StoryEditorOCM
ZdravljeNOVA STUDIJA

Znanstvenici savjetuju što trebate ujutro izbjegavati ako ste prethodnu noć loše spavali

Piše MOZAIK SD
8. srpnja 2023. - 08:32

Jeste li i vi među onima koji ujutro ne mogu nikako funkcionirati bez kave? Znanstvenici sada savjetuju izbjegavanje tog napitka ako ste prethodnu noć loše spavali.

U principu, nema ništa loše u kavi, uostalom, nekoliko studija pokazalo je da je nekoliko šalica dnevno zapravo zdravo, piše Brigitte. Međutim, istraživači sa Sveučilišta Bath u Velikoj Britaniji sada upozoravaju da ne pijete kavu ujutro. Prema njima, svatko tko je imao nemirnu noć sa slabim snom trebao bi biti bez nje.

Kava može poremetiti metabolizam

Razlog tome je rezultat nove male studije koju su istraživači objavili u British Journal of Nutrition. Prema njoj, kava može poremetiti vlastitu regulaciju šećera u krvi u tijelu ako popijete šalicu kave prije doručka nakon noći lošeg sna. Za istraživanje su ispitani uzorci krvi ukupno 29 odraslih osoba koje su sudjelovale u različitim eksperimentima tijekom tri dana.

image
Shutterstock

Doručak i šećer u krvi

Tijekom istraživanja, sudionici su spavali neometano jednu noć i dobili su slatko piće s dovoljno glukoze i kalorija sljedećeg dana kako bi simulirali doručak. Druge noći, ispitanici su se budili svakih sat vremena i ujutro su ponovno dobivali slatko piće. Treće noći, u kojoj su se ispitanici također budili svakih sat vremena, dobili su i šalicu jake crne kave, koja je sadržavala oko 30 miligrama kofeina, i to oko oko 300 minuta prije prvog slatkog pića ujutro. 

Rezultati uzoraka krvi pokazali su da je dodatna šalica kave ujutro dovela do toga da je razina šećera u krvi bila 50 posto viša nego kod ostalih ispitanika, posebno kod ispitanika nakon nemirne noći i kasnijem doručku. Iako je razina šećera u krvi općenito porasla kod svih sudionika kao rezultat doručka, nisu toliko porasli kao nakon kave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:05