stdClass Object ( [id] => 552141 [title] => Jadran čist k'o suza? Evo što su nam otkrila zadnja mjerenja: analizirala se kakvoća mora i opremljenost plaža, a donosimo i 'slabe točke' za kupanje u Dalmaciji [alias] => jadran-cist-k-39-o-suza-evo-sto-su-nam-otkrila-zadnja-mjerenja-analizirala-se-kakvoca-mora-i-opremljenost-plaza-a-donosimo-i-39-slabe-tocke-39-za-kupanje-u-dalmaciji [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svi kojima je cilj "toćati" se ovoga ljeta u moru Jadranskome već znaju da možda nećemo posvuda uz obalu naći osvježenje, jer je more rano u sezoni postalo (pre)toplo, “ka lušija”. Dobar dio kupača, ipak, ne zna - ili možda o tome i ne razmišlja - je li more na plažama na koje se odlaze kupati čisto, odnosno kakvo mu je ono "nevidljivo", mikrobiološko stanje.

Odmah da kažemo - s kakvoćom mora na plažama neće, čini se, biti problema: prema najnovijim podacima o dosadašnjim pojedinačnim ovosezonskim mjerenjima obavljanima na sveukupno 964 plaže, more je na njih 945, što čini iznad 98 posto, izvrsne mikrobiološke kakvoće. Na 11 lokacija ocijenjeno je kao "dobro", na osam "zadovoljavajuće", a ni jedno kupalište na cijeloj obali prilikom posljednjeg pojedinačnog ocjenjivanja nije bilo "nezadovoljavajuće" kakvoće.

Situacija će tijekom sezone, u kojoj je planirano sveukupno deset mjerenja, tu i tamo varirati, najčešće kao rezultat prolaznih onečišćenja. Primjer zato je, recimo, kupalište Crveni križ u Novom Vinodolskom koje je u prethodnom pojedinačnom ocjenjivanju bilo "nezadovoljavajuće" kakvoće, a u posljednjem - "izvrsno". Sve u svemu, mirne duše može se reći da je izbor jadranskih kupališta na kojima je more izvrsne kakvoće - raskošan.


Što se, zapravo, i kako mjeri?


More i obalni prostor izloženi su stalnim većim i manjim izvorima onečišćenja, uključujući ona od fekalnih voda. Indikatori fekalnog onečišćenja, Echerichia coli i crijevni enterokoki, istovremeno su pokazatelji prisutnosti patogena (mikroorganizama koji izazivaju različite infektivne bolesti), čije se eventualno postojanje može procijeniti upravo na osnovi ocjene sanitarne kakvoće.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji mjerenja kakvoće mora za kupanje Nastavni zavod za javno zdravstvo Županije splitsko-dalmatinske ove godine provodi od sredine svibnja i to uzimanjem uzoraka vode na 161 plaži, njih četiri više nego prošle godine, a rezultati praćenja odmah se unose u bazu podataka i dostupni su javnosti online (što je sustav koji razvija i održava splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo).

S vremenom je razvoj tehnologije omogućio da informiranje o čistoći mora postane sastavni dio priprema za odlazak na kupanje: prije donošenja odluke na kojoj plaži prostrijeti "šugaman", o njoj se, kao i o svakoj pojedinačnoj od sveukupno 964 monitorirane plaže u sedam priobalnih županija, sve može odmah saznati korištenjem upravo za to razvijene aplikacije.

U tražilicu - na računalu, laptopu, pametnom telefonu... - treba upisati riječi "kakvoća mora" i odabrati rezultat koji se pokazuje na prvome mjestu. Na interaktivnoj karti označene su sve jadranske plaže na kojima se mjeri kakvoća mora, a odabirom pojedine točke ispitivanja dostupan je pregled konačne, godišnje i pojedinačne ocjene.

Uzmimo za primjer splitske Kašjune - posljednja mjerenja govore da je kakvoća mora izvrsna; vidljivi su i podaci o temperaturi zraka i mora, slanosti, vjetru, vidljivom onečišćenju, plivajućim otpadnim tvarima, mineralnim masnoćama, dostupnosti, dužini i širini plaže, vegetaciji, ali i opremljenosti, pa se tako saznaje da plaža Kašjuni ima plutajuću barijeru, kafe bar, spasilačku službu, tuševe...


Slabe točke u Dalmaciji


Rezultati posljednjeg ciklusa mjerenja pokazuju da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji ocjenu "dobro" dobile tri plaže (autokamp zapad u Omišu, Stomarica u Brelima i Slatina u Tučepima), te da je na samo tri lokacije more "zadovoljavajuće" kakvoće (plaža u Kaštel Novom kod spomenika, Gojača u Kaštel Sućurcu i Soline - istok u Brelima).

Slabe točke među plažama u županiji tradicionalno su one kaštelanske, što potvrđuje i dr. sc. Tatjana Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju županijskog NZJZ-a, objašnjavajući da ocjene "dobro" i "zadovoljavajuće" ne znače da more nije za kupanje, nego da su oscilacije u rezultatima po jednoj monitoriranoj točki najveće. A tamo gdje su oscilacije velike, može se očekivati onečišćenje, najčešće u sezoni kad su plaže pod povećanim opterećenjem. Sveukupno uzevši, naglašava da imamo more izvrsno za kupanje te da je dobro što među ljudima raste svijest o potrebi da ga takvog i očuvamo.

 


96/97 posto imalo ocjenu izvrstan
Kakvoća mora sustavno se u Hrvatskoj prati od 1989. godine u okviru programa koji koordinira Ministarstvo okoliša i energetike. Ocjene su pojedinačne, godišnje i konačne, a označavaju se plavom (izvrsno), zelenom (dobro), žutom (zadovoljavajuće) i crvenom (nezadovoljavajuće) bojom. Podaci za posljednjih 11 godina (od 2009.) do kojih se može doći online pokazuju da je situacija na cijelom Jadranu iz godine u godinu sve bolja. U Županiji splitsko-dalmatinskoj, recimo, od svih plaža s kojih je uzorak uziman 2009. godine, njih je oko 83 posto imalo ocjenu 'izvrstan', da bi se taj postotak posljednjih godina popeo na čak 96 do 97.


Monitorirane plaže
Od oko 6300 kilometara hrvatske obalne linije kopna i otoka, približno deset posto odnosi se na obalu uz gradove i naselja. Upravo je na tim područjima i najveći broj monitoriranih plaža. Kakvoća mora ne mjeri se na pustim, udaljenim, nedostupnim, divljim plažama kojih je na Jadranu na tisuće, no sanitarno onečišćenje i ne očekuje se tamo gdje nema izvora otpadnih voda s kopna. Ipak, to ne znači da nema onečišćenja druge vrste, onog vidljivog koje dolazi s različitih vrsta brodova, a južne strane (najčešće južnih) jadranskih otoka izložene su i prekograničnom onečišćenju različitim vrstama otpada.


Sedam negativnih ocjena
Kako je objašnjeno na web-stranici na kojoj je moguće pratiti ocjene kakvoće mora, konačna ocjena (koja objedinjuju razdoblje od četiri godine, odnosno četiri posljednje sezone mjerenja) nije utemeljena samo na broju mikroorganizama (odnosno njihovih izraslih kolonija), već i na mjeri rasapa, odnosno rizika od onečišćenja. Što je veći rasap rezultata, veća je nepredvidivost stanja kakvoće mora, odnosno postoji veća mogućnost da budući uzorci neće udovoljavati propisanim graničnim vrijednostima. Među konačnim ocjenama, za razliku od pojedinačnih, stoga je više ocjena 'nezadovoljavajuće'. Prošle godine, recimo, za razdoblje od 2014. do 2017. godine, od sedam negativnih ocjena na cijeloj obali čak pet su ih dobila kupališta u Splitsko-dalmatinskoj županiji - plaža Gradac na Makarskoj rivijeri, kupalište Trogir-Čiovo kraj Duhanske stanice, plaža Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, te Torac i Kamp u Kaštel Gomilici. Sućuračka Gojača, recimo, u tom razdoblju drži i ne pušta ocjenu 'zadovoljavajuće'.


'Dobro'
U posljednjem 'krugu' ocjenu kakvoće mora 'dobro' dobile su plaže Valbandon u Fažani, Kantrida - Rekreacijski centar 3. maj u Rijeci, hotel 'Imperijal' u Vodicama, Crnica Banj i Crnica Banj - kraj u Šibeniku, Autokamp zapad u Omišu, Stomarica u Brelima, Slatina u Tučepima, Bratkovice u Janjini na Pelješcu, Srebreno u Župi dubrovačkoj i plaža uz Auto-kamp 'Monika' u Moluntu u Konavlima.

'Zadovoljavajuće'
'Zadovoljavajuće' kakvoće ocijenjeno je more na kupalištima u uvalama Sveti Jakov i Sveti Pavao u Balama, Salbunić u Ližnjanu, uvali zapadno od nasipa na Crvenom otoku, na centralnoj plaži uz drveni mul na Brijunima, plaži kraj spomenika u Kaštel Novom, na Gojači u Kaštel Sućurcu te na plaži Soline - istok u Brelima.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ocijenjena kupališta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-06-18 23:27:08 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Lidija Gnjidić Krnić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-06-19 08:21:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-06-19 08:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10265 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/06\/14\/Mozaik\/8899840.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/14\/Mozaik\/9918980.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/14\/Mozaik\/9016460.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/14\/Mozaik\/8899841.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/14\/Mozaik\/8899842.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/14\/Mozaik\/7801573.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/06\/14\/Mozaik\/7801574.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"1800x2705"},{"size0":"1920x1282"},{"size0":"1920x1282"},{"size0":"1920x2683"},{"size0":"1920x1189"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15481486 Threads: 3 Questions: 3200699427 Slow queries: 7204126 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235987527 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/jadran-cist-k-39-o-suza-evo-sto-su-nam-otkrila-zadnja-mjerenja-analizirala-se-kakvoca-mora-i-opremljenost-plaza-a-donosimo-i-39-slabe-tocke-39-za-kupanje-u-dalmaciji-552141 [printLink] => /mozaik/zivot/jadran-cist-k-39-o-suza-evo-sto-su-nam-otkrila-zadnja-mjerenja-analizirala-se-kakvoca-mora-i-opremljenost-plaza-a-donosimo-i-39-slabe-tocke-39-za-kupanje-u-dalmaciji-552141?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 395994 [name] => kupališta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kupalista [link] => /tag/kupalista ) [1] => stdClass Object ( [id] => 468232 [name] => analiza mora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => analiza-mora [link] => /tag/analiza-mora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ocijenjena kupališta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jadran čist k'o suza? Evo što su nam otkrila zadnja mjerenja: analizirala se kakvoća mora i opremljenost plaža, a donosimo i 'slabe točke' za kupanje u Dalmaciji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/14/Mozaik/8899840.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/14/Mozaik/8899840.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/14/Mozaik/9918980.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/14/Mozaik/9016460.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/14/Mozaik/8899841.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/14/Mozaik/8899842.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/14/Mozaik/7801573.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/06/14/Mozaik/7801574.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Svi kojima je cilj "toćati" se ovoga ljeta u moru Jadranskome već znaju da možda nećemo posvuda uz obalu naći osvježenje, jer je more rano u sezoni postalo (pre)toplo, “ka lušija”. Dobar dio kupača, ipak, ne zna - ili možda o tome i ne razmišlja - je li more na plažama na koje se odlaze kupati čisto, odnosno kakvo mu je ono "nevidljivo", mikrobiološko stanje.

Odmah da kažemo - s kakvoćom mora na plažama neće, čini se, biti problema: prema najnovijim podacima o dosadašnjim pojedinačnim ovosezonskim mjerenjima obavljanima na sveukupno 964 plaže, more je na njih 945, što čini iznad 98 posto, izvrsne mikrobiološke kakvoće. Na 11 lokacija ocijenjeno je kao "dobro", na osam "zadovoljavajuće", a ni jedno kupalište na cijeloj obali prilikom posljednjeg pojedinačnog ocjenjivanja nije bilo "nezadovoljavajuće" kakvoće.

Situacija će tijekom sezone, u kojoj je planirano sveukupno deset mjerenja, tu i tamo varirati, najčešće kao rezultat prolaznih onečišćenja. Primjer zato je, recimo, kupalište Crveni križ u Novom Vinodolskom koje je u prethodnom pojedinačnom ocjenjivanju bilo "nezadovoljavajuće" kakvoće, a u posljednjem - "izvrsno". Sve u svemu, mirne duše može se reći da je izbor jadranskih kupališta na kojima je more izvrsne kakvoće - raskošan.


Što se, zapravo, i kako mjeri?


More i obalni prostor izloženi su stalnim većim i manjim izvorima onečišćenja, uključujući ona od fekalnih voda. Indikatori fekalnog onečišćenja, Echerichia coli i crijevni enterokoki, istovremeno su pokazatelji prisutnosti patogena (mikroorganizama koji izazivaju različite infektivne bolesti), čije se eventualno postojanje može procijeniti upravo na osnovi ocjene sanitarne kakvoće.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji mjerenja kakvoće mora za kupanje Nastavni zavod za javno zdravstvo Županije splitsko-dalmatinske ove godine provodi od sredine svibnja i to uzimanjem uzoraka vode na 161 plaži, njih četiri više nego prošle godine, a rezultati praćenja odmah se unose u bazu podataka i dostupni su javnosti online (što je sustav koji razvija i održava splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo).

S vremenom je razvoj tehnologije omogućio da informiranje o čistoći mora postane sastavni dio priprema za odlazak na kupanje: prije donošenja odluke na kojoj plaži prostrijeti "šugaman", o njoj se, kao i o svakoj pojedinačnoj od sveukupno 964 monitorirane plaže u sedam priobalnih županija, sve može odmah saznati korištenjem upravo za to razvijene aplikacije.

U tražilicu - na računalu, laptopu, pametnom telefonu... - treba upisati riječi "kakvoća mora" i odabrati rezultat koji se pokazuje na prvome mjestu. Na interaktivnoj karti označene su sve jadranske plaže na kojima se mjeri kakvoća mora, a odabirom pojedine točke ispitivanja dostupan je pregled konačne, godišnje i pojedinačne ocjene.

Uzmimo za primjer splitske Kašjune - posljednja mjerenja govore da je kakvoća mora izvrsna; vidljivi su i podaci o temperaturi zraka i mora, slanosti, vjetru, vidljivom onečišćenju, plivajućim otpadnim tvarima, mineralnim masnoćama, dostupnosti, dužini i širini plaže, vegetaciji, ali i opremljenosti, pa se tako saznaje da plaža Kašjuni ima plutajuću barijeru, kafe bar, spasilačku službu, tuševe...


Slabe točke u Dalmaciji


Rezultati posljednjeg ciklusa mjerenja pokazuju da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji ocjenu "dobro" dobile tri plaže (autokamp zapad u Omišu, Stomarica u Brelima i Slatina u Tučepima), te da je na samo tri lokacije more "zadovoljavajuće" kakvoće (plaža u Kaštel Novom kod spomenika, Gojača u Kaštel Sućurcu i Soline - istok u Brelima).

Slabe točke među plažama u županiji tradicionalno su one kaštelanske, što potvrđuje i dr. sc. Tatjana Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju županijskog NZJZ-a, objašnjavajući da ocjene "dobro" i "zadovoljavajuće" ne znače da more nije za kupanje, nego da su oscilacije u rezultatima po jednoj monitoriranoj točki najveće. A tamo gdje su oscilacije velike, može se očekivati onečišćenje, najčešće u sezoni kad su plaže pod povećanim opterećenjem. Sveukupno uzevši, naglašava da imamo more izvrsno za kupanje te da je dobro što među ljudima raste svijest o potrebi da ga takvog i očuvamo.

 


96/97 posto imalo ocjenu izvrstan
Kakvoća mora sustavno se u Hrvatskoj prati od 1989. godine u okviru programa koji koordinira Ministarstvo okoliša i energetike. Ocjene su pojedinačne, godišnje i konačne, a označavaju se plavom (izvrsno), zelenom (dobro), žutom (zadovoljavajuće) i crvenom (nezadovoljavajuće) bojom. Podaci za posljednjih 11 godina (od 2009.) do kojih se može doći online pokazuju da je situacija na cijelom Jadranu iz godine u godinu sve bolja. U Županiji splitsko-dalmatinskoj, recimo, od svih plaža s kojih je uzorak uziman 2009. godine, njih je oko 83 posto imalo ocjenu 'izvrstan', da bi se taj postotak posljednjih godina popeo na čak 96 do 97.


Monitorirane plaže
Od oko 6300 kilometara hrvatske obalne linije kopna i otoka, približno deset posto odnosi se na obalu uz gradove i naselja. Upravo je na tim područjima i najveći broj monitoriranih plaža. Kakvoća mora ne mjeri se na pustim, udaljenim, nedostupnim, divljim plažama kojih je na Jadranu na tisuće, no sanitarno onečišćenje i ne očekuje se tamo gdje nema izvora otpadnih voda s kopna. Ipak, to ne znači da nema onečišćenja druge vrste, onog vidljivog koje dolazi s različitih vrsta brodova, a južne strane (najčešće južnih) jadranskih otoka izložene su i prekograničnom onečišćenju različitim vrstama otpada.


Sedam negativnih ocjena
Kako je objašnjeno na web-stranici na kojoj je moguće pratiti ocjene kakvoće mora, konačna ocjena (koja objedinjuju razdoblje od četiri godine, odnosno četiri posljednje sezone mjerenja) nije utemeljena samo na broju mikroorganizama (odnosno njihovih izraslih kolonija), već i na mjeri rasapa, odnosno rizika od onečišćenja. Što je veći rasap rezultata, veća je nepredvidivost stanja kakvoće mora, odnosno postoji veća mogućnost da budući uzorci neće udovoljavati propisanim graničnim vrijednostima. Među konačnim ocjenama, za razliku od pojedinačnih, stoga je više ocjena 'nezadovoljavajuće'. Prošle godine, recimo, za razdoblje od 2014. do 2017. godine, od sedam negativnih ocjena na cijeloj obali čak pet su ih dobila kupališta u Splitsko-dalmatinskoj županiji - plaža Gradac na Makarskoj rivijeri, kupalište Trogir-Čiovo kraj Duhanske stanice, plaža Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, te Torac i Kamp u Kaštel Gomilici. Sućuračka Gojača, recimo, u tom razdoblju drži i ne pušta ocjenu 'zadovoljavajuće'.


'Dobro'
U posljednjem 'krugu' ocjenu kakvoće mora 'dobro' dobile su plaže Valbandon u Fažani, Kantrida - Rekreacijski centar 3. maj u Rijeci, hotel 'Imperijal' u Vodicama, Crnica Banj i Crnica Banj - kraj u Šibeniku, Autokamp zapad u Omišu, Stomarica u Brelima, Slatina u Tučepima, Bratkovice u Janjini na Pelješcu, Srebreno u Župi dubrovačkoj i plaža uz Auto-kamp 'Monika' u Moluntu u Konavlima.

'Zadovoljavajuće'
'Zadovoljavajuće' kakvoće ocijenjeno je more na kupalištima u uvalama Sveti Jakov i Sveti Pavao u Balama, Salbunić u Ližnjanu, uvali zapadno od nasipa na Crvenom otoku, na centralnoj plaži uz drveni mul na Brijunima, plaži kraj spomenika u Kaštel Novom, na Gojači u Kaštel Sućurcu te na plaži Soline - istok u Brelima.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/jadran-cist-k-39-o-suza-evo-sto-su-nam-otkrila-zadnja-mjerenja-analizirala-se-kakvoca-mora-i-opremljenost-plaza-a-donosimo-i-39-slabe-tocke-39-za-kupanje-u-dalmaciji-552141 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7d60d0061b18c8c1c999d730b69be4a034960c87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jadran+%C4%8Dist+k%26%23039%3Bo+suza%3F+Evo+%C5%A1to+su+nam+otkrila+zadnja+mjerenja%3A+analizirala+se+kakvo%C4%87a+mora+i+opremljenost+pla%C5%BEa%2C+a+donosimo+i+%26%23039%3Bslabe+to%C4%8Dke%26%23039%3B+za+kupanje+u+Dalmaciji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fjadran-cist-k-39-o-suza-evo-sto-su-nam-otkrila-zadnja-mjerenja-analizirala-se-kakvoca-mora-i-opremljenost-plaza-a-donosimo-i-39-slabe-tocke-39-za-kupanje-u-dalmaciji-552141 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fjadran-cist-k-39-o-suza-evo-sto-su-nam-otkrila-zadnja-mjerenja-analizirala-se-kakvoca-mora-i-opremljenost-plaza-a-donosimo-i-39-slabe-tocke-39-za-kupanje-u-dalmaciji-552141 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ocijenjena kupališta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotOcijenjena kupališta

Jadran čist k'o suza? Evo što su nam otkrila zadnja mjerenja: analizirala se kakvoća mora i opremljenost plaža, a donosimo i 'slabe točke' za kupanje u Dalmaciji

Piše Lidija Gnjidić Krnić
19. lipnja 2018. - 10:02

Svi kojima je cilj "toćati" se ovoga ljeta u moru Jadranskome već znaju da možda nećemo posvuda uz obalu naći osvježenje, jer je more rano u sezoni postalo (pre)toplo, “ka lušija”. Dobar dio kupača, ipak, ne zna - ili možda o tome i ne razmišlja - je li more na plažama na koje se odlaze kupati čisto, odnosno kakvo mu je ono "nevidljivo", mikrobiološko stanje.

Odmah da kažemo - s kakvoćom mora na plažama neće, čini se, biti problema: prema najnovijim podacima o dosadašnjim pojedinačnim ovosezonskim mjerenjima obavljanima na sveukupno 964 plaže, more je na njih 945, što čini iznad 98 posto, izvrsne mikrobiološke kakvoće. Na 11 lokacija ocijenjeno je kao "dobro", na osam "zadovoljavajuće", a ni jedno kupalište na cijeloj obali prilikom posljednjeg pojedinačnog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:35