StoryEditorOCM
ŽivotMučnina

Ako patite od probavnih smetnji, ovo je pet grupa namirnica koje će vam pomoći! Mogle bi vas i razveseliti, za promjenu

Piše Mozaik SD
5. veljače 2024. - 07:01

Ako ste se ikada otrovali hranom ili patili zbog probavne viroze, onda sigurno znate kako vam odabir jednostavne, lako probavljive hrane (poput običnih krekera) može pomoći u suzbijanju simptoma.

image
/Shutterstock

Vodeći se tom logikom, piše The Health, potrudili su se nabrojati vam pet grupa lako probavljivih namirnica, koje bi vam mogle pomoći kada vas želudac ili crijeva muče.

Rafinirani proizvodi

image
/Shutterstock

Ako imate problema s probavnim sustavom preporučljiv je privremeni odabir hrane s manje vlakana. Proizvodi od rafiniranih žitarica kao što su bijela riža, bijeli kruh i bijela tjestenina upravo su takvi.

Oguljeno, konzervirano ili termički obrađeno voće

image
/Shutterstock

Svježe voće posebno je bogato vlaknima i stoga ga je teže probaviti.

Može vam pomoći voće poput zrelih banana ili dinja, također se preporučuje uklanjanje kore s voća poput jabuka i krušaka. Termički obrađene šljive ili konzervirane breskve također su dobre opcije.

Dobro kuhano povrće

image



 

Nikola Vilic/Cropix

Lako probavljivo povrće uključuje dobro kuhano: tikvice i bundeve (bez sjemenki), špinat, krumpir (bez kore), zeleni grah, cikla i mrkva.

Meki proteini

image
/Shutterstock

Odaberite kajganu i nemasno mljeveno meso. Biljni proteini poput maslaca od orašastih plodova i tofua također se dobro podnose.

Juhe, smoothieji i pirei

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Način na koji se hrana priprema može utjecati na njenu probavljivost. Promjena u teksturi može omogućiti poboljšanu probavljivost. Isto vrijedi i za vlaknasto voće, poput bobičastog voća, koje se miješa u smoothieje.

Usitnjavanje sjemenki bobičastog voća u blenderu neće smanjiti njihov sadržaj vlakana, ali može pomoći u pokretanju mehaničkog procesa probave.

image
Ivo Ravlic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:09