.jpg":"640x427","h_20035362_480.jpg":"480x320","h_20035362_340.jpg":"340x227","h_20035362_220.jpg":"220x147","pp_20035362_1280.jpg":"1006x1280","pp_20035362_1024.jpg":"805x1024","pp_20035362_640.jpg":"503x640","pp_20035362_480.jpg":"377x480","pp_20035362_340.jpg":"267x340","pp_20035362_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4445898 Threads: 3 Questions: 142722110 Slow queries: 60862 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4257043 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/mracne-tajne-jacquesa-cousteaua-nagradivani-tihi-svijet-bio-je-vrlo-umjetan-dotle-da-su-zivotinje-iscrpljivane-i-ubijane-radi-filmskog-efekta-1143778 [printLink] => /mozaik/zivot/mracne-tajne-jacquesa-cousteaua-nagradivani-tihi-svijet-bio-je-vrlo-umjetan-dotle-da-su-zivotinje-iscrpljivane-i-ubijane-radi-filmskog-efekta-1143778?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656671 [name] => Liz Garbus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 15:01:23 [main_article_id] => 0 [alias] => liz-garbus [link] => /tag/liz-garbus ) [1] => stdClass Object ( [id] => 352640 [name] => Jacques Cousteau [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jacques-cousteau [link] => /tag/jacques-cousteau ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656672 [name] => Tihi svijet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-17 15:01:23 [main_article_id] => 0 [alias] => tihi-svijet [link] => /tag/tihi-svijet ) [3] => stdClass Object ( [id] => 316621 [name] => dokumentarni film [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dokumentarni-film [link] => /tag/dokumentarni-film ) [4] => stdClass Object ( [id] => 273886 [name] => ekologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ekologija [link] => /tag/ekologija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Film o kultnom istraživaču [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mračne tajne Jacquesa Cousteaua: nagrađivani ‘Tihi svijet‘ bio je vrlo umjetan, dotle da su životinje iscrpljivane i ubijane radi filmskog efekta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/26/19723202.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Patrick Hertzog/AFP [mainImageDesc] => Jedan od najpoznatijih Francuza na svijetu, snimljen u Cannesu 1995. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/26/19723202.jpg [title] => Jedan od najpoznatijih Francuza na svijetu, snimljen u Cannesu 1995. Patrick Hertzog/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/26/19723232.jpg [title] => Istraživač, izumitelj, filmaš i borac za okoliš, snimljen 1975. u Monaku AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/26/19723162.jpg [title] => Fotografija iz 1965., u vrijeme testiranja ronilačke opreme 'Aqua-lung'  AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/26/20035362.jpg [title] => Iz fotoalbuma o Cousteauovu boravku u Splitu
 
Bozidar Vukicevic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Redateljica Liz Garbus, poznata po svojim složenim dokumentarnim portretima Bobbyja Fischera, Nine Simone i Marilyn Monroe, u svome najnovijem filmu, "Becoming Cousteau", kojem je i producentica, "zaranja" u dubinu istraživača podmorja Jacquesa Cousteaua. Garbusova, inače dobitnica šest Emmyja i jednog Oscara za film "What Happened, Miss Simone?" svoj je film o francuskom podmorskom avanturistu i njegovom brodu "Calypso" premijerno pokazala na nedavnom Filmskom festivalu u Tellurideu i pobrala vrlo dobre kritike.

Uostalom, Cousteauovi revolucionarni filmovi i TV serije otvorili su svijetu oči prema podmorju te je sam Cousteau postao simbol zaštite prirode, osobito nakon što je pokrenuo The Cousteau Society za očuvanje morskog života. Jacques Cousteau je bio zvijezda za života, a ni mračna otkrića koja su uslijedila nakon njegove smrti nisu previše naškodila njegovu kultnom statusu. Filmski profil Jacquesa Cousteaua (1910. - 1997.) kakvim ga je portretirala Liz Garbus, kažu kritičari, nije ni hagiografija ni ekspoze, već nijansirani pogled na njegove strasti, postignuća, slijepe točke i kontroverzije. U svakom slučaju, riječ je o još jednom filmu koji nastoji dodati svjetlo na životni put osobe koja je golicala maštu.

- Otkrivali smo svijet, ali smo ga i uništavali – kaže u filmu jedan od nekadašnjih članova Cousteauove ekspedicije i time zapravo sažima dio kontradikcija vezanih uz ovog istraživača i filmaša. Naime, za Cousteaua bi malo tko znao da nije njegovih filmova. Rano je angažirao Louisa Mallea kao snimatelja, što je dovelo do suradnje koja je iznjedrila "Le Monde du Silence" (Tihi svijet), prvi dokumentarac koji je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1956. godine te potom i Oscara.

---

image
Istraživač, izumitelj, filmaš i borac za okoliš, snimljen 1975. u Monaku
AFP
---

Višijske veze

Ipak, kasnije se otkrilo da je taj film, usprkos prividnoj spontanosti, bio vrlo "režiran", do te mjere da su životinje iscrpljivane i ubijane kako bi se postigao željeni filmski efekt. No do šezdesetih godina prošlog stoljeća na istraživanje dubokog podmorja gledalo se drukčije, otprilike kao na put u svemir u kojem su "kolateralne žrtve" dopustive. Cousteau je postao međunarodna zvijezda zahvaljujući ABC-jevoj seriji Davida Wolpera "The Undersea World", koja je bila na programu tijekom čak deset godina, počevši od 1967. Sveukupno, Cousteauove emisije, koje se sastoje od 550 sati materijala, osvojile su 40 nominacija za Emmy i deset nagrada.

Kad je 1977. Jacques Cousteau došao u Split, bio je selebriti premda, kako se danas čini, uopće nije osobno boravio na "Calypsu" koji je, tako je barem bilo rečeno, istraživao radijaciju u našem moru. No održao je novinarsku konferenciju 13. studenoga 1977. godine u Institutu za oceanografiju i ribarstvo, na kojoj praktički nije kazao ništa važno. Istraživanje je vodio Institut "Centre Scientifique de Monaco" kao dio šireg projekta istraživanja zagađenosti Mediterana i Crnog mora. Tada je bilo "in" istraživati radijaciju u moru i zagađenost deterdžentima i teškim metalima, pa su to, prema pisanju novina iz tog vremena, radili i u Jadranu. Međutim, u muzeju u Monacu, čini se, nema nikakvoga traga o toj ekspediciji. Možda su, pod budnim okom JNA, istraživali nešto posve drugo?

Jacques Cousteau imao je vrlo neobične političke uzore – od krajnje ljevice do, kako se kasnije saznalo, fašističke antisemitske desnice. Kad je 1985. došao na Kubu, Fidel Castro ga je bratski zagrlio i kazao: Godinama čekam da dođeš, druže Cousteau, a Francuz mu je odgovorio: A ja već godinama želim doći na Kubu! Amerikancima to prijateljstvo nije bilo drago, a ni Francuzi nisu bili oduševljeni. Međutim, šokantno prijateljstvo s komunističkim režimima bilo je šala mala u odnosu na šok koji je uslijedio nakon Cousteauove smrti 1997. Tada se, naime, otkrilo da je slavni moreplovac tijekom Drugog svjetskog rata bio u vrlo bliskim odnosima s Višijskom francuskom vladom koja je bila marionetska ispostava Hitlerovog Reicha te da je intimno bio antisemit.

---

image
Iz fotoalbuma o Cousteauovu boravku u Splitu
 
Bozidar Vukicevic/Cropix
---

Dvostruki život

Toliku sličnost s bratom, Pierreom-Antoineom Cousteauom, na smrt osuđenim a potom pomilovanim kolaboracionistom, nitko nije očekivao. Naime, Pierre-Antoine Cousteau, pisac i novinar, prvo je bio zagriženi ljevičar, potom kritičar Staljina no svejedno ljevičar, da bi sredinom tridesetih godina prošlog stoljeća prišao desnici, a potom i fašizmu, vjerujući kako je Hitler spas za bijelu rasu. U ratu je bio otvoreni fašist, nakon rata je pobjegao u Švicarsku no tamo je uhvaćen i osuđen na smrt. Ta je kazna potom preinačena u doživotni zatvor, a onda i ukinuta, no Pierre je uskoro obolio i umro 1958. sa svega 52 godine. Bilo je to samo nekoliko godina nakon što je Jacques Cousteau krenuo putem slave.

Političke kontroverzije nisu jedine kad je u pitanju Jacques Cousteau. Jednom je bio kazao "Ja sam loš muž i loš otac", no ta je izjava postala važna tek kad se otkrilo da je imao – dvije obitelji. Dvostruki život je izišao na vidjelo nakon smrti njegove prve partnerice, Simone Melchior, koja je od raka dojke umrla 1990. godine. Niotkuda se pojavila nova, trideset godina mlađa gospođa, Francine Triplet i "novih" dvoje djece o kojima sin iz prvog braka pojma nije imao... Drugi sin taj šok nije dočekao, poginuo je 1979. u Portugalu. Jacques Cousteau živio je dvostruki život, što je, dakako, koliko god Francuzi znali biti tolerantni kad su u pitanju ljubavne afere, ostavilo teške i nepopravljive ožiljke na obiteljskim odnosima. Oni ni dandanas nisu sjajni, pogotovo što ostavštinom slavnog moreplovca rukovodi 75-godišnja Francine koju Simonin sin, 83-godišnji Jean-Michel, a ni unuci, ne mogu smisliti.

No ipak, bez obzira na proturječnosti njegovog života, Jacques Cousteau i danas predstavlja veličinu. Nekoliko je njegovih neospornih zasluga koje će priznati svi. U prvom redu to je činjenica da su Cousteauovi podvodni dokumentarci donijeli gledateljima uvid u potpuno nepoznati, novi svijet. Njegovi pionirski podvodni dokumentarni filmovi, uključujući "Tihi svijet", "Zlatna ribica" i "Svijet bez sunca", "imali su priču", kako je rekao Clark Lee Merriam, glasnogovornik Cousteauova društva.

---

image
Fotografija iz 1965., u vrijeme testiranja ronilačke opreme 'Aqua-lung' 
AFP
---

Pionir ronilačke opreme

S druge strane, Jacques Cousteau je i pionir opreme za ronjenje. Sa svojom legendarnom crvenom kapom i slavnim brodom "Calypso" plovio je svijetom veći dio kasnog 20. stoljeća, educirajući milijune o oceanima i njegovim stanovnicima i promovirajući njihovu zaštitu. Malo toga bi bilo moguće bez opreme za ronjenje, koju je Cousteau uveo kada je u Drugom svjetskom ratu, zajedno s inženjerom Emileom Gagnanom, sukreirao Aqua-Lung, podvodni aparat za disanje s dva crijeva. Ta im je naprava omogućila da snimaju dijelove oceanskih dubina koje nikada prije nisu bile viđene.

Osim toga, Jacques Cousteau i njegov tim stvorili su prvo podvodno stanište za ljude - Conshelf I, koji je kasnije iznjedrio Conshelf II i III. To su staništa koja bi mogla udomiti oceanaute da rade tjednima ispod mora, što je i jeftinije i izazovnije nego princip "uroni-izroni". I konačno, koliko god nezgrapni bili njegovi početni pokušaji, Cousteau je pomogao ograničiti komercijalni kitolov. Osobno je intervenirao kod šefova država i pomogao da se dobiju podaci potrebni da se uvede moratorij na komercijalni kitolov 1986., a pomogao je zaustaviti i podvodno odlaganje nuklearnog otpada. Cousteau je organizirao kampanju protiv plana francuske vlade o bacanju nuklearnog otpada u Sredozemno more i svoju borbu odveo ravno do predsjednika republike te se suočio s generalom de Gaulleom oko odlaganja i nastavio se protiviti nuklearnoj energiji. Priznavao je da je to čista energija, ali je smatrao da sve dok imamo posla s otpadom s kojim ne znamo što ćemo, ne bismo smjeli nastaviti s proizvodnjom nuklearne energije. Išao je tako daleko da je organizirao i prosvjed na pruzi kojom je trebao proći vlak pun otpada te je, zajedno sa ženama i djecom, sjedio na tračnicama u znak otpora.

Film "Becoming Cousteau", dakako, ne pokriva sve što se može znati o Jacquesu Cousteau niti ima te ambicije. Ipak, slažu se kritičari, ovaj je film moderan i dojmljiv pogled na jedan zanimljiv i dug život čovjeka koji je balansirao između uloge javne ikone i svoje tajne mračne dubine koja i dalje ostaje djelomice netaknuta, baš kao i mora koja je istraživao.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Patrick Hertzog/AFP AFP AFP Bozidar Vukicevic/Cropix
Patrick Hertzog/AFP
Jedan od najpoznatijih Francuza na svijetu, snimljen u Cannesu 1995.
AFP
Istraživač, izumitelj, filmaš i borac za okoliš, snimljen 1975. u Monaku
AFP
Fotografija iz 1965., u vrijeme testiranja ronilačke opreme 'Aqua-lung' 
Bozidar Vukicevic/Cropix
Iz fotoalbuma o Cousteauovu boravku u Splitu
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/mracne-tajne-jacquesa-cousteaua-nagradivani-tihi-svijet-bio-je-vrlo-umjetan-dotle-da-su-zivotinje-iscrpljivane-i-ubijane-radi-filmskog-efekta-1143778 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5a2bd941ad3d5df67d04f5d21574bcacc8b2b900 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mra%C4%8Dne+tajne+Jacquesa+Cousteaua%3A+nagra%C4%91ivani+%E2%80%98Tihi+svijet%E2%80%98+bio+je+vrlo+umjetan%2C+dotle+da+su+%C5%BEivotinje+iscrpljivane+i+ubijane+radi+filmskog+efekta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmracne-tajne-jacquesa-cousteaua-nagradivani-tihi-svijet-bio-je-vrlo-umjetan-dotle-da-su-zivotinje-iscrpljivane-i-ubijane-radi-filmskog-efekta-1143778 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fmracne-tajne-jacquesa-cousteaua-nagradivani-tihi-svijet-bio-je-vrlo-umjetan-dotle-da-su-zivotinje-iscrpljivane-i-ubijane-radi-filmskog-efekta-1143778 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Film o kultnom istraživaču [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotFilm o kultnom istraživaču

Mračne tajne Jacquesa Cousteaua: nagrađivani ‘Tihi svijet‘ bio je vrlo umjetan, dotle da su životinje iscrpljivane i ubijane radi filmskog efekta

Piše Eda Vujević
17. studenog 2021. - 15:42

Redateljica Liz Garbus, poznata po svojim složenim dokumentarnim portretima Bobbyja Fischera, Nine Simone i Marilyn Monroe, u svome najnovijem filmu, "Becoming Cousteau", kojem je i producentica, "zaranja" u dubinu istraživača podmorja Jacquesa Cousteaua. Garbusova, inače dobitnica šest Emmyja i jednog Oscara za film "What Happened, Miss Simone?" svoj je film o francuskom podmorskom avanturistu i njegovom brodu "Calypso" premijerno pokazala na nedavnom Filmskom festivalu u Tellurideu i pobrala vrlo dobre kritike.

Uostalom, Cousteauovi revolucionarni filmovi i TV serije otvorili su svijetu oči prema podmorju te je sam Cousteau postao simbol zaštite prirode, osobito nakon što je pokrenuo The Cousteau Society za očuvanje morskog života. Jacques Cousteau je bio zvijezda za života, a ni ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 15:26