StoryEditorOCM
ŽivotDonatQR

Jeste poželjeli dati koji euro Splićanima koji hrane mace, pomažu bolesne? Evo najlakšeg načina, dat će ruke i turisti

26. svibnja 2023. - 19:19

Imate dobro srce i velikodušno biste donirali ljude koji zbrinjavaju napuštene mace s ulice? Ili možda one koji nastoje odvojiti djecu i mlade od mobitela smišljajući im zabavna druženja? Želite novčano pomoći ljude i udruge koji brinu o osnaživanju žena ili onih sa mentalnim poteškoćama, usamljenim i bez kvalitetnog života? Za učiniti takvu gestu, osim dobre volje, nije potrebno više ništa osim mobitela i skeniranja QR koda, zahvaljući platformi DonatQR koju je osmislio splitski tim IT-evaca.

Od početka lipnja do konca listopada na linku app.donatqr.tech/summer može se donirati udrugama ‘Jedna Mladost‘, ‘Street Cats of Split‘, ‘Feniks‘ i ‘Culture Hub Croatia‘ i ujedno naći sve informacije za što se planira utrošiti donirani novac.

S obzirom da je kampanja objavljena i na engleskom jeziku, pokušava se uključiti i turiste i strance u ove humanitarne akcije. Kod za skeniranje moći će se dobiti i u zainteresiranim udrugama, a biti će otisnut u listu ‘Discover Split!‘ namjenjen splitskim turistima.

Čokoladica, igračka, komad odjeće

Novi je to iskorak mlade ekipe okupljene oko platforme DonatQR kojeg čine poduzetnik nomad Michael Freer i trojica IT-evaca: Adriano Dijan, Josip Bartulović i Matej Kožica.

Svoj su projekt javnosti predstavili 2021. godine u vrijeme darivanja, kada su na Sv. Nikolu posjetiteljima splitskog trgovačkog centra ‘City Center one‘ pružili priliku ispuniti želju djece iz domova koji skrbe o djeci bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi. Svaki QR kod predstavljao je jedno dijete iz domova "Maestral" iz Splita ili "Miljenko i Dobrila" iz Kaštela, a ljudi dobrog srca su skeniranjem koda ispunjavali njihove želje za čokoladicom, igračkom ili komadom odjeće.

image

Josip Bartulović, Marija Domikulić, Sara Šarić, Michael Feer i Veselko Sprčić na promociji aplikacije u Splitu

Joško Šupić/Cropix

Prikupljeno preko 6 tisuća eura

Od tada je putem ove web aplikacije prikupljeno preko 6 000 eura i donirano preko 300 proizvoda – kaže nam Josip Bartulović.

- DonatQR je platforma čiji je prvi cilj bio stvoriti poveznicu između neprofitnih organizacija i donatora. Organizacije dobivaju alat za učinkovito upravljanje resursima i vođenje "papirologije", a donatori jednostavan način za pružanje podrške i doniranje dobara.

Naknadno smo u svibnju, za EU projekt Digitalna volonterska zajednica, dodali i mogućnost za upravljanje prijavama i organizaciju volonterskih akcija, a organizacije sada imaju mogućnost tražiti i novčane donacije. Aplikacija korisnicima omogućava da budu informirani o nadolazećim volonterskim prilikama i jednostavno pružanje financijske podrške potrebitima – objašnjava Bartulović i nastavlja:

Uključili turiste i nomade

- Ovo ljeto organiziramo inicijativu koja će turistima i nomadima omogućiti doprinos našoj zajednici. Aplikacija je prevedena na engleski jezik, a u suradnji sa četiri neprofitne organizacije organizirane su četiri kampanje kojima će posjetitelji grada Splita moći donirati novac. Idući cilj nam je ostvariti suradnju s vodećim maloprodajnim lancima, kao dio njihovih društveno odgovornih inicijativa, kako bi uz njihovu financijsku potporu, ostvarili još veći utjecaj na lokalnu zajednicu – priča ovaj mladi programer.

image
Ilustracija/ Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:55