stdClass Object ( [id] => 1295565 [title] => Dalibor Stošić: Split mi je sve, zaslužio je mog bika. A ja nisam zaslužio pokušaje rušenja mog spomenika Holokaustu [alias] => dalibor-stosic-split-mi-je-sve-zasluzio-je-mog-bika-a-ja-nisam-zasluzio-pokusaje-rusenja-mog-spomenika-holokaustu [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije nekoliko dana, Dalibor Stošić, akademski kipar i profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, učinio je lijepu gestu prema Splitu, svome rodnom gradu.

Galeriji umjetnina poklonio je jednu od svojih, rekli bismo amblematskih skulptura, svoga ‘Bika‘ iz 2010. godine, a jedriličarskom klubu Labud u kojem je dugo godina član, koji obilježava stotinu godina svoga postojanja, poklonio je tri metra visoku skulpturu od inoxa nazvanu ‘Zvjezdani vjetrovi‘, napravljenu upravo za njih.

Prethodno je po jedan svoj rad poklonio Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u francuskom gradu Nici. Njegovom donacijom Galerija umjetnina konačno je u svoj fundus uključila i ovog autora čiji se radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama.

Umjetnici u zadnje vrijeme puno više kukaju i traže nego što poklanjaju zajednici. Što je vas motiviralo da darujete svoje skulpture?

- Pa dobro, nisu donacije nešto tako neobično i slažem se s tezom Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu i bivšeg ravnatelja i Galerije umjetnina i ravnateljice Galerije umjetnina Jasminkom Babić, da kad se nešto poklanja, to treba biti reprezentativno.

To, dakle, trebaju biti ponajbolji radovi. ‘Bika‘ koji je bio izložen u Podrumima Dioklecijanove palače, znate, ljudi mi i danas, 25 godina kasnije, u Splitu spominju.

Ali to nije taj Bik?

- Ne, ne... Taj Bik, taj koji je bio izložen u Podrumima, on je u privatnoj zbirci. Međutim, prije 13 godina sam napravio drugoga, samo zato što mislim da takav rad mora biti dostupan javnosti. Ovaj kojeg sam poklonio Galeriji umjetnina je sličan, ali drugačiji po mnogočemu.

Bikovi su, gledano kroz povijest, jedan od učestalijih motiva, od prapovijesti do danas, i to je poseban izazov za umjetnika. Napraviti svog Bika...

---

image

Dalibor Stošić: Jedna baba mi je bila tu u Domilijinoj, druga na Bačvicama, meni je Split pun uspomena...

Tom Dubravec/Cropix
---

Jeste. Samo... Zašto se lišavate te skulpture?

- Ah... Znate kako ono kaže Arsen Dedić? Ide odjavna špica...

Ma da!? Ne ostavljate dojam nekoga tko se odjavljuje. Dobro, 65 godina je tu, ali...

- Nije u tome stvar. Stvar je u tome što neka poglavlja treba zatvoriti, ostaviti ih iza sebe. Ovakvu skulpturu kakva je Bik ja više ne mogu ponoviti. Nije stvar u fizičkoj ili mentalnoj energiji, stvar je u tome što nema smisla.

To je razdoblje iza mene i ne želim ga, ne mogu, ponavljati. Samog sebe kopirati, je prejednostavno i dosadno. Naravno, mogao bih koketirati s publikom, ponavljati se, multiplicirati, davati ljudima ono što vole kod mene, te neke kolačiće, ali... Ne da mi se to!

Budući da ste i u Splitu imali zapažene izložbe, budući da ste Splićanin, budući da dobar dio godine i provodite u Splitu, ipak je neobično da do sada u Splitu nitko nije imao ni jedan vaš rad u javnoj zbirci. Kako to?

- Možda je bolje da pitate bivšeg ravnatelja Galerije umjetnina Božu Majstorovića kako je sastavljao zbirku, ali mogu shvatiti da je imao i osobne preferencije i da se globalno nisam uklapao u njegovu koncepciju.

Dobro, dajte još malo o ‘odjavnoj špici‘. Zapravo, u rujnu idete u mirovinu kao profesor Akademije. Ne planirate valjda ići u mirovinu i kao umjetnik?

- Možda, zašto ne?

---

image

Dalibor Stošić: Kad se nešto poklanja, to treba biti reprezentativno

Tom Dubravec/Cropix
---

Kakvi su vam planovi?

- Plan mi je da nemam plana. To valjda i jest smisao mirovine, da ništa ne moraš. Ali da svašta možeš, pa i ono što nećeš.

Primjerice?

- Primjerice, puno više vremena provoditi u Splitu. Na moru. U Dalmaciji. Na brodu. U to ime sam na brodu postavio grijanje tako da ne moram kupiti tunju s prvim kišama. Nedostajali su mi mirisi, vjetrovi, svjetlost Dalmacije, pa i kiše. Sve mi tu paše, želim ih sve zagrliti.

Povratak zavičaju?

- Pa da. Ja sam zapravo uvijek htio biti u Splitu, ali me sudbina odvlačila od njega. Tako me je život bio odnio u Pariz, u Nicu, pa u Zagreb...Ali moje nježne, da tako kažem, uspomene su tu. Jedna baba mi je bila tu u Domilijinoj, druga na Bačvicama, meni je Split pun uspomena...

Možda je to razlog što ste u karijeri napravili nekoliko vrlo različitih ciklusa koji, rekla bih, jako razlikuju jedan od drugoga. Vaš ‘Bik‘ nimalo ne nalikuje, primjerice, spomeniku u Okučanima. Ili spomeniku žrtvama holokausta u Zagrebu.

- Prvo, ‘Bik‘ je slobodna tema koju biraš sam, a u Okučanima je bio zadatak, vrlo precizan zadatak. Spomenik poginulim braniteljima u akciji "Bljesak".  To je projektni zadatak koji je definiran i mjestom i vremenom, gabaritima, buđetom, i naravno temom.

U takav zadatak se možeš i ne moraš upustiti, ali je svakako izazovan za kipara. Radio sam puno natječaja koje nisam dobio. To vas iscrpi i počinjete klonuti duhom, ali srećom nisam odustao. Rad je jednoglasno izabran.

---

image

Stošić je poklonio tri metra visoku skulpturu od inoxa nazvanu ‘Zvjezdani vjetrovi‘, i darovao je Jedriličarskom klubu Labud iz Splita u povodu stogodišnjice osnutka

 

Joško Šupić/Cropix
---

Ali ipak, to zbilja nije ono što očekujemo od Dalibora Stošića.

- Da, da... Istina, mene je pratio neki glas nekog arhaičnog kipara, zaostao u moderni, ali osjećao sam nasljeđe kao dar, a ne kao nešto što se mora brisati pod svaku cijenu da bi dokazao svoju suvremenost. Naši mladi umjetnici olako prihvaćaju vanjske utjecaje.

Mislim, to je u redu ako ne namjeravate izlagati vani pa doma glumite "veliki svijet", ali vani to nikoga ne interesira, dapače, traže autentične umjetnike koji nose svoje podneblje sa sobom. Ali vratimo se na Okučane, da, htio sam iznenadit samog sebe, to je bila neka vrsta umjetničkog driblinga. To je u Okučanima jako lijepo sjelo, tamo je u blizini jedna škola i htio sam interakciju s tom djecom da se igraju oko tih kocaka koje kao da lebde u svjetlu...

Premda je riječ o spomeniku koji je postavljen kao mjesto komemoracije, kao spomenik u čast vojno-redarstvene operacije "Bljesak", izbjegao sam loše aspekte monumentalnosti i taj spomenik učinio mjestom sjećanja na prošlost, ali i svijesti o sadašnjosti i nadi u budućnost. Kako su te kocke zrcalne, uglancane, djeca se ogledaju u njima tako da se doslovno spajaju prošlost i budućnost oživljena u tim mladim licima.

Mislio sam da u tom mjestu, to je selo, razumijete, neće mještani možda uspjeti ostvariti komunikaciju sa spomenikom, to je apstraktan rad, dematerijalizirana, interaktivna skulptura, postavljena kao prostorna instacija…

Međutim, oni ga održavaju, glancaju i žive sa spomenikom. Jako sam sretan zbog toga. Kad sam upisao kiparstvo, nisam ni pomislio da ću se ikad baviti mrtvima, da ću raditi mjesta sjećanja na mrtve. Sa spomenicima je tako, nitko ne naručuje spomenik u slavu radosti, ljepote, zabave. Uvijek je to nešto teško i tužno.

---

image

Dalibor Stošić kraj makete svog spomenika holokaustu u Zagrebu

 

Ranko Šuvar/Cropix
---

U tom kontekstu... Vaš spomenik žrtvama holokausta u Zagrebu izazvao je prijepore još i prije negoli ga je itko vidio. Bilo je tu i optužbi za plagijat.

- Spomenik je najprije izazvao napade zbog svog naziva. S argumentima da naziv "Holokaust" ne ističe sudioništvo ustaša u tom zločinu bez presedana u povijesti i ja se slažem.

Ali ja sam se javio na natječaj kao umjetnik, kao i brojni drugi autori, i nisam taj koji je naziv spomenika odredio. No kako je to bio projekt koji se izvodio pod vladavinom Milana Bandića, trebalo ga je pod svaku cijenu zaustaviti, pa sam ja kao autor postao kriv i za naziv.

U tom je nastojanju namjerno potpuno ignorirana uloga velikog čovjeka, inicijatora toga spomenika i predsjednika žirija Branka Lustiga, čovjeka apsolutne karizme, koji je i sam bio Židov i kao dijete žrtva Holokausta, koji je preživio logore Auschwitz i Bergen-Belsen. Uostalom, Lustig je i prvi Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen s dva Oscara – za film ‘Schindlerova lista‘ i film ‘Gladijator‘ te je bio dobitnik i Zlatnog globusa za oba ta filma.

Temu kofera za spomenik preuzeo sam upravo iz filma ‘Schindlerova lista‘, točnije iz scene na kojoj na kolodvoru nacisti otimaju prtljagu Židovima, ono posljednje što su se nadali ponijeti sa sobom, prije no što s vlakom smrti krenu u logor.

No to nije bilo sve.

- Ne. Onda je krenula rasprava gdje se taj spomenik treba postaviti, a lokacija Glavnog kolodvora se dovela u pitanje kao da ondje nije ni bilo deportacija.

Povijesna istraživanja i knjige poput "Holokaust u Zagrebu" autora Ive Goldsteina dokazuju upravo Glavni kolodvor, dakle uži centar grada, kao mjesto deportacija, na što su reagirali Zagrepčani pred čijim se očima to odvijalo, nastojeći olakšati situaciju stradalnicima, donoseći im hranu i piće.

Stoga, da bi deportacije sakrili od javnosti, ustaše ih prebacuju na Zapadni kolodvor i na još neke druge lokacije. Stoga je teza o krivoj, neautentičnoj lokaciji pala u vodu. Uglavnom, cilj je bio minirati spomenik, za što se služilo i diletantskim, potpuno neargumentiranim tezama.

Ali u finalu je došla i teza da je vaš rad plagijat?

- Na kraju su stigle optužbe i za plagijat. Ta je kvalifikacija stigla prije nego je spomenik bio završen, na osnovi makete, na neviđeno. To je kao da pričate o knjizi, ne koju niste čitali, nego koja nije niti napisana. Ipak u toj kritičarskoj orgiji ponajbolji nisu sudjelovali.

Tada sam iznio na vidjelo javnosti preko Instagrama, temu kofera u suvremenoj umjetnosti i ukazao na 20-ak važnih imena koji barataju s kuferima u raznim kombinacijama i varijacijama ...međutim svi rade s pravim kuferima ili sa odlivenim kuferima u bronci, ali nitko od njih ih nije modelirao.

Dakle spomenik sasvim sigurno nije plagijat nego upravo suprotno! Ovdje se ne radi o ready-made kuferima već o njihovom transponiranju u kiparski medij. Stoga se mogu čitati i kao mali naslagani lijesovi ili sanduci.

Ali priča oko podizanja spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima je tema o kojoj se može napisati knjiga.

Moram u ovom kontekstu spomenuti našeg stručnjaka za monumentalnu skulpturu, profesora Ivu Šimata Banova koji je odmah prepoznao hajku i stavio stvari na svoje mjesto. Neke tiskovine mu nisu htjele objaviti tekst, objavila ga je Slobodna Dalmacija, a nakon toga nastao je muk.

---

image

Stošićev spomenik Holokaustu na zagrebačkom željezničkom kolodvoru

Nera Šimić/Cropix
---

Kako ste doživjeli te optužbe za plagijat?

- Svakako. Nisam mogao ni zamisliti da su neki povjesničari umjetnosti pali na tako niske grane da moram objašnjavati elementarne stvari poput one da reupotreba motiva iz pozicije povijesti umjetnosti ne može biti okarakterizirana kao plagijat, jer bi u tom slučaju veći dio povijesti umjetnosti bila plagijat.

Sve to bilo mi je mrsko, nečisto, ružno... Ideju stiliziranih kufera sam dobio gledajući film ‘Schindlerova lista‘, a ne listajući zbirke bilo čijih radova. No kad su te optužbe krenule, išao sam vidjeti koga sam ja to tobože plagirao. Mrsko mi je i sada o tome govoriti...

Ta mi tema stvara osjećaj fizičke nelagode jer me se stavlja u poziciju da se branim, da u najmanju ruku idem pojašnjavati što je umjetnik htio reći i kako je to i zašto umjetnik rekao...

---

Što je, a što nije lula?

- Evo za mlade jedno poučno pojašnjenje - kad Rene Magritte naslika lulu i ispod nje napiše ‘Ceci n‘est pas une pipe‘, dakle ‘Ovo nije lula‘, što to znači? Vidite sliku lule, a ispod nje piše da to nije lula.

To znači upravo ono što piše, da to nije lula jer iz nje ne možeš pušiti, već je to slika lule. Tako je i sa ovim mojim kuferima u Zagrebu - to nisu kuferi jer s njima ne možete putovati.

Najlakši ima 75 kilograma, a najteži 160 i to prazan. To je skulptura, točnije kiparska prostorna instalacija. Svi ostali kuferi, pa i oni Maurovi na koje se pozivala kritika kao na tobožnji izvornik mog rada, pravi su kuferi, ready-made.

---

---

Lustig mi je rekao: Mladiću, dirnuli ste me ravno u srce

- Kiparstvo je raznim volumenima i materijalom učiniti poeziju vidljivom i izraziti emociju. Svoju emociju gradim u prostoru i moja emocija, nadam se, proizvodi emocije kod promatrača. I to je sve, to je čitava priča! Kako bih ja mogao drugačije, osim djelom, pokazati mišljenje, odnosno emociju? Jedino što je važno je da je taj spomenik na kraju prihvaćen od građana i da danas izgleda bolje negoli na dan otkrivanja i biti će s vremenom sve zreliji. Ti kapsili sad su izloženi atmosferilijama, pustili su ruzinu, dobili patinu...

Ta ruzina se sada, niz taj golemi zid slijeva kao krv i suze i poprima upravo onu sliku koju sam imao u mislima i u srcu. Kad sam upoznao Branka Lustiga nakon pobjede rada na natječaju, rekao mi je: "Mladiću, dirnuli ste me ravno u srce." A to je bilo za mene najviše što sam mogao postići s tim radom.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODJAVNA ŠPICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ODJAVNA ŠPICA 2 0 10638 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-01 07:25:01 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-03 17:57:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-03 17:57:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1191 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dalibor Stošić: Split mi je sve, zaslužio je mog bika. A ja nisam zaslužio pokušaje rušenja mog spomenika Holokaustu [metakey] => Dalibor Stošić, Izložba u podrumima, Skulptura bika, Spomenik Holokaustu, akademski kipar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/01\/24974549.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/01\/24776878.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/01\/24974546.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/01\/24974544.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/01\/24959158.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/01\/24993700.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/01\/24993714.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/01\/17424824.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","GALUM","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kipar Dalibor Sto\u0161i\u0107 pozira pored svoje skulpture Bik u Galeriji umjetnina u Splitu.<\/p>","

Sto\u0161i\u0107ev spomenik Holokaustu na zagreba\u010dkom \u017eeljezni\u010dkom kolodvoru<\/p>","

Dalibor Sto\u0161i\u0107: Jedna baba mi je bila tu u Domilijinoj, druga na Ba\u010dvicama, meni je Split pun uspomena...<\/p>","

Dalibor Sto\u0161i\u0107: Kad se ne\u0161to poklanja, to treba biti reprezentativno<\/p>","

\u2018Bik\u2018 Dalibora Sto\u0161i\u0107a ostaje trajno u Splitu<\/p>","

Sto\u0161i\u0107evi \u2018Zvjezdani vjetrovi\u2018<\/p>","

Sto\u0161i\u0107 je poklonio tri metra visoku skulpturu od inoxa nazvanu \u2018Zvjezdani vjetrovi\u2018, i darovao je Jedrili\u010darskom klubu Labud iz Splita u povodu stogodi\u0161njice osnutka<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dalibor Sto\u0161i\u0107 kraj makete svog spomenika holokaustu u Zagrebu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1209","hd_24974549_1920.jpg":"1920x1080","k_24974549_1280.jpg":"1280x1280","k_24974549_1024.jpg":"1024x1024","k_24974549_640.jpg":"640x640","k_24974549_480.jpg":"480x480","k_24974549_340.jpg":"340x340","k_24974549_220.jpg":"220x220","o_24974549_1280.jpg":"1280x806","o_24974549_1024.jpg":"1024x644","o_24974549_640.jpg":"640x403","o_24974549_480.jpg":"480x302","o_24974549_340.jpg":"340x214","o_24974549_220.jpg":"220x138","h_24974549_1280.jpg":"1280x854","h_24974549_1024.jpg":"1024x683","h_24974549_640.jpg":"640x427","h_24974549_480.jpg":"480x320","h_24974549_340.jpg":"340x227","h_24974549_220.jpg":"220x147","pp_24974549_1280.jpg":"1280x1628","pp_24974549_1024.jpg":"1024x1303","pp_24974549_640.jpg":"640x814","pp_24974549_480.jpg":"480x611","pp_24974549_340.jpg":"340x432","pp_24974549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24776878_1920.jpg":"1920x1080","k_24776878_1280.jpg":"1280x1280","k_24776878_1024.jpg":"1024x1024","k_24776878_640.jpg":"640x640","k_24776878_480.jpg":"480x480","k_24776878_340.jpg":"340x340","k_24776878_220.jpg":"220x220","o_24776878_1280.jpg":"1280x853","o_24776878_1024.jpg":"1024x682","o_24776878_640.jpg":"640x426","o_24776878_480.jpg":"480x320","o_24776878_340.jpg":"340x226","o_24776878_220.jpg":"220x146","h_24776878_1280.jpg":"1280x854","h_24776878_1024.jpg":"1024x683","h_24776878_640.jpg":"640x427","h_24776878_480.jpg":"480x320","h_24776878_340.jpg":"340x227","h_24776878_220.jpg":"220x147","pp_24776878_1280.jpg":"1280x1628","pp_24776878_1024.jpg":"1024x1303","pp_24776878_640.jpg":"640x814","pp_24776878_480.jpg":"480x611","pp_24776878_340.jpg":"340x432","pp_24776878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2378","hd_24974546_1920.jpg":"1920x1080","k_24974546_1280.jpg":"1280x1280","k_24974546_1024.jpg":"1024x1024","k_24974546_640.jpg":"640x640","k_24974546_480.jpg":"480x480","k_24974546_340.jpg":"340x340","k_24974546_220.jpg":"220x220","o_24974546_1280.jpg":"1280x1585","o_24974546_1024.jpg":"1024x1268","o_24974546_640.jpg":"640x792","o_24974546_480.jpg":"480x594","o_24974546_340.jpg":"340x421","o_24974546_220.jpg":"220x272","h_24974546_1280.jpg":"1280x854","h_24974546_1024.jpg":"1024x683","h_24974546_640.jpg":"640x427","h_24974546_480.jpg":"480x320","h_24974546_340.jpg":"340x227","h_24974546_220.jpg":"220x147","pp_24974546_1280.jpg":"1280x1628","pp_24974546_1024.jpg":"1024x1303","pp_24974546_640.jpg":"640x814","pp_24974546_480.jpg":"480x611","pp_24974546_340.jpg":"340x432","pp_24974546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_24974544_1920.jpg":"1920x1080","k_24974544_1280.jpg":"1280x1280","k_24974544_1024.jpg":"1024x1024","k_24974544_640.jpg":"640x640","k_24974544_480.jpg":"480x480","k_24974544_340.jpg":"340x340","k_24974544_220.jpg":"220x220","o_24974544_1280.jpg":"1280x844","o_24974544_1024.jpg":"1024x675","o_24974544_640.jpg":"640x422","o_24974544_480.jpg":"480x316","o_24974544_340.jpg":"340x224","o_24974544_220.jpg":"220x145","h_24974544_1280.jpg":"1280x854","h_24974544_1024.jpg":"1024x683","h_24974544_640.jpg":"640x427","h_24974544_480.jpg":"480x320","h_24974544_340.jpg":"340x227","h_24974544_220.jpg":"220x147","pp_24974544_1280.jpg":"1280x1628","pp_24974544_1024.jpg":"1024x1303","pp_24974544_640.jpg":"640x814","pp_24974544_480.jpg":"480x611","pp_24974544_340.jpg":"340x432","pp_24974544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1748x2241","hd_24959158_1920.jpg":"1920x1080","k_24959158_1280.jpg":"1280x1280","k_24959158_1024.jpg":"1024x1024","k_24959158_640.jpg":"640x640","k_24959158_480.jpg":"480x480","k_24959158_340.jpg":"340x340","k_24959158_220.jpg":"220x220","o_24959158_1280.jpg":"1280x1641","o_24959158_1024.jpg":"1024x1312","o_24959158_640.jpg":"640x820","o_24959158_480.jpg":"480x615","o_24959158_340.jpg":"340x435","o_24959158_220.jpg":"220x282","h_24959158_1280.jpg":"1280x854","h_24959158_1024.jpg":"1024x683","h_24959158_640.jpg":"640x427","h_24959158_480.jpg":"480x320","h_24959158_340.jpg":"340x227","h_24959158_220.jpg":"220x147","pp_24959158_1280.jpg":"1280x1628","pp_24959158_1024.jpg":"1024x1303","pp_24959158_640.jpg":"640x814","pp_24959158_480.jpg":"480x611","pp_24959158_340.jpg":"340x432","pp_24959158_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3220","hd_24993700_1920.jpg":"1920x1080","k_24993700_1280.jpg":"1280x1280","k_24993700_1024.jpg":"1024x1024","k_24993700_640.jpg":"640x640","k_24993700_480.jpg":"480x480","k_24993700_340.jpg":"340x340","k_24993700_220.jpg":"220x220","o_24993700_1280.jpg":"1280x2146","o_24993700_1024.jpg":"1024x1717","o_24993700_640.jpg":"640x1073","o_24993700_480.jpg":"480x805","o_24993700_340.jpg":"340x570","o_24993700_220.jpg":"220x368","h_24993700_1280.jpg":"1280x854","h_24993700_1024.jpg":"1024x683","h_24993700_640.jpg":"640x427","h_24993700_480.jpg":"480x320","h_24993700_340.jpg":"340x227","h_24993700_220.jpg":"220x147","pp_24993700_1280.jpg":"1280x1628","pp_24993700_1024.jpg":"1024x1303","pp_24993700_640.jpg":"640x814","pp_24993700_480.jpg":"480x611","pp_24993700_340.jpg":"340x432","pp_24993700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3290","hd_24993714_1920.jpg":"1920x1080","k_24993714_1280.jpg":"1280x1280","k_24993714_1024.jpg":"1024x1024","k_24993714_640.jpg":"640x640","k_24993714_480.jpg":"480x480","k_24993714_340.jpg":"340x340","k_24993714_220.jpg":"220x220","o_24993714_1280.jpg":"1280x2193","o_24993714_1024.jpg":"1024x1754","o_24993714_640.jpg":"640x1096","o_24993714_480.jpg":"480x822","o_24993714_340.jpg":"340x582","o_24993714_220.jpg":"220x376","h_24993714_1280.jpg":"1280x854","h_24993714_1024.jpg":"1024x683","h_24993714_640.jpg":"640x427","h_24993714_480.jpg":"480x320","h_24993714_340.jpg":"340x227","h_24993714_220.jpg":"220x147","pp_24993714_1280.jpg":"1280x1628","pp_24993714_1024.jpg":"1024x1303","pp_24993714_640.jpg":"640x814","pp_24993714_480.jpg":"480x611","pp_24993714_340.jpg":"340x432","pp_24993714_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17424824_1920.jpg":"1920x1080","k_17424824_1280.jpg":"1280x1280","k_17424824_1024.jpg":"1024x1024","k_17424824_640.jpg":"640x640","k_17424824_480.jpg":"480x480","k_17424824_340.jpg":"340x340","k_17424824_220.jpg":"220x220","o_17424824_1280.jpg":"1280x853","o_17424824_1024.jpg":"1024x682","o_17424824_640.jpg":"640x426","o_17424824_480.jpg":"480x320","o_17424824_340.jpg":"340x226","o_17424824_220.jpg":"220x146","h_17424824_1280.jpg":"1280x854","h_17424824_1024.jpg":"1024x683","h_17424824_640.jpg":"640x427","h_17424824_480.jpg":"480x320","h_17424824_340.jpg":"340x227","h_17424824_220.jpg":"220x147","pp_17424824_1280.jpg":"1280x1628","pp_17424824_1024.jpg":"1024x1303","pp_17424824_640.jpg":"640x814","pp_17424824_480.jpg":"480x611","pp_17424824_340.jpg":"340x432","pp_17424824_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15410652 Threads: 4 Questions: 3192389405 Slow queries: 7173897 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235828930 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/zivot/dalibor-stosic-split-mi-je-sve-zasluzio-je-mog-bika-a-ja-nisam-zasluzio-pokusaje-rusenja-mog-spomenika-holokaustu-1295565 [printLink] => /mozaik/zivot/dalibor-stosic-split-mi-je-sve-zasluzio-je-mog-bika-a-ja-nisam-zasluzio-pokusaje-rusenja-mog-spomenika-holokaustu-1295565?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605454 [name] => Dalibor Stošić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-05 13:13:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalibor-stosic [link] => /tag/dalibor-stosic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 718603 [name] => Izložba u podrumima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-03 19:58:09 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba-u-podrumima [link] => /tag/izlozba-u-podrumima ) [2] => stdClass Object ( [id] => 718604 [name] => Skulptura bika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-03 19:58:09 [main_article_id] => 0 [alias] => skulptura-bika [link] => /tag/skulptura-bika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 718605 [name] => Spomenik Holokaustu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-03 19:58:09 [main_article_id] => 0 [alias] => spomenik-holokaustu [link] => /tag/spomenik-holokaustu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 619020 [name] => akademski kipar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-29 13:29:43 [main_article_id] => 0 [alias] => akademski-kipar [link] => /tag/akademski-kipar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODJAVNA ŠPICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalibor Stošić: Split mi je sve, zaslužio je mog bika. A ja nisam zaslužio pokušaje rušenja mog spomenika Holokaustu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/01/24974549.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Kipar Dalibor Stošić pozira pored svoje skulpture Bik u Galeriji umjetnina u Splitu.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/01/24974549.jpg [title] =>

Kipar Dalibor Stošić pozira pored svoje skulpture Bik u Galeriji umjetnina u Splitu.

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/01/24776878.jpg [title] =>

Stošićev spomenik Holokaustu na zagrebačkom željezničkom kolodvoru

Nera Šimić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/01/24974546.jpg [title] =>

Dalibor Stošić: Jedna baba mi je bila tu u Domilijinoj, druga na Bačvicama, meni je Split pun uspomena...

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/01/24974544.jpg [title] =>

Dalibor Stošić: Kad se nešto poklanja, to treba biti reprezentativno

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/01/24959158.jpg [title] =>

‘Bik‘ Dalibora Stošića ostaje trajno u Splitu

GALUM ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/01/24993700.jpg [title] =>

Stošićevi ‘Zvjezdani vjetrovi‘

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/01/24993714.jpg [title] =>

Stošić je poklonio tri metra visoku skulpturu od inoxa nazvanu ‘Zvjezdani vjetrovi‘, i darovao je Jedriličarskom klubu Labud iz Splita u povodu stogodišnjice osnutka

 

Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/01/17424824.jpg [title] =>

Dalibor Stošić kraj makete svog spomenika holokaustu u Zagrebu

 

Ranko Šuvar/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije nekoliko dana, Dalibor Stošić, akademski kipar i profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, učinio je lijepu gestu prema Splitu, svome rodnom gradu.

Galeriji umjetnina poklonio je jednu od svojih, rekli bismo amblematskih skulptura, svoga ‘Bika‘ iz 2010. godine, a jedriličarskom klubu Labud u kojem je dugo godina član, koji obilježava stotinu godina svoga postojanja, poklonio je tri metra visoku skulpturu od inoxa nazvanu ‘Zvjezdani vjetrovi‘, napravljenu upravo za njih.

Prethodno je po jedan svoj rad poklonio Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u francuskom gradu Nici. Njegovom donacijom Galerija umjetnina konačno je u svoj fundus uključila i ovog autora čiji se radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama.

Umjetnici u zadnje vrijeme puno više kukaju i traže nego što poklanjaju zajednici. Što je vas motiviralo da darujete svoje skulpture?

- Pa dobro, nisu donacije nešto tako neobično i slažem se s tezom Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu i bivšeg ravnatelja i Galerije umjetnina i ravnateljice Galerije umjetnina Jasminkom Babić, da kad se nešto poklanja, to treba biti reprezentativno.

To, dakle, trebaju biti ponajbolji radovi. ‘Bika‘ koji je bio izložen u Podrumima Dioklecijanove palače, znate, ljudi mi i danas, 25 godina kasnije, u Splitu spominju.

Ali to nije taj Bik?

- Ne, ne... Taj Bik, taj koji je bio izložen u Podrumima, on je u privatnoj zbirci. Međutim, prije 13 godina sam napravio drugoga, samo zato što mislim da takav rad mora biti dostupan javnosti. Ovaj kojeg sam poklonio Galeriji umjetnina je sličan, ali drugačiji po mnogočemu.

Bikovi su, gledano kroz povijest, jedan od učestalijih motiva, od prapovijesti do danas, i to je poseban izazov za umjetnika. Napraviti svog Bika...

---

image

Dalibor Stošić: Jedna baba mi je bila tu u Domilijinoj, druga na Bačvicama, meni je Split pun uspomena...

Tom Dubravec/Cropix
---

Jeste. Samo... Zašto se lišavate te skulpture?

- Ah... Znate kako ono kaže Arsen Dedić? Ide odjavna špica...

Ma da!? Ne ostavljate dojam nekoga tko se odjavljuje. Dobro, 65 godina je tu, ali...

- Nije u tome stvar. Stvar je u tome što neka poglavlja treba zatvoriti, ostaviti ih iza sebe. Ovakvu skulpturu kakva je Bik ja više ne mogu ponoviti. Nije stvar u fizičkoj ili mentalnoj energiji, stvar je u tome što nema smisla.

To je razdoblje iza mene i ne želim ga, ne mogu, ponavljati. Samog sebe kopirati, je prejednostavno i dosadno. Naravno, mogao bih koketirati s publikom, ponavljati se, multiplicirati, davati ljudima ono što vole kod mene, te neke kolačiće, ali... Ne da mi se to!

Budući da ste i u Splitu imali zapažene izložbe, budući da ste Splićanin, budući da dobar dio godine i provodite u Splitu, ipak je neobično da do sada u Splitu nitko nije imao ni jedan vaš rad u javnoj zbirci. Kako to?

- Možda je bolje da pitate bivšeg ravnatelja Galerije umjetnina Božu Majstorovića kako je sastavljao zbirku, ali mogu shvatiti da je imao i osobne preferencije i da se globalno nisam uklapao u njegovu koncepciju.

Dobro, dajte još malo o ‘odjavnoj špici‘. Zapravo, u rujnu idete u mirovinu kao profesor Akademije. Ne planirate valjda ići u mirovinu i kao umjetnik?

- Možda, zašto ne?

---

image

Dalibor Stošić: Kad se nešto poklanja, to treba biti reprezentativno

Tom Dubravec/Cropix
---

Kakvi su vam planovi?

- Plan mi je da nemam plana. To valjda i jest smisao mirovine, da ništa ne moraš. Ali da svašta možeš, pa i ono što nećeš.

Primjerice?

- Primjerice, puno više vremena provoditi u Splitu. Na moru. U Dalmaciji. Na brodu. U to ime sam na brodu postavio grijanje tako da ne moram kupiti tunju s prvim kišama. Nedostajali su mi mirisi, vjetrovi, svjetlost Dalmacije, pa i kiše. Sve mi tu paše, želim ih sve zagrliti.

Povratak zavičaju?

- Pa da. Ja sam zapravo uvijek htio biti u Splitu, ali me sudbina odvlačila od njega. Tako me je život bio odnio u Pariz, u Nicu, pa u Zagreb...Ali moje nježne, da tako kažem, uspomene su tu. Jedna baba mi je bila tu u Domilijinoj, druga na Bačvicama, meni je Split pun uspomena...

Možda je to razlog što ste u karijeri napravili nekoliko vrlo različitih ciklusa koji, rekla bih, jako razlikuju jedan od drugoga. Vaš ‘Bik‘ nimalo ne nalikuje, primjerice, spomeniku u Okučanima. Ili spomeniku žrtvama holokausta u Zagrebu.

- Prvo, ‘Bik‘ je slobodna tema koju biraš sam, a u Okučanima je bio zadatak, vrlo precizan zadatak. Spomenik poginulim braniteljima u akciji "Bljesak".  To je projektni zadatak koji je definiran i mjestom i vremenom, gabaritima, buđetom, i naravno temom.

U takav zadatak se možeš i ne moraš upustiti, ali je svakako izazovan za kipara. Radio sam puno natječaja koje nisam dobio. To vas iscrpi i počinjete klonuti duhom, ali srećom nisam odustao. Rad je jednoglasno izabran.

---

image

Stošić je poklonio tri metra visoku skulpturu od inoxa nazvanu ‘Zvjezdani vjetrovi‘, i darovao je Jedriličarskom klubu Labud iz Splita u povodu stogodišnjice osnutka

 

Joško Šupić/Cropix
---

Ali ipak, to zbilja nije ono što očekujemo od Dalibora Stošića.

- Da, da... Istina, mene je pratio neki glas nekog arhaičnog kipara, zaostao u moderni, ali osjećao sam nasljeđe kao dar, a ne kao nešto što se mora brisati pod svaku cijenu da bi dokazao svoju suvremenost. Naši mladi umjetnici olako prihvaćaju vanjske utjecaje.

Mislim, to je u redu ako ne namjeravate izlagati vani pa doma glumite "veliki svijet", ali vani to nikoga ne interesira, dapače, traže autentične umjetnike koji nose svoje podneblje sa sobom. Ali vratimo se na Okučane, da, htio sam iznenadit samog sebe, to je bila neka vrsta umjetničkog driblinga. To je u Okučanima jako lijepo sjelo, tamo je u blizini jedna škola i htio sam interakciju s tom djecom da se igraju oko tih kocaka koje kao da lebde u svjetlu...

Premda je riječ o spomeniku koji je postavljen kao mjesto komemoracije, kao spomenik u čast vojno-redarstvene operacije "Bljesak", izbjegao sam loše aspekte monumentalnosti i taj spomenik učinio mjestom sjećanja na prošlost, ali i svijesti o sadašnjosti i nadi u budućnost. Kako su te kocke zrcalne, uglancane, djeca se ogledaju u njima tako da se doslovno spajaju prošlost i budućnost oživljena u tim mladim licima.

Mislio sam da u tom mjestu, to je selo, razumijete, neće mještani možda uspjeti ostvariti komunikaciju sa spomenikom, to je apstraktan rad, dematerijalizirana, interaktivna skulptura, postavljena kao prostorna instacija…

Međutim, oni ga održavaju, glancaju i žive sa spomenikom. Jako sam sretan zbog toga. Kad sam upisao kiparstvo, nisam ni pomislio da ću se ikad baviti mrtvima, da ću raditi mjesta sjećanja na mrtve. Sa spomenicima je tako, nitko ne naručuje spomenik u slavu radosti, ljepote, zabave. Uvijek je to nešto teško i tužno.

---

image

Dalibor Stošić kraj makete svog spomenika holokaustu u Zagrebu

 

Ranko Šuvar/Cropix
---

U tom kontekstu... Vaš spomenik žrtvama holokausta u Zagrebu izazvao je prijepore još i prije negoli ga je itko vidio. Bilo je tu i optužbi za plagijat.

- Spomenik je najprije izazvao napade zbog svog naziva. S argumentima da naziv "Holokaust" ne ističe sudioništvo ustaša u tom zločinu bez presedana u povijesti i ja se slažem.

Ali ja sam se javio na natječaj kao umjetnik, kao i brojni drugi autori, i nisam taj koji je naziv spomenika odredio. No kako je to bio projekt koji se izvodio pod vladavinom Milana Bandića, trebalo ga je pod svaku cijenu zaustaviti, pa sam ja kao autor postao kriv i za naziv.

U tom je nastojanju namjerno potpuno ignorirana uloga velikog čovjeka, inicijatora toga spomenika i predsjednika žirija Branka Lustiga, čovjeka apsolutne karizme, koji je i sam bio Židov i kao dijete žrtva Holokausta, koji je preživio logore Auschwitz i Bergen-Belsen. Uostalom, Lustig je i prvi Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen s dva Oscara – za film ‘Schindlerova lista‘ i film ‘Gladijator‘ te je bio dobitnik i Zlatnog globusa za oba ta filma.

Temu kofera za spomenik preuzeo sam upravo iz filma ‘Schindlerova lista‘, točnije iz scene na kojoj na kolodvoru nacisti otimaju prtljagu Židovima, ono posljednje što su se nadali ponijeti sa sobom, prije no što s vlakom smrti krenu u logor.

No to nije bilo sve.

- Ne. Onda je krenula rasprava gdje se taj spomenik treba postaviti, a lokacija Glavnog kolodvora se dovela u pitanje kao da ondje nije ni bilo deportacija.

Povijesna istraživanja i knjige poput "Holokaust u Zagrebu" autora Ive Goldsteina dokazuju upravo Glavni kolodvor, dakle uži centar grada, kao mjesto deportacija, na što su reagirali Zagrepčani pred čijim se očima to odvijalo, nastojeći olakšati situaciju stradalnicima, donoseći im hranu i piće.

Stoga, da bi deportacije sakrili od javnosti, ustaše ih prebacuju na Zapadni kolodvor i na još neke druge lokacije. Stoga je teza o krivoj, neautentičnoj lokaciji pala u vodu. Uglavnom, cilj je bio minirati spomenik, za što se služilo i diletantskim, potpuno neargumentiranim tezama.

Ali u finalu je došla i teza da je vaš rad plagijat?

- Na kraju su stigle optužbe i za plagijat. Ta je kvalifikacija stigla prije nego je spomenik bio završen, na osnovi makete, na neviđeno. To je kao da pričate o knjizi, ne koju niste čitali, nego koja nije niti napisana. Ipak u toj kritičarskoj orgiji ponajbolji nisu sudjelovali.

Tada sam iznio na vidjelo javnosti preko Instagrama, temu kofera u suvremenoj umjetnosti i ukazao na 20-ak važnih imena koji barataju s kuferima u raznim kombinacijama i varijacijama ...međutim svi rade s pravim kuferima ili sa odlivenim kuferima u bronci, ali nitko od njih ih nije modelirao.

Dakle spomenik sasvim sigurno nije plagijat nego upravo suprotno! Ovdje se ne radi o ready-made kuferima već o njihovom transponiranju u kiparski medij. Stoga se mogu čitati i kao mali naslagani lijesovi ili sanduci.

Ali priča oko podizanja spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima je tema o kojoj se može napisati knjiga.

Moram u ovom kontekstu spomenuti našeg stručnjaka za monumentalnu skulpturu, profesora Ivu Šimata Banova koji je odmah prepoznao hajku i stavio stvari na svoje mjesto. Neke tiskovine mu nisu htjele objaviti tekst, objavila ga je Slobodna Dalmacija, a nakon toga nastao je muk.

---

image

Stošićev spomenik Holokaustu na zagrebačkom željezničkom kolodvoru

Nera Šimić/Cropix
---

Kako ste doživjeli te optužbe za plagijat?

- Svakako. Nisam mogao ni zamisliti da su neki povjesničari umjetnosti pali na tako niske grane da moram objašnjavati elementarne stvari poput one da reupotreba motiva iz pozicije povijesti umjetnosti ne može biti okarakterizirana kao plagijat, jer bi u tom slučaju veći dio povijesti umjetnosti bila plagijat.

Sve to bilo mi je mrsko, nečisto, ružno... Ideju stiliziranih kufera sam dobio gledajući film ‘Schindlerova lista‘, a ne listajući zbirke bilo čijih radova. No kad su te optužbe krenule, išao sam vidjeti koga sam ja to tobože plagirao. Mrsko mi je i sada o tome govoriti...

Ta mi tema stvara osjećaj fizičke nelagode jer me se stavlja u poziciju da se branim, da u najmanju ruku idem pojašnjavati što je umjetnik htio reći i kako je to i zašto umjetnik rekao...

---

Što je, a što nije lula?

- Evo za mlade jedno poučno pojašnjenje - kad Rene Magritte naslika lulu i ispod nje napiše ‘Ceci n‘est pas une pipe‘, dakle ‘Ovo nije lula‘, što to znači? Vidite sliku lule, a ispod nje piše da to nije lula.

To znači upravo ono što piše, da to nije lula jer iz nje ne možeš pušiti, već je to slika lule. Tako je i sa ovim mojim kuferima u Zagrebu - to nisu kuferi jer s njima ne možete putovati.

Najlakši ima 75 kilograma, a najteži 160 i to prazan. To je skulptura, točnije kiparska prostorna instalacija. Svi ostali kuferi, pa i oni Maurovi na koje se pozivala kritika kao na tobožnji izvornik mog rada, pravi su kuferi, ready-made.

---

---

Lustig mi je rekao: Mladiću, dirnuli ste me ravno u srce

- Kiparstvo je raznim volumenima i materijalom učiniti poeziju vidljivom i izraziti emociju. Svoju emociju gradim u prostoru i moja emocija, nadam se, proizvodi emocije kod promatrača. I to je sve, to je čitava priča! Kako bih ja mogao drugačije, osim djelom, pokazati mišljenje, odnosno emociju? Jedino što je važno je da je taj spomenik na kraju prihvaćen od građana i da danas izgleda bolje negoli na dan otkrivanja i biti će s vremenom sve zreliji. Ti kapsili sad su izloženi atmosferilijama, pustili su ruzinu, dobili patinu...

Ta ruzina se sada, niz taj golemi zid slijeva kao krv i suze i poprima upravo onu sliku koju sam imao u mislima i u srcu. Kad sam upoznao Branka Lustiga nakon pobjede rada na natječaju, rekao mi je: "Mladiću, dirnuli ste me ravno u srce." A to je bilo za mene najviše što sam mogao postići s tim radom.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Nera Šimić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix GALUM Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Kipar Dalibor Stošić pozira pored svoje skulpture Bik u Galeriji umjetnina u Splitu.

Nera Šimić/Cropix

Stošićev spomenik Holokaustu na zagrebačkom željezničkom kolodvoru

Tom Dubravec/Cropix

Dalibor Stošić: Jedna baba mi je bila tu u Domilijinoj, druga na Bačvicama, meni je Split pun uspomena...

Tom Dubravec/Cropix

Dalibor Stošić: Kad se nešto poklanja, to treba biti reprezentativno

GALUM

‘Bik‘ Dalibora Stošića ostaje trajno u Splitu

Joško Šupić/Cropix

Stošićevi ‘Zvjezdani vjetrovi‘

Joško Šupić/Cropix

Stošić je poklonio tri metra visoku skulpturu od inoxa nazvanu ‘Zvjezdani vjetrovi‘, i darovao je Jedriličarskom klubu Labud iz Splita u povodu stogodišnjice osnutka

 

Ranko Šuvar/Cropix

Dalibor Stošić kraj makete svog spomenika holokaustu u Zagrebu

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dalibor-stosic-split-mi-je-sve-zasluzio-je-mog-bika-a-ja-nisam-zasluzio-pokusaje-rusenja-mog-spomenika-holokaustu-1295565 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b99be8ff17e63c81535e0d494bc0c25f7731ff35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalibor+Sto%C5%A1i%C4%87%3A+Split+mi+je+sve%2C+zaslu%C5%BEio+je+mog+bika.+A+ja+nisam+zaslu%C5%BEio+poku%C5%A1aje+ru%C5%A1enja+mog+spomenika+Holokaustu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdalibor-stosic-split-mi-je-sve-zasluzio-je-mog-bika-a-ja-nisam-zasluzio-pokusaje-rusenja-mog-spomenika-holokaustu-1295565 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdalibor-stosic-split-mi-je-sve-zasluzio-je-mog-bika-a-ja-nisam-zasluzio-pokusaje-rusenja-mog-spomenika-holokaustu-1295565 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ODJAVNA ŠPICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotODJAVNA ŠPICA

Dalibor Stošić: Split mi je sve, zaslužio je mog bika. A ja nisam zaslužio pokušaje rušenja mog spomenika Holokaustu

Piše Eda Vujević
3. lipnja 2023. - 19:57

Prije nekoliko dana, Dalibor Stošić, akademski kipar i profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, učinio je lijepu gestu prema Splitu, svome rodnom gradu.

Galeriji umjetnina poklonio je jednu od svojih, rekli bismo amblematskih skulptura, svoga ‘Bika‘ iz 2010. godine, a jedriličarskom klubu Labud u kojem je dugo godina član, koji obilježava stotinu godina svoga postojanja, poklonio je tri metra visoku skulpturu od inoxa nazvanu ‘Zvjezdani vjetrovi‘, napravljenu upravo za njih.

Prethodno je po jedan svoj rad poklonio Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u francuskom gradu Nici. Njegovom donacijom Galerija umjetnina konačno je u svoj fundus uključila i ovog autora čiji se radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 19:55