StoryEditorOCM
ŽivotNIJE MOGLA VJEROVATI

Moj suprug je voajer, otkrila sam da dalekozorom promatra polugolu susjedu nakon tuširanja

Piše MOZAIK SD
29. listopada 2023. - 14:43

U vezi smo petnaest godina, u braku pet. Nedavno sam doznala da suprug ima voajerske sklonosti, točnije da dalekozorom promatra susjedu u zgradi preko puta kada nakon tuširanja hoda po stanu u toplesu. Kad sam ga pitala zbog čega je gleda, odgovorio je da je razlog radoznalost. Užasno me povrijedio, ne znam kako da se odnosim prema tome.

Razočarana

Voajerizam je promatranje druge osobe ili više njih radi postizanja seksualnog uzbuđenja dok se svlače, kupaju, samozadovoljavaju, vode ljubav, pri čemu se u pravilu s njima ne pokušava doći u dodir. Uključuje cijeli spektar situacija, no ipak je prilično jasno kada je takvo ponašanje u redu, a kada postaje devijantno ili kriminalno. U najkraćim crtama, voajerizam je neprihvatljiv ako promatrana osoba za to ne zna i nije na njega pristala, ako je promatrana osoba maloljetna ili smanjenih sposobnosti, ako se voajerizam ne sviđa voajerovu partneru. Mora li voajer iz bilo kojeg razloga skrivati od partnera/partnerice to što radi, velika je vjerojatnost da to uopće ne bi niti trebao raditi, piše Živim.

Samo uz pristanak

Koncept voajerizma s vremenom se mijenjao. Isprva je označavao seksualni poremećaj koji onemogućava osobu da uspostavi normalnu vezu i postigne seksualno zadovoljstvo te uključuje žrtvu koja je nesvjesna toga da je promatrana i/ili ne želi biti promatrana. No, definicija se promijenila, pa se danas voajerizmom naziva i sporazumno i potencijalno ispunjavajuće seksualno ponašanje unutar veze, primjerice međusobno promatranje partnera tijekom tuširanja, masturbiranja itd. Pojam se ponekad koristi i izvan seksualnog konteksta kako bi se opisalo uzbuđenje koje dolazi od gledanja bilo kakvog provokativnog ili skandaloznog prizora.

Promatranje i njegova suprotnost, ekshibicionizam, tj. seksualno uzbuđivanje izlaganjem sebe promatraču, važan su dio seksualnih aktivnosti. Voajerizam može biti element uobičajenog seksa, neopasan fetiš ili povremena fantazija, no može biti i psihoseksualni poremećaj ili zločin. Ono ključno što razlikuje odgovorni voajerizam od poremećenih ili kriminalnih aktivnosti je informirani pristanak svih uključenih strana. Sve što izlazi iz tog okvira, ulazi u sferu poremećaja ili kriminala: svako neželjeno lascivno promatranje osobe, promatranje u prostoru u kojem se očekuje privatnost, snimanje, objavljivanje itd. Suvremeno razumijevanje voajerizma prepoznaje još jedan važan element - voajera ne mora nužno uzbuđivati to što promatrana osoba radi, nego ga seksualno uzbuđuje moć koju osjeća jer je osobi oduzeo slobodnu volju gledajući je bez njezina pristanka.

Kada je poremećaj

Odgovorni voajerizam se, dakle, razlikuje od voajerističkog poremećaja, koji je češći kod muškaraca nego kod žena i ubraja se u skupinu parafilija. To su psihoseksualni poremećaji kod kojih osobu intenzivno i uporno seksualno uzbuđuju atipični pojedinci, ponašanja, predmeti itd., a u njih se, osim voajerizma, ubrajaju i pedofilija, zoofilija, nekrofilija, fetišizam... Je li kod nekoga s voajerskim sklonostima doista riječ o voajerističkom poremećaju, može dijagnosticirati samo licencirani psiholog ili psihijatar.

Jedan od kriterija prema kojem se određuje ima li osoba voajeristički poremećaj, navodi Psychology Today, zahtijeva "ponavljajuće i intenzivno seksualno uzbuđenje do kojeg dolazi promatranjem osobe koja ništa ne sumnja, koja je gola, svlači se ili upušta u seksualnu aktivnost, a manifestira se fantazijama, porivima ili ponašanjem", osobito ako je voajerizam jedini način na koji se može uzbuditi. Pod pojmom "ponavljajuće", među ostalim, shvaća se postojanje triju ili više žrtava te višekratno gledanje iste osobe. Osim toga, osoba mora imati najmanje 18 godina jer se fantazije o promatranju drugih koji su goli ili se upuštaju u seksualnu aktivnost smatraju dijelom seksualnog razvoja, osobito tijekom adolescencije. Nadalje, takvo se ponašanje mora odvijati tijekom razdoblja od najmanje šest mjeseci, što znači da voajerstvo koje se pojavilo kao izolirani incident ne odgovara definiciji voajerističkog poremećaja.

Patološki voajerizam može uključivati opsesivno-kompulzivnu komponentu, može biti nekontroliran, povezan s unutarnjim sukobom ili neurozom te uzrokovati značajnu uznemirenost, funkcionalna oštećenja i/ili ozljeđivanje sebe i drugih, kao i remetiti društvene, profesionalne i ostale aspekte funkcioniranja. Uobičajeno funkcionalno oštećenje povezano s voajerskim poremećajem je seksualna disfunkcija koja se javlja kada voajersko ponašanje nije prisutno.

Utjecaj na vezu

I voajersko ponašanje koje je daleko od voajerskog poremećaja može negativno utjecati na vezu, pogotovo ako se koristi kao zamjena za intimnost s partnericom ili partnerom. S druge strane, mnogi su spremni iskoristiti priliku za narušavanje tuđe privatnosti promatranjem, premda to ne bi tek tako priznali. U radu "Voajerizam: Dobro je dok nas ne uhvate" iz 2007. znanstvenici Rye i Meaney otkrili su da je značajan postotak ispitanih osoba priznao da bi gledali atraktivnu osobu kako se svlači kad bi znali da pritom neće biti uhvaćeni. Nadalje su otkrili i da su neki ispitanici (više muškarci nego žene) priznali da bi promatrali dvije atraktivne osobe kako vode ljubav kad bi znali da ne bi bili otkriveni.

Voajersko ponašanje može utjecati na romantičnu vezu, navodi Psychology Today, premda promatranje drugih osoba ne mora značiti da je ljubav prema partnerici/partneru nestala i da je promatrač spreman na nevjeru ili prekid veze. No, sigurno se postavlja pitanje zbog čega uopće ima potrebu promatrati druge, a u konkretnom slučaju tu je i pomagalo (dalekozor) koje sugerira da na prizor nije naletio sasvim slučajno.

Razumljivo je da se voajerova partnerica ili partner zbog otkrića mogu osjećati razočarano, povrijeđeno, prevareno, zgađeno, no ako su odnosi u vezi inače dobri, ako je odnos između dvoje partnera blizak i obostrano zadovoljavajući te uz pretpostavku da promatrač nije djelovao u skladu sa svojim porivima, tada vjerojatno nema ni štete na seksualni i druge aspekte života, a to znači da kriteriji za poremećaj nisu ispunjeni. Kod dugih veza dobro je razmisliti je li možda i prije bilo pokazatelja voajerskog ponašanja. Ako se takvo ponašanje pojavilo prvi put, vjerojatno nije zamjena za intimnost u vezi.

Kao što je rečeno, voajerizam obuhvaća širok spektar ponašanja - od zavirivanja koje se dogodilo možda jednom u životu pa do kompulzivnog i štetnog ponašanja. To koliko nečiji voajerizam remeti postojeću vezu ovisi o poziciji te osobe na spomenutom spektru. No, dobra je vijest, kažu psiholozi, da mnoge osobe koje promatraju druge bez njihova znanja i pristanka imaju velike koristi od savjetovanja ili terapije, koja je dobrodošla čak i kada ne zadovoljavaju dijagnostičke kriterije za voajerski poremećaj. Razgovor s ljubavlju i poštovanjem i usmjeren na razumijevanje nastanka problematičnog ponašanja može paru omogućiti da se pozabavi temeljnim problemima te da nakon toga nastave graditi odnos na zdravim osnovama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:59