StoryEditorOCM
ZdravljeČEST PROBLEM

Začepljenje krvnih žila može dovesti do srčanog udara: Jedan simptom je alarmantan, a ovu namirnicu morate jesti, pomaže

Piše MOZAIK SD
6. siječnja 2024. - 07:30

S godinama se smanjuje elastičnost krvnih žila, razvija se tzv arterioskleroza. Zbog utjecaja čimbenika rizika i drugih bolesti promjer otvora krvne žile se smanjuje (suženje krvne žile), a dolazi i do tzv. ateroskleroza ili ateromatoza – odnosno začepljenje krvnih žila.

Oba ova procesa smanjuju dotok krvi, odnosno kisika i hranjivih tvari u mišićne stanice srca, što rezultira bolovima u prsima - anginom pektoris. Bol u prsima koja se javlja samo pri naporu, uzbuđenju (stresu) naziva se stabilnom anginom pektoris. Bol u prsima koja se javlja tijekom napora, ali i u mirovanju naziva se nestabilna angina pektoris. Kada ovakva bol u prsima traje duže od pola sata i praćena je osjećajem gušenja i straha, postoji opasnost od razvoja akutnog srčanog udara.

image
/Shutterstock

Što dovodi do začepljenja krvnih žila

Masti u krvi

Najvažniji čimbenik rizika je povećana koncentracija masnoća u krvi (kolesterola i masnih kiselina). Kad se koncentracija kolesterola poveća za jedan posto, rizik od srčanog udara raste za dva posto, prenosi Kurir.

Visoki krvni tlak

Osobe s visokim krvnim tlakom imaju pet puta veću vjerojatnost za razvoj koronarne bolesti srca. O povišenom krvnom tlaku govorimo kada su vrijednosti veće od 140/90 mmHg.

Prekomjerna tjelesna težina

Faktor rizika je već povećanje tjelesne težine od 10 posto u odnosu na idealnu. Ljudi koji imaju 20 posto prekomjerne tjelesne težine imaju 50 posto veći rizik od razvoja koronarne bolesti srca.

Premalo kretanja

Kod osoba koje se ne bave tjelesnom aktivnošću rizik od koronarne bolesti dvostruko je veći nego kod aktivnih osoba.

Dijabetes

A dijabetes predstavlja dvostruko veći rizik od koronarne bolesti srca.

Nikotin

Kod pušača duhana rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti dvostruko je veći nego kod nepušača, a rizik od iznenadne smrti od srčanih bolesti čak tri puta veći.

Životna dob

Stvaranje naslaga na stjenkama krvnih žila dio je prirodnog procesa starenja, pa se s godinama povećava i vjerojatnost koronarne bolesti, piše Kurir.

Spol

Sve više studija pokazuje da se bolest koronarnih krvnih žila i srčanog mišića javlja podjednako kod muškaraca kao i kod žena.

image
/Shutterstock

Nasljedni faktor

Ako su vaši roditelji, braća ili sestre imali koronarnu bolest srca prije 55. godine života, vaš rizik je dva do pet puta veći.

Što možemo učiniti?

Sretan život je zdrav život! Nastojmo se što češće smijati i svaki dan biti sretni, tako ćemo usporiti razvoj krvnih žila i odgoditi moguću pojavu angine pektoris i koronarne bolesti.

Redovito provjeravamo:

krvni tlak

razina šećera u krvi

razine masnoće u krvi

image
/Shutterstock

Zdrava prehrana (pravilna prehrana)

Zdrava prehrana je umjerena i raznolika, a trebali bismo se pridržavati ovih jednostavnih pravila:

jedite voće i povrće svaki dan

koristiti nemasno mlijeko i kruh od cjelovitih žitarica (integralni kruh)

jedite meso svaki drugi ili treći dan

jedite ribu dva do tri puta tjedno

malo ulja i masti

malo bijelog šećera i slatkiša

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 09:03