StoryEditor
ZdravljeMENTALNO ZDRAVLJE

Žene su u vrlo teškoj fazi kad se odlučuju na pobačaj, istraživanje pokazalo kako se osjećaju pet godina kasnije, priznanja bi neke mogla iznenaditi

Piše Hina
13. veljače 2020. - 19:06
Ilustracija/Shutterstock

Pet godina nakon pobačaja velika većina žena smatra da se radilo o ispravnoj odluci, premda su je tada teško donijele, pokazala je manja američka studija. 

Znanstvenici su o tome ispitali 667 žena iz 21 američke savezne države tjedan dana nakon zahvata i zatim svakih šest mjeseci u idućih pet godina. 

Do kraja petogodišnjeg razdoblja, 84 posto žena imalo je pozitivan ili neutralan stav prema svojem izboru.  

"Uglavnom nismo otkrili dokaze o negativnim emocijama povezanim za pobačaj ni nakon pet godina", kazala je Corinne Rocca, glavna autorica studije s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu.

"Zapravo, ako ponovno pregledamo odgovore o emocijama, o kojima smo sudionicama ankete postavljali pitanja, možemo kazati da je olakšanje bilo najčešći osjećaj - i to u svim fazama ankete, čak i nakon pet godina", kazala je Rocca.

Pobornici pobačaja željeli bi ga staviti izvan zakona, među ostalim i zbog bojazni da ženama šteti jer izaziva negativne emocije, žaljenje, te da izaziva trajne probleme u mentalnom zdravlju. 

Znanstvenici su stoga za potrebe ove analize ženama koje su obavile pobačaj postavili pitanje o tomu u kojoj su mjeri osjećale olakšanje, sreću, žaljenje, krivnju, tugu ili ljutnju.

Pitali su ih i smatraju li još uvijek da je njihova odluka bila ispravna. 

Bojazan za emocije

Na početku studije sudionice su imale u prosjeku 25 godina i 62 posto ih je već imalo djecu. 

Nešto više od pola ih je odgovorilo kako je odluka o pobačaju bila "vrlo teška" ili "donekle teška". Vjerojatnost da će se tako osjećati bila je veća, kada su u okruženju percipirale višu razinu stigme prema pobačaju. 

Tjedan nakon pobačaja, 51 posto ispitanica odnosilo se pozitivno prema svojoj odluci, 17 posto negativno, a 12 posto imalo je pomiješane osjećaje. Njih 20 posto bilo je ravnodušno.  

Nakon pet godina, samo ih se šest posto osjećalo primarno negativno zbog pobačaja. 

Rezultati ovog istraživanja idu u prilog ranijim dokazima po kojima se bojazan za emotivno zdravlje žene nakon pobačaja ne bi trebala uzimati u obzir pri odlučivanju o zakonskom pristupu zahvatu, kazala je Julia Steinberg, znanstvenica sa sveučilišta u Marylandu. 

"Pobačaj ne vodi u kajanje ni u negativne emocije. Negativne emocije i žaljenje ne pojavljuju se u velikoj većini slučajeva ni više godina nakon pobačaja.

Premda im je odluka bila teška, žene iz naše ankete u golemoj većini slučajeva odgovorile su kako smatraju da je bila ispravna i neposredno nakon pobačaja i pet godina nakon zahvata", zaključila je Steinberg. 

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Social Science and Medicine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 06:19