StoryEditorOCM
Životčulo mirisa

Kako izabrati idealan parfem za doba dana i godine? Temelj je poznavanje dviju oznaka

Piše mozaik sd
5. srpnja 2023. - 09:26

U ponudi se nalazi veliki broj parfema među kojima se nije lako snaći ni onima koji misle da to znaju.

Među različitim vrstama parfema i markama, dvije oznake su ipak najvažnije i njihovo poznavanje je temelj u korištenju parfema. To su EDP i EDT koje sadrži baš svaka bočica.

EDP znači Eau de Parfum, a to govori da je riječ o parfemskoj vodi u kojoj je koncentracija mirisa između 12 i 18 posto. EDT znači Eau de Toilette, toaletnu vodu u kojoj je koncentracija mirisa između 8 i 12 posto. Ta koncentracija može varirati ovisno o brendu, ali koncentracija mirisa uvijek će biti veća u parfemskoj nego u toaletnoj vodi.

Stručnjakinja Mary Wallace za Byrdie je pojasnila da parfemska voda na koži dulje traje i aromatičnija je od toaletne, koja će brže ispariti.

One ne moraju mirisati jednako jer je toaletna voda često laganija i svježija, dok je parfemska dugotrajnija i bogatija. Ona smatra da je za odlazak na posao prikladnije nositi toaletne vode, dok su parfemske rezervirane za večer i posebne prilike. U vlažnim klimama bolje odgovara toaletna voda, dok je za hladnije vrijeme prikladnija parfemska, prenosi Diva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:47