stdClass Object ( [id] => 581273 [title] => 'Uloga Marije i moje obitelji u živim jaslicama dala je silnu snagu!': Ivana iz Prološca, majka djeteta s poteškoćama, otvorila je dušu o blagoslovu kojeg je doživjela [alias] => 39-uloga-marije-i-moje-obitelji-u-zivim-jaslicama-dala-je-silnu-snagu-39-ivana-iz-prolosca-majka-djeteta-s-poteskocama-otvorila-je-dusu-o-blagoslovu-kojeg-je-dozivjela [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

I danas, u vremenima kada se nažalost gube vrijednosti obitelji, bilo učestalim rastavama brakova, bilo zatvorenošću jedne naspram druge, susjeda naspram susjeda, brata naspram brata, svaki iole pozitivni primjer zajedništva vrijedan je zlata.

Riječ je o jednoj velikoj obitelji iz Prološca pokraj Imotskog, čije je zajedništvo izgrađeno na čvrstim temeljima. Možda nekima i ne tako važnim, no ono što smo vidjeli i čuli od čak sedam obitelji koje nemaju nekih rodbinskih veza, pa niti žive u istom zaseoku, ti temelji su uistinu jaki. A tih sedam na kraju okuplja čak osamnaest obitelji.

Dakle, na blagdan Božića 2000. godine nekolicina mještana Prološca organizirala je nadaleko poznati prikaz Živih jaslica.

Sakupiše se mještani svih uzrasta i profila obrazovanja, skrojiše kostime nalik onima iz biblijskih vremena, napraviše drvenu štalicu, dotjeraše životinje o kojima su čitali iz Biblije, okupiše i glumce za Svetu obitelj, Mariju, Josipa i maloga Isusa.

Rastrčali se po Prološcu nekoliko dana prije organizatori, tražeći neko tek rođeno dijete, i onda banuše u obitelj Anđelka i Ivane Kraljević iz istoimenog zaseoka.

"Hvaljen Isus i Marija", pozdraviše i odmah zatekoše roditelje s pitanjem "biste li vi igrali Svetu obitelj?" Odgovor Anđelka i Ivane nije trebalo puno čekati. Pristali su odmah. Mali Anđelo, koji je već pokazivao znakove poteškoća u razvoju, postade prvi prološki Mali Isus.

Na Božić od 17 sati u presušenom koritu prološke rijeke Suvaje uprizorit će se 19. Žive jaslice. Neka devetnaesta prološka obitelj odigrat će ulogu Josipa, Marije i Isusa, a još dvjestotinjak pastira, pa Herod, pa Sveta tri kralja, popratit će njihov nastup.

Nakon 19 godina pokušali smo na jednom mjestu u onoj mitskoj štalici u koritu Suvaje okupiti nekoliko tih obitelji, vidjeti što danas rade Mali Isusi, njihove majke Marije i očevi Josipi, vidjeti kako i koliko komuniciraju.

U kišnu noć okupili smo sedam obitelji, sedam malih proloških Isusa, sedam Marija i četiri Josipa. Pitanja za njih jednostavna su: Sjećaju li se svojih uloga, kako ih danas proživljavaju, kakav im je kontakt s ostalim obiteljima koji odigraše iste uloge.

A malim Proložanima, koji bijahu ležali u jaslicama, gdje su, u koje škole idu, spomenu li im ponekad prijatelji, roditelji njihovu ulogu. Sve do jedna obitelj rekoše nam uglas: Upravo te uloge, upravo Božić stvorio je sada jednu veliku obitelj.

Silna ljubav prema mome Anđelu

Ovdje nas je sedam, ali i ovih ostalih jedanaest obitelji isto vam misle kao i mi. Viđamo se, družimo, pričamo, djeca nam se druže, stvarno smo jedna velika obitelj.

- Božji je to blagoslov, ja vam kažem - veli nam Ivana Kraljević, majka maloga Anđelova prvog Malog Isusa. Nemam vam riječi za opisat tu ulogu. Bilo koga utjelovit, odigrat ulogu teško je, a kada sam doznala da ću biti Marija, to je za mene bilo nešto posebno.

Pazite, i danas kada su mnoge obitelji u krizi, vidim ove naše obitelji, ovih osamnaest koji su odigrali uloge, vidim taj sklad. Prijatelji su mi, i meni i mojoj obitelji, pa ta silno iskazana ljubav prema mome Anđelu. Vjernica sam i doživljavam to upravo s riječju da mi je uloga Marije i uloga moje obitelji u Jaslicama dala silnu snagu da sve izdržim - veli nam Ivana, s kojom se u potpunosti slaže njezin Anđelko.

Druga obitelj u redu Proloških jaslica bila je obitelj Tolić 2001. godine.

- Krešimir sada ima sedamnaest godina i uvijek se s toplinom u srcu sjetimo, a posebno pred Božić, te njegove uloge malog Isusa. Imam šestero djece i četvero unučadi i mislim da mi Bog sve to podari. Krešimir je moje šesto dijete. Sretni smo, sve je zdravo i veselimo se svakom susretu s ostalim obiteljima - kaže Andrea Tolić, nekadašnja Marija iz drugih Jaslica.

- Danas sam u srednjoj strukovnoj školi. Bit ću kuhar i divan je osjećaj kada mi prijatelji spomenu tu moju ulogu. Radujem se svakom Božiću i volim sve ljude - kaže nam Krešimir.

Milost ga je učinila mirnim

Ivan i Tina Maršić bili su treći po redu u ulozi Svete obitelji, njihov sin Vinko u ulozi Malog Isusa imao je tada svega četiri mjeseca. Nažalost, Ivan je umro, a Tina je nastavila brigu o kćerki i Vinku.

- Vinko je uvijek bio živo dijete i plašila sam se da će u jaslicama biti nemiran. No milost Božja učini da je bio miran. Nikada to neću zaboraviti. A ostale obitelji, pa mi smo jedna velika prološka obitelj i ostat ćemo takvi - veli nam Tina, koja radi kao zdravstvena djelatnica.

- I danas, dok vrtim ondašnje kazete o tom događaju, prođu me trnci, a svaki Božić je nešto posebno - nadoda Vinko, učenik Gimnazije u Imotskom.

Bojala se magarca

Sedma obitelj bili su Jerko i Marijana Tolić sa svojim sinom Sebastijanom, koji je, igrajući ulogu Maloga Isusa, imao tri mjeseca.

- Mogu vam reći da sam ja jedini koji sam odbio u početku da moja obitelj igra tu ulogu iz straha da to nećemo moći odigrati pred tolikim narodom. No, natjerali su me prijatelji, hrabreći me, i sada im veliko hvala. Jer da nisam tu bio sa svojom Marijanom i Sebastijanom, propustio bih veliku stvar u životu.

Propustio bih da se viđam i družim s ostalim obiteljima koji odigraše tu ulogu, propustio bih da moj Sebastijan i danas pa skoro svaki dan spomene tu svoju ulogu, posebno u dane Božića - reče nam Jerko, a njegova Marijana kaže da je Sebastijan bio miran u jaslicama i dan-danas sa svoje dvoje braće uvijek gleda kazete s jaslica u kojima je on bio Isus.

Ma to vam je predivno kako on to doživljava - kaže nam Marijana.

A Veljko i Josipa Grbavac imaju čak sedmero djece. Mali Mihovil imao je sedam mjeseci kada je igrao maloga Isusa i sedmi je po redu.

- Ja sam vam se najviše bojala onoga magarca na kojem sam morala doći do štalice, jer se nekako bojim životinja. No zato je Mihovil bio pravi glumac. Plakao je kada je morao, a smijao se također kada je trebao - veli Josipa. A to zajedništvo naših obitelji je zbilja nešto lijepo.

Samo da imamo više vremena za druženje, jer su obveze oko djece velike, pa nemamo vremena. Vidimo se zato na Jaslicama i nadoknadimo uspomenama sve - rekoše nam Veljko i njegova Josipa.

A Toni i Nikolina Garac svoju ulogu odigrali su sa svojim Matijasom 2015. godine.

- U nas se uvijek do zadnjeg dana čeka da se dozna tko će biti Sveta obitelj. Organizatori Kubala i Đelo su došli kod mene dva, tri dana prije i pitali za pristanak. Dakako da smo ja i Nikolina pristali i sretni smo zbog toga, jer i moja obitelji je sretna sastavnica ove velike obitelji - veli Toni.

I konačno, pitali smo dvanaestu po redu prološku Svetu obitelj Nadu i Vedrana Matića i njihovog malog Filipa.

- Dašta da smo sretni. Moj Filip danas ima sedam godina i uvijek pričamo o tome. Imamo troje djece. Sve zdravo i jedva čekamo nove jaslice, a moje prijatelje iz ove velike obitelji čujem skoro svaki dan.To vam je kao krvna veza, vjerujte. Divno je biti sastavni dio ove velike obitelji - veli nam Nada Matić.

Velika skladna prološka obitelj, a njih je osamnaest, imaju i brojno potomstvo. Samo ovih sedam obitelji koje smo uspjeli susresti u štalici u koritu Suvaje imaju čak dvadeset i četvero djece, a ostalih jedanaest, kako nam kažu Kubala i Paško, glavni organizatori, ni broja se ne zna. I nitko nije otišao u Njemačku, svi smo na okupu u Prološcu, rekoše nam uglas prološke Marije i Josipi.

A Žive jaslice se nastavljaju i ova obitelj se samo povećava. S njom zajedništvo i ljubav, kao divan primjer za mnoge sredine.

- Čestitajte Božić svima koji ovo čitaju i neka dođu u Proložac na Božić i vidjet će najveću obitelj u Hrvatskoj - poručiše Proložani.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUNO VIŠE OD 'GLUME' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-12-23 19:01:46 [created_by] => 3102 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-12-24 08:05:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-12-24 08:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6272 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/12\/23\/svetaobiteljandjelo.JPG","\/Archive\/Images\/2018\/12\/24\/Nedjelja\/10602809.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/24\/Nedjelja\/10602801.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/24\/Nedjelja\/10602803.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/24\/Nedjelja\/10602804.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/24\/Nedjelja\/10602805.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/24\/Nedjelja\/10602806.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/24\/Nedjelja\/10602807.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/12\/24\/Nedjelja\/10602808.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["svetaobiteljandjelo.JPG","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x600"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15376043 Threads: 4 Questions: 3188111905 Slow queries: 7158725 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235740335 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/39-uloga-marije-i-moje-obitelji-u-zivim-jaslicama-dala-je-silnu-snagu-39-ivana-iz-prolosca-majka-djeteta-s-poteskocama-otvorila-je-dusu-o-blagoslovu-kojeg-je-dozivjela-581273 [printLink] => /mozaik/zivot/39-uloga-marije-i-moje-obitelji-u-zivim-jaslicama-dala-je-silnu-snagu-39-ivana-iz-prolosca-majka-djeteta-s-poteskocama-otvorila-je-dusu-o-blagoslovu-kojeg-je-dozivjela-581273?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276599 [name] => Žive jaslice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zive-jaslice [link] => /tag/zive-jaslice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 430254 [name] => žive jaslice u prološcu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zive-jaslice-u-proloscu [link] => /tag/zive-jaslice-u-proloscu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 430255 [name] => ivana kraljević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-kraljevic [link] => /tag/ivana-kraljevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUNO VIŠE OD 'GLUME' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Uloga Marije i moje obitelji u živim jaslicama dala je silnu snagu!': Ivana iz Prološca, majka djeteta s poteškoćama, otvorila je dušu o blagoslovu kojeg je doživjela [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3102 [name] => Braco Ćosić [username] => braco-osi [email] => braco-osi@sd.hr [password] => $2y$10$pEponZKy.W19MPkYSiqkv.Ry0kcdLRFTGG/t9C4UByKUQ844ONGGm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/braco-cosic-3102 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1620 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4d8d94f509304aa7a3170709916b5103?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/23/svetaobiteljandjelo.JPG [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => svetaobiteljandjelo.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/23/svetaobiteljandjelo.JPG [title] => svetaobiteljandjelo.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/24/Nedjelja/10602809.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/24/Nedjelja/10602801.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/24/Nedjelja/10602803.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/24/Nedjelja/10602804.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/24/Nedjelja/10602805.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/24/Nedjelja/10602806.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/24/Nedjelja/10602807.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/24/Nedjelja/10602808.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

I danas, u vremenima kada se nažalost gube vrijednosti obitelji, bilo učestalim rastavama brakova, bilo zatvorenošću jedne naspram druge, susjeda naspram susjeda, brata naspram brata, svaki iole pozitivni primjer zajedništva vrijedan je zlata.

Riječ je o jednoj velikoj obitelji iz Prološca pokraj Imotskog, čije je zajedništvo izgrađeno na čvrstim temeljima. Možda nekima i ne tako važnim, no ono što smo vidjeli i čuli od čak sedam obitelji koje nemaju nekih rodbinskih veza, pa niti žive u istom zaseoku, ti temelji su uistinu jaki. A tih sedam na kraju okuplja čak osamnaest obitelji.

Dakle, na blagdan Božića 2000. godine nekolicina mještana Prološca organizirala je nadaleko poznati prikaz Živih jaslica.

Sakupiše se mještani svih uzrasta i profila obrazovanja, skrojiše kostime nalik onima iz biblijskih vremena, napraviše drvenu štalicu, dotjeraše životinje o kojima su čitali iz Biblije, okupiše i glumce za Svetu obitelj, Mariju, Josipa i maloga Isusa.

Rastrčali se po Prološcu nekoliko dana prije organizatori, tražeći neko tek rođeno dijete, i onda banuše u obitelj Anđelka i Ivane Kraljević iz istoimenog zaseoka.

"Hvaljen Isus i Marija", pozdraviše i odmah zatekoše roditelje s pitanjem "biste li vi igrali Svetu obitelj?" Odgovor Anđelka i Ivane nije trebalo puno čekati. Pristali su odmah. Mali Anđelo, koji je već pokazivao znakove poteškoća u razvoju, postade prvi prološki Mali Isus.

Na Božić od 17 sati u presušenom koritu prološke rijeke Suvaje uprizorit će se 19. Žive jaslice. Neka devetnaesta prološka obitelj odigrat će ulogu Josipa, Marije i Isusa, a još dvjestotinjak pastira, pa Herod, pa Sveta tri kralja, popratit će njihov nastup.

Nakon 19 godina pokušali smo na jednom mjestu u onoj mitskoj štalici u koritu Suvaje okupiti nekoliko tih obitelji, vidjeti što danas rade Mali Isusi, njihove majke Marije i očevi Josipi, vidjeti kako i koliko komuniciraju.

U kišnu noć okupili smo sedam obitelji, sedam malih proloških Isusa, sedam Marija i četiri Josipa. Pitanja za njih jednostavna su: Sjećaju li se svojih uloga, kako ih danas proživljavaju, kakav im je kontakt s ostalim obiteljima koji odigraše iste uloge.

A malim Proložanima, koji bijahu ležali u jaslicama, gdje su, u koje škole idu, spomenu li im ponekad prijatelji, roditelji njihovu ulogu. Sve do jedna obitelj rekoše nam uglas: Upravo te uloge, upravo Božić stvorio je sada jednu veliku obitelj.

Silna ljubav prema mome Anđelu

Ovdje nas je sedam, ali i ovih ostalih jedanaest obitelji isto vam misle kao i mi. Viđamo se, družimo, pričamo, djeca nam se druže, stvarno smo jedna velika obitelj.

- Božji je to blagoslov, ja vam kažem - veli nam Ivana Kraljević, majka maloga Anđelova prvog Malog Isusa. Nemam vam riječi za opisat tu ulogu. Bilo koga utjelovit, odigrat ulogu teško je, a kada sam doznala da ću biti Marija, to je za mene bilo nešto posebno.

Pazite, i danas kada su mnoge obitelji u krizi, vidim ove naše obitelji, ovih osamnaest koji su odigrali uloge, vidim taj sklad. Prijatelji su mi, i meni i mojoj obitelji, pa ta silno iskazana ljubav prema mome Anđelu. Vjernica sam i doživljavam to upravo s riječju da mi je uloga Marije i uloga moje obitelji u Jaslicama dala silnu snagu da sve izdržim - veli nam Ivana, s kojom se u potpunosti slaže njezin Anđelko.

Druga obitelj u redu Proloških jaslica bila je obitelj Tolić 2001. godine.

- Krešimir sada ima sedamnaest godina i uvijek se s toplinom u srcu sjetimo, a posebno pred Božić, te njegove uloge malog Isusa. Imam šestero djece i četvero unučadi i mislim da mi Bog sve to podari. Krešimir je moje šesto dijete. Sretni smo, sve je zdravo i veselimo se svakom susretu s ostalim obiteljima - kaže Andrea Tolić, nekadašnja Marija iz drugih Jaslica.

- Danas sam u srednjoj strukovnoj školi. Bit ću kuhar i divan je osjećaj kada mi prijatelji spomenu tu moju ulogu. Radujem se svakom Božiću i volim sve ljude - kaže nam Krešimir.

Milost ga je učinila mirnim

Ivan i Tina Maršić bili su treći po redu u ulozi Svete obitelji, njihov sin Vinko u ulozi Malog Isusa imao je tada svega četiri mjeseca. Nažalost, Ivan je umro, a Tina je nastavila brigu o kćerki i Vinku.

- Vinko je uvijek bio živo dijete i plašila sam se da će u jaslicama biti nemiran. No milost Božja učini da je bio miran. Nikada to neću zaboraviti. A ostale obitelji, pa mi smo jedna velika prološka obitelj i ostat ćemo takvi - veli nam Tina, koja radi kao zdravstvena djelatnica.

- I danas, dok vrtim ondašnje kazete o tom događaju, prođu me trnci, a svaki Božić je nešto posebno - nadoda Vinko, učenik Gimnazije u Imotskom.

Bojala se magarca

Sedma obitelj bili su Jerko i Marijana Tolić sa svojim sinom Sebastijanom, koji je, igrajući ulogu Maloga Isusa, imao tri mjeseca.

- Mogu vam reći da sam ja jedini koji sam odbio u početku da moja obitelj igra tu ulogu iz straha da to nećemo moći odigrati pred tolikim narodom. No, natjerali su me prijatelji, hrabreći me, i sada im veliko hvala. Jer da nisam tu bio sa svojom Marijanom i Sebastijanom, propustio bih veliku stvar u životu.

Propustio bih da se viđam i družim s ostalim obiteljima koji odigraše tu ulogu, propustio bih da moj Sebastijan i danas pa skoro svaki dan spomene tu svoju ulogu, posebno u dane Božića - reče nam Jerko, a njegova Marijana kaže da je Sebastijan bio miran u jaslicama i dan-danas sa svoje dvoje braće uvijek gleda kazete s jaslica u kojima je on bio Isus.

Ma to vam je predivno kako on to doživljava - kaže nam Marijana.

A Veljko i Josipa Grbavac imaju čak sedmero djece. Mali Mihovil imao je sedam mjeseci kada je igrao maloga Isusa i sedmi je po redu.

- Ja sam vam se najviše bojala onoga magarca na kojem sam morala doći do štalice, jer se nekako bojim životinja. No zato je Mihovil bio pravi glumac. Plakao je kada je morao, a smijao se također kada je trebao - veli Josipa. A to zajedništvo naših obitelji je zbilja nešto lijepo.

Samo da imamo više vremena za druženje, jer su obveze oko djece velike, pa nemamo vremena. Vidimo se zato na Jaslicama i nadoknadimo uspomenama sve - rekoše nam Veljko i njegova Josipa.

A Toni i Nikolina Garac svoju ulogu odigrali su sa svojim Matijasom 2015. godine.

- U nas se uvijek do zadnjeg dana čeka da se dozna tko će biti Sveta obitelj. Organizatori Kubala i Đelo su došli kod mene dva, tri dana prije i pitali za pristanak. Dakako da smo ja i Nikolina pristali i sretni smo zbog toga, jer i moja obitelji je sretna sastavnica ove velike obitelji - veli Toni.

I konačno, pitali smo dvanaestu po redu prološku Svetu obitelj Nadu i Vedrana Matića i njihovog malog Filipa.

- Dašta da smo sretni. Moj Filip danas ima sedam godina i uvijek pričamo o tome. Imamo troje djece. Sve zdravo i jedva čekamo nove jaslice, a moje prijatelje iz ove velike obitelji čujem skoro svaki dan.To vam je kao krvna veza, vjerujte. Divno je biti sastavni dio ove velike obitelji - veli nam Nada Matić.

Velika skladna prološka obitelj, a njih je osamnaest, imaju i brojno potomstvo. Samo ovih sedam obitelji koje smo uspjeli susresti u štalici u koritu Suvaje imaju čak dvadeset i četvero djece, a ostalih jedanaest, kako nam kažu Kubala i Paško, glavni organizatori, ni broja se ne zna. I nitko nije otišao u Njemačku, svi smo na okupu u Prološcu, rekoše nam uglas prološke Marije i Josipi.

A Žive jaslice se nastavljaju i ova obitelj se samo povećava. S njom zajedništvo i ljubav, kao divan primjer za mnoge sredine.

- Čestitajte Božić svima koji ovo čitaju i neka dođu u Proložac na Božić i vidjet će najveću obitelj u Hrvatskoj - poručiše Proložani.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
svetaobiteljandjelo.JPG








[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/39-uloga-marije-i-moje-obitelji-u-zivim-jaslicama-dala-je-silnu-snagu-39-ivana-iz-prolosca-majka-djeteta-s-poteskocama-otvorila-je-dusu-o-blagoslovu-kojeg-je-dozivjela-581273 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5fe5d2a03adf2b4b77458cbf0394e65268d67a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BUloga+Marije+i+moje+obitelji+u+%C5%BEivim+jaslicama+dala+je+silnu+snagu%21%26%23039%3B%3A+Ivana+iz+Prolo%C5%A1ca%2C+majka+djeteta+s+pote%C5%A1ko%C4%87ama%2C+otvorila+je+du%C5%A1u+o+blagoslovu+kojeg+je+do%C5%BEivjela&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-uloga-marije-i-moje-obitelji-u-zivim-jaslicama-dala-je-silnu-snagu-39-ivana-iz-prolosca-majka-djeteta-s-poteskocama-otvorila-je-dusu-o-blagoslovu-kojeg-je-dozivjela-581273 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2F39-uloga-marije-i-moje-obitelji-u-zivim-jaslicama-dala-je-silnu-snagu-39-ivana-iz-prolosca-majka-djeteta-s-poteskocama-otvorila-je-dusu-o-blagoslovu-kojeg-je-dozivjela-581273 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUNO VIŠE OD 'GLUME' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotPUNO VIŠE OD 'GLUME'

'Uloga Marije i moje obitelji u živim jaslicama dala je silnu snagu!': Ivana iz Prološca, majka djeteta s poteškoćama, otvorila je dušu o blagoslovu kojeg je doživjela

24. prosinca 2018. - 09:01
svetaobiteljandjelo.JPG

I danas, u vremenima kada se nažalost gube vrijednosti obitelji, bilo učestalim rastavama brakova, bilo zatvorenošću jedne naspram druge, susjeda naspram susjeda, brata naspram brata, svaki iole pozitivni primjer zajedništva vrijedan je zlata.

Riječ je o jednoj velikoj obitelji iz Prološca pokraj Imotskog, čije je zajedništvo izgrađeno na čvrstim temeljima. Možda nekima i ne tako važnim, no ono što smo vidjeli i čuli od čak sedam obitelji koje nemaju nekih rodbinskih veza, pa niti žive u istom zaseoku, ti temelji su uistinu jaki. A tih sedam na kraju okuplja čak osamnaest obitelji.

Dakle, na blagdan Božića 2000. godine nekolicina mještana Prološca organizirala je nadaleko poznati prikaz Živih jaslica.

Sakupiše se mještani svih uzrasta i profila obrazovanja,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 10:18