stdClass Object ( [id] => 1316089 [title] => I njihov je posao devedesetih zahvatila revolucija, a onda je stigla i kriza. No, stvari se sada preokreću... [alias] => i-njihov-je-posao-devedesetih-zahvatila-revolucija-a-onda-je-stigla-i-kriza-no-stvari-se-sada-preokrecu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U ovome vrućem dijelu godine svatko bi se rado rashladio, a to se čini najlakšim postići vodom, i to onom hladnom, iz dubokih cijevi. Prema tome može se zaključiti da je onome tko radi s vodom i s cijevima, a to je tko drugi nego vodoinstalater, hladno i ugodno.

Međutim, na ovim vrućinama ni vodoinstalaterima, tom starom, važnom i časnom zanimanju, nije ugodno, čak i kada rade u stanovima ili kućama, uvučenim kupaonicama ili WC-ima. Jest da cijevi iz raskopanih zidova hlade, ali donose i neugodnu vlagu koja reumatski udara u kosti, uz vonj tufine, navalu insekata i ostalih organizama koji žive s druge strane zidova, uključujući i glodavce. Osim toga, među tim raskopanim zidovima i otvorenim cijevima vodoinstalateri rade težak posao, u neudobnim položajima i teško postižu rashlađenost.

Priroda njihova posla eksplicitno je objašnjena na stranici Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, na kojoj se opisuje to staro, časno zanimanje. “Vodoinstalater najčešće radi u zatvorenim ili poluzatvorenim prostorima, na novogradnjama i u nedovršenim objektima, gdje je izložen promjenama temperature, vlazi, propuhu, neugodnim mirisima (kanalizacija), te prljavštini. Posao obavlja stojeći, ali često mijenja položaj tijela: okreće se, penje, čuči, kleči. Često radi i na skelama i ljestvama, te povremeno i u tijesnom prostoru, gdje je potrebno biti spretan i snalažljiv”, piše HZZ. Jasno je da to nije za svakoga, a naročito ne za one koji bi istodobno radili i hladili se.

Skica i imaginacija

Na stranici HZZ-a još se navodi da je za posao vodoinstalatera potrebna završena trogodišnja srednja škola, ali i snažnija tjelesna građa, naročito ruke, tjelesna pokretljivost i spretnost, te uredan vid i sluh. Da nije tako, kako bi inače prenosili terete u novogradnjama, zavijali i odvijali matice i cijevi? Vodoinstalateri ne mogu biti ni oni koji imaju strah od visine, dubine i zatvorenog prostora, kao i osobe sklone nesvjestici i vrtoglavici. Premda moram priznati da u životu nisam vidio vodoinstalaterku, Hrvatski zavod za zapošljavanje spominje i njih, čime se ostvaruje tražena rodna i vodna ravnopravnost. Zašto ne, za sve, pa tako i za vodoinstalatere/vodoinstalaterke, najbitnija je kvaliteta izvedenih radova i poštena cijena.

Kao i kod brojnih drugih ozbiljnih poslova i zanimanja, na početku izrade vodovodne instalacije najvažnija je precizna skica kako će se ona provesti, kao i imaginacija da se predvide sva moguća trošila i problemi. Kao i drugi majstori, i vodoinstalater mora biti dobar financijaš koji zna izraditi proračun potrošnje materijala.

Osim ugradnje novih vodovodnih instalacija, vodoinstalateri rade i na održavanju i popravcima starih, zapravo pokrivaju sve što se tiče vode od dovoda do odvoda. To uključuje cijevi i spojeve, glavne i sporedne ventile, špine i gumice, lavandine i kade, sudopere, WC školjke... Njihova je briga ugradnja i održavanje mjernih uređaja, da netko ne bi bio teško oštećen na mjerilu.

I za njih vrijedi ona da bez alata nema zanata. Na prvom mjestu to su vodoinstalaterska kliješta, iako će se pravi meštar uspjeti snaći i s kombinirkama, ako tako prilika nalaže. Tu je obavezna sajla za odčepljivanje, pribor za rezanje i spajanje cijevi, alat za narezivanje navoja... Ponekad im je potrebna štemalica, da mogu raskopati zid i doći do cijevi.

Brtvljenje je za vodoinstalatere posebno važna imenica da se što manje širi uzrečica koja se najviše veže uz njihov posao: Drži vodu dok majstori ne odu.

Kao što vatrogasce aktiviraju riječi: Gori!, Požar!, Vatra!, vodoinstalaterima su ključne: Voda!, Teče!, Curi!, Prokapilo!. Osim što je i zvučno i nervno iritantno, kapanje se ne može sakriti. I nedvosmisleno znači da s cijelim sustavom nešto nije u redu, otprilike kao što curenje informacija to sugerira za državna tijela.

---

image

Na stranici HZZ-a navodi se da je za posao vodoinstalatera potrebna završena trogodišnja srednja škola, ali i snažnija tjelesna građa, tjelesna pokretljivost i spretnost, te uredan vid i sluh

Shutterstock
---

Kako su i na višim komunalnim razinama vodovod i kanalizacija povezani kao Kosovo i Metohija, tako i vodoinstalateri po definiciji posla moraju pokrivati obje grane. Budući da rade s toplom vodom, njezino otkrivanje njima ne zvuči kao šala. Bojler je uređaj na kojem se zanat vodoinstalatera najbliže dodiruje s drugim, električarskim. Iako voda i struja idu zajedno manje nego Amer i Rus, ako je sve dobro izvedeno, nema nikakve opasnosti za toplu vodu, ni za uredne higijenske navike, ni za sam život. Suradnja i dioba ovlasti vodoinstalatera i električara kod bojlera izgleda bolje nego ona Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića na državnoj razini. Ponekad i sami vodoinstalateri, posebno kada nedostaje meštara, svladaju strujne radove pa sami spajaju bojlere.

Premda ih priroda posla čini najbližima instalaterima grijanja i klimatizacije ili instalaterima plina, vodoinstalateri u poslovima oko cijevi, instalacije ili slavina blisko surađuju i s keramičarima. Ako tu dođe do problema, zna biti prebacivanja odgovornosti: “Tko ti je ovo radio? Nisam kriv ja, nego on...”, ali i to prolazi blaže od svađe premijera i predsjednika.

Starije vodoinstalatere moglo se ponekad prepoznati po kudelji za brtvljenje cijevi, koju su nosili, ili po vodoinstalaterskim kliještima. Budući da je privatnika tada bilo manje nego danas, uglavnom su to bili vodoinstalateri zaposleni u državnim firmama, uz one koji su radili faturete da bi poboljšali standard ili sagradili vikendicu.

Osim na gradnji vikendica, dio njih popravio je prihode i na tadašnjoj masovnoj ugradnji bidea, a oni vještiji i na centralnome grijanju. Baš kao što se poslije vodoinstalaterski standard mogao popraviti zamjenom kada tuš-kabinama ili jacuzzijima, sada se popravlja preuređenjem stanova u apartmane s puno “mokrih” čvorova, ugradnjom bazena ili solarnoga grijanja.

Tolerancija na vodu

U bivšem društvenom sistemu na puno je mjesta curilo na sve strane, u javnim i privatnim prostorima, pa je bila i veća tolerancija na kapanje. Danas je ta tolerancija manja, iako i dalje, kako vidimo, curi na sve strane, a poplava ima kao nikada do sada. Blisko s političkom i ekonomskom promjenom devedesetih godina, dogodila se i vodoinstalaterska revolucija. Ona nije bila u rangu informatičke, ali donijela je važne pomake. Teške metalne cijevi zamijenile su lagane plastične pa ih je lakše nositi, naročito na visoke katove. One se spajaju na toplinu, a ne, kao prije, na kudelju, pa i manje kapaju. Vodoinstalaterima je lakše raditi, a ljudima su instalacije kvalitetnije.

U isto to vrijeme dogodila se i kriza vodoinstalatera. Neki su odlazili u inozemstvo, a mladi se nisu htjeli upisivati u školu za zanimanje u kojem se naporno radi, dok su se s druge strane smiješila uhljebnička ili švercerska mjesta. Međutim, sada je upis veći, vodoinstalaterstvo se vidi kao prilika da nakon kraćeg školovanja svojim rukama zarađuješ plaću mimo hirova politike, veza, reorganizacija i stečajeva te obezvrijeđenih masovnih diploma.

Sadašnjim i budućim vodoinstalaterima i vodoinstalaterkama želimo da dobro zarade i obogate se, ali da ne postanu oni koji će živjeti od rente, a ne od rada. Jer kada i s njima ovako curi na sve strane, iz politike, energetike, pravosuđa, kako bi tek bilo bez njih?

Po prirodi stvari, njihovo zanimanje moglo bi trajati, kako je to u “Juditi” zapisao Marko Marulić, “dokol budu svitit zvizde, teći vode”. Međutim, Marul nije predvidio globalno zatopljenje i realnu opasnost da bi moglo biti sve manje vode, pa bi onda vodoinstalateri zaista mogli ostati bez posla jer bi čak i u Hrvatskoj moglo biti apsurdno popravljati cijevi kada nema vode. Ili bi se vodoinstalateri mogli pretvoriti u još jedno staro radničko zanimanje koje bi sve više moglo dobivati na cijeni, u tražitelje vode – rašljare.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vodoinstalateri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => vodoinstalateri 0 7583 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-14 07:21:32 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-19 09:14:35 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2023-08-19 08:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=I njihov je posao devedesetih zahvatila revolucija, a onda je stigla i kriza. No, stvari se sada preokreću... [metakey] => radnička zanimanja, Leksikon radničkih zanimanja, vodoinstalateri [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/14\/25455098.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/14\/21960578.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vodoinstalaterstvo se sada vidi kao prilika da nakon kra\u0107eg \u0161kolovanja svojim rukama zara\u0111uje\u0161 pla\u0107u mimo hirova politike, veza i obezvrije\u0111enih masovnih diploma<\/p>","

Na stranici HZZ-a navodi se da je za posao vodoinstalatera potrebna zavr\u0161ena trogodi\u0161nja srednja \u0161kola, ali i sna\u017enija tjelesna gra\u0111a, tjelesna pokretljivost i spretnost, te uredan vid i sluh<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25455098_1920.jpg":"1920x1080","k_25455098_1280.jpg":"1280x1280","k_25455098_1024.jpg":"1024x1024","k_25455098_640.jpg":"640x640","k_25455098_480.jpg":"480x480","k_25455098_340.jpg":"340x340","k_25455098_220.jpg":"220x220","o_25455098_1280.jpg":"1280x853","o_25455098_1024.jpg":"1024x682","o_25455098_640.jpg":"640x426","o_25455098_480.jpg":"480x320","o_25455098_340.jpg":"340x226","o_25455098_220.jpg":"220x146","h_25455098_1280.jpg":"1280x854","h_25455098_1024.jpg":"1024x683","h_25455098_640.jpg":"640x427","h_25455098_480.jpg":"480x320","h_25455098_340.jpg":"340x227","h_25455098_220.jpg":"220x147","pp_25455098_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455098_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455098_640.jpg":"640x814","pp_25455098_480.jpg":"480x611","pp_25455098_340.jpg":"340x432","pp_25455098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21960578_1920.jpg":"1920x1080","k_21960578_1280.jpg":"1280x1280","k_21960578_1024.jpg":"1024x1024","k_21960578_640.jpg":"640x640","k_21960578_480.jpg":"480x480","k_21960578_340.jpg":"340x340","k_21960578_220.jpg":"220x220","o_21960578_1280.jpg":"1280x853","o_21960578_1024.jpg":"1024x682","o_21960578_640.jpg":"640x426","o_21960578_480.jpg":"480x320","o_21960578_340.jpg":"340x226","o_21960578_220.jpg":"220x146","h_21960578_1280.jpg":"1280x854","h_21960578_1024.jpg":"1024x683","h_21960578_640.jpg":"640x427","h_21960578_480.jpg":"480x320","h_21960578_340.jpg":"340x227","h_21960578_220.jpg":"220x147","pp_21960578_1280.jpg":"1280x1628","pp_21960578_1024.jpg":"1024x1303","pp_21960578_640.jpg":"640x814","pp_21960578_480.jpg":"480x611","pp_21960578_340.jpg":"340x432","pp_21960578_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7952525 Threads: 6 Questions: 1589285212 Slow queries: 4855031 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112259172 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/i-njihov-je-posao-devedesetih-zahvatila-revolucija-a-onda-je-stigla-i-kriza-no-stvari-se-sada-preokrecu-1316089 [printLink] => /mozaik/zivot/i-njihov-je-posao-devedesetih-zahvatila-revolucija-a-onda-je-stigla-i-kriza-no-stvari-se-sada-preokrecu-1316089?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 662753 [name] => radnička zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-11 13:06:52 [main_article_id] => 0 [alias] => radnicka-zanimanja [link] => /tag/radnicka-zanimanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 660393 [name] => Leksikon radničkih zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-19 10:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-radnickih-zanimanja [link] => /tag/leksikon-radnickih-zanimanja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 385377 [name] => vodoinstalateri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vodoinstalateri [link] => /tag/vodoinstalateri ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vodoinstalateri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I njihov je posao devedesetih zahvatila revolucija, a onda je stigla i kriza. No, stvari se sada preokreću... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25455098.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Vodoinstalaterstvo se sada vidi kao prilika da nakon kraćeg školovanja svojim rukama zarađuješ plaću mimo hirova politike, veza i obezvrijeđenih masovnih diploma

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/25455098.jpg [title] =>

Vodoinstalaterstvo se sada vidi kao prilika da nakon kraćeg školovanja svojim rukama zarađuješ plaću mimo hirova politike, veza i obezvrijeđenih masovnih diploma

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/14/21960578.jpg [title] =>

Na stranici HZZ-a navodi se da je za posao vodoinstalatera potrebna završena trogodišnja srednja škola, ali i snažnija tjelesna građa, tjelesna pokretljivost i spretnost, te uredan vid i sluh

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U ovome vrućem dijelu godine svatko bi se rado rashladio, a to se čini najlakšim postići vodom, i to onom hladnom, iz dubokih cijevi. Prema tome može se zaključiti da je onome tko radi s vodom i s cijevima, a to je tko drugi nego vodoinstalater, hladno i ugodno.

Međutim, na ovim vrućinama ni vodoinstalaterima, tom starom, važnom i časnom zanimanju, nije ugodno, čak i kada rade u stanovima ili kućama, uvučenim kupaonicama ili WC-ima. Jest da cijevi iz raskopanih zidova hlade, ali donose i neugodnu vlagu koja reumatski udara u kosti, uz vonj tufine, navalu insekata i ostalih organizama koji žive s druge strane zidova, uključujući i glodavce. Osim toga, među tim raskopanim zidovima i otvorenim cijevima vodoinstalateri rade težak posao, u neudobnim položajima i teško postižu rashlađenost.

Priroda njihova posla eksplicitno je objašnjena na stranici Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, na kojoj se opisuje to staro, časno zanimanje. “Vodoinstalater najčešće radi u zatvorenim ili poluzatvorenim prostorima, na novogradnjama i u nedovršenim objektima, gdje je izložen promjenama temperature, vlazi, propuhu, neugodnim mirisima (kanalizacija), te prljavštini. Posao obavlja stojeći, ali često mijenja položaj tijela: okreće se, penje, čuči, kleči. Često radi i na skelama i ljestvama, te povremeno i u tijesnom prostoru, gdje je potrebno biti spretan i snalažljiv”, piše HZZ. Jasno je da to nije za svakoga, a naročito ne za one koji bi istodobno radili i hladili se.

Skica i imaginacija

Na stranici HZZ-a još se navodi da je za posao vodoinstalatera potrebna završena trogodišnja srednja škola, ali i snažnija tjelesna građa, naročito ruke, tjelesna pokretljivost i spretnost, te uredan vid i sluh. Da nije tako, kako bi inače prenosili terete u novogradnjama, zavijali i odvijali matice i cijevi? Vodoinstalateri ne mogu biti ni oni koji imaju strah od visine, dubine i zatvorenog prostora, kao i osobe sklone nesvjestici i vrtoglavici. Premda moram priznati da u životu nisam vidio vodoinstalaterku, Hrvatski zavod za zapošljavanje spominje i njih, čime se ostvaruje tražena rodna i vodna ravnopravnost. Zašto ne, za sve, pa tako i za vodoinstalatere/vodoinstalaterke, najbitnija je kvaliteta izvedenih radova i poštena cijena.

Kao i kod brojnih drugih ozbiljnih poslova i zanimanja, na početku izrade vodovodne instalacije najvažnija je precizna skica kako će se ona provesti, kao i imaginacija da se predvide sva moguća trošila i problemi. Kao i drugi majstori, i vodoinstalater mora biti dobar financijaš koji zna izraditi proračun potrošnje materijala.

Osim ugradnje novih vodovodnih instalacija, vodoinstalateri rade i na održavanju i popravcima starih, zapravo pokrivaju sve što se tiče vode od dovoda do odvoda. To uključuje cijevi i spojeve, glavne i sporedne ventile, špine i gumice, lavandine i kade, sudopere, WC školjke... Njihova je briga ugradnja i održavanje mjernih uređaja, da netko ne bi bio teško oštećen na mjerilu.

I za njih vrijedi ona da bez alata nema zanata. Na prvom mjestu to su vodoinstalaterska kliješta, iako će se pravi meštar uspjeti snaći i s kombinirkama, ako tako prilika nalaže. Tu je obavezna sajla za odčepljivanje, pribor za rezanje i spajanje cijevi, alat za narezivanje navoja... Ponekad im je potrebna štemalica, da mogu raskopati zid i doći do cijevi.

Brtvljenje je za vodoinstalatere posebno važna imenica da se što manje širi uzrečica koja se najviše veže uz njihov posao: Drži vodu dok majstori ne odu.

Kao što vatrogasce aktiviraju riječi: Gori!, Požar!, Vatra!, vodoinstalaterima su ključne: Voda!, Teče!, Curi!, Prokapilo!. Osim što je i zvučno i nervno iritantno, kapanje se ne može sakriti. I nedvosmisleno znači da s cijelim sustavom nešto nije u redu, otprilike kao što curenje informacija to sugerira za državna tijela.

---

image

Na stranici HZZ-a navodi se da je za posao vodoinstalatera potrebna završena trogodišnja srednja škola, ali i snažnija tjelesna građa, tjelesna pokretljivost i spretnost, te uredan vid i sluh

Shutterstock
---

Kako su i na višim komunalnim razinama vodovod i kanalizacija povezani kao Kosovo i Metohija, tako i vodoinstalateri po definiciji posla moraju pokrivati obje grane. Budući da rade s toplom vodom, njezino otkrivanje njima ne zvuči kao šala. Bojler je uređaj na kojem se zanat vodoinstalatera najbliže dodiruje s drugim, električarskim. Iako voda i struja idu zajedno manje nego Amer i Rus, ako je sve dobro izvedeno, nema nikakve opasnosti za toplu vodu, ni za uredne higijenske navike, ni za sam život. Suradnja i dioba ovlasti vodoinstalatera i električara kod bojlera izgleda bolje nego ona Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića na državnoj razini. Ponekad i sami vodoinstalateri, posebno kada nedostaje meštara, svladaju strujne radove pa sami spajaju bojlere.

Premda ih priroda posla čini najbližima instalaterima grijanja i klimatizacije ili instalaterima plina, vodoinstalateri u poslovima oko cijevi, instalacije ili slavina blisko surađuju i s keramičarima. Ako tu dođe do problema, zna biti prebacivanja odgovornosti: “Tko ti je ovo radio? Nisam kriv ja, nego on...”, ali i to prolazi blaže od svađe premijera i predsjednika.

Starije vodoinstalatere moglo se ponekad prepoznati po kudelji za brtvljenje cijevi, koju su nosili, ili po vodoinstalaterskim kliještima. Budući da je privatnika tada bilo manje nego danas, uglavnom su to bili vodoinstalateri zaposleni u državnim firmama, uz one koji su radili faturete da bi poboljšali standard ili sagradili vikendicu.

Osim na gradnji vikendica, dio njih popravio je prihode i na tadašnjoj masovnoj ugradnji bidea, a oni vještiji i na centralnome grijanju. Baš kao što se poslije vodoinstalaterski standard mogao popraviti zamjenom kada tuš-kabinama ili jacuzzijima, sada se popravlja preuređenjem stanova u apartmane s puno “mokrih” čvorova, ugradnjom bazena ili solarnoga grijanja.

Tolerancija na vodu

U bivšem društvenom sistemu na puno je mjesta curilo na sve strane, u javnim i privatnim prostorima, pa je bila i veća tolerancija na kapanje. Danas je ta tolerancija manja, iako i dalje, kako vidimo, curi na sve strane, a poplava ima kao nikada do sada. Blisko s političkom i ekonomskom promjenom devedesetih godina, dogodila se i vodoinstalaterska revolucija. Ona nije bila u rangu informatičke, ali donijela je važne pomake. Teške metalne cijevi zamijenile su lagane plastične pa ih je lakše nositi, naročito na visoke katove. One se spajaju na toplinu, a ne, kao prije, na kudelju, pa i manje kapaju. Vodoinstalaterima je lakše raditi, a ljudima su instalacije kvalitetnije.

U isto to vrijeme dogodila se i kriza vodoinstalatera. Neki su odlazili u inozemstvo, a mladi se nisu htjeli upisivati u školu za zanimanje u kojem se naporno radi, dok su se s druge strane smiješila uhljebnička ili švercerska mjesta. Međutim, sada je upis veći, vodoinstalaterstvo se vidi kao prilika da nakon kraćeg školovanja svojim rukama zarađuješ plaću mimo hirova politike, veza, reorganizacija i stečajeva te obezvrijeđenih masovnih diploma.

Sadašnjim i budućim vodoinstalaterima i vodoinstalaterkama želimo da dobro zarade i obogate se, ali da ne postanu oni koji će živjeti od rente, a ne od rada. Jer kada i s njima ovako curi na sve strane, iz politike, energetike, pravosuđa, kako bi tek bilo bez njih?

Po prirodi stvari, njihovo zanimanje moglo bi trajati, kako je to u “Juditi” zapisao Marko Marulić, “dokol budu svitit zvizde, teći vode”. Međutim, Marul nije predvidio globalno zatopljenje i realnu opasnost da bi moglo biti sve manje vode, pa bi onda vodoinstalateri zaista mogli ostati bez posla jer bi čak i u Hrvatskoj moglo biti apsurdno popravljati cijevi kada nema vode. Ili bi se vodoinstalateri mogli pretvoriti u još jedno staro radničko zanimanje koje bi sve više moglo dobivati na cijeni, u tražitelje vode – rašljare.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

Vodoinstalaterstvo se sada vidi kao prilika da nakon kraćeg školovanja svojim rukama zarađuješ plaću mimo hirova politike, veza i obezvrijeđenih masovnih diploma

Shutterstock

Na stranici HZZ-a navodi se da je za posao vodoinstalatera potrebna završena trogodišnja srednja škola, ali i snažnija tjelesna građa, tjelesna pokretljivost i spretnost, te uredan vid i sluh

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/i-njihov-je-posao-devedesetih-zahvatila-revolucija-a-onda-je-stigla-i-kriza-no-stvari-se-sada-preokrecu-1316089 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=82f288ae017ca625cb7c5648fb1db64da165ad17 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+njihov+je+posao+devedesetih+zahvatila+revolucija%2C+a+onda+je+stigla+i+kriza.+No%2C+stvari+se+sada+preokre%C4%87u...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fi-njihov-je-posao-devedesetih-zahvatila-revolucija-a-onda-je-stigla-i-kriza-no-stvari-se-sada-preokrecu-1316089 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fi-njihov-je-posao-devedesetih-zahvatila-revolucija-a-onda-je-stigla-i-kriza-no-stvari-se-sada-preokrecu-1316089 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vodoinstalateri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životvodoinstalateri

I njihov je posao devedesetih zahvatila revolucija, a onda je stigla i kriza. No, stvari se sada preokreću...

Piše Siniša Kekez
19. kolovoza 2023. - 10:55
Vodoinstalaterstvo se sada vidi kao prilika da nakon kraćeg školovanja svojim rukama zarađuješ plaću mimo hirova politike, veza i obezvrijeđenih masovnih diplomaShutterstock

U ovome vrućem dijelu godine svatko bi se rado rashladio, a to se čini najlakšim postići vodom, i to onom hladnom, iz dubokih cijevi. Prema tome može se zaključiti da je onome tko radi s vodom i s cijevima, a to je tko drugi nego vodoinstalater, hladno i ugodno.

Međutim, na ovim vrućinama ni vodoinstalaterima, tom starom, važnom i časnom zanimanju, nije ugodno, čak i kada rade u stanovima ili kućama, uvučenim kupaonicama ili WC-ima. Jest da cijevi iz raskopanih zidova hlade, ali donose i neugodnu vlagu koja reumatski udara u kosti, uz vonj tufine, navalu insekata i ostalih organizama koji žive s druge strane zidova, uključujući i glodavce. Osim toga, među tim raskopanim zidovima i otvorenim cijevima vodoinstalateri rade težak posao, u neudobnim položajima i teško postižu rashlađeno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 10:17