StoryEditor
Životobratite pozornost

Krvni ugrušak je opasan, može dovesti do kobnih posljedica. Znakovi koji ga otkrivaju lako su uočljivi, a u prevenciji pomaže ova hrana

Piše Javorka Luetić
25. listopada 2020. - 13:29
AFP

Ako krvni ugrušci djelomično ili u potpunosti blokiraju protok krvi do arterija ili vena, naš život postaje ugrožen. Krvni ugrušci uzrok su tri najčešća kardiovaskularna problema, koji također mogu rezultirati smrću. To su srčani udar, venska tromboza (to se najčešće događa u nogama ili plućima) i moždani udar.

Krvni ugrušci u osnovi se mogu podijeliti u dvije velike skupine – uspavane koji miruju i ugruške koji putuju. Kada ili dok krvni ugrušci miruju, govorimo o trombozi.

Primjerice, poznata je duboka venska tromboza koja je obično povezana s ugrušcima u nozi, ali može se javiti i u drugim dijelovima tijela, na primjer u ruci. S druge strane, također možemo govoriti o emboliji u vezi s ugrušcima. Karakterizira je odvajanje ugruška, a zatim putovanje tijelom. Ako se ugušci pojave u plućima (tj. plućna embolija), to može biti kobno. Podsjećamo na neke od najtipičnijih simptoma koji sugeriraju da su se u tijelu stvorili krvni ugrušci (duboka venska tromboza) ili da ti ugrušci mogu otputovati u neželjenom pravcu, pa i u pluća.

Simptomi duboke venske tromboze

Inače, duboka venska tromboza nije nužno povezana s vrlo očitim znakovima, tako da problem može biti neprepoznat dosta dugo, što naravno povećava rizik od ozbiljnijih komplikacija. U slučaju da se pojave simptomi, najtipičniji su:

1. bol u nozi ili ruci u kojoj se stvorio krvni ugrušak ili povećana osjetljivost tog ekstremiteta;

2. iznadprosječno topla koža u području ugruška, što mnogi također ne primjećuju;

3. oticanje zahvaćenog ekstremiteta;

4. koža u blizini ugruška može postati crvena ili obojena u ljubičaste nijanse.

Simptomi karakteristični za duboku vensku trombozu ponekad su slični osjećajima koji prate napeti mišić. Primjerice, oni koji su malo fizički aktivniji mogu znakove duboke venske tromboze zamijeniti klasičnom sportskom ozljedom.

Kako prepoznati rizik od plućne embolije?

Čak i kod duboke venske tromboze, treba je znati brzo prepoznati, a zatim poduzeti mjere što je prije moguće. Naravno, to je posebno važno ako postoji rizik od plućne embolije ili krvnih ugrušaka koji putuju u pluća. U tom slučaju mogu odlučiti minute ili čak sekunde. Među najčešćim simptomima koji se javljaju kada je krvni ugrušak usmjeren prema plućima su:

5. bol u prsima praćena poteškoćama s disanjem, posebno pri pokušaju dubokog udisaja;

6. može se pojaviti pojačano znojenje;

7. ubrzani puls;

8. vrućica;

9. osjećaj vrtoglavice;

10. izlučevine kašlja s primjesama krvi.

Stoga, ako primijetite bilo koji od ovih znakova ili ako se ti znakovi pojave kod osobe u vašoj blizini, nužno je što prije potražiti liječničku pomoć.

Rizične skupine za nastanak ugrušaka

Krvni ugrušci mogu se pojaviti iz različitih razloga i gotovo kod svih ljudi. Međutim, postoje skupine kod kojih je rizik od takvih komplikacija osobito velik.

Stoga bi rizične osobe trebale obratiti posebnu pozornost na sve simptome krvnih ugrušaka. Primjerice, jedan od povećanih čimbenika rizika je upotreba oralne hormonske kontracepcije.

Također je povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka u trudnica, pušača, osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, dijabetičara, osoba s kroničnim upalnim bolestima i kod nekih pacijenata s karcinomom.

Također možemo govoriti o većoj šansi za stvaranje krvnih ugrušaka kod starije populacije – posebno kod osoba starijih od šezdeset godina.

Nedostatak tjelesne aktivnosti također može pridonijeti riziku od nastanka krvnih ugrušaka. Naravno, u pozadini mogu biti i genetski čimbenici – ako su problemi s krvnim ugrušcima vrlo česti u vašoj (neposrednoj) obitelji, tada je potrebna posebna pažnja.

Korisne skupine namirnica

Krvni ugrušci u određenim slučajevima mogu biti kobni za naše zdravlje, pa čak i život.

Zgrušavanje krvi vrlo je koristan mehanizam u mnogim situacijama, koji u ekstremnim slučajevima može spriječiti iskrvarenje.

Međutim, s druge strane, postoji i opasnost od prekomjernog zgrušavanja krvi, gdje nastaju krvni ugrušci koji ometaju proces cirkulacije krvi. To povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i mnogih drugih komplikacija. Liječnici osobama s povećanim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka redovito preporučuju odgovarajući lijek (u većini slučajeva aspirin).

Međutim, uvođenje veće količine određene hrane u vašu prehranu također može biti dobra podrška kao prevencija krvnih ugrušaka.
Salicilati
U određenim namirnicama možemo pronaći tvari vrlo slične onima koje inače sadrže aspirin. Salicilati su tvari kojima su bogate namirnice poput ananasa, grožđa, bobičastog voća, šljiva, naranče, mandarina, maslina, rotkvica, rajčice i slično. Veće količine salicilata sadrže i neki začini, posebno majčina dušica, metvica, sladić, kajenski papar, đumbir i kurkuma. Salicilati pomažu da se krvni ugrušci ne stvaraju ili smanjuju njihovu učestalost.
Omega-3 masne kiseline
Kako bi se izbjeglo stvaranje krvnih ugrušaka, treba što je više moguće ograničiti unos zasićenih masti. S druge strane, nezasićene masne kiseline, posebno omega-3 masne kiseline, mogu biti od velike pomoći u regulaciji procesa zgrušavanja krvi.
Vitamin E
Studije pokazuju da je dovoljan unos vitamina E također vrlo važan u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Ovaj vitamin malo smanjuje funkciju stanica koje su inače odgovorne za koagulaciju ili zgrušavanje krvi, a time djeluje i kao prirodni antikoagulant koji pomaže u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. studeni 2020 22:43