StoryEditorOCM
ŽivotPRAVI SAVJET

Žene, imate problema, muž vas ne razumije, nad glavom vam je milijun briga, od djece, posla do... Ovo će vam pomoći!

Piše Milena Budimir/Sponzorirani sadržaj
24. travnja 2024. - 10:00

Druga po redu dm ženska konferencija "Odvoji dan za sebe", čiji je cilj potaknuti otvoren razgovor i osvijestiti žene svih dobnih skupina o temama ključnima za njihovo zdravlje i kvalitetu života, samo što nije.

U subotu, 4. svibnja, održati će se u Hotelu Le Méridien Lav u Splitu.

- Želimo proširiti broj sugovornika o temama koje su ključne za kvalitetu života žena, pa ćemo sudionicama, uz podršku stručnjaka, ponuditi konkretna rješenja i korisne savjete. Prva konferencija poslužila nam je kao čvrst temelj za daljnje poticanje otvorenog dijaloga o ženskom zdravlju koje je i ove godine u fokusu naših aktivnosti.

U veljači smo trajno snizili cijene svih uložaka, tampona i menstrualnih gaćica vlastite marke Jessa, a povodom Dana žena pokrenuli smo natječaj {ZAJEDNO} za bolje sutra kojim želimo unaprijediti menstrualno zdravlje žena - istaknula je Gordana Picek, voditeljica resora nabave i marketinga dm-a za regiju Adria, voditeljica prodajne regije u Hrvatskoj.

Ugodan je osjećaj znati kako postoje oni koji brinu.

Na konferenciji će govoriti i ginekologinja Ulla Marton, koja će sudionicama dati stručne savjete o očuvanju ginekološkog zdravlja, a taj će važan razgovor nastaviti s glumicom i književnicom Arijanom Čulinom u panel raspravi "Vaginini dijalozi".

U panelu "Tijelo kao hram" akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Ines Nosić i chef Ivan Pažanin sudionicama će približiti važnost redovitih preventivnih pregleda, zdravstvene pismenosti i well-beinga.

image
Tomislav Miletic/pixsell/Pixsell

Na mentalno zdravlje, s posebnim fokusom na nošenje sa stresom i drugim izazovima mentalnog zdravlja, govorit će sociolog i autor Bruno Šimleša i psihijatar Boran Uglešić, dok će se dermatovenerologinja Iva Bojčić osvrnuti na generacijske razlike u poimanju ljepote.

Sudionice će se moći pridružiti svim panel raspravama, a na konferenciji ih očekuju i radionica hormonalne joge, ali i veseliji dio, kao što je stand-up Arijane Čuline koji će im omogućiti da saznaju kako smijehom smanjiti stres u svakodnevnom životu. SMijeh je lijek, kažu...

Tijekom konferencije sudionicama će na raspolaganju za savjete o dm-ovim proizvodima i make-upu biti dm beauty savjetnice, a poklon koji je dm osigurao služit će im kao uspomena na dan koji su odvojile za sebe.

U pokušaju da naglasimo koliko je bitno "odvojiti dan za sebe", popričali smo s Brunom Šimlešom, pa kroz par kratkih pitanja dozn

image
Damir Skomrlj/Cropix

Zanimalo nas je tako postoji li, možda, kakav praktičan savjet kako bi se žene mogle izboriti u borbi kontra stresa?

- Za početak, bilo bi korisno postaviti si realna očekivanja, primarno od sebe samih. Jer mnoge su žene zadovoljne sobom samo ako briljiraju u svim svojim životnim ulogama. Ako su izvrsne majke, prijateljice, sestre, poslodavke ili zaposlenice, prema roditeljima, ako izvrsno izgledaju...

To je jednostavno prevelik pritisak jer nitko od nas ne briljira stalno u svemu, to je jednostavno nemoguće. Dobro je biti ambiciozan i željeli  da smo što bolji u što više područje, ali treba biti realan. Jer se izlažemo ogromnom stresu ako tražimo nemoguće od sebe - kazao nam je Bruno.

Naravno, mudro je imati realna očekivanja i od drugih, ali to je neka druga tema... Ukoliko smo ipak postale "žrtvama" ubrzana življenja, postoje li tehnike (disanja, primjerice, smirivanja misli...) koje bi se dale izvježbati, kako bi same sebi znale pomoći?

- Postoje, i na svu sreću, udaljene su samo jedan klik. Nezgodno ih je objašnjavati u novinskom članku, ali sigurno ćemo ih proći i na dm-ovoj konferenciji "Odvoji dan za sebe", pa možemo zajedno pokušati - rekao nam je.

Ali, složili smo se, nije važno samo riješiti se stresa, nego shvatiti kako ga ne gomilati. Stoga smo željeli doznati ima li dojam da nas danas stres baca "van tračnica" više nego li, možda, u generacijama naših majki i baki? Je li problem u nama, modernim ženama, odgojenim u "pamuku" (za razliku od naših prethodnica) ili je jednostavno ritam života žešći, pa nas pomete dok se i ne osvrnemo...

- Ritam je žešći, to je nesumnjivo. Ali nije to jedino - i očekivanja su veća. Naime, ono što se dogodilo u 21. stoljeću jest da su žene društveno sve moćnije i imaju sve značajnije uloge. Napustili smo "pećinski stav" da žene ne mogu voditi tvrtke ili biti uspješne u politici ili zapravo u bilo čemu. Što se toga tiče, nadrasli smo i stav koji je govorio o superiornosti muškaraca.

Ali, nažalost, i dalje smatramo da je briga za djecu i dom primarno ženska odgovornost. Tako da imamo apsurdnu situaciju da zaposlene žene i dalje obavljaju više od 80 posto aktivnosti oko djece i doma - rekao je Bruno, dodavši:

- Treba biti kristalno jasan - briga za djecu je roditeljska odgovornost, a ne samo majčina. I mi bismo trebali preuzeti svoj dio odgovornosti, 50/50 je jedino ispravno. Ako smo oboje zaposleni izvan kuće, logično je da bismo trebali biti jednako zaposleni u kući. Nije u redu da žene doma odrađuju drugu šihtu koja ne samo da nije plaćena, nego se i podrazumijeva, uzima zdravo za gotovo, nije ni cijenjena. To se jednostavno mora promijeniti - hrabro će sociolog.

Kako bilo, ne dajte da vas mimoiđe četvrti dan svibnja, u svojim dm prodavaonicama ili na njihovim mrežnim stranicama možete dobiti detaljnije informacije. Odvojite jedan dan za sebe, zaslužile ste.

image
Tomislav Miletic/pixsell/Pixsell

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:08