StoryEditorOCM
ŽivotPlaćeni neradni dani

‘Halo šefe, treba mi slobodno!‘, ‘Samo uzmi!‘: naša novinarka svjedoči poslovno iskustvo koje će šokirati! Ovo postoji

Piše Mozaik SD
26. svibnja 2024. - 18:12

Koliko ste se puta našli u situaciji da se osjećate "slomljeno", nesretno ili je jednostavno takav dan, u kojemu vam je posljednja stvar koju želite učiniti stisnuti zube i pripremiti se za posao?

Bez obzira na to imate li problema s tjeskobom ili se jednostavno nosite s prolaznim padom raspoloženja, nesretni ste, suočavanje sa zahtjevima radnog dana kada "niste u stanju" čini vam se kao da gazite kroz beton. Osnovni zadaci pretvaraju se u nedokučive poslove, jednostavni zahtjevi kolega postaju problem, kritika koju biste inače odbacili ili ignorirali, čini se nepodnošljivom.

image

Produktivnost radnika na poslu ovisi o fleksibilnosti radnih uvjeta

Eva Plevier/Anp Via Afp

U danima poput ovih najčešće se ne usuđujemo zvati na posao i javiti da smo bolesni, a kad radite pod oblakom lošeg raspoloženja male su šanse da ćete se čak moći pretvarati da izgledate produktivni.

Umjesto da navedemo mentalno zdravlje kao razlog svoje odsutnosti, mnogi će od nas glumiti fizičku bolest. Privremeno ćemo razviti promukli glas kako bismo preko telefona zvučali više kao oboljeli od gripe ili ispričati dramatičnu priču o trovanju hranom, kako bismo zaobišli istinu, jer unatoč svim kampanjama i društvenim mrežama, gdje nam savjetuju da je "dobro razgovarati", očigledna je činjenica da je u Hrvatskoj još uvijek nevjerojatno teško govoriti o mentalnom zdravlju.

Ne bi li bilo mnogo lakše da umjesto toga jednostavno možete zatražiti svoj "nesretan dan", ili "dan bolesti", bez izmišljanja?

Naime, iz osobnog osmogodišnjeg radnog i životnog iskustva u Australiji, mogu posvjedočiti da postojanje zakonski reguliranog sistema, gdje bez ikakvih bojazni od predrasuda ili straha, možete bezbrižno reći šefovima da ćete koristiti "dan bolesti" da biste otišli na kampiranje s prijateljima koje vam je potrebno, a poslodavac vam ga nema pravo uskratiti, niti preispitivati istinitost vašeg zahtjeva.

U Australiji je, naime, sistem 10 tzv. "bolesnih dana", odnosno "10 days sick leave", zakonski uređen unazad par desetaka godina. Mjeru poput ove Australci su uparili i s drugim mjerama, kako bi se dugoročno popravila produktivnost radnika, te ujedno i ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Druge mjere uključuju fleksibilan rad, stroga pravila o prekovremenom radu, zabranu bavljenja e-poštom izvan radnog vremena, "dan mentalnog zdravlja", regularni slobodni dan "RDO- regular day off ", svakog trećeg ponedjeljka... Riječ je samo o dijelu mjera, pored regularnog plaćenog godišnjeg odmora i uobičajenog bolovanja.

image

Sreća radnika je neprocjenjiva

Marcel Van Hoorn/Anp Via Afp

Kina se također upravo pridružuje ovom sistemu rada. Naime, lanac supermarketa u Kini dopustit će svom osoblju da godišnje raspolaže s do 10 "nesretnih dana" u godini, kad osjete da im je takav, javlja Independent.

Riječ je o lancu supermarketa Pang Dong Lai u kineskoj provinciji Henan. Govoreći na poslovnoj konferenciji prošlog mjeseca, osnivač tvrtke Yu Donglai otkrio je da njegovo osoblje sada može uzeti do 10 "nesretnih dana" godišnje, povrh uobičajenog bolovanja i prava na godišnji odmor.

"Želim da svaki član našeg osoblja ima slobodu", rekao je. "Svatko ima trenutke kada nije sretan, pa ako nisi sretan, ne dolazi na posao."

Yu je također jasno stavio do znanja da menadžeri ne smiju odbiti zahtjeve svojih zaposlenika za ovaj dopust.

"Poricanje njihovih potreba i zahtjeva je prekršaj", dodao je, prenosi Independent.

image

Pozitivan odnos poslodavac-radnik je jako bitan u svakom društvu

Yao Dawei/Xinhua Via Afp

Inače, Kina je poznata po svojoj nemilosrdnoj radnoj kulturi: kontroverzni sustav "966", prema kojem se od mnogih zaposlenika očekuje da rade od 9 do 21 sat, šest dana u tjednu, neki radnici doživljavaju kao "zakon časti" u tehnološkoj industriji. No ta praksa je zapravo nezakonita.

Samo prošli tjedan, šefica PR-a u najvećoj internetskoj tražilici u zemlji Baidu, našla se na meti kritika, zbog dijeljenja videa koji veličaju prekomjerni rad i sugerira da se zaposlenici ne bi trebali žaliti na prekovremeni, teški rad. Možete ga pogledati OVDJE.

Lijepo je čuti da, upravo u takvoj zemlji, postoje poslodavci kojima je stalo do svojih zaposlenika i koji im iskreno žele osigurati uvjete humanog rada, te imaju razumijevanja za njihove potencijalne poteškoće.

Nadamo se da će se i Hrvatska u nekoj skoroj budućnosti pridružiti ovom trendu poslovanja. Radnici to znaju itekako cijeniti i uzvratiti radnom motivacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 10:25