StoryEditorOCM
Životrizik od smrti

Ako imate preko 50 godina jednu stvar ne smijete raditi. Nije to ni skakanje padobranom, ni surfanje...

Piše MOZAIK SD
16. studenog 2023. - 12:47

Starije osobe se slažu da najopasnije stvari koje možete učiniti nakon 50. godine nisu skakanje s padobranom, surfanje ili upuštanje u karijeru kaskadera.

To čak nije ni jedenje crvenog mesa, niti izbjegavanje tjelovježbe. Najgora stvar koju možete učiniti kada navršite 50 godina je da se društveno izolirate. Usamljenost može biti štetna za emocionalno, mentalno i psihičko zdravlje, kao i za fizičko zdravlje, piše slobodnabosna.ba.

U knjizi Williama J. Kolea The Big 100: The New World of Super-Aging, gerontolog Eddy Elmer objašnjava da "usamljenost uzrokuje trošenje tijela koje s vremenom postaje sve izraženije".

Dr. Rosanne M. Leipzig, stručnjakinja za gerijatriju, palijativnu skrb i internu medicinu na Mt. Sinai, i autorica knjige Honest Aging: An Insider‘s Guide to the Second Half of Life, kaže da usamljenost u starosti zapravo može povećati rizik od smrti za nevjerojatnih 26 posto.

“Usamljenost nas može učiniti sklonijima tjeskobi, depresiji i suicidalnim mislima. Što se tiče fizičkog zdravlja, usamljenost može predstavljati povećani rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i veći rizik od kognitivnog pada i demencije", kaže dr. Leipzig.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, društvena izolacija i usamljenost također su povezani s većim rizikom od dijabetesa tipa 2 i ovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:40